Het nieuwste nieuws!

PANDORA DIT SEIZOEN ALWEER: 7e CHIMAY 2658d 9e VENLO 3243d 11e TONGEREN 2343d 23e CHIMAY 2014d
DOCHTER ALYSHA KAMPIOEN MET DAMES ELFTAL VALTHERMOND!
2019: 8e CHIMAY 2658D
Op reis om geënt te worden.
Eerste jongen gespeend
Schuilen voor de regen...multifunctioneel

Het wel en wee van...

3. jul, 2019
Pittig genoeg
Afgelopen zaterdag Arlon, zeer warm en een (zuid)oostenwind. Het werd een vlucht waar grote gaten in de aankomsten zaten. Zelfs niet alle duiven kwamen dezelfde dag thuis. Gelukkig waren op zondagmorgen de meesten er wel weer. De combinatie warmte en zuidoosten wind was voor velen een struikelblok, kijk warmte is geen probleem maar op de een of andere manier is een zuidoostenwind garantie voor hele moeilijk vluchten. Een verstandig besluit was natuurlijk de afgelasting van de jonge duiven. Ook het uurtje later lossen door eerst de inversie op te laten lossen pakte goed uit denk ik.

Arlon
Met de vooruitzicht zuidoostenwind, heet weer en de herinnering Nanteuil 2017 was ik zeer blij dat we naar Arlon gingen. Onze afdeling had dan ook 1 van de beste concoursen landelijk gezien. Friesland kende bijvoorbeeld uit Chimay een veel trager en onregelmatiger verloop. Ook waren hier sávonds nog veel meer duiven onderweg. Volgens diverse Friese liefhebbers heeft een groot gedeelte de verkeerde kant van het IJsselmeer gepakt. Het valt me sowieso op dat we dit jaar prima concoursen hebben uit de zuidlijn. Met de (zuid)oostenwind verwacht je de vroegste duiven aan de westkant van de afdeling, dit werd ook bevestigd op de meldsite. Opeens is daar dan toch een vroege duif, deze doffer (Jeroentje) kwam als een kanonskogel uit de lucht. Mijn inziens een hele knappe prestatie aan de oostkant van de afdeling. Deze tweejarige doffer is niet aan zijn eerste kunststukje bezig, als jong vloog hij al een 1e tegen ruim 15000 duiven. 4 weken geleden op Arlon ook al een 3e tegen ruim 6000 duiven. Als jaarling 8 prijzen op de midfond, duifkampioen en nu ook al 5 uit 5 op de midfond. Hij is de nestbroer van Pandora.

Jonge duiven 2.0
Aanstaande zaterdag hebben we de 2e jonge duivenvlucht of eigenlijk beginnen we weer opnieuw, jonge duiven 2.0. Een succes kun je het vroege beginnen van de jongen niet noemen. Denk dat de sectie jonge duiven dit inmiddels ook heeft ervaren. Dit zal binnen hun sectie grondig geëvalueerd worden aankomende najaar denk ik. Natuurlijk hebben de omstandigheden ook meegespeeld, door het hete weer kon er moeilijk worden opgeleerd en hadden we een zeer moeizame eerste vlucht. Nu aanstaande zaterdag lijkt het beter. De temperaturen zijn aangenamer, en de wind waait uit een andere richting. Ik zelf ga ze meegeven zaterdag, of ze er klaar voor zijn zal blijken.

Vervolg programma jonge duiven
De afdeling heeft gekozen voor een aangepast programma. Komende week Kalkar en Venlo en de week erop Gennep en Weert. Daarna gaan ze het gewone programma vervolgen met Weert en Tongeren. Een prima initiatief! De lijn Kalkar Venlo wordt gekozen om geen inmenging te krijgen van de andere afdelingen. Hierdoor proberen ze de jongen een schone vlieglijn te geven richting onze afdeling. Laten we hopen op goed verlopen vluchten zodat de jonge duivenspelers alsnog een mooi seizoen krijgen.

Lorris
Ook aanstaande zaterdag de sectorvlucht Lorris, nummer 4 van 6 dagfond. Wat gaat er mee dat is de vraag. Sensation in ieder geval niet, of zij überhaupt nog weer de mand in gaat betwijfel ik. Zit te denken om wat meer mee te geven, misschien wel een stuk of 10. Hopelijk heb ik ze er weer klaar voor, ze zijn namelijk allemaal mee geweest afgelopen zaterdag. Alle weken dagfond-midfond-dagfond gaat natuurlijk zijn tol eisen en dit kunnen alleen de allersterksten. Ik wens iedereen heel veel succes aankomende weekend!
27. jun, 2019
Moeilijk weekend
De duiven hadden het moeilijk afgelopen zaterdag en dan druk ik me met de jongen nog zacht uit. Een debacle was het! kunnen we gerust zeggen. De verliezen waren gigantisch, oplopend van de oostkant 70% tot de westkant 25%. Dit had natuurlijk ook te maken met de oostenwind die gepaard met zeer warm weer op de vluchtdag aanwezig was.

Auxerre
Een vroege lossing om 7.30 uur op deze nieuwe losplaats. Door de aanwezigheid van 4 Duitse opleggers was de ruimte iets beperkt. Maar we hebben er prima kunnen lossen. Ook hier zorgde de oostenwind voor een pittige vlucht. Sávonds ook hier nog veel duiven weg. Gelukkig keerden op de zondag nog velen huiswaarts. Ook voor mij was geen goede vlucht, Sensation, de eerstgetekende kwam pas om 20 uur thuis. Gelukkig verzaakte Pandora niet en haalde nog een mooie vroege notering. De 2e melde zich pas na 50 minuten. Met volgende week Lorris op het programma zullen we keuzes moeten maken, Sensation gaat i.i.g. niet meer mee op de dagfond.

Duiven
Jong en oud los om 8.45 uur. Voor oud een verkeersdrempeltje en voor de jongen was het de Mount Everest. Ongelooflijk hoe ze aan de dool komen en hun hok niet weer kunnen vinden. Ik zag een halfuur na mijn eerste duiven 3 hele grote koppels cirkelen boven Weerdinge/Emmen van wel honderden duiven, ik vermoed dat dit Deurne duiven waren die zoekende waren. Heel bijzonder om te zien.

Zaterdag
Voor zaterdag een aangepast programma vanwege de voorspelde weersomstandigheden. Jong afgelast, mijn inziens volledig terecht. Aankomende week wordt het koeler en stabieler qua temperatuur dus kunnen ze weer de baan op. Oud naar 1 nacht mand en dan een zuidoostelijk gelegen station i.v.m. de (zuid)oostenwind en zeer warme temperaturen. Een prima keuze in het belang van onze duiven. Heel jammer dat Friesland ons niet kan volgen naar dit mooi station, zij hebben qua transport niet de mogelijkheid en kiezen voor Chimay. Voor dit weekend scheiden de wegen zich door extreme weersomstandigheden. Over 2 weken gaan we weer gezamenlijk op naar de midfond.

Op eigen hok
In de vereniging op Duiven oud 1 en 2. Jongen had ik niet mee en Auxerre was geen succes, gelukkig had ik Pandora redelijk op tijd. De jongen wil ik graag mee hebben op Gennep volgende week en zal ik proberen hiervoor klaar te krijgen. Op dit moment twijfel ik nog welke er meegaan naar Arlon. Waarschijnlijk zal dit toch de gehele vliegploeg zijn. Iedereen heel veel succes!
20. jun, 2019
De trein raast door
Vorige week een hectische week en daarom helaas geen weekstukje. Momenteel heb ik het druk, druk met werk, privé en nog veel meer dingen. Tussendoor toch proberen de focus bij de duiven te houden. Valt niet mee maar we zitten in het hoogseizoen met allemaal mooie vluchten en dan wil je er graag bij zitten.

Dagfondweekend Sens van 9 juni
We hadden Sens op het programma staan, door slecht weer op de zaterdag moesten we uitstellen naar zondag. Op zondag prima omstandigheden en het werd dan ook een hele mooi vlucht. Zelf speelde ik de 3e van afdeling 10. Andermaal met Sensation, wat deze duivin laat zien is fenomenaal. De noordzijde van de afdeling pakte het gehele podium met zelfs de 1e in sectorverband. Dat hadden sommige niet durven te dromen voorafgaand aan het seizoen. Woorden als, bladvulling etc. heb ik vaak gehoord en voorbij zien komen. Eigenlijk vanaf de eerste gezamenlijke midfondvlucht doet noord prima mee en dat is natuurlijk fantastisch. Wat echt opviel was de fantastisch prestatie van Meindert Koning, de laatste jaren super op de midfond maar nu voor mij de verrassing op deze dagfond, kopduiven en ook nog grootmeester met 7 uit 7…respect en top!

Lossing Rethel
En opnieuw speelde de weersomstandigheden ons parten op de zaterdag. Weer 3 nachten mand en door naar de zondag. Een goede beslissing uiteindelijk omdat we een prima vlucht hadden. Iets wat bij de afdelingen die op zaterdag laat losten niet altijd het geval was. Ook wij waren van plan om iets na de middag te lossen in Rethel maar plotseling betrok het op de losplaats met donkere wolken. De convoyeurs gaven op dat moment een “non go” en dit was unaniem door de aanwezigen op de losplaats. We hebben op de losplaats een groep ervaren mensen en die heel goed weten wat ze doen. Dat het allemaal wat hectisch is in een klein tijdsbestek en op grote afstand zult u begrijpen. Onze duiven krijgen tijdens het transport en op de losplaats een prima verzorging, het ontbreekt hun aan niets. We kunnen dan ook erg trots zijn op onze begeleiders.

De vlucht Rethel
Een snelle vlucht met de ZW 3, voorafgaand gelukkig wel rekening mee gehouden. Je ziet de snelheden op de kortste afstand en daarmee de te kloppen tijd, als er dan 1 op de klep valt is dat echt een kick hoor. Een zoon van Tears melde zich als eerste, kort daarop was Sensation er ook al…..ja ze flikt het weer…opnieuw top 10 afdeling en dat voor de 6e keer dit seizoen…..wat een kanjer is dit! Het verloop was niet echt strak, komt natuurlijk omdat de meeste zich uiteindelijk melden uit het noorden en daarmee te ver zijn gevlogen. Dat mijn tijd met deze snelheden nog werd overtroffen wist ik gelijk al. Onze vereniging zat er in de afdeling opnieuw goed bij met 4 vroege duiven. Andermaal wisten de noordelijke liefhebbers zich in de kop van de hele afdeling te nestelen. Kijkend naar het gezamenlijk concours met Friesland kunnen we concluderen dat in beide afdelingen het verloop super was en ook de snelheden lagen vrijwel gelijk. Ook hier op voorhand liefhebbers die dachten niet mee te kunnen komen en later stonden ze bij de eersten, grappig om te zien haha

Auxerre
Een nieuwe losplaats die voor hart afdeling ongeveer 600 km is. Ze voorspellen een NO3 dus geen gemakkelijke. Dan rijst de vraag wat doen we mee? Duiven hebben nu 2 weekenden gehad met 3 nachten mand en 1000 km. De keuze is door mij zelf gemaakt om afgelopen weekend de dagfond duiven gewoon weer mee te geven. Deze week maar eens rustig nadenken of Sensation wel mee gaat, de angst om haar te verspelen wordt namelijk best groot. Anderzijds ze is goed en een duif die in goede doen is moet je spelen. Risico blijft het altijd maar dat is het ook van de 100 km vlucht.

Nieuwsgierig
Ook onze voorzitter van de afdeling onderhoud een blog/nieuwssite, ook nieuwsgierig hoe onze voorzitter momenteel de duivensport beleefd? Kijk dan op: http://dalmolen-duiven.blogspot.com u kunt deze regel kopieren in uw adresbalk bovenin.

De jongen beginnen
Hier en daar klaagzang in de afdeling over het jonge duiven programma die al een halfjaar bekend is. Liefhebbers hebben 2x de mogelijkheid gehad om een trainingsvlucht mee te geven en 2x weinig animo. Nu staan er 3 instapvluchten op het programma, wordt er gezegd wel erg ver. Net of een duif van tevoren weet hoe ver hij moet vliegen. Daar komt bij dat een jonge duif over 20 km wel makkelijker verloren kan gaan als van 170 km. Heel veel, mijn mening bijna alles, heeft te maken met gezondheid maar ook weersomstandigheden spelen een rol. Zo voorspellen bijvoorbeeld voor zaterdag NO 3, ik weet zeker dat het minder problemen gaat opleveren als ZO of ZW wind. Duiven zullen niet zo gauw doorvliegen en wie het wel gaat lukken heeft de wind mee op de terugweg. Wat je wel zult hebben is verschil in aankomsten, gezonde en getrainde jonge duiven zullen de uitslag bepalen. De rest komt gewoon wat later. Op dit moment zijn de kwekers weer gekoppeld voor een ronde laatjes. Iedereen heel veel succes en een fantastisch duivenweekend!
6. jun, 2019
Content
Was ik afgelopen zaterdag over de vlucht uit Arlon. Een prachtige losplaats op de zuidlijn recht onder onze afdeling. Ook persoonlijk ging het prima, met een 3e en 4e plaats in de afdeling was ik tevreden, zeker als je bekijkt dat het een ZW wind was, niet direct mijn favoriete wind.

Arlon-Valthe
Ik zag de meldingen in de voorhand rond 1526 mpm….snel uitgerekend dat ik dan ook zo duiven moest hebben en bam daar melde zich Jeroentje. Deze 2 jarige doffer was in zijn geboortejaar al eens de snelste tegen ruim 15000 duiven en vorig jaar midfond topper met 8 uit 8. Het is ook de nestmaat van Pandora die zich zelf als 3e kwalificeerde. Tussendoor viel vlak achter Jeroentje nog Sensation, voor dit wonder op wieken was het dit seizoen al de 4e keer dat ze bij de eerste 10 in afdeling 10 noord vloog. Ongekend als je bedenkt dat het op vitesse, midfond, dagfond, wind mee en wind tegen gebeurd. Daar moet je een hok vol van hebben, ik hoop er nog lang plezier van te mogen hebben. Een bijzonder seizoen tot nu toe met al 5x top 10 in de afdeling en voor mijn gevoel zijn we net begonnen…

Weer
Het weer kan me momenteel niet echt bekoren, hoge luchtvochtigheid, drukkend warm….kortom onstabiel weer die vaak uitmunt in onweersbuien. Ook voor onze duiven is dit niet echt plezierig, je hoort dat vele liefhebbers nu coli hebben en degene die het aandurven om ze op te leren grote verliezen hebben. Ik zelf peins er niet over om ze nu op te leren. De atmosfeer moet eerst weer tot rust komen en ja we hebben nog tijd zat. Op 22 juni staat de eerste officiële JD vlucht op het programma laten we niet in paniek raken. Na het weekend lijkt het weer beter en stabieler te worden.

Sens
De 2e dagfondvlucht alweer, nu vanuit het mooie Sens (laatste 2 edities, 2017 en 2018 een 1e NPO). Er wordt een harde zuidwestenwind verwacht wel tot kracht 5 en daar ben ik niet zo blij mee. Ik vind het eerlijk gezegd dagfond onwaardig. Bij dagfond denk ik aan vroeg los, prachtige zonnige dag, kopwindje en dan aan het eind van de dag duiven die moe gestreden op de klep vallen. Dat gaat hem zaterdag niet worden, de staart omhoog en waaien maar. Ook dan moet je natuurlijk goede duiven hebben die wel opletten en de drang hebben om naar het hok te willen. Maar de echte dagfondbeleving heb ik niet met deze vluchten.

Duiven
De 2e vlucht van aankomende weekend, een vitesse vlucht, vliegen we uit Duiven een plaatsje bij Arnhem. Bijna de kortste afstand die we vliegen. Ook dit zal hard gaan en het zal me niets verbazen als die van mij een rondje extra maken langs het mooie Groningse landschap in bijvoorbeeld Termunten en geef ze eens ongelijk haha.

Op eigen hok
Hier ook lichte coli perikelen, zelfs de doffers kregen er wat van mee. Ik behandel de duiven wel bij verschijnselen. Waarom de duiven plagen als je ze kunt helpen. Volgende week ga ik het opleren serieus aanpakken. De planning is om ze 22 juni mee te geven op de JD vlucht uit Duiven. Maar dat zou ook goed uitgesteld kunnen worden naar 29 juni of zelfs 6 juli als we beide keren Gennep op het programma hebben. Al met al hier nog geen JD stress want we hebben tijd zat. De focus ligt toch op de JD midfond vluchten die plaatsvinden vanaf half augustus. Iedereen heel veel succes aankomende weekend!
29. mei, 2019
Mooie vluchten
Persoonlijk kan ik elk weekend enorm genieten van het vliegprogramma dit jaar. Afgelopen weekend de eerste dubbelvlucht gehad. Liefhebbers van de dagfond maar ook van de vitesse kunnen hun hart ophalen. Na aankomende weekend kan men zelfs ook naast de midfondvluchten op vrijdag icm de jonge duiven vitesse inkorven en ik hoor van vele al dat ze dit heel leuk vinden. Zo is elke dicipline goed vertegenwoordigt in dit programma. Nee wat mij betreft is dit landelijk vliegprogramma een schot in de roos geweest.

Troyes
Voorafgaand aan de lossing was er al een geweldige samenwerking tussen afd 10 en 11. Door overcapaciteit van 11 had afdeling 10 de mogelijkheid om met 1 oplegger naar Frankrijk te gaan. Hierdoor kon afdeling 10 opnieuw een enorme besparing maken. Hierom gaan we naar dezelfde losplaats, nu kon afdeling 10 een besparing maken en in de toekomst zal dit andersom natuurlijk ook gaan gebeuren. Een lossing om 7.10 uur met ruim 13000 duiven op een prachtige losplaats in Troyes. Er moest worden afgerekend met een Noord Noordwesten wind met ook nog hier en daar een bui onderweg en dan is 500 tot 600 km zwaar. Maar het is dagfond dus dat weten we. Ze kwamen prima en het concours kende een goed verloop. Zowel in afd 10 als in 11 waren er kopduiven zodat de spreiding prima was. Bij ons in de vereniging hadden we een geweldige kopduif van de Comb. Bolk Niks, zij presteerden het om in noord de 1e te pakken en bij de eerste 10 van het hele concours te spelen in afdeling 10! Een geweldige prestatie!

Gennep
Voor de niet dagfondduiven een korte vlucht vanuit Gennep, ook een mooie losplaats op de grensovergang. Ook hier lukte het de vervoerscommissie om met 1 oplegger naar de losplaats te rijden. Ruim 6000 duiven gingen hier om 7.45 uur de lucht in, de snelheden lagen nog best hoog en het concours kende een korte duur. Bij ons in de vereniging maar 8 minuten. Er waren ook een aantal liefhebbers die op deze vlucht zijn ingestapt en hadden met deze vlucht een mooie eerste concours van het seizoen.

Midfond nr 3
Voorlopig de laatste als afdeling 10. De volgende 3 midfondvluchten gaan we gezamenlijk met afdeling 11 los. We gaan, gezien de goede vluchten van de 2 vorige, opnieuw met noord en zuid naar dezelfde losplaats. Het wordt voor afdeling 10 een nieuwe losplaats, Arlon, een zuidoostelijk gelegen losplaats in het oosten van Belgie tegen de Luxemburgse grens aan. Het is ongeveer dezelfde afstand als Chimay. Een prachtige midfond afstand. Hopelijk krijgen we zaterdag goed weer, iets wat er wel op lijkt.

Op eigen hok
Opnieuw 2 top 10 plaatsen in afdeling 10 noord. Ben er best trots op dat je met een klein hok duiven op zowel de korte als op de lange afstand beide vluchten top 10 speelt en zelfs op Gennep de 1e in het rayon. Met op Gennep 14 van de 17 in de punten en op Troyes 5 van de 6 is het prijspercentage heel hoog. Met nog een heleboel mooie vluchten in het verschiet hopen we de ploeg op dit niveau te houden natuurlijk. Ook de jongen moeten aan de bak, deze week gaan ze de mand in en dan moeten ze vliegen of op de losplaats maar in de boom gaan zitten. Het is aanhaken of afhaken haha. Aankomende weekend iedereen heel veel succes vanuit Arlon!
22. mei, 2019
Hij staat voor de deur
Aankomende zaterdag de eerste dagfond vlucht van het seizoen. Een lossing van afdeling 10 en 11 samen. Als het weer nu ook nog even mee wil zitten dan zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtig concours!

Chimay 2.0
Afgelopen zaterdag een 2e Chimay gehad, prima beslissing om opnieuw naar deze mooie losplaats te gaan i.p.v. nog verder. De eerste Chimay was best pittig en dat zag je ook aan de mindere aantallen dit weekend. Het vervoersschema was aangepast zodat we mooi op tijd naar de losplaats konden rijden. Zo werd er in de gehele afdeling volop samengewerkt. Ook nu helaas geen vroege lossing mogelijk. Mist en nevel verstoorden dit helaas. Op 11 uur dan toch prachtige omstandigheden en een vlucht die een prima verloop kende. Een variabele wind met veel oost erin zorgde wel voor wat gaten in de aankomsten.

Dagfond Troyes
Ook voor aankomende weekend wordt er zoveel als mogelijk kostenbesparend vervoert. Dat betekent efficiënte routes en veel samenwerking. Ik heb zin in de dagfond ondanks dat ik dit seizoen niet veel duiven voor deze koningsklasse heb. Lorelei en Catootje zitten op het kweekhok en dat ga je toch merken denk ik. Afhankelijk van de weersvoorspellingen en zwaarte gaan er naar verwachting niet zoveel mee. Of het in de aantallen zit weet ik niet maar dat gaan we zien zaterdag.

Persoonlijk
Kende afgelopen zaterdag een bijzondere vlucht, een ruime gat tussen nummer 1 en 2. Daarna vielen ze goed door en binnen 50 minuten 20 van de 22 thuis. Nummer 22, een jaarling duivinnetje is helaas achtergebleven. Had nog niet gemist, maar dat gebeurd nu eenmaal. Speel voor de 2e keer achter elkaar de eerste in de club, blij mee! In het rayon en afdeling kom ik tekort tegen het westelijke geweld. Klasse prestatie van Wilfred Sebens en Gebr. Jager natuurlijk!

Op eigen hok
Jongen zijn woensdag ingeënt. Dan moeten ze binnenkort maar even een keer de mand in. Zijn ze daar klaar voor? Nee maar we zien wel wie het kan en wie niet. Kwekers zijn inmiddels gescheiden en komen misschien over een paar weken nog weer bij elkaar voor een ronde laatjes. Eerst volledige focus op het vliegen, eigenlijk begint het seizoen nu echt, de druk neemt toe en de mooie vluchten komen eraan. Nu het mooie weer nog! Iedereen heel veel succes met de eerste dubbelvlucht van dit seizoen!
16. mei, 2019
Genieten
Afgelopen zaterdag genoten van de duivenvlucht uit Chimay en dat even buiten al het persoonlijke om. Efficiënt vervoeren naar de losplaats en hierdoor een oplegger besparen. Het prachtige vliegweer zaterdagmiddag, de geweldige spreiding van duiven in noord en zuid. En wat heel belangrijk is toch relatief weinig verliezen ondanks dat het een hele zware vlucht was. Nee het was genieten voor de neutrale duivenmelker!

Moeizame beslissing
Die hebben we als lossingscommissie nu bijna wekelijks, echt onvoorstelbaar. Het spande erom zaterdag de opklaringen lieten lang op zich wachten maar even na 12 uur was het dan eindelijk zo ver. Voor deze zondag was het ook niet even mooi voorspeld en dat bleek ook wel want er waren talrijke buien over heel Nederland. We hadden natuurlijk rekening te houden met de verste afstanden en hadden overlegd dat 12.45 uur a 13 uur de uiterste lostijd was om een verantwoord concours te houden. Terugkijkend zijn we zeer tevreden en heeft zowel noord als zuid een prima vlucht gehad.

Persoonlijk
Tsja ze kwamen goed, ik was zeer content met de aankomsten. Ook heb ik veel duiven gezien die laag over de grond vlogen. Er zullen dan ongetwijfeld gewonde duiven zijn. Bij mij viel het mee, uiteindelijk 1 oude doffer achtergebleven, het is niet anders. Het waren omstandigheden die mijn duiven op het lijf zijn geschreven. Nu nog wat vroeger zitten. Maar zo’n begin van het seizoen stemt mij tevreden ben benieuwd wat het de komende maanden brengt.

Keuzes
Volgende week moeten we keuzes maken. Wie aan er naar de dagfond? In sectorverband concoursen vanuit Troyes, het kan een fantastische vlucht worden met veel duiven in concours denk ik. Ze gaan in ieder geval allemaal nog mee aankomende weekend. We gaan opnieuw naar Chimay en ook weer met de hele afdeling, een keuze die volledig gerechtvaardigd is gezien efficiency en kostenbesparing.

Jonge duiven
Die vliegen nou allemaal….afijn hoe lang het duurt. De touwtjes worden aangetrokken want met 5 weken moeten ze ingekorfd worden. De kwekers hebben op een paar na de jongen groot. Wat er nu ligt gaat naar de bonnenkopers. Of we ze weer gaan aankoppelen voor een ronde laatjes weet ik nog niet. Aankomende zaterdag de 2e midfond, hopelijk weer zo’n mooi concours, iedereen heel veel succes!
8. mei, 2019
Waar blijft het mooie weer?
We gaan richting half mei en hebben er inmiddels 5 vluchten op zitten. Alle 5 de vluchten waren er geen ideale omstandigheden. Als lossingscommissie krijgen we het niet cadeau en is het elke keer puzzelen. Maar tot nu toe hebben we steeds de goede beslissing genomen gelukkig. Maar het zou voor mens en dier goed zijn dat we beter weer krijgen.

Druk
Afgelopen week geen tijd gehad voor een stukje op de site. Momenteel een klein beetje het gevoel dat je wordt geleefd, druk op het werk, thuis en met de duivensport. Af en toe moet je even teruggefloten worden, gelukkig heb ik die mensen om me heen. Tuurlijk geniet je ook van veel dingen maar je merkt wel dat je tijd tekort komt. Binnenkort ben ik een weekje vrij, daar verheug ik me enorm op. Diana gaat weer een weekje met vakantie en ik grijp het vrijgezellige weekje aan om bij te komen maar ook dingen te doen waar ik weer energie van krijg.

Midfond
Aanstaand weekend staat de eerste midfondvlucht voor de deur. Er is gezamenlijk besloten om zowel met zuid als noord naar Chimay te gaan. Afgelopen weekend werd opnieuw duidelijk waarom wij Isnes niet langer op het vliegprogramma hebben staan. Door het niet beschikbaar zijn van Marche moesten we hier heen van het NPO. De vele draden die over deze losplaats hangen maken het niet verantwoord om hier duiven te lossen. Momenteel zijn de losplaatsen schaars aan het worden, een gebrek aan correspondenten maar ook geschikte locaties maken het niet makkelijk. Uiteindelijk was er weinig keus in losplaatsen en is er besloten gezamenlijk naar Chimay te gaan. Een lossing gezamenlijk maar noord en zuid hebben elk hun eigen concours en uitslag. Niets aan de hand. We kunnen waarschijnlijk ook nog besparen op de vervoerskosten door met volle opleggers te gaan rijden. Kijkend naar de rest van Nederland is er geen 1 afdeling die gescheiden vliegt vanaf de midfond. En de grotere sprong in km? Vorig jaar hadden we in het weekend van 5 mei al een sprong van 100 km. Ook Friesland gaat deze sprong maken aankomend weekend. Ik denk dat de duiven na 5 goed verlopen vluchten hier wel klaar voor zijn.

Op eigen hok
In onze vereniging deelt Gerrit Rorije momenteel de klappen uit. Echt fantastisch wat hij weer laat zien. Ook ik zelf ben niet ontevreden. Nu al 3 weken netjes bij de eerste 10 en vorige week zelfs 3 bij de eerste 10 in de afdeling. Het trainen is aan de magere kant, kan er geen snelheid op krijgen en dat maakt me nerveus. Ze komen zaterdags goed dus wat moet je er van zeggen. We gaan ze proberen klaar te krijgen richting de dagfond. Het seizoen gaat nu beginnen. Ook moet ik nodig met de jongen aan de slag. Afgelopen week 1e en 2e ronde bij elkaar gelaten. Vliegen doen ze nog niet, een klein koppeltje maakt een paar rondjes en dan zit het hele spul tussen de paarden in het weiland. Hier gaan we aankomende week verandering in brengen. Half juni staat immers de eerste jonge duiven vluchten op het programma en hier wil ik ze graag op mee hebben. We gaan kijken of dit me lukt. Iedereen heel veel succes aankomende weekend op de eerste midfondvlucht!
25. apr, 2019
Voorproefje van de zomer
Die hebben we nu toch wel even gehad. Blauwe lucht en temperaturen die in augustus niet zouden misstaan. Door de oostenwind werd er schrale en droge lucht aangevoerd. Met een beetje wind gaf dit stofwolken en hele droge hokken. Voor aankomend weekend lijkt er regen te komen en we kunnen het ook wel gebruiken (voor de tuin wel te verstaan!). Want het lijkt een moeizaam weekend te worden voor duivenmelkers en hun duiven. Op zaterdag veel buien en een zuidwestenwind kracht 4, je hoeft dan ook maar even een goed moment te hebben en dan zijn de duiven thuis. Laten we hopen dat ons dat moment gegund word.

Winnaars
Afgelopen zaterdag gingen om 9.30 uur de containers los. Voor ons de eerste keer in Venlo, dit seizoen als nieuwe losplaats toegevoegd. Een losplaats recht onder onze afdeling in de lijn van onze rayonindeling. De overwinning in de A groep ging naar Klaas Kuiper uit Exloo, een prima prestatie van deze routinier! In de B groep was het Johan Koning uit Stadskanaal die de concurrentie achter zich liet, klasse Johan! Het was een pittige vlucht met de oostenwind en vooral de jaarlingen hadden een leermoment. Toch is het prima verlopen met hier en daar een achterblijver. Aankomende vrijdag gaan we naar Weert en de zuidgroep naar Tongeren. Er wordt een zuidwestenwind voorspelt, beslist niet mijn wind maar ook die heb je af en toe.

Vliegprogramma
Ik las ergens dat men zich afvroeg of de afstanden nu niet erg ver waren zo in het begin van het seizoen. Dat lijkt misschien ook zo maar is beslist niet waar. Kijken we naar bijvoorbeeld vorig seizoen hadden we aankomende weekend al Tongeren gehad (noord groep). Voor de langste afstand toch bijna 300 km. Nu vliegen we Weert wat 50 km dichterbij is. De opbouw is dit seizoen met maximum 50 km elke week erbij goed vind ik.

Op eigen hok
Ook ik kijk tevreden terug op de vlucht uit Venlo, voor mijn doffers was het de eerste keer en voor mij duivinnen de 2e. Ik begon op een 2e plaats in de vereniging tegen 822 duiven en een 9e in het rayon tegen 33oo duiven. 1e duif was Pandora, die vorig jaar de eerste NPO Sens pakte. Ik klokte overigens doffers en duivinnen door elkaar en zag geen verschil in prestaties. Ze moesten er echt wat voor doen en ze bewezen opnieuw dat mijn duiven hier prima mee om kunnen gaan. Minpunt was het achterblijven van een goede duivin, waarschijnlijk toch een ongeluk gehad. Ook een doffer bleef achter. Na 2 vluchten staat de teller op 3, ach we hebben nog genoeg en het zijn nu eenmaal niet allemaal toppers. De jongen van de 2e ronde maken inmiddels kleine rondjes op het hok, nog 2 weken en dan gaan de hokken samen. Iedereen heel veel succes aankomende weekend!
16. apr, 2019
Kop is eraf
Ook hier de eerste vlucht gehad en wat voor een vlucht. Gaan we niet gauw vergeten, temperaturen waarin je ze liever in het hok hebt en jezelf bij de kachel. Toch kunnen we zo na de vlucht stellen dat het prima verlopen is en dat duiven echt wel met deze omstandigheden om kunnen gaan.

Winnaars
Op deze pittige vlucht met een noordoosten wind 3, koude temperaturen en soms een winterse bui kregen ze het niet cadeau. Winnaar bij PV De Kanaalstreek in de A groep werd de combinatie Mensinga TVM. De afgelopen maanden gaf Henk al aan dat hij er goed mee bezig was, dat drukt zich nu gelijk uit met de 1e, proficiat Henk en Wolter! In de B groep was het good old Pieter Koops die de bloemen mee nam naar Valthermond, van harte Pieter! Aankomende week op naar de paaseierenvlucht Venlo.

LC
Vlucht twee en opnieuw een zware dobber. Op woensdag de eerste contacten, wat komt er op ons af. Al snel werd duidelijk dat we te maken kregen met bijzondere lage temperaturen. We hebben gekeken naar de afstanden die op het programma stonden, moeten we dichterbij? Uiteindelijk in overleg niet gedaan. Op donderdag contact met Friesland, zij annuleren de vlucht. Opnieuw alle weerprognoses bekeken, contact zoeken met andere afdelingen, de weermannen, maar ook met liefhebbers die veel ervaring hebben. We kwamen unaniem tot een besluit om te spelen. Zaterdagmorgen, half bewolkt en zonnig, rond 10.30 uur de door ons vereiste temperatuur van 5 graden. We geven het sein dat we gaan lossen, en wachten in spanning af. Dan zie je de eerste meldingen, het verloop, je neemt nog even contact op met de verste afstanden en ook hier hoor je een prima vlucht. Dan valt de spanning van je af en ben je blij, toch de goede keuze gemaakt. Al met al een lekkere vuurdoop in je eerste weken in de LC!

Kalkar
Het programma geeft aan 120 km kortste afstand. Zuid voldeed hieraan en noord zat 20 km verder met Gennep. Doordat we de beschikking kregen over Kalkar wat wel aan de 120 km voldeed werd er besloten om deze 2 losplaatsen te handhaven i.p.v. dichterbij. We voldeden hiermee aan het advies van het IWB maar ook aan het vliegprogramma zodat onze liefhebbers deze vlucht kunnen meetellen voor de nationale competities. Kalkar bleek een geweldige losplaats te zijn, het werd als zeer prettig ervaren door onze chauffeurs en convayeurs. We gaan hier de komende jaren vast meer gebruik van maken. Een losplaats wat ook exact in de vlieglijn ligt die wij ambiëren.

Communicatie
Een nieuwe weg ingeslagen, duivensport beleving op de zaterdag. We krijgen geweldige reacties op de manier van communiceren. Vrijdag een prognose, zaterdagmorgen een wake up met foto’s van de losplaats. De lossing wordt gefilmd, volledig transparant richting de leden. Maar het is ook de beleving, je duiven zijn gelost en op weg naar je hok. Mooi dat we samen deze ontwikkeling hebben kunnen realiseren, LC, bestuur, convoyeurs en de chauffeurs.

Op eigen hok
Mijn eerste vlucht, gekozen om de doffers thuis te laten. Met de laatste africhting had hier een gedeelte het moeilijk en kwam later thuis. Toch voorzichtig gekozen in het begin van dit seizoen en alleen de duivinnen mee gegeven. Oud en jaarling, daar heb ik geen verschil in. De eerst 7 aankomsten waren prachtig, daarna toch onregelmatiger met gaten. Uiteindelijk toch 1 jaarling duivin verspeelt, jammer maar kan gebeuren. De jongen van de 2e ronde zijn voor de eerste keer buiten geweest en de 1e ronde maken lekker hun rondjes. Rond 1 mei zullen beide hokken samen gaan. We gaan ons opmaken voor Venlo, zuid gaat naar Weert en de weersvooruitzichten lijken geweldig met wel tot 24 graden. Zullen we eindelijk een keer ene appel en een eitje vlucht krijgen als LC? Ik wens iedereen heel veel succes op de paasvluchten komende weekend!
9. apr, 2019
Start
De kop is eraf voor 2019! Afgelopen zaterdag is het seizoen weer begonnen. Voor mij kwam het iets te vroeg en ik had dan ook niet mee. Hier begint het aankomende zaterdag met de eerste officiële vlucht vanuit Gennep.

Eerste klus lossingscommissie
Samen met Edwin Schuiling ben ik nieuw in de lossingscommissie. Gelukkig staan we niet alleen en kunnen we leunen op de ervaring van Ton de Vries. We kregen afgelopen zaterdag een aardige vuurdoop want makkelijk was het niet. De dag begon met zware bewolking en slechte zichten. Verwachting was dat het gauw opgelost was maar dit ging veel trager als voorspelt. Het contact en het overleg onderling hierbij ging prima. Ook de communicatie richting de leden werd enthousiast ontvangen. Vooral de foto’s en later het lossingsfilmpje werd enorm gewaardeerd. Omdat ik zelf geen duiven mee had ben ik naar de losplaats Heino gereden om de lossing en de voorbereiding erop mee te maken. Respect voor de chauffeurs en de convoyeur. Je kunt zien dat Chris en Hendrikus al veel ervaring hebben, ze verzorgen onze duiven heel goed. Het was ontzettend mooi om dit mee te maken. Ik hoorde veelal dat het verloop prima was op een verdwaalde jaarling daargelaten.

Winnaars
Een kopie van de eerste vlucht van vorig jaar, ook nu eiste Gerrit Rorije de hoofdrol op bij ons in de vereniging met verschillende kopduiven. Een prima uitslag van deze veteraan die op zijn 80e gewoon top blijft spelen. In de B groep was het die andere veteraan, Pieter Koops die plek 1 en 2 voor zijn rekening nam. Aankomende weekend gaat het om het egje en dan verwachten we dat ook de andere liefhebbers van de partij zijn.

Verwachting
Voor aankomende zaterdag lijken het omstandigheden te worden voor de echte bikkels. De verwachting is dat het een zonnige dag word maar de temperatuur blijft steken op zo’n 8 a 9 graden. Tel daarbij de oost noordoostenwind bij dan krijgen ze het niet cadeau. Met name de duiven die nog niet zolang in training zijn zullen zichzelf denk ik tegenkomen halverwege de reis. We hopen dat ze veilig zullen terugkeren op de hokken, dan maar iets later.

Tijd voor andere dingen
Een lang weekend gepland. Mijn weekend start een dag eerder op donderdag, ik wil bij huis allerlei (tuin)klusjes aanpakken. Omdat er droog weer voorspelt word is een dag extra natuurlijk reuze handig. De afgelopen tijd is dit er bij ingeschoten. Te druk met andere dingen gehad, nu alles op de rails staat moet je ook weer tijd vrijmaken voor andere dingen.

Nonchalant
Ja dat verwijt ik mezelf. Afgelopen najaar kon ik 3 antennes van een liefhebber kopen die helaas is gestopt. Het waren PLB antennes van Benzing en ik had de oude nog op de kleppen liggen. De nieuwe constateren veel beter. Afgelopen weken helaas geen tijd vrijgemaakt om ze te vervangen dus moest het nog even 4 dagen voor de eerste vlucht…. De nieuwe zien er iets anders uit en ook de kleur verschilt. U raad het al, er waren een fiks aantal duiven zowel doffers als duivinnen die zo bang waren dat het leek of er een roofvogel op de klep zat. Dit had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren en dan waren ze er allang aan gewend. Het duurde tot aan de schemering voor de laatste duivinnen naar binnen gingen…

Op eigen hok
De 2e ronde is nu ook gespeend en hierdoor zitten er in totaal ongeveer 60 jongen. Een aantal waar we wat mee moeten kunnen denk ik. De ouden hebben hun 2e africhting gehad en de afstand was 17 km. We proberen ze deze week nog minimaal 1 keer weg te brengen in voorbereiding op Gennep. Het begint weer wat te kriebelen, zeker na het bijwonen van de lossing in Heino afgelopen zaterdag. Ik hoop dit jaar weer een rol van betekenis te gaan spelen. Ik wens iedereen een geweldige vlucht aankomende zaterdag, noord gaat naar Gennep en zuid naar Venlo.
1. apr, 2019
Aftellen
Het aftellen is begonnen, aankomende vrijdag hebben we de eerste vlucht. De weersvooruitzichten voor de lange termijn lijken redelijk zodat we onze duiven nog een paar keer weg kunnen brengen. We beginnen allemaal weer gelijk, nieuwe kansen maar ook een nieuwe uitdaging met het nationaal vliegprogramma. Er is echter nog veel te doen tot we daadwerkelijk echt aan de start staan.

Paar dagen ertussen uit
Afgelopen week zijn we nog een paar dagen weg geweest, even naar de kust om lekker uit te waaien. Door alle drukte afgelopen maanden was ik hier hard aan toe. Of het echt heeft geholpen zullen we de komende weken/maanden zien. We hadden er in ieder geval goed weer bij, zonovergoten, en dan is het heerlijk vertoeven aan zee. Door ons uitstapje moest u mijn column wel een weekje missen.

Overleg noordelijke lossingscommissie
Afgelopen woensdag stond er een overleg tussen de lossingscommissies van Afd. 11 en 10 op de agenda. Reden is dat beide commissies nieuwe leden hebben gekregen en dat we een groot aantal vluchten samen vliegen. Het was een bijzonder goed overleg waarin we met elkaar goede afspraken hebben gemaakt. Met de ervaring van Ton de Vries en Jelle Kooistra en het enthousiasme van Iepe Hemstra, Jelle Drost, Edwin Schuiling en ondergetekende hopen we op een mooie samenwerking en geweldige vluchten. De basisafspraak van de gezamenlijke vluchten is: Samen uit en samen thuis en we werken op de losplaats als 1 afdeling/konvooi.

Vliegprogramma
Het definitief vliegprogramma staat inmiddels op de site van de afdeling. Als lid van de commissie vliegprogramma ben ik, samen met Pieter Gast, nauw betrokken bij het samenstellen hiervan. Ik kan u dan ook zeggen dat het een hele uitdaging is om goede en beschikbare losplaatsen te vinden. We willen uiteraard ook in onze vlieglijn blijven en dan liggen ze niet voor het oprapen. In het vinden van de juiste losplaats wordt er ook samengewerkt met de chauffeurs en convoyeurs, en dan niet alleen van onze eigen afdeling, zij hebben immers ook veel ervaringen op de plek zelf.

Kweker Speler competitie
Net als voorgaande jaren hebben we in onze vereniging een K en S competitie georganiseerd. Je kunt merken dat de animo, net als bij andere dingen in de duivensport, elk jaar minder wordt. Het wordt tijd voor iets nieuws lijkt het. Desondanks toch weer bijna 1000 euro in de prijzenpot.

Oude duiven
Zijn inmiddels in training, oké wat heet, ze maken rustig aan hun rondjes boven Valthe maar ik zie steeds meer het plezier komen. Ik geef ze alle tijd om rustig in het ritme te komen. Ze hebben nog een weekje extra want de eerste vlucht Heino gaan ze niet mee. Gennep zal hun eerste station zijn en aan mij om ze hiervoor klaar te stomen. Afgelopen zondag zijn ze op 10 km weggebracht en waren ze er ondanks de stevige NO wind vlot weer. Proberen om ze nog 2 a 3 keer weg te brengen voor de eerste vlucht.

Jonge duiven
Die zijn inmiddels een 1,5 week los geweest. Spannend de eerste keer als ze zo oud zijn maar dat ging prima. Na een week is de balans als volgt: 3 zijn er weg waarvan 2 uit hetzelfde nest. Ik moest gelijk na de eerste keer los een jong ophalen uit Gasselternijveen wat toch al behoorlijk verder ligt. Onbegrijpelijk dat ze gelijk al z’n afstand afleggen. Duif werd overigens gemeld door de dierenambulance, gelukkig was het een melding en kreeg ik de gegevens netjes door waar ik de duif op kon halen. Je hoort ook weleens andere verhalen maar dit was prima opgelost. Duif zat bij particulieren waar hij zo naar binnen was gelopen.

Op eigen hok
Al veel over gezegd hierboven. De kwekers zitten op de 3e ronde eieren, de 2e ronde ben ik momenteel aan het spenen. Prachtig en mooi opgekomen jongen al zeg ik het zelf. De eerste ronde veel meer problemen gehad. Het eerste weekend van april zullen de laatsten worden bijgezet waarvan 3 vreemde die ik bij gekocht heb. Ook deze ronde levert ongeveer 30 jongen op wat het totaal aantal op 60 brengt. Een prima aantal wat mij betreft. Met het Nat. Vlpr. beginnen we op tijd met de jongen dus het wordt een uitdaging om ze goed voorbereid aan de start te krijgen. Vind het jonge duivenspel altijd geweldig mooi en zeker met dit programma die o.a. 2x Rethel en Chalons en Champagne in sectorverband op de kaart heeft. Ik wens iedereen veel succes bij het africhten komende dagen en let op: vrijdag aanstaande de eerste (africhting) vlucht!!!
20. mrt, 2019
Door storm en woeste regen
Man man man wat een natte bende is het overal, zijn er ook nog mensen die zeggen dat er nog meer moet vallen om de droogte van afgelopen jaar te compenseren…. Zijn vast dezelfde die het nieuwe klimaatakkoord hebben bedacht waarin we als stip op de kaart de wereld gaan redden…. Afijn er is hoop, aankomende week eindelijk beter weer en kunnen we met onze duiven aan de slag!

ALV afdeling algemeen
Respect, saamhorigheid en plezier zo kun je de ALV van afgelopen woensdag wel omschrijven. Kan me zo niet een vergadering herinneren dat we met elkaar zo’n positive sfeer hadden als nu. Het nieuwe bestuur had het geweldig voorbereid, heel duidelijk gecommuniceerd en dat zag je in de vergadering terug. Ook het optreden van de nieuwe voorzitter verdient een aplaus, rustig, helder en met een visie: als 1 afdeling richting de toekomst.

ALV afdeling bestuursvoorstellen
De uitkomst van het verwijderen van Art. 35a was overdonderend, 90% was voor. Het geeft aan dat iedereen klaar is met het gezeur en gezeik van de afgelopen jaren. In deze tijden van duivensport moeten we het met elkaar doen als 1 afdeling 10. Met het beleidsregel, gescheiden waar kan en gezamenlijk waar moet, gaat dat lukken. Ook het vliegprogramma werd met overgrote meerderheid vastgesteld. Over de nieuwe vliegrichting is men enthousiast, het doet volledig recht aan de huidige rayonindeling. De dagfond vliegen we volgend jaar per 2 rayons, prima, onze vereniging was tegen en zag ons liever vliegen in nog grotere gebieden namelijk noord en zuid.

Convoyeurs en LC dag Ruinen
Afgelopen zaterdag met een grote en enthousiaste groep een voorbereidingsdag gehouden in Ruinen bij de vervoerder van zuid, Van Regteren. Deze firma had het tot in de puntjes verzorgd, echt geweldig. De nieuwe groep convoyeurs kregen een cursus van Henri Hoeks en de ervaren mensen een opfristraining. Een geweldig initiatief van het nieuwe bestuur en je hoorde alom dat het gewaardeerd werd. Tijdens de training van de convoyeurs zijn we als lossingscommissie bij elkaar gaan zitten. Het vliegprogramma is nog doorgelopen en de werkzaamheden zijn verdeeld. Ook zijn de losplaatsen nog besproken met de chauffeurs, zij hadden voor 2 losplaatsen nog een opmerking. Deze zal worden besproken in de commissie vliegprogramma en losplaatsen. Het definitief vliegprogramma zal binnenkort worden gepresenteerd.

Op eigen hok
Gaat de 2e ronde als een speer, persoonlijk een mooiere ronde als de eerste. De 1e ronde gaat aankomende week voor het eerst los, dus in elke boom en op elke dak van Valthe zal er wel 1 zitten van mij. Eind van de week is er rust en zijn ze gewend als het goed is. Ook de oude gaan nu echt in training, afgelopen week geen enkele keer los gehad. Waarschuinlijk komt de 1e vlucht te vroeg, ook vind ik de afstand van 63 km tekort maar heb hier alle begrip voor de achterhand en de beslissing die we samen hebben gemaakt om het aan te passen. Ik kies denk ik voor Gennep als eerste vlucht. Dat geeft mij een week extra in de voorbereiding. Hier en daar liggen alweer eieren bij de kwekers van de 3e ronde, wat gaat het hard momenteel. Deze ronde is niet meer voor mezelf, hier straks rond 1e week april de laatsten spenen en dan heb ik er genoeg. Geniet van het droge weer aankomende week, aanstaande vrijdag nog 2 weken!
13. mrt, 2019
Doorzetten
We moeten soms ergens door, door deze dagen van ontzettend slecht weer, maar ook door moeilijke tijden in de duivensport. Want het spreekwoord luid: na regen komt zonneschijn… Voor de werkende liefhebber is het momenteel lastig om de duiven los te laten. Zal ook voor de liefhebber gelden die wel bij huis is maar die heeft nog de mogelijkheid om ze tussen de buien door nog even de vrijheid te geven. Zag bij andere sites de opmerking voorbij komen, we beginnen te vroeg. Ja met deze weersomstandigheden is dat zeker zo, maar hoe verschillend is dat per jaar. Twee weken geleden hadden we prachtig weer, hadden we dat nu gehad konden we niet wachten tot het 6 april was….

In de lucht
Ook hier zijn ze weer los geweest, nou ja los, 2x buiten geweest een rondje gemaakt en hup weer in het hok. Door het weer is het gewoon niet mogelijk om er serieus mee aan de slag te gaan. Geduld dat is het kernwoord de komende week. Lukt het de boel niet te aan het vliegen te krijgen dan gaan ze pas de 2e keer mee naar Gennep. De jongen zijn nog niet los geweest, ze beginnen inmiddels wel al dek te gooien. Ze zitten dagelijks in de ren om de omgeving te verkennen.

Drukke week
Afgelopen zaterdag de ledenraad NPO, was zelf niet aanwezig om privéredenen, maar heb het uiteraard wel gevolgd via de livestream. Vanavond (maandag) heb ik een overleg m.b.t. algemene duivensportzaken. Dinsdag hebben we de ALV van de vereniging en woensdag de ALV van de afdeling. Ja je kunt het druk hebben en dat met een hobby die jaarlijks behoorlijk inkrimpt qua leden.

NPO ledenraad
Afgelopen zaterdag was de NPO ledenraad. Helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn. Het was weer eens een lange zit, van 10 uur s’morgens tot 16.30 uur s,middags met alleen een lunchonderbreking. Ook nu stonden er weer een aantal pijnpunten op de agenda. Zo bracht sector 1 de sectorindeling weer ter sprake, ze willen in sector 1 gescheiden lossen. Afdeling Noord Holland wilde graag met afdeling 7 in zee. En dat te bedenken dat we net met elkaar de afspraak hebben gemaakt dat sectie dagfond aankomende winterperiode met een voorstel tot een nieuwe sectorindeling komt. Moet je dan dit jaar, terwijl het al jaren zo ingedeeld is, alles nog overhoop gooien? Gelukkig besloot de vergadering dat voor het aankomend seizoen het zo blijft als het was. Een ander punt was de verhoging van de aantal basisleden en de inkorvende leden. Het NPO voorstel was om aankomend seizoen de aantallen te verhogen tot 15 basisleden en minimaal 8 inkorvende leden. Hierin heb je voor en tegenstanders. Het voorstel om het m.i.v aankomend seizoen te implementeren heeft het zoals verwacht niet gehaald maar wel het amendement van afdeling 2 , 7 en het daarop aangedragen preadvies NPO. Wat betekent dat de afdelingen aankomend seizoen in gesprek gaat met de vereniging die in de gevarenzone zitten om tot een oplossing te komen voor het seizoen 2020! Het feit is ook, dat in afdeling 10 een aantal verenigingen samenwerking moeten gaan zoeken met hun buurtverenigingen.

Op eigen hok
De 2e ronde komt prima op! Er zijn er nu een 20 geringd en er volgen nog zo’n 15 denk ik. Van de eerste ronde zitten er nog 35 van de oorspronkelijke 42. Zonder dat ze al los zijn geweest zijn hier wel al de zwakste schakels eruit gehaald. In zo’n groep heb je direct ook al je favorietjes, zo had ik Lorelei gekoppeld tegen een fantastische zoon van Catootje en daar zijn echt 2 prachtige jongen uit gekomen. Afijn het is geen garantie voor succes dat weten we. Maar dromen mogen wij als duivenmelkers wel graag doen haha. Ik hoop de komende week toch weer een stap richting het seizoen te zetten, helaas ben ik wel afhankelijk van het weer. Misschien gaat het allemaal meevallen. Ik wens iedereen veel wijsheid voor de aankomende vergaderingen en laten we er met z’n allen een fantastisch seizoen van maken! Aankomende vrijdag nog 3 weken!
5. mrt, 2019
Vooruit kijken
Dat kunnen we weer doen na een goede uitslag afgelopen vrijdag bij het UMCG, de Oncoloog was zeer tevreden over de scan. Dan valt er toch wel een behoorlijke spanning van je af eerlijk gezegd. Heb het al vaker gezegd dat wanneer je zo’n ziekte hebt het heel lastig is om voor de toekomst echt iets te plannen. Vooruit kijken gaan we natuurlijk ook doen met de duivensport, hier op eigen erf maar ook in vereniging, afdeling en zelfs landelijk.

Ze moeten weer los
Ook ik ontkom er niet aan deze week, ze moeten weer in de lucht. De weersvoorspellingen voor deze, maar ook volgende week, zijn bedroevend. Zeker de komende 3 dagen veel wind en regen. Toch hoop ik aanstaande vrijdag een moment te vinden om ze los te gooien. Gaat het niet lukken dan komt de eerste vitessevlucht waarschijnlijk voor mij te vroeg en zal ik die aan mij voorbij laten gaan. Maar dat vind ik totaal niet belangrijk. Ook op Gennep kunnen ze prima starten, het seizoen duurt nog heel lang.

Beurs
Afgelopen zaterdag samen met Bennie Suk en Harm Hulshof naar de beurs geweest. Na onbedoeld een toeristisch rondje Utrecht van chauffeur Bennie kwamen we tegen 9.45 uur aan. Het was weer ontzettend druk maar heel gezellig. Vanuit het hele land veel bekenden gezien, niet altijd was er gelegenheid voor een praatje maar nog behoorlijk wat gesproken. Rond 13 uur zijn we weer richting huis gegaan. Toch elk jaar weer een succesverhaal deze voorjaarsbeurs, complimenten voor de organisatie.

Lossingscommissie afdeling 10
Met ingang van aankomend seizoen ben ik onderdeel van de lossingscommissie afdeling 10. Samen met Ton de Vries en Edwin Schuiling gaan we de lossingen coördineren. Om het een en ander vorm te geven zijn we inmiddels bij elkaar geweest en een vervolgafspraak is gepland. Ook gaan we nog kennismaken met de nieuwe lossingscommissie van afdeling 11. Vermoedelijk komt er nog een nieuwsbericht voor het seizoen hoe en wat u kunt verwachten van ons.

Samenspel
Het was een lange poos rustig omtrent de berichtgeving van het nieuwe samenspel voor leden van rayon 3 en 4. Afgelopen weekend kregen we van de werkgroep een voorstel met de plannen voor aankomend seizoen. Aangezien wij als vereniging door de oorspronkelijke initiatiefnemers buitenspel waren gezet hebben we geïnformeerd bij de nieuwe werkgroep hoe hun hierin staan. Zij gaven direct aan dat we van harte welkom zijn. Onze vereniging was tijdens onze afgelopen vergadering heel terughoudend richting dit nieuwe samenspel, naar aanleiding van onze verbanning door sommige mensen en de ervaring vanuit het voormalige CCOG. De nieuwe werkgroep bestaat gelukkig wel uit mensen die voor het algemeen belang duivensport staan. Zulke mensen hebben we nu nodig wil men nog duivensport blijven bedrijven. In de toekomst zullen alle eigenbelangen, zowel persoonlijk als gebiedsgericht aan de kant gezet moeten worden.

Op eigen hok
De vliegduiven lijken er klaar voor te zijn, afgelopen week zijn ze geënt voor Paramixo door Jelle Jellema. Het is de laatste keer dat hij dit doet voor mijn duiven, Jelle stopt namelijk als dierenarts per 1 april en gaat zich volledig richten op zijn duiven. Persoonlijk vind ik het ontzettend jammer, al een aantal jaren reed ik geregeld samen met Teun Speelman naar hem toe om de duiven te laten nakijken. We zijn hem dan ook zeer dankbaar voor alle hulp. Met mijn jongen van de eerste ronde daarentegen gaat het niet goed, vorige week hadden ze echt een terugval met individueel serieuze problemen. In overleg met een dierenarts is er voor gekozen om ze te kuren. Ik ben geen voorstander van het gebruik van medicatie maar als het mis is moet je gewoon ingrijpen. Dit echter alleen op advies van een dierenarts. Wat voor gevolgen het geven van medicatie is op zo’n jonge leeftijd is zullen we later gaan zien. De eersten van de 2e ronde zijn geringd en komen prachtig op. Begin april wordt deze ronde gespeend en daar moet ik het dan mee doen. Hier geen ruimte voor late jongen helaas. Iedereen een fijne week, aanstaande vrijdag nog 4 weken!
26. feb, 2019
Een dubbel gevoel
Dat is er zeker, aan de ene kant het fantastisch lenteweer gepaard met het gevoel dat het voorjaar eraan komt en aan de andere kant zitten we in de spanning nadat er afgelopen donderdag bij Diana een scan is gemaakt. Aankomende vrijdag horen we de uitslag maar het blijft ontzettend spannend…aan de ene kant wil je de bevestiging dat het goed is en aan de andere kant kan het ook verschrikkelijk confronterend zijn….

Los of niet los
Wat jeukt het om ze weer los te gooien en velen doen het ook al. Zeker de snelheidspelers zijn alweer volop in training. Op mijn hok is het nog rustig, hier nog geen trainende duiven om het huis. Ze zitten nog rustig in het hok…nou rustig wil ik het ook niet noemen, ze zijn best energierijk…zoveel dat het me zelfs opvalt t.o.v. vorig jaar.

Beurs
Aankomende weekend is het weer zover, de voorjaarsbeurs in Houten. Het staat elk jaar als vast punt op de agenda, en altijd ga ik met Bennie Suk en sinds een paar jaar gaat ook Harm Hulshof mee. Een gezellige dag waar je een heleboel bekenden tegen komt en je echt weer het gevoel ophaalt dat het seizoen eraan komt!

Vergadering afdeling
Afgelopen week de stukken van de afdeling vergadering ontvangen. Het laat zien dat het nieuwe bestuur niet stil heeft gezeten. Er moet ook wat gebeuren, het aantal leden loopt hard terug en dat noodzaakt je in bepaalde dingen tot ingrijpen. Vooral het vervoer heeft de nodige (financiële) aandacht nodig. Ook het afschaffen van artikel 35a is mijn inziens helemaal logisch, dat zoiets ooit is bedacht in onze afdeling heb ik overigens nooit begrepen. Het motto gescheiden waar kan en gezamenlijk waar moet, wat het bestuur direct heeft aangegeven bij hun aantreden, moet voldoende zijn. Dat eeuwige gezeur en geruzie moeten we geen seconde aandacht meer aan geven. Volkomen terecht dat het bestuur over gaat tot het indienen van een bestuursvoorstel tot afschaffing van dit artikel. Anders creëer je opnieuw een onwerkbare situatie.

Vergadering vereniging
Ook hier is de agenda inmiddels gemaakt en wordt de uitnodiging verstuurd. Hier geen spannende dingen. We hebben gelukkig een vereniging die op een paar na wel realistisch in de hedendaagse duivensport staan. Dat hebben ze natuurlijk ook al bewezen door 2 jaar geleden met elkaar te fuseren. Nu al 2 jaar een vereniging die loopt als een trein, financieel, competitief, werkzaamheden noem allemaal maar op. Ook dit jaar volgen een aantal verenigingen ons voorbeeld. In deze fusies heb ik ondersteuning mogen geven. Trouwens wanneer een vereniging informatie wil ben ik altijd bereid te helpen.

Ledenraad NPO
Ook hier zijn de stukken van binnen. Vooral het NPO voorstel om het aantal basisleden van een vereniging te verhogen naar 15 doet veel stof opwaaien. Hier zijn voor en tegenstanders. Ben benieuwd hoe de ledenraad hier in staat. Zoals het nu lijkt wordt het weer een lange dag in Papendal 9 maart.

Op eigen hok
De eerste jongen zitten nu een week op zichzelf. Nog een stuk of 5 die er deze week bij komen en dan is de eerste ronde compleet. De jongen van de 2e ronde worden aankomende week geboren. Afgelopen zaterdag mocht ik 2 jongen ophalen bij de combinatie Bolk Niks, ik had een bon gekocht en heb er 2 prachtige blauwe jongen voor gekregen. Tevens was het een gezellige morgen duivenmelken aan de Kijkstraat in 2e Exloërmond. Nu rustig doorgaan met de voorbereiding richting het seizoen en gelukkig is de motivatie er weer volop! Aanstaande vrijdag nog 5 weken!
19. feb, 2019
Genieten
Dat doen we met volle teugen momenteel. Prachtig voorjaarsweer en dat niet voor 1 dag, het lijkt de komende dagen iets minder te worden maar vanaf donderdag keert het voorjaarsweer terug. Ook de duiven genieten van de warmte en vooral van de droge hokken. Met dit weer jeukt het natuurlijk om de duiven weer los te gooien maar die verleiding kan ik prima weerstaan. Ben niet van plan om de kromsnavel de winter door te helpen. Hier aan de bosrand zie ik ze dagelijks op de uitkijk staan.

Jongen
Afgelopen weekend is de eerste groep van ongeveer 30 jongen gespeend. Ik speen de jongen nooit te oud, hooguit een dag of 24, wil er geen luie zeurende piepers van maken. Ze moeten op tijd zelfstandig zijn hier in Valthe. Ook ik woonde met 17 al op mezelf en dat maakte mij ook vroeg zelfstandig haha. De komende week worden er nog een stuk of 10 bijgezet en dan is de eerste ronde een feit. Het duurt echter nog wel een week of 4 voordat ze los gaan, tot die tijd kunnen ze de omgeving verkennen vanuit de ren.

2e ronde
Afgelopen weekend zijn de laatste koppels met eieren gekomen, hierdoor kunnen die rond 1 april nog gespeend worden. Voor mij de laatste datum dat ik ze bijzet. Ook Tears zijn duivin had alweer eieren, een meevaller want zo kan ik toch nog met een mooi aantal kinderen van hem vliegen dit jaar ondanks zijn ziekteperiode. Aankomende week wordt hij omgekoppeld. Wat ook een meevaller is dat Catootje gelegd heeft, die had een hele moeilijke periode. De zorg van het pleegkind heeft haar goed gedaan. Zo kan ik uiteindelijk misschien ook nog 2 van haar aan de ploeg toevoegen. Het hok stroomt mooi vol.

Visite
Vanavond (maandag) komt de eerste bonnenkoper. Aankomende vrijdagmorgen krijgt dit een vervolg met opnieuw een bonnenkoper. Die van vrijdag heeft zelfs 2 bonnen gekocht. Bonnen is en blijft een populair ding in de duivensport. Vooral voor een klein hok is het moeilijk om te voldoen aan de vraag. Maar als bepaalde mensen je vragen kun je haast niet weigeren, de ene doel is nog belangrijker dan de andere en zo hebben ze allemaal goede redenen dat je toch een bon schenkt. Toch heb ik mijn limiet, je moet ze goed kunnen bedienen anders is het verstandiger om nee te zeggen.

Op eigen hok
Duivinnen raken langzamerhand gewend aan het vrijgezelle leven. De doffers brengen de laatste jongen groot, al zit het grootste deel al alleen. De komende periode krijgen ze rust en eind eerste week van maart gaan ze voor het eerst los. Iets waar ik beslist niet naar uitkijk want elk jaar levert dit slachtoffers op. Aankomende dagen worden de eerste jongen geboren bij de duiven die in de kweekboxen zitten. Tot nu toe doen ze het heel goed en ik ben benieuwd hoe het gaat als er jongen in de schalen liggen. Aankomende vrijdag nog 6 weken!
13. feb, 2019
Verzopen
Gisteren (zondag) keek ik voor mijn hok uit over de weilanden en akkers. Nat …sjompenat zoals ze hier zeggen. De paarden stonden tot de knieën in het water, alles is verzopen. Wat is er veel water gevallen de afgelopen weken, waar er een enorme droogte heerste na de hete zomer lijkt me dit nu opgelost. Vanmorgen (maandag) leek het dan ook heel anders, droog een zonnetje die boven de weilanden opkwam en de vogeltjes die vrolijk floten…het gaf me een klein beetje een voorjaarsgevoel. Het lijkt er de komende dagen dan ook echt van te komen, lente, dus droog, zon en zachte temperaturen…laat maar komen!

Planning
Zo langzamerhand stroomt mijn agenda vol voor de maanden februari en maart. Liefhebbers die graag een bezoekje willen brengen wat natuurlijk heel gezellig is. En ook ik zelf ga op bezoek natuurlijk. Maar ook veel vergaderingen, allemaal zaken die nog geregeld moet worden voor het vliegseizoen aan. Aankomende weekend bewust niets gepland. Ik wil namelijk de hooischuur bouwen zodat we hier het hooi in kunnen opslaan. Het project duiven en paarden wordt hiermee afgerond, ik 8 kweekboxen op zolder en Diana een mooie grote hooischuur beneden. Kijken we iets verder dan zien we de voorjaarsbeurs alweer op de agenda staan…eigenlijk het startschot van het seizoen.

Moeilijk
Het gaat momenteel hard richting het vliegseizoen. Met alle dingen die spelen moet je proberen je aandacht erbij te houden. Soms valt dat niet mee, je hebt immers ook je werk en je gezin nog. Een balans vinden is hierin noodzakelijk. Ik merk dat ik hier momenteel, maar ook afgelopen winter, moeite mee heb en dat zie ik ook weer op mijn hok. Na een succesvol seizoen afgelopen jaar denk ik wat verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Gelukkig zie ik het zelf in, belangrijk is om weer terug te keren naar de basis van waaruit je het succes hebt opgebouwd.

Op eigen hok
Afgelopen weekend zijn de duivinnen bij de doffers weggehaald en staan nu dus op weduwschap. De jongen zijn achtergebleven bij de doffers en die moeten zich er maar mee redden. Er wordt niet weer gekoppeld, dus de komende halfjaar tot begin augustus op weduwschap. De jongen komen mooi op, nog een weekje en dan kunnen ze erbij weg. Momenteel zijn er een 45 geringd, de verwachting is dat er een nog een stuk of 30 bij komen van de 2e ronde kwekers en dan zit mijn hokkie vol…tsjokkievol. Tears zijn eitjes zijn bevrucht dus dat is een hele opluchting, meneer zit er goed bij en heeft weer vlees aan het lijf. Gelukkig heb ik zo zelf ook nog een paar jongen van hem om mee te vliegen dit jaar. Aankomende vrijdag nog 7 weken!
5. feb, 2019
Dag januari hallo februari
De maand januari alweer achter ons gelaten, nu februari nog even en dan kunnen we eindelijk weer denken aan het voorjaar. Duiven los laten, mooier en warmer weer maar vooral vaak een beter gevoel. Het is dan ook weer langer licht, we zijn vaak actiever en meer buiten. Komt bij dat februari gelukkig een korte maand is natuurlijk.

Voorbereidingen
Er gebeurd van alles in duivenland en soms heb ik het gevoel dat ik in een achtbaan zit. Met verschillende dingen wordt er aan je getrokken. Zo zijn we vorige week zondag samen geweest met de sectie dagfond. Ook hier gaat de ontwikkeling door, we hebben een aantal zaken die verder uitgewerkt moeten worden zoals de herindeling sectoren in Nederland. Daarnaast ligt het seizoen voor de deur en is elke afdeling druk bezig om het nationaal vliegprogramma in te vullen met losplaatsen. Voor de dagfondvluchten is het soms lastig om afstemming te zoeken met de andere afdelingen. Ook de beschikbaarheid van losplaatsen is een aandachtpunt. Maar de ervaring leert dat wanneer het seizoen begint deze zaken geregeld zijn.

De start
Het nieuwe bestuur heeft het druk om de trein op de juiste snelheid te brengen. Nog een week of 8 en dan moet het staan als een huis. Iedereen grijpt er dan ook in en de sfeer en energie is geweldig als ik het zo hoor. Sommige mensen menen nog altijd een stok van rancune in de spaken te moeten steken, waar ik mij vanaf vraag wat wil je nu en wat probeer je ermee te bereiken? Gelukkig zijn het individuen die op 1 hand te tellen zijn. Voor de rest alleen maar positieve geluiden gelukkig.

Kampioenschappen
Het nieuwe bestuur is ook commutatief voortvarend gestart, we krijgen veel informatie en dat naar alle leden i.p.v. alleen de secretariaten. Open en transparant, dat is een goede zaak. Afgelopen maandag werden de te winnen kampioenschappen in afdeling 10 gepresenteerd. Mijn eerste reactie was wauw, daar is goed over nagedacht. Ze hadden natuurlijk het nationaal vliegprogramma als basis en dan met zo’n idee te komen, geweldig, petje af! In de disciplines gewoon alle vluchten mee laten tellen met 1 of meerdere aftrekvluchten. Zo tellen voor de dagfond gewoon alle 6 de vluchten mee, wil je Bourges niet spelen, prima wordt dat je aftrekvlucht. Zo doe je niemand tekort, want stel dat Bourges nou net je beste dagfondvlucht is. Ook de onderverdeling van de jonge duiven in vitesse en midfond is een goede zaak. Wil je de jongen na de vitessevluchten jonge duiven niet verder spelen, dan maak je de afslag naar de natour. De jonge duiven liefhebbers kunnen dan verder voor het midfondkampioenschap jonge duiven. Men zit elkaar totaal niet in de weg met dit programma.

Vereniging
Afgelopen week een bestuursvergadering van de vereniging gehad. Ook hier komt de start van het seizoen dichterbij. Er zijn nog wat klusjes te doen in en om het gebouw en alvast een agenda gemaakt voor de voorjaarsvergadering. We hebben gelukkig een stabiele vereniging, rust en wederzijds respect is heel belangrijk. Kan me alweer verheugen op de gezellige tijd die we met elkaar hebben op de vrijdagavonden.

Op eigen hok
De jongen komen mooi op en ik ben er wel tevreden mee. Ik kijk nu voornamelijk naar de jongen die ik heb en niet naar degene die er niet zijn. Tuurlijk is het jammer dat je geen jongen van bepaalde favorieten hebt, maar zo werkt de kweek nu eenmaal. De oudste jongen kunnen eind deze week gespeend worden, het zijn er 2 uit Tears die ik natuurlijk een weekje eerder gekoppeld had. Zijn duivin heeft afgelopen zaterdag voor het eerst weer gelegd na zijn ziekteperiode en nu maar hopen dat ze bevrucht zijn. Aankomende weekend gaan de meeste duivinnen erbij weg en brengen de doffers de jongen verder groot. Gisteren het jonge duivenhok gereed gemaakt en zo gaan we langzaam ons klaarmaken voor seizoen 2019. Aanstaande vrijdag nog 8 weken!
28. jan, 2019
Volle kracht vooruit
De eerste serieuze vorm van winter gehad, brrr koud…bevroren drinkpotten en een gesleep met gieters. Na de vorstperiode nu weer regen..heel veel regen en is het overal kletsnat. Al met al geen fijne omstandigheden voor een duivenmelker die druk aan het kweken is. Die kweek is hier op zijn hoogte punt, afgelopen weekend de laatste koppels samengezet in de nieuwe kweekboxen. Het betreft hier een aantal late jongen die nu aangeven er klaar voor te zijn. Ik hoop hier nog een aantal jongen van te krijgen en daarmee een eerste indruk van hun kweekwaarde.

Kweekboxen
Voor een aantal weken geleden begonnen met het maken van 8 kweekboxen op de zolder waar voorheen het hooi lag. Diana had aangegeven dat het haar niet beviel om het hooi op zolder te hebben. Naast dat het een heel karwei is om ze erop te krijgen blijkt het ook voor haar niet handig te zijn om ze er weer af te krijgen. Gekozen is om naast de stallen een aanbouw te maken waar ze het hooi op kan slaan. Met de ruimte die vrij kwam op zolder wist ik wel raad natuurlijk, ik wilde dan ook maar al te graag meewerken aan de nieuwe aanbouw voor het hooi. Inmiddels zijn we 4 weken verder en zijn de 8 kweekboxen klaar voor gebruik. Sinds afgelopen weekend draaien de eerste koppels proef. Ik hoop dat ze bevallen. Je kunt makkelijk omkoppelen en vechtpartijen zijn uitgesloten. Aangezien ik me toch echt aan 8 kweekkoppels wil houden lijkt me dit ideaal. De toekomst zal het uitwijzen.

Kweek
De jongen komen mooi op en inmiddels zijn er een 30 tal geringd. Er liggen nog ongeveer 10 eieren dus een 40 van de eerste ronde. Al met al een goed resultaat ondanks de nodige tegenslagen. Ook de beide jongen van Tears groeien mooi op. Afgelopen vrijdag heeft de oude baas zijn duivin terug gekregen en was er ontzettend blij mee. Ik hoop binnenkort weer 2 (bevruchte) eitjes te verwelkomen. Van de 2e ronde gaan er wat jongen weg op bonnen en de rest zal nog aan de eigen ploeg worden toegevoegd. Hiermee zullen we op een aantal van ongeveer 60 uitkomen en dat lijkt me meer dan voldoende om het prachtige jonge duiven programma mee af te werken. Het komt erop neer dat ik rond 1 april voor mezelf ben uitgekweekt. Na deze datum zullen er dan ook geen jongen meer worden bijgezet.

Het goede gevoel
Langzaam aan komt het goede gevoel terug, de drang naar het seizoen begint weer te komen. Maar de duivenmoeheid was hardnekkig dit jaar kan ik u vertellen. E.e.a. heeft ook te maken met de ontwikkelingen om me heen. Het werken met mensen die positief en enthousiast in de sport staan doen ervoor zorgen dat je zelf ook weer positief besmet wordt. Het nieuwe vliegprogramma doet je ook een goed gevoel geven, wat hebben we prachtige vluchten op de kalender staan en dat voor een iedereen. Nu hopen dat de omstandigheden ons goed gezind zijn, lekker duivenweer bijvoorbeeld, maar wat nog belangrijker is een goede gezondheid met elkaar.

Contacten
De afgelopen weken ook tijd vrij gemaakt om bestaande contacten te onderhouden maar ook weer nieuwe te maken. Zelf vind ik dit een leuk onderdeel van mijn hobby, het met elkaar praten over duiven…heerlijk. Zo was ik 0.a. in Assen bij kampioen Wessel Regtop. Hele goede duiven in handen gehad maar bovenal was het gezellig en geweldig om de beleving bij deze topper te zien en te horen. Gaan we zeker nog een keer weer doen.

Op eigen hok
Zoals eerder aangegeven komen de jongen mooi op. Je kunt hier en daar al kleuren zien en daar ben je toch benieuwd naar. Op het vlieghok zijn de jongste een dag of 4 en de oudste 9 dagen. Met een ruime 2 weken gaan de duivinnen erbij weg en kunnen de doffers het alleen doen. We naderen dan maart waar ze weer een keer los moeten. Kijk dat zijn van die momenten waar ik enorm tegenop zie ivm de roofvogels. Maar zover zijn we nog niet, eerst genieten van de kweek! Aankomende vrijdag nog 9 weken…
22. jan, 2019
Een tijd van uitersten
Inmiddels alweer 3 weken onderweg in het nieuwe jaar. En wat voor 3 weken… voor mij 3 weken van hoogte en dieptepunten.

Bestuur afdeling
Sinds 11 januari 2019 heeft afdeling 10 een nieuw bestuur. Een bestuur die bestaat uit maar liefst 9 personen. In mijn ogen stuk voor stuk klasse kerels, die niet alleen jong zijn maar ook een positieve kijk op de duivensport hebben. Een duivensport die er voor ons allemaal is. Waar je woont, wat voor spelsoort je vliegt en op welk niveau. Het is een bestuur die volgens hun inleiding gaat werken op de volgende 3 uitgangspunten: Algemeen belang afdeling 10, het steunen van de landelijke NPO ontwikkelingen en specifiek voor onze afdeling gescheiden waar kan en gezamenlijk waar moet. Hiermee wordt een nieuwe en compleet andere weg ingeslagen. Belangrijkste is dat dit bestuur de steun krijgt van alle leden. Is men het niet ergens mee eens, probeer mee te denken naar een oplossing. Wat men beslist niet moet doen is altijd en overal tegenaan te schoppen…dat helpt de duivensport dus totaal niet!

Vliegprogramma
Onze nieuwe afdelingsbestuur heeft het vliegprogramma gepresenteerd op basis van het nationaal vliegprogramma. Een zeer gevarieerd programma met voor een ieder wat wils. Er is gekozen voor een vlieglijn recht onder onze afdeling. Het doet recht aan alle rayons omdat dit ook de vlieglijn is waarop deze rayons zijn ingedeeld. Voor de mogelijke logistieke “probleem” vluchten, de 3 midfondvluchten die op de donderdag moeten worden ingekorfd is er de samenwerking gezocht met Friesland die ruimer in het vervoer zitten dan onze afdeling. Je zoekt hiermee niet alleen een oplossing qua capaciteit maar ook financieel is het aantrekkelijker t.o.v. het inhuren van opleggers van een andere afdeling. Deze opleggers zijn niet alleen duur in de huur maar ze moeten ook bezet worden met chauffeurs en convayeurs. De reacties in onze afdeling over dit vliegprogramma zijn tot nu toe heel positief.

Zorgen
Zorgen heb ik me de afgelopen 2 weken gemaakt om mijn topkweker Tears. Nadat zijn duivin de eerste eitjes had gelegd ging het bergafwaarts met deze klassebak. Hij zat troosteloos in het hok en schonk totaal geen aandacht aan zijn geliefde…wanneer ik ook nog zeer slechte mest constateerde dacht ik foute boel. Toen ik hem in handen pakte schrok ik me dan ook wezenloos. Hij was broodmager en zeer verzwakt. Dezelfde avond zat ik bij een erkende duivenarts en die verrichte allerlei onderzoeken maar wist het ook niet. Na een infuus kreeg ik hem weer mee maar hij zag het somber in. Ik moest hem 2x daags een capsule opsteken en na 2 dagen moet ik verbetering zien. Dit was op dinsdagavond…op vrijdagmorgen geen verbetering, na een telefonisch overleg werd er besloten de medicatie aan te passen. Een sterk antibioticum werd toegediend. Inmiddels at en dronk hij totaal niet, ik voerde hem met een spuitje en zo diende ik ook drinkwater toe…..buikpijn en slapeloze nachten had ik ervan…dat zult u begrijpen…elke morgen durfde ik amper naar het hok omdat ik bang was hem daar dood aan te treffen….zaterdagmorgen opende ik voorzichtig de deur en ja hoor…hij was energieker en levendiger…hij stond zowaar alweer op zijn pootjes….wat een opluchting! Nu zijn we inmiddels ruim een week verder en hij vliegt inmiddels weer door het hok…hij krijgt weer praatjes en het gaat gelukkig de goede kant weer op….pas wanneer hij weer op gewicht is krijgt hij zijn partner weer. De dierenarts gaf, na mestonderzoek, aan dat het waarschijnlijk om een zeer agressieve darminfectie ging…tsjonge wat heb ik hem geknepen…

Op eigen hok
Is de kweek in volle gang…ook hier geen rozengeur en maneschijn…als het eenmaal tegenzit….maar we gaan door. Nog tijd genoeg om een paar fatsoenlijke jongen te kweken. Catootje heeft inmiddels haar 1 ei gelegd…een 2e kwam er niet. Denk ook niet dat het bevrucht is, afijn ook voor haar is er nog tijd. Hier en daar een kapot gevochten nest…maar er zijn ook positieve dingen te melden. Zo zijn de eerste jongen geringd en heeft Lorelei wel 2 bevruchte eitjes. Ook ben ik druk aan het timmeren tussen alle vergaderingen door. Ik maak op zolder 8 kweekboxen. De ruimte kwam beschikbaar en ik hoop hier een goede keus mee te maken. Niet iedereen denkt positief over deze kweekboxen maar ik ervaar het wel positief. Wil me voor de toekomst ook echt houden aan het aantal van 8 kweekparen en 16 vliegkoppels. Voor mij als werkende liefhebber meer als genoeg denk ik. Iedereen heel veel succes met de kweek. Aanstaande vrijdag nog 10 weken tot de eerste vlucht!
31. dec, 2018
Oudejaarsdag
Alweer een jaar voorbij….lijkt of het al sneller gaat, wordt ook vaak gezegd door oudere mensen natuurlijk…oh jee moet nog 40 worden! Zo aan het eind van het jaar kijk ik vaak terug wat er allemaal is gebeurd. Soms zijn dat leuke herinneringen en soms verdrietige. Maar noemen we dat niet het leven?

Verdrietig
Het plotseling overlijden van ons, nog jong lid, Henk Kruize heeft best indruk op mij gemaakt. De kwetsbaarheid die we als mensen hebben is groot of nu je nu jong bent of oud. Het doet je beseffen dat het allemaal heel betrekkelijk is en we ervan moeten genieten. We worden immers niet allemaal 100…. Indrukwekkend was het ook hoe we het als vereniging met elkaar hebben verwerkt. Als voorzitter gaf me dat een enorm trots gevoel. In de 2 jaar dat we nu samen een vereniging zijn is er wat neergezet, vreugde en verdriet delen we met elkaar. Dat maakt het verenigingsleven het allerbelangrijkste! Daar krijgt men bloemen uitgereikt en de handen op elkaar bij een goede prestatie, daar vraagt men hoe het met je gaat als je gezondheid minder is….daar lacht men en daar gaat men een discussie aan om na afloop als vrienden een biertje met elkaar te drinken. Pas ver daarachter aan komen de rayon, afdeling en nationale sportbeleving….

Vreugde
Hoe dicht ligt het bij elkaar? Persoonlijk kende ik geen groter contrast…de periode dat we het verdriet in de vereniging hadden had ik mijn succesvolste periode in de duivensport tot nu toe. Wat afgesloten werd met het dagfondkampioenschap van de gehele afdeling 10 on en aangewezen. De overwinning op Sezanne en dan ook de wijze waarop de duiven aan kwamen zetten deed me veel…voor mij best een emotioneel moment al zullen sommige dit niet begrijpen.

Nog meer vreugde
Het nationaal vliegprogramma….en de ontwikkelingen in de duivensport. We hebben er met z’n allen ontzettend veel tijd in gestopt en uiteindelijk als resultaat een vliegprogramma die voor een iedereen gelijk is. Het geeft ons niet alleen op sportief gebied meer gelijke kansen maar ook qua transport, uitdagingen en beleving gaan we een stap maken. Tuurlijk zijn er (veelal oudere leden) kritisch…prima dat mag….kom en draag verbeteringen aan….denk mee en laat u horen….wat u beslist niet mag doen is afkraken…tegenwerken en een negatieve sfeer creëren…. Daar is niemand bij gebaat ook de criticasters niet en helemaal de duivensport in zijn algemeenheid niet. Geef het een kans…zo hebben we in onze afdeling meerdere projecten een kans gegeven, wat denken van de rayonindeling…later beginnen met de jonge duiven en het volledig gescheiden vliegen….de 1 is geslaagd en de andere moet/moesten misschien geëvalueerd worden…zo werkt het nu eenmaal…maar wat we nooit heb gedaan is ergens tegenaan schoppen en tegenwerken….en dat wil ik de criticaster nu ook vragen….kom op voor het algemeen belang….algemeen belang duivensport Nederland….algemeen belang sector 4…..algemeen belang afdeling 10!

Op eigen hok
Moe…duivenmoe…nog altijd een beetje…inmiddels is de kweek begonnen en liggen de eerste eieren in de schalen. Ook de eerste tegenslagen zijn er al….Catootje wil (vooralsnog) niet leggen en oogt niet fit….zat ook eerder gekoppeld (8 december)… Hmmm als dat het enigste tegenslag van 2019 wordt zet ik gelijk een handtekening! Het is nog vroeg….ze heeft nog tijd zat. Toch besloten om wat topduiven op de kweek te zetten, bijvoorbeeld Lorelei. Ga ik denk ik vernemen op het vlieghok aankomend jaar…ach moeten er maar weer anderen op staan. Afgelopen tijd veel leuke dingen gedaan, bij wereldtoppers op bezoek geweest en hierdoor een indruk gekregen dat er nog zoveel te verbeteren is…in de vereniging een ontzettend leuke kerstbingo gehad…duiven op de foto gezet bij Rene Hidding, die dat natuurlijk geweldig doet, echt mooi geworden...nog naar de kerstmarkt geweest…al die geweldige prijsuitreikingen waarvoor al die vrijwilligers hun uiterste best hebben gedaan…echt prachtig. Voor de komende tijd staan er ook nog leuke dingen in het verschiet, wat te denken van de Noordelijke Kampioenendag waar we met de secties alle vragen beantwoorden die u ons stelt.

Het nieuwe jaar
Ik wens u en al uw dierbaren een gezond en geweldig 2019! Ik wens u heel veel plezier met uw duiven en alles wat het met zich mee brengt. Ik wens het nieuwe bestuur van afdeling 10 heel veel succes, wijsheid en bovenal plezier. Aan alle leden van afdeling 10, gun deze enthousiaste mensen een eerlijke kans, geef ze uw steun want ze zitten er ook voor u. Denk mee, maar bovenal beweeg mee, want tegen de stroom in roeien heeft nog nooit iemand verder gebracht…. Een goede jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar! ………..oh ja aanstaande vrijdag nog 12 weken tot aan de eerste vlucht!!
18. dec, 2018
Update
Ik weet het…het is al een poosje geleden dat ik me heb gemeld met een stuk op deze site….en dan krijg je vragen…is alles oké, waarom horen we niets van je…. Ten eerste, alles is gelukkig goed, nog een paar dagen en dan hebben we 2 weken vrij van het werk. Momenteel maar ook de afgelopen weken toch wel een hectische tijd gehad. Er is natuurlijk veel gebeurd in deze tijd. Het nationaal vliegprogramma en de afstemming daarvan en dan natuurlijk de problematiek in eigen afdeling.

Nationaal vliegprogramma
Eindelijk! Voor mij en ik denk voor heel Nederland een geweldig resultaat. Een unicum in de Nederlandse duivensport, iedere afdeling, ieder lid dezelfde vlucht op dezelfde wedstrijddag. Geen afdeling die 12 midfondvluchten heeft en de andere er maar 7, geen 14 jonge duivenvluchten en de andere maar 6. Allemaal op dezelfde datum beginnen met de jonge duiven. Laten we eerlijk zijn dat is toch het mooist? Ook voor al die nationale kampioenschappen, Pipa ranking, Allerbeste, Wie heeft ze beter en de best of the best is gelijkwaardigheid natuurlijk het eerste vertrekpunt.

Helaas
Afgelopen tijd werd duidelijk dat een deel van het bestuur van afdeling 10 opstapt. Het nationaal vliegprogramma was voor de meeste van deze heren de druppel. Ik vind het ontzettend jammer dat ze hun principiële redenen niet aan de kant kunnen zetten voor het algemeen belang. Het staat deze mensen echt te prijzen dat ze ruimte maken voor mensen die dit wel kunnen. Met Ton verliezen we een zeer ervaren voorzitter, Ton zijn grootste kracht was ook gelijk zijn zwakte denk ik en dat is iedereen het proberen naar het zin te maken, heel sociaal. Echter geen slechte eigenschap natuurlijk! Ik wil hem bedanken voor alles wat hij heeft betekent voor de duivensport in afdeling 10. Meindert was denk ik een op en top secretaris, ik durf wel te zeggen er is geen betere! Hij kon dingen zo perfect verwoorden op papier, had het administratief uitmuntend voor elkaar. Zijn notulen waren zo punctueel juist, super. Als bestuurder miste ik echter flexibiliteit bij hem, Mindert is een echte Noord man. Geen probleem mee maar soms moet je als bestuurder, maar ook als lid, ook in het algemeen belang kunnen denken. Ik wens ze allemaal het beste toe. Komende weken zullen we zien of er mensen bereid zijn om hier in te stappen en de trein in beweging kunnen houden. De brief van Aart Bakker, samen met de resterende bestuursleden, geeft prima weer wat voor kandidaten er gezocht moet worden. We hebben 2 jaar geleden gekozen voor een andere koers met GPS 2021, en natuurlijk moet deze koers af en toe bijgestuurd worden, maar wel bij sturen en niet de boel stil leggen of zelfs in de achteruit.

Komende weken
Genoeg politiek, de komende weken nog leuke dingen op het programma. Aanstaand vrijdag de kerstbingo in de vereniging. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we rekenen op een flinke deelname. We hopen dat het een leuke en gezellig avond gaat worden. Op 5 januari is er nog de NKD wat altijd weer een gezellige happening is. Ook staat de kweek voor de deur, aankomende vrijdag zullen de duiven samen gezet worden. Vanaf dan gaat de duivensport weer veel tijd vergen op eigen hok, of ik er aan toe ben? Tsja zoals ik er nu over nadenk niet en dat heb ik nog nooit gehad…maar het was ook een vermoeiend seizoen en eenmaal zo ver zal de motivatie er wel weer zijn hoop ik. Ik wens iedereen heel veel plezier de komende weken met de feestdagen en de tentoonstellingen!
5. nov, 2018
Het is alweer November
Inmiddels is het uur verzet en zijn we aangekomen in November. De duiven zitten volop in de rui al is het grootste dek er wel uit inmiddels. Jonge duiven die verduisterd waren staan nog op 3 pennen dus die liggen op schema. Als werkende liefhebber is dit geen mooie tijd, je gaat en komt van je werk als het donker is. Het is dan onmogelijk om geen lampen aan te hebben voor de verzorging. Maar die wil je ook weer niet te lang aan hebben om het ruiproces niet te verstoren. Kortom geen fijne tijd om je duiven te verzorgen. We proberen het in het weekend enigszins goed te maken.

Vergadering afdeling 10:

District Noord
Op 26 oktober was de najaarsvergadering van afdeling 10. Met een korte introductie van onze voorzitter Ton de Vries begonnen we aan de agenda. Als gast hadden we de voorzitter van afdeling 11, Simon Kuipers, om een korte presentatie te geven over een eventuele samenwerking/fusie met afdeling 11. Vond het geen sterke presentatie eerlijk gezegd, hij had een dia voorstelling gemaakt die niet deed wat hij graag wilde en zo werd het rommelig. Zijn eigen ikke voorstellen had van mij wel iets bescheidener gemogen het draait immers om de beide afdelingen die tot elkaar moeten komen. Toch weet ik zeker dat hij enthousiast is om dit project te laten slagen. Hoe sta ik erin? Ik riep dit een aantal jaar geleden al, sommige mensen verklaarden me toen voor gek en zeiden zelfs dat we van afdeling10 weer 2 afdelingen moesten maken. Het gebied van 10 en 11 liggen naast elkaar en hierdoor prima geschikt om er 1 van te maken. Het is dan weer toekomstbestendig en we kunnen jaren met elkaar vooruit.

Nationaal vliegprogramma
Een aantal (noordelijke) verenigingen had een voorstel ingediend om het aantal sectorvluchten drastisch te verminderen. Hierover werd een voorstel gehouden. Eigenlijk stemde je voor of tegen het nationaal vliegprogramma, daar kwam het op neer. Het werd een ruime meerderheid, minstens 2/3, die voor het vliegprogramma kozen met o.a. 6 sectorale dagfondvluchten. Als zeer positief punt werd genoemd dat de nationale vlucht uit Bourges wordt gevlogen i.p.v. Chateauroux. Voor mij en de overige sectieleden dagfond een bevestiging dat we een mooi programma hebben samengesteld.

Waanzin
Een voorstel die er lag was een pilot te draaien om de eerste 4 vitessevluchten uit het oosten te vliegen. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van maar op zich niets mis mee om wat nieuws te proberen natuurlijk, ik ben wel voor vernieuwing alleen dan wel met z’n allen. Sinds kort heeft het bestuur een nieuw HHR geïntroduceerd, we gaan gescheiden stemmen, noord voor noord en zuid voor zuid….al vanaf het begin vind ik deze hele gescheiden stemmen belachelijk en na deze vergadering weet iedereen waarom! Hoe kun je binnen je afdeling gescheiden stemmen voor dingen die je als afdeling samen aan gaan? Je wilt een pilot draaien binnen je afdeling, prima, maar niet gescheiden toch? Hoe wil je een vitessekampioen huldigen in je afdeling als je uit 2 richtingen lost? De een kan wel een vlucht van 1100 mpm gehad hebben en de andere bijvoorbeeld 1700 mpm. Het kan in Duitsland wel pijpenstelen regen dat het in Brabant prachtig weer is. Dus noord blijft zitten en zuid gaat los? Gelukkig had de voorzitter gauw in de gaten dat het gescheiden stemmen niet werkt. Nog een voorbeeld, wat vind afdeling 10 van het nationaal vliegprogramma? We gaan hierover stemmen: Noord stemt tegen en zuid stemt voor….we hebben 1 kiesman….welke stem weegt het zwaarst voor de kiesman? Die van noord of van zuid? Juist…belachelijk reglement! Ik hoop dat het reglement gauw van tafel gaat en laten we met z’,n allen maar gewoon doen dan doen we al gek genoeg. Voor 10 a 15 jaar geleden had ik het nog kunnen begrijpen maar voor de toekomst, als we steeds meer een uniform landelijk vliegprogramma krijgen werkt het niet en daar moeten we eerlijk in zijn.

Goede vergadering
We hadden, als ik er zo op terug kijk, een goede vergadering. Er stonden wat heikel puntjes op de agenda maar daar is de voorzitter prima mee om gegaan. Mijn persoonlijke mening is dat het 1 van zijn beste vergaderingen was. Hij was rustig en liet zich niet naar 1 kant leiden, misschien gesterkt door het ophanden zijn van een fusie met Friesland misschien? Ook het bestuur zal inzien dat de duivensport in beweging is en dat we het algemeen belang voorop moet zetten. Als men er positief in gaat zullen er alleen maar winnaars zijn. Een andere jonge melker uit het noorden zei afgelopen week, en dat vond ik een sterke uitspraak, ze roepen hier allemaal dat er iets moet gebeuren maar nu er iets gebeurd stappen een heleboel op de rem hier. En dat herken ik wel!

Fondclub prijsuitreiking
Zaterdag 27 oktober was weer de jaarlijkse prijsuitreiking van de noordelijke fondclub. Andermaal had de organisatie het weer prima voor elkaar, daarvoor een groot compliment! Het was een heel gezellige avond waar we werden gehuldigd voor diverse kampioenschappen. Zo was ik 1e onaangewezen dagfond en 1e onaangewezen generaal dit jaar dat is wel iets waar ik trots op ben uiteraard.

Ledenraad NPO 10 november aanstaande
Voor veel liefhebbers iets waar naar uitgekeken wordt, krijgen we een nationaal vliegprogramma zodat het voor iedereen in heel Nederland gelijk is? Als afdeling 10 een midfond heeft, heeft de rest van Nederland hem ook…gelijk aantal vluchten, en in het zelfde weekend, voor iedereen. We kunnen het allemaal volgen via de livestream. We gaan het beleven!

Op eigen hok
Alles op orde. Duiven ruien en de kwekers en oude vliegduiven zijn er meest al doorheen. We hebben 8 december een tentoonstelling in de club en daar gaan we aan meedoen uiteraard. We hebben de beste keurmeester van het noorden weten te strikken en dan zijn de verwachtingen hoog haha. Voor 20 december staat de koppeling gepland, hier worden kwekers en vliegduiven tegelijk gekoppeld. Misschien geld er voor Tears een andere datum, die word misschien iets eerder gekoppeld om zo een koppeltje jongen extra te krijgen van hem. Maar dat is out of the box denken en is de vraag wil ik het extra werk ervan hebben. Gelukkig hebben we nog een paar rustige weken voor de boeg want eerlijk gezegd ben ik er nog lang niet aan toe!
19. okt, 2018
Terug in de realiteit
Afgelopen vrijdag terug gekomen van een heerlijke vakantie in Schotland. Kan er bladzijden mee vullen maar ik hou het kort…GEWELDIG! Een land welk 2x zo groot is als Nederland en maar 5 miljoen inwoners. Wanneer je dit ervaart denk je weleens…inderdaad Nederland is te vol. Prachtige natuur en geweldige mensen maken dat je deze vakantie niet gauw weer vergeet. In mijn afwezigheid zijn de duiven heel goed verzorgt door Jan Lanting, ik had het zelf niet beter gekund en ben hem hier dan ook heel dankbaar voor. Je kunt denken hoe moeilijk is het, voer en water… daar gaan we. Nou ik sta daar wel iets anders in, misschien speel ik nog korter op de bal dan in het vliegseizoen. Jan weet hoe ik er mee om ga en als hij dit dan voortzet wanneer ik op vakantie ben dan is dat natuurlijk geweldig. Kan het niet van hem verwachten en dat heb ik ook aangegeven maar hij heeft het prima opgepakt.

Rust
Duiven zitten enorm in de rui en dat merk je in het hok, kussenslopen kan ik er mee vullen. Ik kijk er naar uit dat het achter de rug is. De verzorging is teruggebracht tot 1x daags, ze moeten rust hebben. Over pak hem beet 8 weken gaan we alweer koppelen en dan is het in 1 streep weer door naar het vliegseizoen. Ook ik als melker geniet van deze tijd, klusjes rondom het huis worden opgepakt en de druk is er niet. Alle late jongen zijn inmiddels opgehaald, en de selectie is geweest. Ook hier zijn versterkingen gehaald, niet veel maar gericht. Heb natuurlijk mijn Tears lijn die de basis van mijn hok is. Inmiddels heb ik verschillende kinderen van hem op de kweek gezet.

Toekomst
Heb een visie over duivensport, hoe ik mijn hok begeleid en wat mijn doelen zijn. De meeste doelen zijn nog niet bereikt en dat blijft de motivatie denk ik. Daarentegen moet je doelen stellen die haalbaar voor jouw zijn. Ik zie en hoor sommige liefhebbers die denken eersten in de sector te kunnen vliegen maar dat net de wind of de trek even verkeerd zit. Net als FC Emmen zegt we kunnen kampioen van Nederland worden als we maar niet zo vaak op kunstgras moesten spelen. Dat hier heel wat meer bij komt kijken zien ze helaas niet. Ach ik laat ze tegenwoordig maar, eerder ging ik met deze mensen in discussie en dat kostte me bakken met negatieve energie. Net als al die andere discussies die we de afgelopen jaren hebben gevoerd binnen onze afdeling.

Vergaderingen
Ik noemde het net al, discussies binnen onze afdeling. De tijd komt er weer aan dat we onze wapens pakken en ten strijde trekken richting Grolloo. Op vrijdag 26 oktober aanstaande heeft het bestuur andermaal een battle georganiseerd. Zo noem ik de vergaderingen van afdeling 10 tegenwoordig. Duidelijk werd aangegeven door het afdelingsbestuur er mogen geen voorstellen m.b.t. het vliegprogramma worden ingestuurd omdat hier een aparte vergadering over komt. Wat schetst mijn verbazing nadat ik terugkom van vakantie, er zijn diverse voorstellen ingediend die betrekking hebben op het vliegprogramma. En de afdeling heeft ze ook nog behandeld en op de agenda gezet. Tsja….

Sectieraad
Afgelopen zaterdag was de allereerste sectieraad in Papendal. Na net thuis te zijn gekomen van de vakantie was het krap in de tijd voor mij. Maar de opkomst was buiten verwachting en dat liep tijdens alle secties door. Er werd op een eerlijke manier met elkaar gedebatteerd en democratisch besluiten genomen. Het is geven en nemen met elkaar en zo hoort het ook. De grootste aanpassingen in het onlangs gepresenteerde vliegprogramma zijn: Geen sectorale midfondvluchten, geen vitesse naast de midfond bij de oude duiven en geen 4 maar 2 sectorvluchten jonge duiven.
Het betekent dat nationaal Orleans jonge duiven onder voorbehoud terugkeert en dat nationaal Chateauroux wordt vervangen door het kortere Bourges. Dat dit niet zonder slag of stoot ging was duidelijk maar voor Noord Nederland is dit natuurlijk een enorme opsteker. Ik hoop dat de noordelingen dit waarderen want ik weet zeker dat er nog wel wordt geprobeerd vanuit de zuidelijke afdelingen om deze vlucht er alsnog op te krijgen. Het is dan ook van groot belang dat afdeling 10 en 11 voor stemmen op de ALV NPO. Doen ze dit niet, kunnen ze ervan uitgaan dat we Chateauroux gewoon weer op het programma hebben aankomend seizoen. Geniet van uw rust.
20. sep, 2018
Einde seizoen
Het zit er voor mij op en hier gaan de hokken dicht. Duif en melker gaan een wel verdiende rustperiode nemen. We kunnen terugkijken op een zeer succesvol seizoen die afgelopen weekend prachtig werd afgesloten met een prima resultaat op zowel Morlincourt als Weert. Het leverde zelfs een 1e grootmeesterstitel op de natour en een 7e jonge duiven op. De komende 2 weken gaan we rustig nog even genieten op de club maar zonder duiven mee te hebben.

Winnaars
Op Morlincourt pakte ondergetekende de overwinning nipt voor collega melker Lucas Schuurman aan. Persoonlijk had ik het Lucas enorm gegund, hij is bezig met een zeer sterk jonge duivenseizoen. En was niet voor niets 5e beste hok van Morlincourt in de afdeling. Maar zoals gezegd hier de eerste in de club en daar was ik uiteraard heel blij mee. Het was de 3e keer op rij en alle 3 de sectorvluchten ging de 1e prijs naar Valthe. In de B groep was het Kyan die de 1e en de 2e pakte en zodoende stonden vader en zoon weer samen met de bloemen op de foto. De natourvlucht uit Weert was voor de oostkant een geweldige vlucht. Met de westenwind 3 waaiden ze onze kant op. Ik zelf pakte de overwinning in de club nipt voor de gebroeders Bolk, die ook een prima uitslag hadden. Met 10 mee kwamen de eerste 5 binnen 2 minuten en dat nestelde zich ook bij de eerste 10 in rayon 3. In de B groep was het Alfred Super die de overwinning pakte. Hij gaat als keizer generaal van de B groep volgend jaar naar de A groep en dan kan hij volop aan de bak.

Rustig
We gaan het wat rustiger aan doen de komende tijd. Alles even laten bezinken en genieten van andere dingen. Rondom het huis is er ook veel werk blijven liggen en dat wil de vrouw ook graag klaar hebben. Het betekent ook dat er niet wekelijks meer een stukje op de site geschreven wordt. Probeer zoveel mogelijk te schrijven omdat er ook veel ontwikkelingen zijn maar dat zal niet wekelijks zijn. Binnenkort zal ik het vliegprogramma vanuit de secties eens nader toelichten in een column. Het is interessant om te zien hoe en waarom dit programma tot stand is gekomen en wat de veranderingen zijn. Nu wordt er vooral door de afdelingsbesturen negatief op gereageerd maar dat heeft grotendeels te maken met de eigen invloeden die men mist. We hopen dat de liefhebbers individueel er wel serieus naar kijken en proberen te zien wat de bedoelingen zijn en waarom.

Op eigen hok
Seizoen 2018 zit erop en dat geeft rust…ik voel het nog niet maar dat gaat ongetwijfeld komen. De komende 2 weken worden de duiven winterklaar gemaakt. De selectie wordt afgerond en de laatste duiven zullen verdwijnen. De jonge doffers kunnen zich een lege bak zoeken want er is keuze zat. Dat geld ook voor de nieuwe kweekdoffers. Binnenkort komen de laatste 2 versterkingen en dan zijn we klaar voor volgend seizoen. De kweek zal hier in december beginnen en voor je het weet staan we met 1 been in het seizoen 2019. Ik wens iedereen nog heel veel plezier en succes de laatste 2 vluchten en tot een volgende keer!
13. sep, 2018
En zie daar..
Andere wind andere kampioenen! Sectorvlucht nummer 2 geeft weer een heel ander beeld zoals van tevoren voorspeld. Opnieuw een prachtige vlucht, en nee niet om de snelheid maar om het feit dat er nu anderen aan de kop van de uitslag staan. Dit keer was het weer afdeling 10 die een streepje voor had. Maar kijkend naar de eerste honderd zien we in de hele sector vroege duiven, mooi toch?

Winnaars
Vanuit Quiévrain andermaal 1 en 2 spelen in de A groep, dat deed ondergetekende. Nu ook met wind mee zelfs, een fantastisch seizoen. In de B groep was het Stephanie Ottens, vriendinnetje van Kyan, die de overwinning pakte. Leuk om te zien dat de jeugd enthousiast betrokken is in onze vereniging. Geen weekend laten ze schieten en dat al het hele seizoen, toppers. Vanuit Gennep op de natourvlucht was het een verrassing, tenminste voor mij. Ook hier pakte ik in de A groep de eerste plek met een jonge duif die wat probleempjes heeft gehad, het was nu haar 2e vlucht en zie. De echte overwinning ging naar Henk Weitering in de B groep die van de hele vereniging de eerste speelde, prachtig en hartstikke knap Henk!

Semi nationale JD vlucht
We hebben voor aanstaande zaterdag de laatste sectorvlucht op het programma en dat vanuit Morlincourt, de semi nationale. Het betreft hier ruim honderd km meer dus een lekkere midfondvlucht. Met bijna 16000 duiven nog afgelopen weekend zou het mooi zijn als er hiervan nog 10000 meegaan. Maar hij telt in de afdeling verder niet mee, op het bijzondere “sectorkampioenschap” na dan. Bij ons in de vereniging overigens wel, daar hebben we voor een ieder een heel duidelijk kampioenschap: alle vluchten voor elke discipline tellen mee met 1 aftrekvlucht per onderdeel. Dus wie nu na 7 JD vluchten denkt het is genoeg, dan geld voor die liefhebber Morlincourt als aftrekvlucht. Het zal denk ik voor het laatst zijn dat deze semi nationale JD vlucht vanuit Morlincourt op het programma staat, volgend jaar heeft de sectie JD Nationaal Orleans, voor sommige “de vlucht der vluchten” op het programma gezet. Nu zie ik sommige alweer in de kramp schieten maar relax mensen, denk om uw gezondheid, u mag inkorven het is geen verplichting…laat een ieder zelf deze keuze maken…laten we vooral blij zijn dat de liefhebbers keuze hebben. Er zal ongetwijfeld een kortere vlucht naast deze klassieker op het programma staan!

We gaan verder
Deze week weer een bijeenkomst op Papendal, even heen en weer. En zo is er elke week wel wat, klagen? Geen denken aan! Maar sommige mensen moeten even beter nadenken voor ze weer eens gaan zeiken. Hier ondanks een fulltimebaan, jong gezin en fysieke beperktheid van de vrouw uren in de week bezig met vooral duivensport van anderen. Zo is er de afgelopen periode ook tijd gestoken in een aantal fusie’s van verenigingen. Het is de toekomst en vind ik het prachtig om hier een steentje aan bij te dragen. Soms is een onafhankelijk persoon beter om bepaalde leden ervan te overtuigen dat dit echt het beste is voor de toekomst van de duivensport in hun regio. Ook voor de komende weken staan er nog diverse activiteiten op het programma, u zult dit ongetwijfeld voorbij zien komen op deze site.

Laatste week van het seizoen 2019
S’morgens is het haast geen doen meer om ze los te laten, tegen 6.45 uur los en ik mag ze wel een mijnwerkerslampje opzetten. Deze week nog even genieten van een koppel duiven die door het luchtruim schieten. Na het weekend moeten we weer wachten tot volgend jaar. Hier in de winter geen duiven los vanwege de roofvolgels, hou geen duif over. We gaan ze nog even klaarmaken voor Morlincourt, nog even volhouden maar de laatste loodjes he…die zijn het zwaarst. Ik hoop dat ze allemaal thuiskomen zaterdag en dan kunnen we de laatste selectie doorvoeren. Of alle 16 bakken vol zitten voor het volgend seizoen, betwijfel ik…

Op eigen hok
Tsja kan niet beter zullen we maar zeggen. Of wel? Ja tuurlijk kan altijd beter. Maar wel tevreden, afgelopen week via telefoon, app, sms en messenger, met diverse collega melkers in alle leeftijden van 21 tot 70 jaar lekker naar de vlucht toegeleefd en zaterdag kwam alles er uit, prachtige strijd. Opnieuw in rayon 3 harde cijfers, daar is er een lekkere sportieve strijd aan de gang. Eigenlijk al het hele seizoen, geweldig. Nog 1 keer alles uit de kast trekken en dan rust… wel zin in! Alle late jongen zijn geboren en zelfs al de eerste geringd, komen prachtig op in deze tijd van het jaar. De komende weken nog een paar kleine aanpassing aan het hok doen en dan kan de grote rui zijn intrede doen. Ik wens iedereen heel veel succes aankomend weekend op beide vluchten uiteraard!
6. sep, 2018
Veranderingen, modernisering en SAMEN
Heel veel kernwoorden in de opening, maar zo sta ik momenteel wel tegen de duivensport aan te kijken. De secties komen op gang en gaan zich laten gelden. De afgelopen maanden hebben we er samen heel veel tijd ingestoken. Veel geluisterd naar de “algemene” mening van Nederland, en nee niet naar die paar hardschreeuwers die her en der in het land zitten en bang zijn dat ze hun gebiedje met daarin al hun eigenbelang kwijtraken. Voor heel Nederland een uniform programma, met evenveel vluchten in elke discipline. Laten we met z’n allen deze uitdaging aanpakken!

Sectorvluchten
Afgelopen weekend de eerste sectorvlucht jonge duiven. Met 20.000 duiven werd er gelost in Quiévrain wat helemaal westelijk in Belgie ligt, daarbij een oost noordoostenwind op het koppie. Prachtig duivenweer onderweg en in het noorden op de aankomstplaats. Na de vorige 4x met een westenwind een voordeel voor afdeling 10 was het nu afdeling 11 die garen spinde met deze wind. Dat mag toch ook wel een keer? Hier en daar waren alweer een aantal die moord en brand schreeuwden dat ze er niet aan te pas kwamen, jankerds! Kijk eerst eens naar je eigen omgeving. Wat voor invloed heeft deze lossing op je eigen vereniging, rayon of misschien wel de afdeling 10 noord of afdeling 10 zuid. Niets, behalve dat je de massatrek naar een bepaald gebied niet meer hebt, duiven worden helemaal uit elkaar getrokken en moeten op individuele basis hun weg naar huis vliegen. Dat is toch wat we willen? Met een W in de wind ligt de trek over rayon 4 en komt rayon 1 er niet aan te pas, met een O is dat andersom en de andere winden ligt het midden gunstig. Zo beperkt allemaal, nu met heel noord Nederland los is het duif tegen duif. En gelukkig gaan steeds meer mensen dit inzien.

Winnaars
In onze vereniging een unieke prestatie, vader en zoon samen met de bloemen op de foto. Voor mij een geweldig moment, tuurlijk droom je er weleens van maar als het dan daadwerkelijk gebeurd is het prachtig! Vooraf had ik mijn kansen al geteld, de sectorvluchten gaven ons de extra motivatie en dat betaalde zich uit met 1 en 2 in de A groep en de eerste van Kyan in de B groep. De kopwind maakte het natuurlijk ook mogelijk dat de duiven zich onderscheiden konden. Voor de natourvlucht uit Deventer was het Gerrit Kuik in de A groep die de overwinning opeiste, heel knap en was het Alfred Super die de bloemen pakte in de B groep, gefeliciteerd!

Aftellen
Nog 2 sectorvluchten te gaan, jammer, maar we mochten al blij zijn met 3 dus zeer dankbaar richting het NPO en afdeling 10 en 11. Zaterdag een andere wind dus zullen we ook een andere vlucht krijgen. Zeer benieuwd naar de kopduiven in de sector, gelukkig is de prognose bij gesteld naar windkracht 3 want dan gaat het al hard genoeg haha. Volgende week nog Morlincourt en dan gaan hier de hokken dicht voor dit seizoen. Duiven mogen dan gaan ruien, baas en duif kunnen gaan rusten na een prachtig seizoen samen. Qua weer werd er natuurlijk het uiterste gevraagd van de duiven. Week op week moesten ze knokken en werd hun niets cadeau gegeven. Voor de meeste liefhebbers een van de mooiste seizoenen van de afgelopen decennia denk ik.

Op eigen hok
Een tegenvaller, de 2e van vorige week, dochter Tears, kreeg vanmorgen (woensdag) een pik in het oog en dat was zo fel dat het bloed eruit stroomde…na 5 minuten zat het oog potdicht dus zij valt helaas af voor Quiévrain. Maar niet getreurd, er gaan nog 14 mee en daarnaast 7 van Kyan. Afgelopen zaterdag mijn eerst getekende verspeeld en dan gaat de selectie door zullen we maar zeggen. Ga ervan uit dat wat er na Morlincourt nog zit genoeg ervaring heeft voor het volgend seizoen. Afgelopen week zijn er een aantal versterkingen aangeschaft, hiermee hopen we versterking binnengehaald te hebben. Met 2 jaar zal dit blijken en anders zijn ze allang weer weg. De ruimte is nu eenmaal beperkt met 8 kweekkoppels en 16 vliegkoppels. De late jongen uit de vliegers zijn geboren en kunnen nu volop groeien. Afgelopen week nog een afzegging voor 2 jongen, nou afzegging, de liefhebber bleek te zijn overleden en dat op een leeftijd van 39 jaar….binnen 3 weken heeft de sport in mijn omgeving 2 jonge melkers verloren…alstublieft mensen laten we het samen doen, met elkaar, want we zijn nog maar met zo weinig…. Iedereen heel veel succes op de vluchten aankomende zaterdag.
27. aug, 2018
Concentratie
Het seizoen vordert en we moeten proberen de concentratie vast te houden. Dat valt me tegen eerlijk gezegd. Toch krijgen we nog een drietal mooie (sector)vluchten waarop ik graag nog mijn best wil doen. Het seizoen is zwaar geweest en met alle gebeurtenissen de afgelopen weken kijk ik wel uit naar het einde van het duivenseizoen eerlijk gezegd.

Winnaars
Vorige week zaterdag de jonge duivenvlucht uit Weert. In de A groep viel zowaar de snelste duif in Valthe bij ondergetekende, geluk hierbij was dat de duif alleen aan kwam en vrij vlot binnen liep…vanaf nummer 2 was dit niet meer zo en ze bleven maar vliegen. Het was niet de allersnelste want die viel in de B groep bij Stephanie Ottens, ontzettend leuk natuurlijk voor haar! Afgelopen zaterdag vanuit Asse Zellik geen lossing mogelijk, dus het werd zondag, zaterdag misschien een kleine kans maar dat ging niet zonder risico en achteraf gezien is de juiste beslissing genomen. Was ik er blij mee? Nee had liever zaterdag gelost en daar ben je teleurgesteld over maar gelukkig kan ik best terugkomen op zaken als ik het verkeerd gezien heb, dus een juiste beslissing haha. Opnieuw een zuidwestenwind en ze waaiden hier weer met grote snelheid heen. Mijn persoonlijke mening: niks aan deze vluchten. Maar ook hier weer liefhebbers die hier uitstekend mee uit de voeten kunnen en ik heb daar dan ook waardering voor. Winnaar was Rob Noordergraaf die met 4 bij de eerste 5 prima zaken deed, klasse Rob! In de B groep was het Tonnie Middel die de overwinning pakte, proficiat!

Aftellen
Nog 8 vluchten in 5 weken en dan is het einde seizoen. Afgelopen week kwam de melding dat we niet konden lossen in Mettet voor de eerste sectorvlucht. Prima, kan gebeuren. Er werd aangegeven dat we naar Quiévrain moeten omdat er geen andere losplaats voorhanden lag. Nou vind ik dit kort door de bocht. Ik noem dan een Marche, waar je prima kunt lossen. Omdat we naar Quiévrain gaan werd Tongeren vervangen door Asse Zellik. Ook dit weer een zeer westelijk gelegen losplaats. Ik snap dan ook niet waarom de verantwoordelijken steeds onder Zeeland gaan lossen terwijl we als afdeling tegen de Duitse grens zitten. Te bedenken dat de komende weken alle afdelingen met de natour beginnen dus zitten er veel onervaren jongen in lucht. Het gevaar is dan ook dat onze duiven die kruislings over Nederland moeten deze jongen tegenkomen. Ik blijf ervoor pleiten dat we recht onder onze afdeling moeten lossen, als afdelingen moeten we naast elkaar vliegen en niet door elkaar heen.

Sectie dagfond
Afgelopen week is het concept dagfondprogramma gepresenteerd in het spoor der kampioenen. Tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad! Uit het noorden werd het schrappen van Chateauroux goed ontvangen. Ook veel gehoord is de mooie opbouw, de balans tussen de kortste en langste afstanden en de gezochte samenwerking met de afdelingen. Dagfond deelname wordt hard minder, we moeten daarom verder kijken. Je zag al dat afdelingen steeds meer de samenwerking zoeken. We hebben dan gekozen voor sectorvluchten om deze samenwerking te stimuleren. Ik wil een ieder dan ook wijzen op het lezen van de punten onderaan het schema en de planning van de sectie voor komend jaar. Vragen en of opmerkingen zijn welkom.

Op eigen hok
Het gaat me steeds zwaarder af. Afijn nog even volhouden. Proberen het geweldige jaar waardig af te sluiten. Voor mezelf zou ik dan graag de Z van zuid uit de wind willen. Mogelijk op de sectorvluchten, ik hoop het. De jonge duiven zijn er wel klaar voor. Ondanks de snelle vluchten de afgelopen weken kan ik me aardig stand houden en zeker in de vereniging. Dat valt me niet tegen, momenteel 2e onaangewezen op 19 punten afstand dat belooft nog spannend te worden haha. De vliegers en de kwekers zitten inmiddels op eieren. Ben alweer volop met het volgend seizoen bezig, door een beperkte ruimte moeten er weer harde keuzes gemaakt worden. Zo zijn de kwekers weer door geselecteerd en dat geld ook voor de vliegers. In het kweekhok is er ruimte gemaakt voor een aantal nieuwe versterkingen, sommige zijn er al en een paar komen binnenkort. Begin december wordt er alweer gekoppeld dus dan moet je het allemaal weer voor elkaar hebben. Iedereen heel veel succes op de sectorvlucht en de natour aanstaande weekend!
16. aug, 2018
Een week van uitersten!
Wat een enerverende week heb ik achter de rug. De vreugde en blijdschap van het laatste dagfondweekend en anderzijds het verdriet later in de week. Vooral het verdriet van het verliezen van een jong lid kwam hard aan in onze vereniging. Voor de vrijdag en zaterdag hadden we aanpassingen gedaan gezien de omstandigheden. Geen huldiging, bloemen of foto’s van de winnaars. We hielden een minuut stilte en heften daarna allemaal het glas om een toost uit te brengen op het leven van Henk. Dat hierbij emoties los kwamen is natuurlijk te begrijpen en hoeven we ons ook niet voor te schamen denk ik. Het kenmerkt de eenheid van onze vereniging, als voorzitter doet je dit goed. Afgelopen maandag hebben we op een condoleance avond afscheid kunnen nemen van Henk en heel veel leden waren hierbij aanwezig. We zullen hem dan ook nooit vergeten!

Het leven gaat verder
Langzamerhand proberen we de draad weer op te pakken, we hadden immers ook een vlucht afgelopen weekend. Zo werkt het nu eenmaal. We gaan het dan ook weer over duiven hebben in het vervolg van deze column.

Jonge duiven Deventer
Een mooie vroege lossing om 7 uur klonk het startsein in Deventer. Ruim 500 duiven werden in onze vereniging ingekorfd, wat reuze meeviel. Winnaar in de A groep was opnieuw Mister Deventer Gerrit Rorije, dit jaar winnaar van alle 3 de lossingen in Deventer haha. In de B groep ging de overwinning naar Kyan Ensing, inderdaad zoon van. Ook dit jaar heeft hij een aantal jonge duiven, het zijn jongen van zijn duiven van vorig jaar of jongen gekregen en of aangeschaft door hem zelf. Hij is er heel blij mee.

Jonge duiven Gennep
Opnieuw een redelijke vroege lossing van 8.15 uur die het startsein gaf voor een vlucht met dit keer een dikke zuidwestenwind op de staart. Winnaar in onze vereniging van A groep waren Rob en Jeanette Noordergraaf, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het voor de 2e keer op rij Kyan Ensing JL, die zelfs de eerste pakte van heel rayon 3, fantastisch voor hem natuurlijk. Bijzonder was het dat er veel duiven zijn achter gebleven, sommige misten nog 10 of meer en dat is vreemd ook gezien dat ze al 2 vluchten hadden gehad. Ik hoorde zelfs dat er meldingen van duiven uit Denemarken zijn… de dikke zuidwestenwind is hier natuurlijk debet aan.

Sezanne
De laatste dagfondvlucht werd niet Sens maar het 60 km dichterbij gelegen Sezanne vanwege de extreme weersomstandigheden. Omdat we reeds 3 weken geleden de laatste vlucht hadden was het natuurlijk maar afwachten hoe ze het gingen doen. Die laatste vlucht betrof toen Quiévrain, en welke toen mijn eerste was had ik nu ook voorop. Naar mijn gevoel duurde het te lang, we waren immers al onder de 1100 mpm gezakt en ik was er eigenlijk al van overtuigd dat er al duiven in de afdeling gevallen waren. Mijn visite die middag, ook een duivenmelker, zag hem als eerste. Daar komt er 1 aan zei hij…het duurde wel 10 seconden tot ik hem zelf ook zag. Nu denkt u, wordt het dan niet eens tijd om je ogen te laten meten? Nou het heeft in dit geval te maken met het enorme uitzicht voor mijn hokken, al op honderden meters zagen we boven het bos en later de weilanden deze blauwe doffer, het stipje werd al groter en dichterbij huis gingen de vleugels in de V stand en daar kwam hij hoog aan zwieren, nog een kleine bocht en toen gingen de vleugels bij elkaar om als een granaat op de klep aan te sturen….door de hoge snelheid dwarrelde hij van links naar rechts en BAM vol op de klep….wat een show….werkelijk waar, we hadden het kippenvel op de arm staan…wat een aankomst!! Nauwelijks bijgekomen kwam nummer 2 er ook al aan, in 18 minuten stonden er 5 op de klok. Eenmaal gemeld bleek dat het om vroege duiven ging, de adrenaline giert dan door je lichaam. In de vereniging goed voor 1 t/m 5, in het rayon 1,3,4,8 en 10 en in de afdeling 1,3,4, 8 en 12. Prachtig resultaat natuurlijk. In de B groep was het opnieuw Daan Rotman die de overwinning pakte en hierdoor een topseizoen had op de dagfond.

Dagfond kampioen van de afdeling 10
Inmiddels heeft compuclub de eindstanden bekend gemaakt van de dagfond. 1e onaangewezen en 1e aangewezen, dat is een droom die uitkomt. Twee jaar geleden besloten om de dagfond serieuzer aan te pakken en dan binnen 2 jaar op het hoogste podium staan is natuurlijk fantastisch. Dit jaar niet alleen op de 4 dagfondvluchten gespeeld die de afdeling voor het kampioenschap had aangewezen maar ook bijvoorbeeld Bourges en Chateauroux gespeeld en met een goed resultaat. Dus ja ik voel ook wel dagfondspeler dit jaar. En dat met bijna alleen maar jaarlingen in zo’n een moeilijk seizoen doet mij veel respect hebben voor mijn eigen duiven.

Joop Zoetemelk
Joop stond er bekend om vaak op de 2e plek te eindigen. Ook ik heb dit, in een bepaalde spel, een handje van. Namelijk de grootmeesterscompetitie van het spoor der kampioenen. Voor de 3e keer op rij 2e in de stand. Van Quievrain achter een ontketende Wendela Wiersema met 20 van de 20, Op Chateauroux achter de gebroeders Schrik aan en afgelopen weekend opnieuw 2e achter een geweldige Kees Santing aan met 3 duiven in 2 minuten. Ach klagen we? Nee hoor, ook hier ben ik best trots op, geeft aan dat je hok in de breedte ook sterk is.

Sectorvluchten Jonge duiven
De een vind het geweldig en de andere is er niet blij mee. Voor dit jaar stonden er 3 sectorvluchten jonge duiven gepland. Door het uitvallen van een vlucht was de aanloop tekort om de oorspronkelijke datum te halen van 18 augustus. De afdeling had het verzoek dan ook gedaan om 1 sectorvlucht te laten vervallen. Door een perfect voorbeeld van samenwerking tussen het NPO en de afdeling 10 en 11 zijn er alsnog 3 sectorvluchten gepland voor 1, 8 en 15 september. Gelet op de samenwerking in de toekomst tussen afdeling 10 en 11, passen deze 3 vluchten prima. Op een programma van 9 a 10 jonge duivenvluchten vind ik 3 sectorvluchten prima passen en dan vooral voor de ervaring die de jonge duiven op doen tijdens deze concoursen. Ik blijf erbij dat een jonge duif zoveel als mogelijk ervaring moet op doen tijdens zijn 1e jaar. En ik weet ook wel dat er uitzonderingen zijn, 3 natourvluchten en als jaarling een kampioensduif, maar die kun je echt op 1 hand tellen. Stuur je kinderen maar eens zonder basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs toe als 12 jarige.

Op eigen hok
Hier is vorige week vrijdag gekoppeld voor een ronde laatjes. Vliegers en kwekers zijn bij elkaar gezet. De jongen komen steeds beter in hun vel te zitten en dat is te merken aan de trainingen. Zo richting de sectorvluchten doet me dat goed. Ik hoop dat we 3 prachtige vluchten krijgen, het liefst met echt duivenweer. Zo half bewolkt en een mooi kopwindje dat geeft geweldige eerlijke vluchten. Ik wens een iedereen heel veel succes aankomende weekend!
10. aug, 2018
Verdriet
Met diepe verslagenheid hebben we kennisgenomen van het plotseling overlijden van ons lid Henk Kruize. Henk was nog maar 49 jaar oud, in de duivensport nog een jeugdlid zeggen we weleens. Henk was op en top duivenmelker en dat al van jongs af aan. Henk was er altijd, hij miste geen vlucht. Altijd vrolijk en opgewekt, altijd in voor een grapje want hij mocht graag even steukelen. Dan kwam weer die vrolijke grijns op zijn gezicht zoals op de foto hierboven. Henk miste ook geen feestje, tentoonstelling of BBQ want dat vond hij toch wel hoogtepunten in een seizoen. Henk speelde voor het generaal kampioenschap, het hele jaar “erbij zitten” dat deed Henk. Zo is hij al verschillende keren Keizer generaal geworden en daar was Henk trots op. Henk was ook supertrots op zijn “110” die vorige week nog duifkampioen dagfond is geworden in de vereniging. Deze doffer pakte ook de 1e plaats op Chateauroux, ik hoor hem nog jubelen voor de telefoon toen hij de melding deed. Henk was ook de vaste stand in bij de inkorfcommissie en werd er regelmatig een beroep op hem gedaan. De laatste jaren had hij een vaste taxi die hem en zijn duiven ophaalde en weer thuisbracht, dit deed Alfred, en Henk was hier ontzettend dankbaar voor. Vooral als ze weer naar huis gingen na een avond gezelligheid hadden ze de grootste lol samen. Het was altijd een leuk gezicht als Peppie en Kokkie samen achter de grote vooruit van de bus zaten te stralen na een avondje gezelligheid. Het hele jaar door had Henk zijn vaste plek aan de bar getrouw naast Jans, hij was hier bijna niet weg te slaan. Een enkele keer kneep hij er stiekem tussenuit om bij het ploegje aan de lange tafel te gaan zitten. Een boze blik, een rake opmerking van Jans en de gelegenheid er na zat Henk weer trouw naast Jans aan de bar. Jaren hebben we zo van elkaar genoten, samen gelachen en ook serieuze gesprekken gevoerd. We zeiden weleens tegen elkaar, hoe zou het hier eruit zien over 10 of 15 jaar als wij bij de oudjes gaan horen…helaas gaat Henk dat niet meer meemaken…de oudjes zullen aankomend weekend weer in het clubgebouw zitten en de kruk van Henk zal leeg zijn….Henk rust zacht we gaan je ongelooflijk missen….
2. aug, 2018
Een vrij weekend..
Geen wedvluchten in afdeling 10 afgelopen weekend. Dat betekent dat men ander vertier gaat opzoeken. Een aantal liefhebbers hadden het idee om toch nog naar het clubgebouw te komen om daar gezellig even samen te zitten. Dus ging ik ook op de fiets naar 2e mond. We waren er met ongeveer 12 mensen en ik moet zeggen het was reuze gezellig! Een spontaan initiatief die dus heel goed uitpakte. Tegen 22 uur kregen een aantal honger en werd er samen een broodje shoarma bestelt, die bezorgt werd, en heerlijk liet smaken. De gezelligheid ging op de zaterdag verder met de jaarlijkse BBQ van onze vereniging. Een 60 tal mensen hadden zich opgegeven en zo was het weer gezellig druk. De activiteitencommissie had er weer veel werk op gedaan, het was weer prima verzorgt. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde avond met veel gezelligheid. Twee jaar na de fusie kunnen we concluderen dat we er met z’n allen wat moois van hebben gemaakt, als bestuur zijn we hier dan ook heel trots op!

Feiten
Dit seizoen geeft het NPO elke week een advies voor de wedvluchten in het weekend. Het advies is vooral gericht op de weersomstandigheden. Door een ruim aantal deskundigen word er geanalyseerd wat het beste is voor de welzijn van onze duiven onder bepaalde omstandigheden. Zo werd er vorige week geadviseerd 25 jongen in de mand te doen en de bovenste en onderste rijen vrij te laten. Voor Bergerac waren er aanpassingen door het aantal duiven in de manden te minderen. Ook afgelopen weekend was er een advies om i.p.v. vrijdag naar zaterdagavond in te korven en dan op zondag los. Een max aantal van 250 km en 23 duiven in de mand. Dit was in overleg met de afdelingen gebeurd. Na een aantal weken valt het me op dat het met het opvolgen van zo’n advies verschillend wordt omgegaan door de afdelingen. Als ik mijn eigen afdeling pak hebben we alleen op Bergerac dit advies opgevolgd. Ze deden ze dit niet met de jongen. Vorig weekend veel verliezen en juist in de regio’s met overvolle containers. Afgelopen weekend werd aangegeven dat het facilitair niet mogelijk was om op zaterdag in te korven. Ik vind dit een gemiste kans, afgelopen seizoen hebben we ook 1 keer op zaterdag in gekorfd en zeker met de veranderende weersomstandigheden tegenwoordig moeten we flexibeler zijn. Ik vind dat men weer om de tafel moet om betere afspraken te maken met de vervoerders, ik begrijp wel dat ze onder de normale vergoedingen niet op de vrije zaterdagavond op stap gaan. Maar je kunt ze toch een toeslag geven? Bijvoorbeeld 150% als men op zaterdagavond moet rijden i.p.v. vrijdag? Je houd dan een flexibele schil voor de welzijn van onze duiven. Misschien weer iets om over te hebben aankomende winter. Voor het NPO zou ik zeggen, spreek niet langer als een advies maar een verplicht op te volgen maatregel.

Hoe gaan we verder?
Je zou zeggen dat we het programma gaan vervolgen zoals we zijn geëindigd. Er vervalt tenslotte maar 1 weekend. Eerstvolgende vlucht in afdeling 10 zou dan Duiven zijn voor Noord en Gennep voor zuid. Een ander optie zou zijn om maandag of dinsdagavond in te korven voor een africhting uit deze plaatsen. En dat voor volgende week misschien herhalen. (volgens mij doet Friesland dit ook)Het gaat erom de jongen ervaring bij te brengen in de reismanden, leren drinken en in hun oriëntatie naar huis. Op 18 augustus staat er een sectorvlucht gepland met Friesland, ik denk dat dit te vroeg komt. Oplossing zou zijn de 2 sectorvluchten en de semi nationale vlucht in de weekenden van 1, 8 en 15 september te vliegen. Een opbouw voorafgaand zou dan kunnen zijn voor noord: 4 augustus Duiven, 11 augustus Gennep, 18 augustus Weert en 25 augustus Bierges en voor zuid: 4 augustus Gennep, 11 augustus Weert, 18 augustus Tongeren en 25 augustus Isnes/Marche. Je hebt dan voldoende opbouw voor de 3 sectorvluchten. Afijn we gaan kijken wat het bestuur in samenwerking met het NPO uit de hoge hoed tovert.

Hitteprotocol
Je hoort er meerdere liefhebbers over. Hitteprotocol is prima, maar het moet gericht zijn op het moment van inkorven tot aan de lossing, het heeft in mijn ogen indirect niet met een temperatuur te maken. Een duif kan namelijk prima vliegen onder hete omstandigheden, zeker met een vroege lossing. Anders zou men in de warme landen nooit meer een vlucht kunnen hebben. Een duif moet tijdens het transport voldoende mogelijkheden hebben om te drinken, bijvoorbeeld een extra tussenstop om te drinken inpassen. Een duif moet voldoende zuurstof hebben, er zijn hiervoor berekeningen hoeveel dit moet zijn. Je moet kijken naar de hoeveelheid m3 ruimte je hebt in een oplegger en hier het aantal duiven op aanpassen dat geeft je dan ook het aantal duiven per mand. Kortom een leuke opdracht voor aankomende winter.

Op eigen hok
Jonge duiven africhten met een zuidoostenwind 4…iedereen weet dat je dan de problemen op je afroept. Ik stond zondagmorgen op 110 km met de oude duiven voor Sens. De jongen in de kofferbak en de bedoeling was om deze korter bij te lossen op 40 of 50 km i.v.m. die bewuste wind. Als je daar dan zo staat met prachtig weer en op dat moment windkracht 2 dan begint het te kriebelen…zeker als je de oude duiven als een speer ziet vertrekken. Denkend aan dat ze Deventer al in de pocket hebben haal ik de manden uit de auto…niet doen zegt een stemmetje nog maar daar trekt deze jonge liefhebber zich niets van aan…en ja hoor daar gaan ze. Op de terugweg kom ik de een na de andere koppel duiven tegen. Thuisgekomen waren de oude er al. Het wachten is dan op de jongen…om een lang verhaal kort te maken ik kreeg ze 1 voor 1 en miste er sávonds nog 14 van de 38…en op dit moment van schrijven nog 8….ja dat was me de zondag wel…iedereen heel veel succes op de laatste dagfondvlucht en met het oppakken van de jonge duivenvluchten!
27. jul, 2018
Tropenrooster
Wij en onze duiven zuchten onder de aanhoudende hitte die ons al weken in de greep houd. De afgelopen dagen is het nog gekker met temperaturen ruim boven de 30 graden. Een groot nadeel is dat er amper wind staat en dat maakt het veel onaangenamer als dat er een lekker fris briesje waait. Hier hou ik al 2 weken een tropenrooster aan, het betekent s ‘morgens even vliegen en sávonds blijven ze binnen. In mijn ogen heeft vliegen geen zin dan, bij sommige hokken trainen ze dan wel maar hier plaag ik ze er alleen maar mee.

Winnaars
Afgelopen weekend hadden we de eerste jonge duivenvlucht uit Deventer, grote winnaar in de A groep werd Gerrit Rorije, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het de nieuwe combinatie Mensinga-Popken die direct de 1e pakte en op teletekst stonden in het rayon, ontzettend leuk voor deze enthousiaste liefhebbers en een geweldige motivatie om door te zetten. Ook hadden we de nationale dagfondvlucht vanuit Chateauroux. De winst in de A groep ging naar Henk Kruize die zijn 110 op een keurige tijd pakte en dat deze doffer niet aan zijn eerste kunstje bezig is weten we allemaal, gefeliciteerd! In de B groep ging de overwinning andermaal naar Daan Rotman, deze doffer pakte de algehele winst in ons NIC en zat in de afdeling ook prachtig op tijd, gefeliciteerd Daan!

Jonge duiven
Moeizaam, zo kun je de eerste vlucht wel omschrijven. Kijkend naar de afgelopen jaren hebben we dit bijna elk jaar op de eerste vlucht. Ook zijn er verschillende meningen over hoe dit aan te pakken. Ik zag op een site van een collega melker dat die direct weer begon over half augustus beginnen. In mijn ogen niet de oplossing, misschien houd je meer jongen over inderdaad. En kijkend naar vorig jaar is dit ook zo. Maar ik weet zeker dat 90% van die jongen niet de juiste ervaring heeft opgedaan. De beste duiven kunnen hiermee omgaan maar als ik zie dat ik dit jaar 13 van de 28 heb verspeeld dan is de selectie gewoon verlegd van jonge duif naar jaarling. Dezelfde liefhebber gaf ook aan dat het in een andere afdeling veel beter ging…maar hoe dat zou kunnen? Duidelijk toch, die waren niet aan hun eerste vluchtje bezig maar misschien al aan de 3e, 4e of misschien nog wel meer. Ook in afd 5 kwamen de jongen prima af zonder verliezen, ik meen dat ze voor de 6e keer in de mand zaten, dus die zijn al 6 weken bezig en ook hier op de eerste vlucht best verliezen. 1 ding is zeker, als deze jongen straks de midfondafstanden krijgen zijn ze prima opgeleid! Mijn conclusie is, wil je de jongen serieus ervaring bij brengen en spelen op midfondafstanden? Dan moet je eerder beginnen! Maar hoe gaat men beginnen? Ik denk vanaf 1 juni 3x op 100 km, dan 3x op 150 km, 3x op 200 km en dan vanaf de eerste zaterdag in augustus wekelijks een opbouwend programma richting midfondafstanden. De jongen zullen dan een stevige basis hebben en met problemen heb je diverse mogelijkheden om weer in te stappen. En dan ook niet op de woensdag, nee zaterdags. Ja zullen ze dan zeggen daar hebben we geen opleggers voor, die huurt men dan maar van andere afdelingen.

Zuid oosthoek
Afgelopen zaterdag heeft zich hier een ramp voltrokken. Er zijn massa’s duiven weg in deze hoek. Liefhebber die 24 uur na de lossing nog maar 30% in het hok hadden. Ik kreeg een aantal zeer geëmotioneerde liefhebbers aan de telefoon. Liefhebbers die sávonds de hokken leeg hadden, erg triest als je al je ziel en zaligheid in de duiven steekt en dan zo ontredderd bij de hokken staat. Er worden verschillende argumenten aangevoerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik zal deze hier niet op papier schrijven daarvoor weet ik er te weinig van af. Lijkt me duidelijk dat hier een onderzoek naar gedaan wordt. Ik hoop dat de liefhebbers hun duiven nog wat na krijgen. Hier krijgt elke aanvlieger een goede verzorging, zijn ze dan voldoende hersteld worden ze s ’morgens heel vroeg weer vrij gelaten en bijna altijd is het dan 1 streep naar de goede richting.

Nationaal Chateauroux
Bijna 30000 werden er zaterdagmorgen om 7.20 uur losgelaten. Al gauw zag men aan de eerste meldingen dat de snelheid nog vrij hoog lag. Dat men op de verste afstanden aan snelheid moest inleveren was duidelijk. Maar hier hebben we ons eigen regio waar we tegen vliegen. De afstand die Chateauroux heeft vind ik persoonlijk te ver. Nu had men, net als vorig jaar, een snelheid die de duiven ook op de verste afstanden prima deed thuiskomen. Dat men dit totaal niet verwacht had zag men aan de aantallen hier in het noorden. Al met al was het over heel Nederland een prima vlucht.

Rondje afdeling 10
Op Chateauroux de 7e nationaal spelen op 1 van de verste afstanden! Dat deed team Koopman afgelopen zaterdag, een prestatie van formaat natuurlijk. En dat ook nog met zijn eerstgetekende. Geeft aan dat alles moet kloppen om tot goede prestaties te komen. Wat ik ook knap vind is dat Richard en Dylan Hilbrands de eerste in noord spelen en tevens in afdeling 10 hiermee een kopprijs pakken. Ook beide positief ingestelde liefhebbers, klasse heren!

Op eigen hok
Jonge duiven kwamen slecht, maar gelukkig heel goed na. Op dit moment mis ik er nog 1 en dan kun je spreken over een goede 1e JD vlucht. Jammer dat dit niet bij iedereen gelijk was…. Op Chateauroux had ik 3 mee en klokte alle 3 de duivinnen in een kwartier op ruim 700 km. Bijzonder! Niet heel vroeg, ik had het wel verwacht…persoonlijk had ik gehoopt op een 1050 a 1100 mpm vlucht. De 3 kwamen uitzonderlijk fit thuis en dan daarom denk ik dat ze “over” hadden. Uiteraard was ik heel blij dat ze thuis waren natuurlijk! Volgende week hebben we de afsluitende fondvlucht vanuit Sens en lossen we hier weer gescheiden van de andere helft van de afdeling. Ben benieuwd hoeveel deelnemers hier nog op inkorven. Voor aankomende weekend zijn de vluchten afgelast maar wij hebben zaterdag een gezellige BBQ op het programma in de vereniging. Een goed weekend!
20. jul, 2018
Heet heter heetst
Aan de zomer lijkt geen einde te komen, onvoorstelbaar over hoe een lange periode wij al mooi weer hebben. En het lijkt er ook nog eens op dat hier voorlopig geen einde aan komt. Iedereen geniet er met volle teugen van maar dat we best een spat water kunnen gebruiken zien we aan het gras en de gewassen die er gortdroog bij staan. Er zijn zelfs weersvoorspellingen die volgende week 40 tot 42 graden aangeven. En dat in ons noordelijke kikkerlandje…

Winnaars
Afgelopen zaterdag hadden we de laatste midfondvlucht vanuit Quiévrain. Het werd opnieuw een pittige vlucht met een noordoostenwind. Voor de 2e keer op rij werd deze vlucht gewonnen door Harrie Oving en zoon en ook nog met dezelfde duif! Van harte gefeliciteerd, heel knap. In de B groep was het combinatie Beijering-Klok die een knappe vroege duif hadden en dat nadat ze in 1 week 3 van hun beste doffers kwijtraakten. Dit was een mooie opsteker voor hun natuurlijk, gefeliciteerd! We konden ook de balans opmaken na 8 midfondvluchten. Ik werd onaangewezen kampioen en daarmee haalde ik 1 van de doelen die ik mezelf gesteld had, ontzettend blij mee. Aangewezen kampioen werd, heel knap, Gerrit Kuik. De beste midfondduif was de 330 van mij. Deze doffer won vorig jaar ook al een eerste tegen meer dan 15000 duiven en is de nestbroer van Pandora die 4 weken terug de 1e NPO Sens won. In de B groep ging zowel de on als aangewezen kampioenschap naar Jakob en Marga Bolk, met hun handjevol duivinnen natuurlijk een geweldige prestatie! De beste duif hier is van Alfred Super die ook aan een subliem seizoen bezig is.

Chateauroux
Aankomende zaterdag staat hij op de agenda, de vlucht die voor mijn gevoel een stap te ver is. De deelname is dan ook niet groot als ik het zo om mij heen hoor. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het zware seizoen die we tot nu toe hebben. Ook voor zaterdag lijkt de wind in de noordhoek te blijven, betekent dat het opnieuw loodzwaar gaat worden voor onze duiven. We zijn inkorfcentrum en om aan de vereiste deelnemers te komen wordt er van mij verwacht hier wel op in te korven. Als voorzitter pak ik dan mijn verantwoordelijkheid maar het gaat niet van harte omdat deze vlucht gewoon te ver is en zeker voor de jaarlingen die ik helaas heb.

Jonge duiven
Zaterdag is de start van het jonge duivenseizoen. Er staan 9 prachtige vluchten op de agenda waaronder 3 sectorvluchten met afdeling 11. Kijk voor de jongen vind ik de verwachte kopwind van zaterdag niet erg, ik hoop zelfs dat we alle 9 vluchten deze kopwind houden. Het lijkt me een prima selectie voor de jonge garde. Zijn ze er klaar voor? Dat vragen de meeste liefhebbers zich af momenteel. Er zijn al best grote verliezen geleden bij sommige liefhebbers. Hier valt het tot dusver mee maar die klap kan ook komen met de eerste vluchten. Afgelopen vrijdag zijn ze naar Hardenberg geweest en waren redelijk op tijd weer thuis al kwamen de laatste 2 pas de volgende dag. Het vliegen bij huis laat niets over en stopt met 10 minuten. Oorzaak ligt denk ik bij het opspelen van de hormonen. Ze beginnen elkaar wel erg leuk te vinden.

Rondje duivenland
Was het een ontketende Wendela Wiersema die iedereen vliegles gaf. Ze is de absolute en terechte midfond kampioen dit jaar. Vele afdelingen hebben de oude duivenvluchten al achter zich op een enkele dagfond na. Hier zijn ze al druk bezig met de jonge duiven. Zo hebben ook vele afdelingen ervoor gekozen om de eerste vluchten oud en jong te kunnen inkorven. Ik had dit zeker voor de eerste 2 vluchten hier in afdeling 10 ook liever gehad om de duiven voor Sens beter in het ritme te houden.

Nog nooit eerder beleefd
Vanmorgen liet ik de duivinnen los voor de training en al vlot hingen de dames weer boven het hok. Ik had de fietsen even klaar gezet om straks naar het werk te kunnen toen ik in mijn ooghoeken zag dat het koppeltje boven het gerstveld cirkelde om vervolgens gewoon in de gerst te landen!!! Twee duiven trokken op het laatste moment op maar 7 zaten er in. Ik hoorde een hoop kabaal en zag de gerst heen en weer zwiepen. Het was duidelijk dat ze er niet meer uit konden komen. Ik ging een meter of 40 dwars door het gerst heen op het geluid af. Na enige tijd zoeken had ik ze gevonden om ze 1 voor 1 zo uit het gerst pakken en laten vliegen. Ik heb het nog nooit eerder beleefd en dacht nog wel, wat als ik het niet gezien had??? Wat bezielt zulke duiven!

Op eigen hok
Afgelopen weekend kwamen ze weer lekker vlot naar huis. Het resulteerde in een 2e plaats als beste hok van afdeling 10 afgelopen weekend achter een niet te verslaan Wendela Wiersema uiteraard. Wat me opviel was dat ik maar liefst 3 doffers op kop had. Aankomende weekend gaan alle jongen mee naar Deventer. Ze gaan in de week voor inkorven niet meer weg. Ze krijgen rust en kunnen zich voorbereiden op de 1e vlucht. Ik hoor bij veel liefhebbers die ze nog even wegbrengen dat dit niet altijd goed verloopt. Zo jaag je er nog wel stres op voor de eerste vlucht en dat kan niet goed zijn. Ben reuze benieuwd naar waar ze staan, de training is zeer summier en houd met 10 minuten wel op. Ze willen gewoon niet langer. Er gaan er 3 mee naar Chateauroux, waaronder Lorelei die de 3e op Bourges vloog en zelfs afgelopen weekend weer prijs vloog van Quiévrain. Ik wens iedereen heel veel succes aankomende weekend!
12. jul, 2018
Druk duivenweekend
We zitten in het hoogseizoen momenteel, duiven op de dagfond, duiven op de midfond en ook nog de voorbereiding van de jonge duiven. Dat zo, n weekend je dan bakken met tijd en energie kost lijkt me duidelijk, ook je naaste omgeving krijgen dit mee en moeten hier vaak rekening mee houden. Maar als de prestaties goed zijn dan ben je het gauw weer vergeten.

Midfond
Hier was nogal wat verwarring over de losplaats. We hadden op het programma Rethel voor de noord groep en Reims voor de zuid groep. Twee schitterende losplaatsen, mooie afstanden voor de midfond, en beide ook prachtig zuidelijk gelegen recht onder de afdeling. Helaas kon zuid niet lossen in Reims en werd besloten om naar Chalons a Champagne te gaan. Dit nog weer ruim 30 km verder, in deze fase van het seizoen geen gelukkige keuze want op de verste afstanden kwamen ze op bijna 500 km. En na al die pittige kopvluchten de afgelopen weken was het een terecht protest van de liefhebbers op de verste afstanden. Iedereen ging ervan uit dat het Laon ging worden wat iets achter Rethel ligt en waar de Friezen vorige week nog prima losten. Helaas ging men aan deze optie voorbij en kregen we een probleem die er eigenlijk niet had moeten zijn. Zuid moest en ging naar Rethel. Aangezien noord hier ook stond kon je op de klompen aanvoelen dat die wieberen moesten. Dat er voor Noord ook korterbij gezocht werd vond ik nog niet eens zo raar. Maar als je vervolgens leest dat men helemaal weer naar de westkust trekt om te lossen in Quievrain begreep ik en met mij bijna heel noord niet. Quievrain ligt zo enorm westelijk dat de duiven van zuidwest Nederland naar noordoost moeten vliegen en dit is niet de vlieglijn die we binnen afdeling 10 en vanuit de rayonindeling hebben afgesproken. Ook vorige week een uiterst moeilijk concours vanuit dit westelijk station. Maar gelukkig corrigeerde onze LC en het bestuur de losplaats en werd het Chimay, zelfde losplaats maar recht onder de afdeling zoals het hoort. En gezien de vele positieve reacties vanuit het noorden een prima besluit van ons LC/bestuur!

Dagfond
Ook hier vooraf problemen en onduidelijkheid. Dit door het verzoek van Friesland om korterbij te mogen. Persoonlijk had ik hier geen problemen mee gezien het seizoen en de afstand. Maar ik begrijp ook wel dat de mensen op de kortste afstand hier geen fan van waren. Zij waren dan voor de nationale competities gelijk uitgeschakeld omdat ze niet voldoen aan de vereiste afstand. Er werd dan ook niet afgeweken van de losplaats. En eigenlijk vond ik dit prima want bij elk andere beslissing en daarmee veranderingen dupeer je liefhebbers. En zo gingen de duiven van ons donderdag op reis voor hier aan de noordkant een 700km + vlucht. Een afstand waarvan ik zeg dit is max voor ons noordelingen en zeker bij kopwind. En dat zag je zaterdag ook. Rond 18 uur vielen de duiven hier en in het uiterste noorden om 18.30 uur. Gezien de zwaarste omstandigheden kon je dit mooi analyseren. In het noorden hebben ze dan nog 3,5 uur verloop om hun duiven thuis te krijgen. Kijkend naar bijvoorbeeld Chateauroux wat nog weer 60 km en ruim een uur verder vliegen is kun je vaststellen dat dit voor de noordelijke afstand eigenlijk niet te doen is. Hiermee houd men te weinig tijd over om hun duiven fatsoenlijk thuis te krijgen ten opzichte van de zuidelijke helft van de afdeling. Terugkijkend was het een goede vlucht en een prima verloop. Ook het gezamenlijk lossen met sector 3 heeft onze duiven niet in de weg gezeten. Alleen je moet de uitslag wegzetten tegen je eigen vlieggebied anders ben je appels met peren aan het vergelijken.

Winnaars
Op de midfond werd het een mooie vlucht onder prima omstandigheden en was het Harrie Oving en zoon Robert uit Borger die de 1e pakten, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het Stephanie Ottens JL die goud pakte op deze vlucht, van harte!
Na Chimay kon het lange wachten beginnen op de kraker uit Bourges, bijna 16000 duiven gingen hier om 6.50 uur de lucht in en vanaf 15 uur begonnen ze te vallen in het zuiden van sector 3. Ook was duidelijk te zien dat de snelheid gestaag afnam verder naar het noorden toe met de Noord 4 wind. Om 17.49 uur viel de winnaar van de A groep in Valthe op een afstand van 715 km en bijna 11 uur vliegen. In de B groep was het Daan Rotman die geweldig uithaalde met 1 en 2 en maar liefst 6 van de 7 in de prijzen. Door omstandigheden heeft Daan besloten dit jaar niet deel te nemen aan de marathonvluchten maar excelleert nu geweldig op de dagfond, gefeliciteerd! Op de marathonvlucht vanuit Dax met een afstand van maar liefst 1176 km presteerde Teun Speelman het om een 17e te spelen in afdeling 10, een hele knappe prestatie, gefeliciteerd Teun!

Rondje duivenland
Fenomenale uitslag Koopman op Bourges in afd 10 zuid, hij laat maar 1 andere liefhebber toe bij de eerste 10, geweldig! Een andere geweldige uitslag presteerde Kees Santing, hij pakte de 2e in afd 10 noord en heeft 4 van de 4 in een halfuur op 720 km. Ook Hilbrands en zn. ontzettend knap met 2 duiven bij de eerste 10 op bijna de verste afstand. Op Chimay pakte Wilfred Sebens het goud en gaf Wendela Wiersema een show weg, fantastisch. Wat verder opviel was dat Friesland in sector verband tekort kwam t.o.v. afdeling 10. Of de extra dag mand hier invloed op heeft gehad weet ik niet.

Nog even dit
Bourges was pittig en zeker onder de huidige omstandigheden. Ik vind wel dat als deze vlucht op het programma staat voor de dagfond hij ook mee moet tellen voor het dagfondkampioenschap, al dan niet als aftrekvlucht, anders doe je de dagfondspelers tekort in hun discipline. Je laat St.Vincent ook niet weg uit het marathonkampioenschap. Bij ons in de vereniging bijvoorbeeld mag je 1 aftrekvlucht hebben op de dagfond, omdat ik Chateauroux, zeker met kopwind, te ver vind wordt dit waarschijnlijk mijn aftrekvlucht. (of het moet een waaivlucht worden met zuidwestenwind zoals vorig jaar) Iemand die hem wel speelt mag hem dan weer gebruiken, prima. Zo maakt iedereen zijn of haar keuzes. Ook was ik positief verrast van de grote aantallen duiven die sommige liefhebbers in Noord inkorfden op Bourges, mooi dat deze liefhebbers ook zo enthousiast deelnemen aan de sectorvluchten.

Op eigen hok
Tevreden. Chimay was straffe kost maar ik pakte goede punten. Binnen 18 minuten 8 van de 10 in de klok en dan moet je tevreden zijn. Hier 2 doffers voorop en dat was de laatste weken niet meer gebeurd. Op Bourges op het laatst besloten om Lorelei hiervoor in te manden. Reden was dat de rover Pandora (1e Sens) pakte en zij hierdoor 4 broekpennen miste. Lorelei speelde al de 11e NPO Sezanne eerder dit jaar en is nog maar een jaarling. Eerlijk gezegd was het een beetje angst en beven…maar ze stelde me niet teleur en speelde een prachtige 3e NPO 10 noord. En vooral de fitheid waarmee ze terugkwam stemde mij tevreden en voor volgend seizoen kan ze een belangrijke rol spelen. Zoals Kees Bosua ook schrijft de topduiven dit seizoen kun je gerust een hok mee opbouwen, gezien de zware omstandigheden die we dit seizoen hebben. Persoonlijk hoop ik dat de wind nog lekker in de noordhoek blijft zitten, dat geeft voor de jongen ook een prima selectie namelijk. Hier gaat het moeizaam met het africhten, een aantal duiven zijn al weggebleven. Heb het gevoel dat ze er even door moeten….maar ja wanneer en hoe gaat dat gebeuren. Iedereen heel veel succes aankomende weekend!
4. jul, 2018
Wat een weertje...
Kan het nog mooier…nee denk het niet…wat worden we verwend met het weer tot nu toe dit jaar. Weinig tot geen klagen, al begint het nu wel erg droog te worden. Persoonlijk vind ik het een prachtig seizoen voor onze duiven. En ja ik weet het, dat denkt niet iedereen, de duiven krijgen het keer op keer niet cadeau dat klopt maar dit geeft momenteel gewoon een juist beeld op je hok denk ik. De tour de France is ook op zijn mooist als er bergopwaarts gefinisht wordt. Als we elke keer een vlakke rit hebben met een massasprint is het ook niet leuk en dat is met onze duiven ook zo denk ik.

Winnaars
Met een oostenwind 4 vanaf het westelijk gelegen Quievrain stond ons bij voorbaat al een zware vlucht te wachten. De ogen waren vooral gericht op de westkant natuurlijk. Bij ons in de vereniging is er langzamerhand weinig spanning meer, want wekelijks vallen hier de kopduiven bij Jakob Bolk. Wat een ongelofelijk seizoen draait deze liefhebber met maar 6 duiven mee. Van zijn buren hoorde ik dat hij hierbij flink wat hulp krijgt van Marga, zijn vrouw, en iedereen weet, waar een vrouw de duiven streelt wordt hard gespeeld! Heel knap Jakob en Marga geniet ervan en doorzetten zo! In de A groep was het de combinatie Bolk-Niks die de overwinning opeisten met een knappe vroege duif. Bij hun zijn de peilers gericht op de dagfond en gezien deze prestatie kunnen we weer vuurwerk verwachten aankomende zaterdag op Bourges!

Hulp bieden
Zaterdagmiddag had ik in Stadskanaal een BBQ bij een collega van mij. De beste man woont aan het water op “Plan Waterland”. Door de late aankomsten van onze duiven was het ongeveer half 4 dat ik er was. Eenmaal aangekomen werd ik al tegemoet gelopen door zijn dochter, er zit sinds een halfuur een duif aan de waterkant en die heeft ongelofelijke dorst…wat moeten we doen. Ik kon de duif zo bij de waterkant pakken en ze werd voorzien van water en wat vogel wintervoer. Ik gelijk het ringnummer invoeren en zo kwam ik bij een liefhebber uit in Winschoten, kon helaas de melker niet bereiken maar zag dat hij bij duivenvriend Marcel Jager in de vereniging zat. Die ingelicht en in overleg werd besloten dat de duif door mij meegenomen werd naar Valthe en zondagmorgen op 8.30 uur gelost zou worden. Al vroeg zondag kreeg ik een app van Marcel dat de duif thuis was. Ik heb mijn collega direct ingelicht en ze vonden het natuurlijk prachtig. Wat niet zo mooi was het telefoontje van Gerrit Rorije zondagmorgen, zijn 720 (momenteel 1 van de beste in de noord) was thuisgekomen met een enorm gat in zijn krop waardoor het voer en water er zo uit liep. Besloten om gelijk in de auto te springen en naar Standskanaal te rijden. Daar aangekomen hebben we samen de krop gehecht en ik moet zeggen dat het heel goed gelukt is. Ik hoop dat de duif snel hersteld.

Bourges
Wat een weekend hebben we voor de boeg, Dagfond Bourges en midfond Rethel, voor de echte liefhebber heerlijk denk ik! Bourges is denk ik voor noord Nederland de max afstand op de dagfond, maar dat is mijn mening. Zaterdag gaan we hem vliegen in sectorverband en dat met sector 3 en 4 samen los. Doordat afdeling 10 hem niet rekent tot de kampioensschappen zijn er misschien liefhebbers die hem aan zich voorbij laten gaan, maar vast niet de echte dagfondspelers. Door de keuze van de afdeling hebben we dit jaar maar 3 echte dagfondvluchten door de uitval van de 2e dagfond, qua afstand had Bourges hier prima bij gekund maar het is niet anders. We hebben het zo met elkaar afgesproken en de gezamenlijke besluitvorming is en blijft belangrijk. Voor volgend jaar zal het er waarschijnlijk anders uit gaan zien, een concept dagfondprogramma ligt klaar en zal binnenkort door sectie dagfond gepresenteerd worden. Persoonlijk vind ik het een prima programma, goed opbouwend en met inachtneming van de kortste als ook de langste afstanden.

Rondje duivenland
Marcel van Zanden mist net de 1e in afdeling 10 Noord, jammer van deze topmelker die ik s’morgens persoonlijk in de app al tot favouriet had gebombadeerd voorafgaand aan de vlucht maar de 2e pakken is nog steeds een geweldige prestatie! Met de oostenwind vielen de snelsten zo als verwacht aan de westkant maar dat is het mooiste in onze sport er is bijna geen weekend gelijk qua weer of wind dit jaar. Gebroeders Leideman doen nog steeds waar ze goed in zijn en dat is de 1e pakken in afdeling 10 zuid er staat gewoon geen maat op deze topmelkers dit jaar. Hok Huijsmans was weer dominant in afde 2 met 5 bij de eerste 10. Het was ook weer Verker show in afd 5 en andermaal Peter Jansen die in afd 9 aan de oostkant de overwinning pakt, dat is klasse natuurlijk!

Op eigen hok
Korte samenvatting: Geen echte vroege maar ze kwamen als de brandweer! In 45 minuten alle 15 thuis konden niet veel zeggen. Ook op de zondag waren er nog vooral vele goede duiven onderweg hoorde ik. Hier besloten om toch op Bourges in te korven. Een stuk of 5 gaan mee donderdag en de rest naar Rethel. En ja wat gaat er naar Bourges, over die keuze kunnen we nog even nadenken. Maar de eerste tegenvaller is er al, had Pandora (329 en 1e op Sens) graag gespeeld gezien de huidige vorm. Helaas kwam zij vanmorgen met een gat in de vleugel thuis van de ochtendtraining, ze mist 4 broekpennen waarschijnlijk door een aanval van een roofvogel vermoed ik. Hierdoor valt ze af voor de Bourges ploeg en dat is voor mij een streep door de rekening aangezien ze mijn topfavouriet was voor een vroege prijs. Er blijvt voor mij een ploegje “prijsvliegers” over en moet ik echt hopen op een uitschieter. Na komend weeken komt het einde van het oude duivenseizoen al weer naderbij en kunnen we ons opmaken voor de jonge duiven. En met deze weersomstandigheden zal dat niet zonder slag of stoot gaan. Vooral de keuze van wel of niet africhten is momenteel moeilijk maar dat zal voor iedereen gelijk zijn. Iederen heel veel succes aankomende weekend op deze 2 prachtige vluchten en laten we ook niet vergeten dat de marathonmannen ook nog Dax (middaglossing) en Barcelona (ZLU ochtendlossing) hebben. Kortom er moet weer gebikkeld worden door onze duiven!
26. jun, 2018
Weekje vakantie…
Even een weekje tijd voor mezelf. Diana was afgelopen week samen met een vriendin naar Portugal. Dat betekent dat ik verantwoordelijk was voor de gehele verzorging van ons dierenpark. Aangezien dit best een klus ging worden had ik ook maar besloten om de hele week vrij te nemen. En ik heb wel net zoveel genoten denk ik als Diana in het zonovergoten Portugal. Best wel lekker even een weekje alleen en doen en laten waar je zin het hebt. Ik moest er alleen voor oppassen om niet de hele dag in het duivenhok te gaan zitten haha. Vandaar ook geen weekstukje vorige week, even helemaal niets. Wat wel heel mooi was dat er veel mensen waren die me vroegen waar de column bleef, dat geeft aan dat het gelezen wordt en dat vind ik geweldig! Ik heb vaker aangegeven dat ik het uitstralen van plezier en het saamhorigheidsgevoel van duivenmelkers onderling heel belangrijk vind. In mijn hobby geen ruimte voor einzelgängers met een denkwijze van ik eerst en dan zij. Willen we zorgen dat de duivensport blijft bestaan dan moeten we meer in de WIJ vorm gaan denken. Wij hebben postduiven en we moeten elkaar wat gunnen.

Winnaars Morlincourt
Ook hier ga ik niet aan voorbij. We hadden vorige week een sectormidfondvlucht vanuit Morlincourt. Afdeling 10 en 11 gezamenlijk los om 8 uur met een stevige zuidwestenwind. Een wind die we het afgelopen seizoen nog niet vaak hebben gehad. Persoonlijk ben ik hier niet blij mee maar er zijn liefhebbers die hier wel snelheidsduiven voor hebben en dat gaf direct ook een andere uitslag. Bij ons in de vereniging ging de overwinning naar de gebr. Bolk en ze hadden daarnaast ook gelijk 3 bij de eerste 10. Ook was hun eerste duif in groot verband goed voor een topnotering, klasse! Het was een familie feestje want in de B groep was het kleine broer Jakob die het hele seizoen al groots in zijn (duiven) daden is. Hij pakte de 1e in de B groep, klasse!

Sens en Tongeren!
Tsja…ik ben er best nog wel een beetje beduusd van eerlijk gezegd…als je op de zaterdag beide vluchten een 1e in de afdeling (noord) speelt dan kun je wel spreken van een unicum. Natuurlijk doe je er veel voor en komen ze de laatste weken ook goed maar dit is wel bijzonder. Beide vluchten gingen om 7 uur los. S ’morgens arriveerden de vitesseduiven na iets meer dan 3 uur vliegen. Met een keiharde noordwestenwind 4 kregen ze het niet cadeau en moest er hard gewerkt worden. Dat het zwaar ging zag men in het verloop. Bij de meesten zaten er gaten in de aankomsten tussen de duiven. Met een duivin op kop gevolgd door een doffer pakte ik de winst. In de B groep was het andermaal Jakob Bolk die de eerste en ook de tweede prijs pakte, echt heeeeel goed!! Dat de verwachtingen voor de middag hooggespannen waren moge duidelijk zijn. Tegen 14.45 uur viel de laatste van de Vitesse op de plank, niet goed voor je hart! Daarna gebeld met Bennie Suk, we zagen de meldingen in de voorhand en zeiden tegen elkaar dat ik om 14.53 uur ongeveer moesten draaien. Vlak hiervoor verbraken we de verbinding en wensten elkaar succes. Nauwelijks de stelling ingenomen of er komen 2 duiven over de bomen aan knallen waarvan later bleek 1 aanvlieger die rakelings over het hok schoot en bij de 3e buren op het platte dak neerstreek….gevolgd door inderdaad mijn duivin! En daar sta je dan aan de grond genageld…ik begon spontaan in de handen te klappen…lekker slim Gerald als de duif bijna 70 meter verderop zit. Toen ik het besef terugkreeg holde ik naar de garage om hier een bal te pakken en dat rende de hoofdstraat op naar de 3e buren, hier over het hek geklauterd om de bal op het dak gooien…gelukkig gooide ik in de goede richting en vloog ze op. Ik weer terug hollen naar het hok, onderweg dacht ik nog er kunnen best een paar kilootjes af Gerald, eenmaal aangekomen bij het hok zat ze gelukkig op de klep en had het verlossende piepje geklonken. Kijkend op de meldlijst zag ik dat ze er nog best bij stond. Het betekende de overwinning in de vereniging, rayon en 1e NPO afdeling 10 noord. In de B groep was het comming man Alfred Super die de eerste pakte, hij zet zichzelf op de kaart de laatste weken. Na een aantal moeizame seizoenen lijkt het erop dat hij de definitief de weg naar boven heeft gevonden, doorzetten Alfred!! Ook hadden we dit weekend alweer de 3e marathonvlucht vanuit Perigeux, van onze vereniging had Teun Speelman er 10 mee waarvan er 5 prijs vlogen te beginnen met een 43e in afdeling 10, een prima prestatie!!

Dankbetuiging
Ik wil iedereen bedanken voor de vele felicitaties en leuke woorden op ieders eigen websites. Ik ben zelf ook iemand die anderen feliciteert met hun prestaties en dan is het leuk deze ook weer te ontvangen. Het is voor de sport namelijk ontzettend belangrijk om elkaar wat te gunnen. Gelukkig is de bereidheid, zeker onder de jonge liefhebbers, hier groot in.

Sectorvluchten
We hebben nu een tweetal sectorvluchten gehad, 1 midfond en 1 dagfondvlucht. 1 ding viel zeker op beide vluchten op: Er vallen overal vroege duiven, en nee dat betekent niet dat ze allemaal in de zelfde mpm vallen maar dat is in geen enkele uitslag zo. Zowel in afdeling 10 als 11 zitten de vroege duiven door het hele vlieggebied heen verspreid. Zeker voor de dagfond is dit de toekomst, gezien het aantal duiven wat men hier nog op inkorft. Op zulke afstanden kunnen we en moeten we denk ik ook gezamenlijk concoursen in de toekomst. Het heeft mijn steun in ieder geval. Een voor mij aansprekend persoon uit het noorden wist me te vertellen dat er dan geen deelname uit het noorden te verwachten was. Ik weet zeker dat de liefhebbers die graag dagfond spelen en hier hun discipline van hebben gemaakt zeker blijven inkorven. Ook was het aantal duiven in noord niet minder als de voorgaande 2 dagfondvluchten dit jaar. En je hoort het gewoon van iedereen (dagfondspelers), ook in Noord, dit kan niet langer. Aan sectie dagfond een mooie taak om te zorgen dat men de handen ineen slaat voor het dagfondseizoen 2019. Deze vlucht heeft in ieder geval uitgewezen dat men prima samen kan lossen vanuit dezelfde losplaats als men elk zijn eigen uitslag blijft behouden in het eigen vlieggebied.

Rondje duivenland
Proficiat Alex Uiterwijk!!! Als ik het 1 iemand had gegund afgelopen weken dan was het deze sympathiek liefhebber uit Schoonoord. Ik denk voor hem een geweldig eerbetoon aan zijn pas overleden vader. In deze voor hem en zijn familie moeilijke tijd zo een 1e te pakken dat moet hem goed doen. In noord waren het verder vader en zoon Hilbrands die op 1 van de verste afstanden prima meekomen en dat geld ook voor de combinatie Westerhuis uit Borgsweer, klasse! Op de marathonvlucht vanuit Perigeux was het andermaal Team Koopman die hun suprematie toonden op deze vluchten. Als je dan ook nog kortste afstanden in sector 3 klopt met kopwind, ja dan ben je echt de beste. Wat verder opviel is de superduif van Elzinga in afdeling 11, vorige week 2e in de sector met een zuidwestenwind en nu 1e in de sector met noordwestenwind, echt super!!

Op eigen hok
Ja wat moet je zeggen na deze 2 overwinningen, het zit wel goed in ieder geval denk ik. Ik hoop dat de ouden de vorm nog een poosje vasthouden. We hebben nog 3 midfondvluchten te gaan en na de mindere vlucht van vorige week met de hoge snelheden kan ik me nog weinig slippertjes veroorloven. Opnieuw zal alles de korf ingaan vrijdag, ja ook weer de dagfondduiven. Het lijkt erop dat ik geen, of beperkt, Bourges en zeker geen Chateauroux ga spelen met mijn ploegje jaarlingen. Zeker de beste duiven momenteel niet, die hebben genoeg laten zien en een (duif)kampioenschap boeit me niet zoveel om deze goede jaarlingen in de weegschaal te zetten. Als er wat meegaat zijn dat een paar duivinnen onder het mom proberen een eendagsvlieg te pakken voor wat puntjes. Op 4 augustus hebben we de laatste dagfondvlucht staan, kijken of ze er dan nog zin in hebben. We zitten dan namelijk al midden in het jonge duivenspel en voor de werkende liefhebber wordt het dan wel erg druk als je hier ook nog de nodige ambitie in hebt. Afijn we zullen zien, 1 doel is gerealiseerd en nu de focus weer op aankomend weekend. Iedereen heel veel succes!
12. jun, 2018
Een lang duivenweekend…
Reeds op donderdagavond de gang naar het clubgebouw gemaakt en dat elke avond tot en met de zondag. Nu is dat geen straf want het is bij onze een gezellige boel op de club. Maar het geeft wel een druk weekend zo. Tel daarbij de moeizame weersomstandigheden op en dan was het weer veel wachten. Bij de vitesse vanuit Gennep hoefde dit niet zolang. In Nederland prima omstandigheden maar bij de Frans Belgische grens was dit anders, Sourdun werd Rethel en ook nog uitgesteld…uiteindelijk zondag pas om 11.15 uur los. En dat werd een hele pittige en onregelmatige vlucht. Het betekent dat de weersomstandigheden onderweg nog niet optimaal waren. Een harde noot was er te kraken voor de lossingscommissie maar ondanks de teleurstelling voor velen om de vlucht in te korten, en dat het hierdoor geen fondclub vlucht was, is het een terechte beslissing geweest en heeft de LC prima gehandeld.

Winnaars
De grote winnaar en tevens een hele verrassende was toch kameraad Bennie Suk, hij presteerde het zelfs om de gehele afdeling achter zich te laten op Rethel. Een opsteker van jewelste voor deze fanatieke melker waarvoor het dit seizoen niet echt mee zat. In de B groep was het marathonspeler Daan Rotman die 1 en 2 pakte en zelfs 5 bij de eerste 10 had, ontzettend knap. Het geeft ook een beetje aan wat voor vlucht dit was, ook in Assen en omstreken werden er veel marathonduiven gepakt bij de eersten. Gennep op zaterdag verliep een stuk beter, hier vlot lopende concoursen. In de A groep was het Rob Noordergraaf die hier de 1e pakte, na een moeizaam begin van het seizoen pakt ook hij de draad op. In de B groep was het de Combinatie Beijering-Klok die de 1e plek opeiste, ook zij hebben een moeilijk begin van het seizoen gekend.

Rondje duivenland
Als eerste wil ik graag mijn waardering uitspreken voor de gebroeders Schrik uit Ter Apel naar aanleiding van de uitslag op Chalons a Champagne. Als je op de verste afstand, met kopwind, je zo op de uitslag tussen de groten kunt zetten, dan neem ik mijn petje daar voor af! Trouwens er waren meer van hun vereniging die zich in de kop vlogen. Een aantal afdelingen durfden het aan om zaterdag toch de dagfond te lossen en dat ging niet overal even voorspoedig. Afd 1 t/m 4 die gezamenlijk in Argenton stonden hadden het beste verloop. Afd 7,8 en 9 uit Gien die om half 11 losten hadden het beduidend moeizamer. De geweldige samenwerking tussen al die afdelingen is zeker een compliment waard! Voor de zondag reden alle andere afdelingen korter bij. Afd 5 en 6 gingen naar Laon, afd 10 zuid en 11 naar Chalons a Champagne en onze Remie’s van Afd 10 noord stonden in Rethel. Alle zondagvluchten kenden een heel moeizaam verloop waar er sávonds nog veel duiven weg waren.

Sectorvluchten
Aankomend weekend staat de eerste van een reeks van 7 sectorvluchten op het programma. Met Morlincourt, een midfondvlucht, trappen wij af. Reeds op donderdag inkorven en wel bij een NIC, dat is een verplichting. Ik hoor van velen dat er naar uitgekeken wordt, een mooi groot concours met veel duiven. En dat ook nog van een afstand die voor alle liefhebbers te doen is, of je nou snelheidsspeler bent of dagfondspeler. Ik hoop dat de weersomstandigheden beter zijn als afgelopen weekenden, het lijkt een zuidwestenwind te worden. Het kan maar zo dat deze vluchten de toekomst zijn voor de midfond. We gaan het meemaken aankomende weekend!

Een mooi weekje voor de boeg
Deze week nog werken en dan een hele week vrij! Diana gaat samen met haar vriendin naar Portugal en ik heb besloten om die week ook vrij te nemen. Ten eerste moet de hele dierenpark verzorgd worden in mijn eentje maar ik ga ook zeker even van de rust genieten. En ja Diana weet dit ook hoor haha. Tevens zal ik proberen om de jonge duiven aan de praat te krijgen een mooi karweitje voor deze week.

Eigen hok
Met de vitesse 4 bij de eerste 10 en met de fond 2 bij de eerste 10 in de A groep van de vereniging ging het prima maar toch een tikkeltje teleurstellend. Vooral het uitstellen van de dagfond en het niet hebben van een dagfondvlucht werd ik niet blij van. Een terechte beslissing daar is geen twijfel over mogelijk, heb nu alle duiven weer thuis in het hok. Maar als je er naar uit hebt gekeken en dit je prioriteit heeft dan is het zuur. Desondanks met deze omstandigheden tevreden! Nu zorgen dat we ze weer in het gareel krijgen voor donderdag, voor de Gennep duiven zal dit geen probleem worden maar de Rethel duiven hebben wel een tikkie gehad hoor. Ik wens iedereen een fantastische sectorvlucht toe aankomend weekend en dat de kopduiven over de gehele sector mogen zitten! Tot volgende week.
5. jun, 2018
Risico’s
Winnaars
De winnaar in de A groep van onze vereniging was Jan Kooistra uit Stadskanaal, van harte proficiat Jan! In de B groep ging de overwinning naar Geert Oosting uit Valthermond, zijn 400 was niet aan zijn eerste proefstukje bezig. Met 5 bij de eerste 10 in de A groep ging het in Valthe ook prima! De tussenstanden na 4 midfondvluchten is spannend, in de A groep was Gerrit Rorije ongenaakbaar de eerste vluchten maar inmiddels heb ik hem tot op 3 punten kunnen naderen. Dat wordt nog een mooie strijd de resterende midfondvluchten. Aangewezen is Harm Hulshof de man, als je elke week kunt bouwen op een constante doffer dan geeft dat een heerlijk gevoel, zijn 003 staat ook 1e duifkampioen. In A groep staat nog steeds Jakob Bolk bovenaan en de gebroeders van der Veen 1e aangewezen.

Resterend programma
We hebben nog 4 midfondvluchten op het programma, Morlincourt (sector 4), Quievrain, Rethel en Quievrain. Nog 2 vitessevluchten, Gennep, vermoedelijk Weert en 5 dagfondvluchten, Meaux, Troyes, Bourges, Chateauroux en Sens. Er kan dus nog van alles gebeuren, zeker omdat Morlincourt tussen 2 dagfondvluchten in zit en dan moet er weer een keuze gemaakt worden om ze door te spelen of niet. Voor de liefhebbers die hier wel voor kiezen maken hun duiven veel kilometers de komende weken! Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de 2 sectorvluchten Morlincourt en Troyes van volgende week. Wat betekent een grote lossing voor de algemene spreiding bijvoorbeeld. Hier in Noord hoor je van de “critici” dat gaan we lang niet redden tegen de zuidoosthoek…persoonlijk, als ze sneller zijn heb ik hier geen problemen mee…we hebben hier eigenlijk ook niets mee te maken, ik kijk nu ook niet naar de snelheden van zuid t.o.v. noord. Noord moet naar zichzelf kijken, als doel spelen bij de 1e 10 in noord op teletekst…ook van zuid staan er maar 10 op teletekst hoor. Gewoon mooie grote concoursen met een grote spreiding en vliegen in en tegen je eigen gebied.

Op naar de 2e dagfond
Aanstaande donderdag inkorven voor Meaux en qua afstand blijven we gelijk. Ten opzichte van Sezanne staan we wel weer westelijk, maar nu waarschijnlijk geen oostenwind. Al lijkt het wel weer een kopwind te worden, dus onze duiven blijven het zwaar houden. Nu rijst de vraag wat gaat er mee? Na afgelopen weekend dus alle duiven te hebben gespeeld met 2 nachten mand is de voorbereiding uiterst kort naar de donderdag. Ik kies waarschijnlijk voor de duivinnen, een tiental zit er waarschijnlijk niet in deze keer. Dan kijkend naar de afdeling, vorige dagfond 1814 duiven. Al een belabberd aantal natuurlijk! In de vereniging al meerdere gehoord die nu niet meer inkorven op deze mooie discipline. Als we 1500 duiven halen mogen we blij zijn denk ik. Eigenlijk kan dit niet en moeten we dit ook niet willen. Ik hoop dat ons afdelingsbestuur dit langzamerhand ook inziet en reeds aankomende donderdag ervoor kiest om gezamenlijk naar bijvoorbeeld Troyes te gaan. Met 2 weken zal dit in sectorverband namelijk ook gebeuren dus wat is nu de meerwaarde om met 2 bijna lege vrachtauto’s naar Frankrijk te blijven rijden?

Rondje duivenland
Ook de marathon is van start gegaan afgelopen weekend. Suprematie van team Koopman op Limoges! 1 en 2 in sector 4, geweldig! Verder losten 7 afdelingen op zaterdag en 4 op de zondag. De lossingen op zaterdag verliepen beduidend moeizamer dan op zondag. In afdeling 5 werd er donderdag al ingekorfd voor de dagfond dat betekent dat deze duiven 3 nachten mand hebben gehad! Ook hier zal een groot gedeelte donderdag weer in de mand zitten.

Op eigen hok
Tevreden, binnen 40 minuten had ik alles thuis. In de vereniging 11 van de 18 in de prijzen met 5 bij de eerste 10. Dat betekent dat het met de vorm en conditie wel goed zit. Nu wachten dat het gehele plaatje een keer klopt voor een goed resultaat in groter verband. De duiven trainden afgelopen week belabberd. De duivinnen streken me afgelopen week tot 2x toe op een groot plat dak bij de buren verderop, dit had ik nog nooit beleefd. Toch had het geen invloed op de prestaties, de basisconditie is er en dan vind ik training niet zo belangrijk meer. Nu is het zaak om de vorm vast te houden en de duiven weer goed te krijgen voor de dagfond donderdag. De keuze is gemaakt om alleen maar duivinnen in te korven, waarschijnlijk 8 stuks zo als de wind nu blijft. Word het weer oost dan vallen hier sowieso nog 3 van af. De jongen zitten nog in een soort van pubertijd, het verstand is er nog niet. Soms willen ze wel volwassen zijn maar dat houden ze nog niet zolang vol. Binnenkort zullen ze echt aan de bak moeten, zie er nu al tegenop. Ik wens iedereen hele mooie vluchten aankomende weekend en heel veel succes!
29. mei, 2018
Harde vluchten
Wat een seizoen tot nu toe, bijna elke week een oostenwind en daar boven op warme tot hete temperaturen. Sommige klagen over een zwaar programma, beste mensen het is niet het programma wat het zwaar maakt maar de omstandigheden. Hadden we tot nu toe elke week zuidwestenwind gehad dan had je er niemand over gehoord al hadden we elke week 400 km+ vluchten gehad. Nu zag je afgelopen week dat het al zwaar ging op 200 km. Het is een seizoen met een heuse afvalrace, je ziet wekelijks duiven afhaken. Ik vergelijk het met de Tour de France, 3 weken hard koersen met uiteindelijk de sterksten die over de streep komen. We zijn nu 8 weken onderweg en het peloton is bijna gehalveerd, en we moeten nog ruim 8 weken met hierbij 5 dagfondvluchten…als we zulks omstandigheden blijven houden kun je straks zeggen dat de mand inderdaad heeft geselecteerd en dat vind ik prima!

Winnaars
In de vereniging een laag aantal duiven op de dagfond, de meesten hadden echter wel hun beste duiven mee. En dat had je ook echt nodig, met snelheden rond de 1100 mpm spreek je over een hele zware vlucht. De overwinning in de A groep ging naar ondergetekende met een jaarling duivinnetje, onder toeziend ogen van onder andere Gerrit Rorije, kwam hij uit de oosthoek zo over het dak vallen. 1075 mpm was genoeg voor de 1e plaats in de vereniging, 4e in het rayon en 11e in de gehele afdeling ondanks de oostenwind. In de B groep was het de gebroeders Van der Veen die de overwinning pakten, ze zijn aan een heel goed seizoen bezig en je ziet het plezier op de gezichten van deze sympathieke liefhebbers! Op de korte vlucht vanuit Weert was het ook al werken geblazen voor de duiven. Ook hier ging de overwinning in de A groep naar ondergetekende, evenals plek 2, beide duiven kwamen reeds uit het noordoosten en na de melding van Edwin Schuiling (1295 mpm) had ik er niet zo’n vertrouwen meer in. Maar al snel werd duidelijk dat deze 2 duiven best op tijd zaten. In de B groep was het andermaal Jakob Bolk die met zijn handjevol duivinnen iedereen op achterstand zette. Dat Jakob het(samenspel) besturen niet mist zie je nu wekelijks aan zijn prestaties. Mooi op de duifjes blijven concentreren aan de Anne de Vriesstraat in plaats van duivenpolitiek geneuzel Jakob!

Rondje duivenland
Wat zo opviel: natuurlijk de 1e in de afdeling van Edwin Schuiling op Weert, ontzettend knap! Verder de uitstekende prestaties van Frans Weggers en Marcel van Zanden op beide vluchten. In Zuid waren het de gebroeders Leideman met opnieuw een afdelingsoverwinning. Wat een ontzettend geweldig hok met duiven. Kijkend over de grenzen viel op dat de grote namen in afdeling 5 “normale” aantallen duiven inkorfden op de dagfond, en geweldig speelden, maar dat we toch een gevarieerder uitslag zagen. In Noord Holland een 2e NPO van de gehele afdeling voor Peter Crans op de verste afstand, fantastisch natuurlijk.

In goed overleg goede beslissingen nemen
De beslissing van de lossingscommissie om uit te wijken naar het oostelijker gelegen Sezanne verdient natuurlijk een dikke pluim. Iedereen herinnerd zich nog de dramatische Nanteuil van vorig jaar, massa’s goede duiven bleven achter. Ook nu was het de bedoeling om weer naar deze losplaats te gaan. Nanteuil ligt westelijk gelegen bij Parijs en dat met een oostenwind is geen goede combinatie gebleken. Sowieso ben ik een tegenstander van lossen in het westen. Ik vind dat je ten allen tijde een losplaats moet hebben recht onder je afdeling, zo vermijd je kruislossingen en wordt het concours het minst beïnvloed door omstandigheden. Het was een prima beslissing en dat hoorde je van vele liefhebbers. Tuurlijk de vlucht was zwaar maar er zijn weinig duiven achtergebleven, dat had met een Nanteuil wel eens anders kunnen zijn.

Publiciteit
Ik en met mij andere vrienden krijgen nog weleens een mail van een boos iemand uit het noorden. De reden hiervoor is vaak dat we weer iets teveel hebben gewezen op het “samen” in de noordelijke duivensport afdeling 10. Sommige oude liefhebbers hebben een andere kijk op het “samen” dan wij jongere liefhebbers. Ze denken nog prima jaren te kunnen concoursen (midfond/dagfond) met de huidige populatie duivenmelkers in Noord Nederland. Wij jongere melkers denken daar anders over, vooral met name de dagfond. Ik neem als voorbeeld dat er 1814 duiven van noord in Sezanne stonden en 36 km verderop een ruime 2000 in Troyes van zuid. Twee vrachtauto’s die samen nog niet eens vol waren. Wat heeft dit gekost? 2 chauffeurs, 2 convoyeurs en 2 vrachtauto’s. We hadden toch gewoon samen in Troyes moeten staan? 1 lossing 2 uitslagen voor noord en zuid apart, elk hun eigen waardering zoals het in alle andere afdelingen ook gebeurd. De hardschreeuwers korfden geen of weinig duiven in afgelopen zaterdag op de dagfond. Bijna alle liefhebbers die wel het “met elkaar” uitdragen stonden wel op de uitslag, bijzonder dat deze groep in de greep wordt gehouden door deze schreeuwers. Nu is er een mail wel of niet per ongeluk doorgestuurd naar alle secretariaten in de afdeling en in deze mail werden namen genoemd, ook mijn naam. De andere 2 zijn ook jonge enthousiaste liefhebbers die hun nek uitsteken voor de toekomst van de duivensport. Wij krijgen van deze oude vastgeroeste groep mensen vaker van deze “vriendelijke mails” op zich geen probleem en we gaan hier goed mee om. Nu kan iedereen in de mail lezen met wat voor mensen wij te maken hebben. Ik kreeg uit de hele afdeling veel vragen naar de voorgeschiedenis, een kleine inhoud heb ik staan in mijn weekstukjes van de vorige weken onder het kopje CCOG. Dan wordt u veel duidelijk denk ik.

Op eigen hok
No guts No glory dacht ik afgelopen week. In mijn vliegploeg nog 2 oude duiven waarvan er maar 1 geschikt is voor de dagfond. Dat betekent dat er jaarlingen naar de fond moesten, een gok en geen gemakkelijke keuze dat zeg ik eerlijk. Maar als ze gezond zijn en de kwaliteit hebben dan ben ik er van overtuigd dat ze het aan kunnen. En dat bleek gelukkig wel. Super tevreden over beide vluchten en aan de oostkant van de afdeling met deze wind. Nu een zaak om ze erbij te houden, de omstandigheden zijn momenteel week op week heel zwaar. Voor aanstaande zaterdag lossen we vanuit het westelijke Quievrain, en lijkt het opnieuw zwaar te worden. Kijken of we ze weer klaar kunnen maken voor deze beproeving. De jongen gaan heel langzaam beginnen te vliegen en dat allemaal in een koppel. Kijken of dit uit kunnen bouwen, hoor links en rechts nog steeds dat er liefhebbers zijn die problemen hebben met de gezondheid van hun jongen. Zou het ook te maken hebben met het extreme warme weer? Aanstaande zaterdag midfond nummer 4, iedereen veel succes!
22. mei, 2018
Gelijke omstandigheden
Afgelopen zaterdag was dit beslist niet het geval. Maar wanneer hebben wij dit wel in de duivensport? De invloeden van het weer bepalen elke week de vlucht, is het niet de wind dan wel zoals zaterdag de voorspelde opklaringen die voor een groot gedeelte van de liefhebbers te laat kwam. Achteraf is het makkelijk praten, een uurtje later lossen misschien? Of toch naar zondag uitstellen. De berekeningen op de zaterdagmorgen waren dusdanig dat de opklaringen ruimschoots over ons vlieggebied lagen op het moment dat de duiven thuis kwamen. Maar het is niet iets wat wij kunnen sturen of de aandrijving harder of zachter kunnen zetten. Kijkend naar afdeling 9, een afdeling die niet zo breed is als de onze, kenden een prima vlucht. Dat Friesland uitstelde was s’morgens al duidelijk, hier bereikten de opklaringen de westkant aan het Ijsselmeer al in de eerste berekeningen veel te laat.

Grote verschillen
Dat de verschillen groot waren bleek uit de berichten die ik zo aan het eind van de middag kreeg van liefhebbers aan de westkant. Toen wij de klokken al leeg hadden was er bij hun nog minimaal 80% weg. O.a. de afdelingswinnaar van vorige week, Marcel van Zanden, appte mij om 18.30 uur dat hij 4 van de 43 thuis had…hier schrok ik wel van. Bij iedereen waren er grote gaten in de aankomst, een kwartier tot bij sommige wel een uur. Ik zelf pakte er 3 in 5 minuten achteraf een uitzondering. Gelukkig kwamen bij veel liefhebbers de duiven sávonds en de dag erna goed terug. Er waren sommige bij die de zaterdagnacht geen oog dicht hebben gedaan omdat hun beste duif nog weg was. 1 van deze liefhebbers waren de top combinatie Hilbrands en zoon die hun 870 laat op de zondagmiddag weer kregen gelukkig. Ook op de maandagmorgen kwamen er nog veel duiven weer, maar voor sommige was deze thuiskomst van korte duur… zo ook bij Rene Dalmolen. Hij kreeg een duif zo vermoeid weer dat het na pas een uur thuis te zijn dood in het hok lag… dat is ontzettend sneu natuurlijk…zo’n karakter tonen en dan alsnog op moeten geven.

Winnaars
In de vereniging pakte Tonnie Middel de overwinning in de B groep maar ook in de algehele uitslag. Heel knap, maar moest maar liefst een uur wachten op nummer 2 dat zegt genoeg over de vlucht. In de A groep was het combinatie Bolk-Niks die de overwinning opeiste, er wordt door hun de laatste weken weer hard op de deur geklopt zo richting de dagfond. Dat belooft nog wat de komende vluchten! Het was een concours die lang open stond maar desondanks in onze regio een goed verloop kende.

Rondje duivenland
Ook het zuidelijke gedeelte, die losten in Reims, hadden een moeizame vlucht. Toen ik zaterdagmiddag de meldlijst raadpleegde zag ik de 1e melding in Coevorden…en dat riep vraagtekens op. Zeker toen de 2e melding in Erica was. Waar was de voorhand gebleven? Duidelijk was toen al dat de duiven door Duitsland om de zware bewolking heen gevlogen waren. Ook hier in het vlieggebied waar de opklaringen nog niet geariveerd was, waren veel duiven onderweg. O.a. Klaas Talen uit Meppel, appte om 17.40 uur, dat hij er nog maar 2 van de 40 thuis had. De uitgestelde lossingen van zondag waren pittig maar wel voor iedereen. Door de matige oostenwind was het werken geblazen. Een knappe overwinning in afdeling 5 voor Willem de Bruijn, dat moet een knappe duif zijn om voor de westkust aan te draaien.

Vooruitzichten
Aankomende weekend de eerste dagfondvlucht uit La Ferte sous Jouarres, voor mij iets van 510 km. De weersvoorspellingen lijken pittig, een oostenwind kracht 3 a 4 en heel warm. De eenzijdige wind uit het oosten vind ik jammer. Graag zou ik willen zien dat hij uit het Noordoosten kwam om voor iedereen gelijke kansen te creëren. Bij een oostenwind of westenwind zet je 1 kant van het vlieggebied in een nadeel of voordeel. Anderzijds zijn dit wel afstanden waar de windrichting minder invloed heeft dan op die korte vitessevluchten. Maar het is nog maar dinsdag dus wie weet! Ik heb er reuze zin in, net zoals afgelopen zaterdag, zijn dit de vluchten waar men op je beste duiven mag rekenen.

Op eigen hok
Een goede generale voor de dagfond. Met 3 op teletekst dik tevreden. Catootje was mijn eerste en trekt hiermee de goede lijn van de afgelopen weken door. Ze kan weer een leuke prestatie aan haar palmares toevoegen, namelijk een 11e tegen 8121 duiven. Maar ze werd op de hielen gezeten door 2 hokgenoten en ook nog jaarlingen dat deed me deugd. Je kan maar beter niet te afhankelijk zijn van die ene goede duif. Binnen een uur klokte ik 14 van de 17 en nummer 15, Nova, kwam zondagmorgen reeds vroeg. De overige 2, een doffer en een duivin, zijn nog altijd weg. Beide waren tot nu toe niet al te succesvol maar wel weer 2 partners die alleen zitten. Afijn die moeten elkaar maar opzoeken nu. De zeer jonge ploeg met maar 2 overjarige duiven begint nu een klein beetje op stoom te komen. Nu kijken of we dit kunnen volhouden of misschien er nog een klein schepje er bovenop te doen. Iedereen heel veel succes aankomend weekend!
15. mei, 2018
Prima vlucht
Dat kun je stellen na afloop van de 2e midfondvlucht. Vooraf waren we toch wat zenuwachtig met ons allen. Een voorspelde zuidoostenwind in combinatie met een uiterst westelijk gelegen losplaats Quievrain gaf de meesten van ons de kriebels. We hebben allemaal nog de 1e fondvlucht van vorig jaar in gedachten en ook bij andere zuidoostenwinden ging het vaak mis. De lossingscommissie was echter standvastig en besloot om gewoon op de losplaats te blijven staan. Achteraf een juiste keuze, dit mag en moet ook gezegd worden. Ook onze Friese buren stonden in Quiévrain en hadden een prima vlucht.

Winnaars
In de vereniging bijna 800 duiven in concours en ruim 40 vliegende hokken verdeeld in 2 groepen. In de A groep was het Combinatie Mensinga TVM die de overwinning pakte. Deze heren kennen tot nu toe een prima en stabiel seizoen. Elke week zitten ze er wel bij en daarom komt deze overwinning ook niet als een verrassing voor mij, gefeliciteerd! In de B groep was het 1 en 2 voor Jakob Bolk! Een puike prestatie voor deze man met de kleine korf, want er werden maar 7 duivinnetjes meegegeven. Van harte gefeliciteerd!

Rondje duivenland
Een ongelofelijke kopduif van Marcel van Zanden in Appelscha die de 1e pakte in afdeling 10 Noord. Dat het niet bij deze ene duif bleef zagen we in de verdere uitslag met in totaal 3 duiven bij de eerste 10. Een geweldige prestatie van deze werkende topliefhebber met ook nog een jong gezin, ontzettend knap dus. Voor de rest bepaalde de zuidoostenwind de vluchten in diverse afdelingen. Afdeling 6 ging bijvoorbeeld naar het oostelijk gelegen Laon en kregen hierdoor de wind op de staart, ruim 1600 mpm als gevolg. In de andere afdelingen werd deze snelheid lang niet gehaald.

Dagfond
De dagfond komt eraan, maar eerst aanstaande weekend de 3e midfondvlucht vanuit Rethel. Voor mij ongeveer 410 km en een losplaats recht onder onze afdeling, voor iedereen gelijk denk ik dan. Dit jaar 3 geweldige midfondvluchten voor de 1e dagfond aan, een mooie opbouw en zeker voor de jaarlingen die hiermee extra ervaring op doen. Het (hoog) seizoen gaat nu echt beginnen, er komt meer afstand en ook de jonge duiven gaan meer aandacht vragen. Ik hoop dat we een mooi aantal duiven krijgen op de dagfond dit jaar en dat de vluchten een goed verloop kennen. Waar ik ook met belangstelling naar uitkijk zijn de sectorvluchten. Deze gezamenlijke lossingen met tienduizenden duiven tegelijk gaan natuurlijk andere uitslagen en beleving geven, ik verwacht vooral een grotere spreiding van de kopduiven. Al zal de wind altijd zijn invloed hebben op een vlucht.

Op eigen hok
Hier deden we voor de kopprijzen niet mee en zeker niet in groter verband. Bijna alle duiven kwamen uit het noordwesten wat ook wel logisch was met de zuidoostenwind. Wat mij wel tevreden stemde was het verloop. In ruim 40 minuten had ik 17 van de 19 thuis en de andere 2 waren herintreders die sávonds ook gewoon thuis waren. En toch mis ik nog de echte vorm, de trainingen zijn nog niet optimaal, kortom ze zijn er nog niet. Geduld hebben? Ja ik denk het wel, ben geen man (meer) die allerlei dingen gaat uitproberen om ze wel goed te krijgen. Ervaringen heeft me geleerd dat het van die kortstondige oplevingen zijn die op lange termijn meer afbreuk doen. Op zondagmorgen zat er nog een achterblijver van de 2e vlucht op de klep, mooi rond en had het idee dat ze misschien nog wel weer ingepast kon worden. Maandagmorgen zag ik dat de mest niet van deze duif niet optimaal was waardoor ik haar alsnog uit de vliegploeg heb gehaald. Ook de duiven die er niet helemaal meer bovenop zijn gekomen van de eerste vluchten zijn van het hok verwijderd. Daardoor zitten er nu nog 9 doffers en 11 duivinnen om mee te vliegen, 2 daarvan maken een herstart op de eerstvolgende vitessevlucht. Ook de roofvogel is hier nog actief, zo kwam een beste doffer niet terug van de training maandagavond. Heel bijzonder dat ze een duif die in volle wedstrijdconditie is nog pakken. Vorige week zijn de 2 hokken jonge duiven bij elkaar gelaten, in de loop van de week zag ik de eerste gezondheidsperikelen al ontstaan. Maandagmorgen waren een drietal jonge duiven duidelijk niet lekker. Besloten om ze gelijk te verwijderen in plaats van naar de medicijnenpot te grijpen. Keek niet naar ringnummers en zag later pas dat er ook een jong tussen zat van een veelbelovende koppeling…jammer dan! Maar goed dat ik van tevoren niet heb gekeken! Tot volgende week!
8. mei, 2018
Niet cadeau..
Een prima begin van een mooie duivendag was het uitgebreide twitterbericht van de lossingscommisie zaterdagmorgen vroeg. Met prachtige weersomstandigheden en een redelijke vroege lossing om 9 uur waren de ingrediënten volop aanwezig om er een top vlucht van te maken. Dat de wind uiteindelijk meer in het oosten zat en daardoor dus ook meer een zijwind als kopwind werd was jammer. Desondanks mochten en konden we geen excuses hebben denk ik! Maar met de lage snelheden en het lange concoursduur konden we de vlucht omschrijven als pittig en kregen ze het niet cadeau.

Winnaars
Met ruim 800 duiven in concours en dik 40 vliegende hokken gingen we richting Isnes voor de eerste midfondvlucht. Grote winnaar in de A groep werd Gerrit Rorije en dat niet voor de eerste keer dit seizoen. Na 5 vluchten kunnen we wel stellen dat de oude baas nog lang niet op zijn retour is, want het gaat geweldig in Stadskanaal op dit moment. Ongelofelijk veel respect voor deze topper! In de B groep eiste Harm Jan Koster de eerste 2 plekken op, die daarmee ook aangaf ambities te hebben om zo snel mogelijk weer te willen promoveren. Klasse gedaan Harm Jan als je ook nog bedenkt dat deze buschauffeur zeer onregelmatige tijden werkt, een jong gezin heeft en daarnaast zijn duifjes moet verzorgen.

Doorzetten
Het leven is tekort om te blijven hangen in teleurstellingen. Ook is het ergeren aan mensen die negatief in het leven en duivensport staan verloren tijd. De CCOG vergadering van woensdag en het behaalde resultaat is voor mij alweer geschiedenis. Voor de mensen die het op de man hebben gespeeld en hier blijkbaar veel voldoening uitgehaald hebben, geniet ervan. Ook zien sommige het als een overwinning, prima, bedenk dat u ook met lege handen staat na alle tijd en energie die erin is gestoken. Wat wel winst is, dat ik aan de hele affaire wel een aantal leuke duivenvrienden en andere positieve contacten over heb gehouden. Doordat deze groep steeds groter wordt hoor je de negatieve opmerkingen of andere berichten gelukkig niet zo gauw meer. En laten we eerlijk zijn, het is een hobby mensen, dat moet mooi, gezellig en vooral met elkaar zijn.

Rondje door duivenland
Wat zoal opviel: De galavoorstelling van de gebroeders Leideman in het zuidelijke gedeelte van afdeling 10, je kunt er wat van vinden maar ik heb hier veel bewondering voor. Tuurlijk ze hebben ruim 100 duiven mee maar wat zegt dat aantal op de 10500 die er in totaal gelost zijn in Quiévrain? Dat is nog geen 1% van het totaal aantal duiven. In afdeling 9 viel me op dat de Duitse liefhebbers er ondanks de oostenwind domineerden, bijzonder. Friesland had 1 grote lossing in Sittard, mooi was dat er op alle afstanden vroege duiven gepakt werden, zowel in de voorhand als in de achterhand duiven bij de eerste 100. Dit was ook het geval in een andere diepe afdeling namelijk afdeling 6, vroege duiven van Aalsmeer tot in Den Helder. De gebroeders Dekker waren top in Zeeland, Frederik en broertje hebben ze weer goed. Al met al heeft denk ik iedereen wel genoten afgelopen zaterdag.

Op eigen hok
Waar vooraf volledig gerekend werd op de duivinnen was het andermaal 4 doffers die de aankomstlijst aanvoerden. Wel bijzonder was dat er vervolgens 4 duivinnen in een minuut werden geklokt. Afgelopen week had ik ook al 5 doffers bij de eerste 6, dus de plannen om alleen met duivinnen te gaan spelen moet misschien herzien worden haha. Een redelijke duif op tijd en een vlot verloop stemden mij tevreden. In 40 minuten had ik 17 van de 20 thuis en dat topfit. Later in de middag kwam de 18e nog en toen bleef het stil. Ik miste zelfs mijn eerst getekende nog. De volgende morgen kwam de 19e en waar ik helemaal niet meer op gerekend had was dat de laatste sávonds om 18 uur op de klep zat. Zo fit als een hoentje en kogeltje rond, waarschijnlijk een logeeradresje gehad. Conclusie: er wordt 60% prijs gevlogen en alles is thuis. Maar ze zijn er nog niet, dat zie ik aan alles. Zowel de training, het eten als de mest is nog niet 100%. De deur is inmiddels bij de jongen open waardoor alle 3 rondes bij elkaar zitten. Ze zijn er alle 50 nog en zeker 40 staan me wel aan. We beginnen langzamerhand ze te laten trainen dat zal nog een hele opgave worden. Op naar de 2e midfondvlucht vanuit Quiévrain zaterdag!
3. mei, 2018
(te) snel...
In ieder geval voor mijn duiven haha. Wat een snelheden werden er door de duiven gehaald vanuit Tongeren. Meer dan 1800 mpm haalden de eersten. En ik weet dat je hierin ook een specialist moet zijn, dat bewijzen sommige liefhebbers keer op keer. Duiven moeten natuurlijk ook een geweldig oriëntatie vermogen hebben dat kan bijna niet anders. Ik heb er wel bewondering voor maar heb ze zelf niet en mijn systeem is hier ook niet op gebaseerd. Maar alle lof voor de mannen die ze wel pakken!

Winnaars
De grote winnaar in onze vereniging A groep, het rayon en zelfs aan de hele Noordkant was Klaas Kuiper uit Exloo. Als je het over specialisten hebt dan is Klaas er altijd bij op de vluchten met hoge snelheden. Proficiat Klaas! In de B groep was het alweer voor de 2e keer dit jaar jeugdlid Roy Ottens uit Valthermond, een geweldige prestatie! Sinds ze vorig jaar zijn overgekomen naar onze vereniging gaat het crescendo met de prestaties en natuurlijk ook die van zus Stephanie niet te vergeten. Maar liefst 7 liefhebbers van onze vereniging bij de eerste 10 van afdeling 10 Noord, niet echt een mooie spreiding maar we zijn er wel trots op natuurlijk.

Afspraken
Deze worden gemaakt om nagekomen te worden denk ik zo… wij hebben als afdeling de afspraak gemaakt om indien we gezamenlijk op 1 lossingsstation staan we 1 lossing hebben. Afgelopen zaterdag stonden we op 1 losplaats maar werd er door lossingscommisie/bestuur besloten om wel gescheiden te lossen. Voor veel liefhebbers in Noord en Zuid een teleurstelling. Zo op deze verdere afstanden is het wel leuk om eens samen in 1 concours te vliegen als afdeling. Je ziet dan vaak dat de spreiding veel groter is. Friesland loste wel samen in Weert en dat van Urk tot en met Ameland. Ook hier een gelijkwaardige diepte aan afdeling 10. Maar niet iedereen deelt deze mening en dat respecteer ik ook wel weer.

Communicatie
Dat is in mijn ogen een verbeteringspunt in onze afdeling en ook voor de lossingscommisie. Ik heb het voorgaande jaren al eerder aangegeven. Neem het Tweetbericht van de LC op vrijdag: Morgen frontale zone rond 8 uur voor de westkust….euh ja? wat heeft met onze vlucht te maken in oost Nederland? Misschien beter een zin als: Om 8 uur ligt er een frontale zone voor de westkust waar wij vermoedelijk in de loop van de dag ook mee te maken krijgen. In verband hiermee proberen we de duiven vroeg te lossen zodat ze ruim voor dit front thuis zijn…… Ik denk dat de gemiddelde liefhebber hier wat meer mee kan. Ook omtrent de beslissing om gescheiden te lossen had informatie/verklaring vooraf veel duidelijkheid en begrip gebracht denk ik. Want ik neem aan dat ze hier een reden voor hebben gehad.
Jaja mensen…. Ik weet het de beste stuurlui staan aan wal….maar men moet altijd open staan voor verbeteringen toch?

CCOG
Nieuwe ontwikkelingen. Ik zal hier later op terugkomen.

Op eigen hok
Voor het eerst kon na ongeveer een dik uur het klepje dicht en dat voor het eerst dit jaar, ook lekker! De duiven kwamen prima en vlot achter elkaar aan en wel 5 doffers bij de eerste 6…. Dat ze allemaal uit het noorden kwamen maakt me niet zoveel uit, belangrijkste is dat ze er allemaal weer zijn en fit. Aankomende week de eerste midfondvlucht, voor mij begint het nu pas. Hier kijk ik het hele jaar naar uit, vluchten van 300 km tot 750 km. Nu 3 midfondvluchten op een rij en dan de eerste dagfond, een superprogramma! Het weer lijkt ook beter te worden en heel misschien kans op een kopwindje zaterdag… Langzamerhand moet de vorm zich ook melden maar dat hebben we niet in de hand…gewoon goed je best blijven doen dan heb je de grootste kans dat het komt… tot volgende week!
24. apr, 2018
Ze kregen het niet cadeau…
Afgelopen zaterdag een oost noordoostenwind 3 op het koppie en dan krijgen ze het inderdaad niet cadeau. Maar wel een faire wind en vooral de omstandigheden want het was daarnaast ook een schitterende heldere dag. Je ziet dan ook gelijk een hele andere uitslag als de weken ervoor. De duiven kwamen veel vlotter naar huis en de concoursen stonden veel korter open. Ook waren de verliezen minder al was dat bij iedereen niet zo. De duiven die het vorige weken zwaar hadden ontbraken zaterdagavond ook nog vaak op het appel.

De vlucht en hun winnaars
Gennep ongeveer 150 km en 858 duiven in concours in onze vereniging. Een mooi aantal en een mooie vlucht. In de A groep mocht ik de bloemen in ontvangst nemen, daarover later meer. In de B groep was het Tonnie Middel die de 1e plaats opeiste. Tonnie is vorig jaar vanuit de A groep naar de B groep gegaan maar lijkt dit bij 1 jaar te willen houden. Hij is voortvarend van start gegaan. Al met al een goed verloop in de vereniging en daar waren de meesten heel blij mee.

Vroege duif
Vooraf zeker niet op gerekend maar ze waren er wel. 3e duif in afdeling 10 tegen 11239 duiven en 1e rayon 3 en dat met een O in de wind. Ik vind het een knappe prestatie van de duivin. In de aanloop naar zaterdag werd er slecht getraind. Het baarde me zorgen, halverwege de week had ik nog contact met Willem de Bruijn en kreeg ik het advies om niets te forceren en ze de rust geven waar ze om vroegen. Zo gezegd zo gedaan want wie ben ik om Willem hierin te negeren. Maar hij had het bij het juiste eind, ze lieten zaterdag zien dat de rust hun goed heeft gedaan.

Duivin met een verhaal
Om 12.19.31 uur melde zich als een meteoriet uit de hemel mijn kras duivinnetje genaamd NOVA. Ze was helemaal alleen en gezien de andere vroege duiven in de afdeling ook de enigste aan deze kant. Ze is een zomerjong van Tears maal Four Motion de oude duivin van 2007. Een probeersel zeg maar. Als piepertje toch gespeeld en van de laatste jonge duivenvlucht kwam ze 4 dagen later weer en broodmager. En toch zag ik er wel wat in, zeker omdat het een dochter van Tears is. Het vertrouwen heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Een nadeel is dat haar partner nog niet thuis is….totaal weduwschap?.... ik ben nog niet overtuigd….denk er steeds meer over na om hier op terug te komen….zeker als werkende liefhebber.

Catootje
Waar zusje Nova schitterde zaterdag zag ik ook een ander lichtpuntje. Catootje meld zich steeds vroeger. Waar ze de eerste vlucht nog de volgende dag thuiskwam en vorige week ook pas eind van de middag zat ze zaterdag net achter de prijzen aan. Je ziet haar opbloeien…ze wordt alerter…ronder en gladder. Ik hoop dat ze deze stijgende lijn doortrekt want de mooie vluchten komen eraan natuurlijk. Maar ik blijf voorzichtig, je kan haar natuurlijk zo een keer verspelen en ook dat is duivensport. Heel veel mensen adviseerden mij om haar op de kweek te zetten. Ik heb die adviezen naast me neergelegd, misschien eigenwijs maar dit zijn duiven waar je zaterdags voor bij je hok staat te wachten….

Melden
Na de eerste duif ga je even kijken wat de concurrentie doet…al snel zag ik Edwin Schuiling staan, in de lijn der verwachting voor mij. Gezien ik een hogere snelheid had gemaakt heb ik hem er ook snel opgezet. Al heel vlot, en dat vond ik prachtig maar vooral sportief, kreeg ik een duimpje van Edwin op de app…klasse kerel…maar ook van onder andere Marcel van Zanden, die aangaf dat we 1 en 2 stonden samen….prachtige duivensportbeleving met ons allen! Lang heel lang stond ik bovenaan in de meldingslijst, en dat was natuurlijk prachtig. Dat ik s’avonds zag geklopt te zijn door onder andere een groot kampioen uit Assen vind ik prima, heb veel respect voor deze fantastische liefhebber. Een klein beetje jammer is dat hij niet meld….kan me namelijk niet voorstellen dat hij zelf niet kijkt op de meldsite. Maar het is eenmaal niet verplicht…een ieder is daar vrij in!

Op eigen hok
Moeizaam waren de trainingen afgelopen week. Kijken of ze het aankomende week weer oppakken. Dat training niet zo belangrijk is hebben we aan de uitslag kunnen zien. Ik hechtte hier sowieso al niet veel waarde aan. Het verlies van 3 duiven baart me zorgen, heb ik ze misschien niet moeten spelen? Ze gingen natuurlijk diep de eerste 2 vluchten. Afijn ik hoop dat ze een Bed en Breakfest hebben gevonden en zich misschien verderop in de week alsnog melden. De jongen staan bijna allemaal in de lucht ook de jongste. Aan het eind van de week gaat de tussendeur open en komen alle 3 de rondes bij elkaar. Lekker makkelijk met loslaten. Tot volgende week!
17. apr, 2018
Opnieuw een pittige vlucht!
Wat ging het weer uiterst moeizaam afgelopen zaterdag. Om 13 uur werden ze gelost in Duiven, voor mij 114 km. Je zou denken een dik uurtje....verloop 15 minuten en op naar volgende week. Niets is minder waar…wat een draak van een vlucht, bij ingang van de duisternis nog 9 duiven onderweg! Vooral de jaarlingen hebben het uiterst moeilijk bij de start van het seizoen. Nu dinsdag nog steeds 3 duiven onderweg en niet de minste. De duiven zijn heel diep gegaan, vooral die zondag en gisteren thuis zijn gekomen moeten alle zeilen bijzetten. Waarschijnlijk blijven er aankomende weekend veel thuis om even een momentje van rust te geven.

De winnaars
Hier was onze jeugdlid Roy Ottens de grote winnaar met zelfs een 2e plek in de gehele afdeling! Klasse hoor!! In de A groep was het Ep Dam die de snelste duif had, gefeliciteerd Ep! Zoals genoemd was het Roy Ottens die de overwinningen in B pakte en tevens de snelste van de gehele vereniging. Ruim 900 duiven werden er ingekorfd, een fantastisch aantal natuurlijk. Maar ik denk niet dat we dit aantal aankomende vrijdag halen gezien de vele verliezen die geleden zijn.

Feestvreugde
Afgelopen weekend een zeer leuk weekend gehad. Op vrijdagavond was het supergezellig in de club, een groot aantal liefhebbers bleven zitten en dat geeft veel sfeer. Dat is ontzettend belangrijk, zoveel mogelijk plezier in eigen club….en dat kunnen ze bij ons wel! Ondanks het debacle van de vlucht afgelopen zaterdag was er op zondag toch wat te vieren: mijn voetbalcluppie PSV is LANDSKAMPIOEN 2018! Uitgerekend tegen de grootste rivaal 020 uit Amsterdam…fantastisch…gezien de afgelopen 20 jaar is Eindhoven toch de voetbalstad van Nederland geworden haha.

Sectie dagfond
Aankomende zondag hebben we een sectie dagfond overleg van het NPO, ja u leest het goed, zondag…men moet er wat voor over hebben. We hebben een uitgebreide agenda en er zullen taken verdeeld worden, ook NPO voorzitter Maurice van de Kruk zal aanschuiven. Dagfond heeft toch, vooral onder jongere liefhebbers, een uitstraling in de duivensport. Voor ons belangrijk om deze groep in stand te houden en uit te breiden. Binnenkort ga ik u meer vertellen over de ontwikkelingen.

Op eigen hok
We gaan ons meer concentreren en werken naar de mooie vluchten. Ze hebben het de afgelopen 2 vluchten niet cadeau gekregen en dat heeft mijn voorbereiding in de war geschopt. Ik zal van strategie veranderen moeten en de boel weer op orde brengen. Ik verwacht dat het nog wel weer goed komt. Mijn vluchten komen nog wel…tenminste dat hoop ik haha. De jaarlingen krijgen nu pas met omstandigheden te maken die ze als jong helemaal niet gehad hebben, misschien op de laatste (Quievrain) na hebben we vluchtjes gehad waar ze fluitend naar huis kwamen. Hoe nu anders, maar de beste komen straks wel. Op naar Gennep met hopelijk betere omstandigheden. Vanaf Gennep zullen de afstanden opgevoerd worden en komt de eerste midfond ook al om de hoek kijken….een heerlijk vooruitzicht!
12. apr, 2018
De kop is er af...
Vrijdagavond een voorzichtig begin in de club met 834 duiven ingekorfd. Een aantal melkers waren nog niet zover en sloegen deze vlucht over. Vermoedelijk gaan we aankomend weekend richting de 1000 duiven. Mijn complimenten voor het inkorf en computerteam, ze hadden het perfect voorbereid en het liep dan ook van een leien dakje. Al waren er nog een aantal liefhebbers die zelf de boel niet voor elkaar hadden door een duif in te willen manden die niet in de klok stond of nog een chipring om moest hebben.

Knap!
Grote winnaar in onze vereniging was de keizer generaal van vorige jaar, Gerrit Rorije. Hij was in de A groep 1 tm 11…..ongekende dominantie. Ook buurman J.Kooistra pakte ze als rijpe appeltjes, Stadskanaal was zaterdag de place to be leek het met 18 duiven bij de eerste 23. In de B groep was het Jakob Bolk die de koppositie pakte met 1 van zijn 9 duivinnen, een knappe prestatie. Maar oh oh wat ging het moeilijk, sávonds nog grote verliezen en dat van zo’n afstand. Sommige waren nog 30% van hun duiven kwijt sávonds. Ook in het zuidelijke gedeelte ging het moeizaam. Boven in de kop van Groningen was men spekkoper en daar werden de hoogste snelheden en de beste series neergezet, maar zoals altijd je moet het wel even doen.

De omstandigheden maken de vlucht
Dat is mijn mening. Mijn Catootje vloog vorig jaar op de dagfond een 1e, 6e en een 9e NPO. Nu kwam ze van Deventer, voor mij 81 km, de volgende dag pas thuis en ze zag er enorm afgevlogen uit vergeleken bij de (verre) dagfondvluchten van vorig jaar.

Middagje melken in het hoge Noorden
Hier was ik onder andere bij tophok Richard Hilbrands en zoon Dylan. Geweldige kerels en heel gewoon ondanks de klasse prestaties die ze jaarlijks neerzetten. Vader en zoon een jonge combinatie die positief in de duivensport staan. Ook zij denken net als nu de meeste liefhebbers doen in het noorden, we moeten het samen doen. Deze mannen spelen elke week op bijna de verste afstand in Noord Nederland, maar klagen? Geen denken aan! En hoe vaak moeten we het in onze regio wel niet afleggen tegen deze mannen op de dagfond? Voor mij een voorbeeld hoe we met elkaar in de duivensport staan.

Laat een ieder zijn spel spelen
De laatste jaren waren een aantal mensen in het noordelijk gedeelte bezig om van het speldiscipline de dagfond ook een verkapt midfond te maken. Hiermee zet je liefhebbers die helemaal voor deze discipline spelen buiten spel. En vergroot je snelheidspelers hun aantal vluchten. Eigenlijk komt hetzelfde erop neer dat je bij de marathon 6x Ruffec op het programma zet. Maak je daar ook nog 4 of 5x een ochtendlossing van dan weet ik zeker dat de huidige marathonspeler niet meer mee komt met zijn duiven. Je zet deze liefhebber compleet buiten spel in zijn eigen discipline. In mijn ogen moet men dat niet willen. De echte dagfond en marathonspeler onderscheiden zich door er op alle vluchten bij te zitten en niet alleen de korte vluchtjes.

Vooruit nog een klein stukje in de soap CCOG voor de liefhebbers…
Sinds afgelopen week is het bestuur opgestapt en zijn ze demissionair zoals dit met een mooi woord heet. 6 van de 7 aangesloten verenigingen hadden gereageerd op de 2 voorstellen die afgesproken waren op de vergadering. 3 verenigingen zijn voor voorstel 1, 1 vereniging voor voorstel 2, 1 vereniging blanco, 1 vereniging wilde beide voorstellen niet en 1 vereniging had nog niet gereageerd. Het bestuur kon de uitslag toch gewoon accepteren? Nu lag het probleem ineens bij Bourges…. hadden de verenigingen voorstel 2 gekozen hadden we 5 dagfondvluchten gehad en had de liefhebber de mogelijkheid en keuze om Bourges als aftrekvlucht te kunnen gebruiken. Ze hadden beter een mail kunnen sturen met een advies/aanbeveling vanuit het bestuur om voorstel 2 te kiezen of nog beter de verenigingen bij elkaar roepen voor een overleg om de plooien glad te strijken. Het ging ons hoofzakelijk om het extra (sector) kampioenschap waar bijna niemand voor in aanmerking komt. Maar niets van dit alles, alleen een regen van mails van de voorzitter met daarin op personen gerichte aanvallen. Voor mij een voorzitter onwaardig gedrag. Ik heb dan ook geen moeite genomen om hierop te reageren. Nu de heren hun zin niet krijgen willen ze een nieuwe samenspel opstarten met verenigingen uit een ander rayon achter de ruggen om van de overige verenigingen, gewoon te triest voor woorden dit. Komt tevens bij dat alle principiële punten van deze mensen in 1 keer overboord gegooid worden, nu ze steun nodig hebben kan opeens alles. In onze correspondentie zijn we correct en netjes gebleven en altijd bij ons standpunt gebleven. Het standpunt is: afspraken wat we met elkaar gemaakt hebben op de vergadering respecteren.

Op eigen hok
Ik heb nu, donderdag, nog 1 duif onderweg. Maar o zo blij dat Catootje zich zondagmorgen melde! We gaan deze vlucht gauw vergeten en hopen dat de duiven volledig herstellen. Catootje blijft in ieder geval een weekje thuis, trouwens alle duiven die zondag weer zijn gekomen. De jongen van de 3e ronde komen nu buiten en maken voorzichtig een rondje. Afgelopen vrijdag nog een aantal bij Gerrit Rorije opgehaald, dit doe ik eigenlijk jaarlijks en ik ben er heel blij mee. Nu zitten er een dikke 40 jongen en dat is prima zo. Aanstaande vrijdag gaan we naar Duiven, voor mij 113 km…..klinkt niet ver…maar met een zuid(oosten)wind…
4. apr, 2018
Jets geht los!
Vrijdag gaat het beginnen, we gaan van start! En de weersvooruitzichten zijn fantastisch, een zonnige dag met wel 20 graden staat op het menu. Dat dit ge