Het nieuwste nieuws!

Sjompenat!
Nova met haar kooters

Het wel en wee van...

19. feb, 2019
Genieten
Dat doen we met volle teugen momenteel. Prachtig voorjaarsweer en dat niet voor 1 dag, het lijkt de komende dagen iets minder te worden maar vanaf donderdag keert het voorjaarsweer terug. Ook de duiven genieten van de warmte en vooral van de droge hokken. Met dit weer jeukt het natuurlijk om de duiven weer los te gooien maar die verleiding kan ik prima weerstaan. Ben niet van plan om de kromsnavel de winter door te helpen. Hier aan de bosrand zie ik ze dagelijks op de uitkijk staan.

Jongen
Afgelopen weekend is de eerste groep van ongeveer 30 jongen gespeend. Ik speen de jongen nooit te oud, hooguit een dag of 24, wil er geen luie zeurende piepers van maken. Ze moeten op tijd zelfstandig zijn hier in Valthe. Ook ik woonde met 17 al op mezelf en dat maakte mij ook vroeg zelfstandig haha. De komende week worden er nog een stuk of 10 bijgezet en dan is de eerste ronde een feit. Het duurt echter nog wel een week of 4 voordat ze los gaan, tot die tijd kunnen ze de omgeving verkennen vanuit de ren.

2e ronde
Afgelopen weekend zijn de laatste koppels met eieren gekomen, hierdoor kunnen die rond 1 april nog gespeend worden. Voor mij de laatste datum dat ik ze bijzet. Ook Tears zijn duivin had alweer eieren, een meevaller want zo kan ik toch nog met een mooi aantal kinderen van hem vliegen dit jaar ondanks zijn ziekteperiode. Aankomende week wordt hij omgekoppeld. Wat ook een meevaller is dat Catootje gelegd heeft, die had een hele moeilijke periode. De zorg van het pleegkind heeft haar goed gedaan. Zo kan ik uiteindelijk misschien ook nog 2 van haar aan de ploeg toevoegen. Het hok stroomt mooi vol.

Visite
Vanavond (maandag) komt de eerste bonnenkoper. Aankomende vrijdagmorgen krijgt dit een vervolg met opnieuw een bonnenkoper. Die van vrijdag heeft zelfs 2 bonnen gekocht. Bonnen is en blijft een populair ding in de duivensport. Vooral voor een klein hok is het moeilijk om te voldoen aan de vraag. Maar als bepaalde mensen je vragen kun je haast niet weigeren, de ene doel is nog belangrijker dan de andere en zo hebben ze allemaal goede redenen dat je toch een bon schenkt. Toch heb ik mijn limiet, je moet ze goed kunnen bedienen anders is het verstandiger om nee te zeggen.

Op eigen hok
Duivinnen raken langzamerhand gewend aan het vrijgezelle leven. De doffers brengen de laatste jongen groot, al zit het grootste deel al alleen. De komende periode krijgen ze rust en eind eerste week van maart gaan ze voor het eerst los. Iets waar ik beslist niet naar uitkijk want elk jaar levert dit slachtoffers op. Aankomende dagen worden de eerste jongen geboren bij de duiven die in de kweekboxen zitten. Tot nu toe doen ze het heel goed en ik ben benieuwd hoe het gaat als er jongen in de schalen liggen. Aankomende vrijdag nog 6 weken!
13. feb, 2019
Verzopen
Gisteren (zondag) keek ik voor mijn hok uit over de weilanden en akkers. Nat …sjompenat zoals ze hier zeggen. De paarden stonden tot de knieën in het water, alles is verzopen. Wat is er veel water gevallen de afgelopen weken, waar er een enorme droogte heerste na de hete zomer lijkt me dit nu opgelost. Vanmorgen (maandag) leek het dan ook heel anders, droog een zonnetje die boven de weilanden opkwam en de vogeltjes die vrolijk floten…het gaf me een klein beetje een voorjaarsgevoel. Het lijkt er de komende dagen dan ook echt van te komen, lente, dus droog, zon en zachte temperaturen…laat maar komen!

Planning
Zo langzamerhand stroomt mijn agenda vol voor de maanden februari en maart. Liefhebbers die graag een bezoekje willen brengen wat natuurlijk heel gezellig is. En ook ik zelf ga op bezoek natuurlijk. Maar ook veel vergaderingen, allemaal zaken die nog geregeld moet worden voor het vliegseizoen aan. Aankomende weekend bewust niets gepland. Ik wil namelijk de hooischuur bouwen zodat we hier het hooi in kunnen opslaan. Het project duiven en paarden wordt hiermee afgerond, ik 8 kweekboxen op zolder en Diana een mooie grote hooischuur beneden. Kijken we iets verder dan zien we de voorjaarsbeurs alweer op de agenda staan…eigenlijk het startschot van het seizoen.

Moeilijk
Het gaat momenteel hard richting het vliegseizoen. Met alle dingen die spelen moet je proberen je aandacht erbij te houden. Soms valt dat niet mee, je hebt immers ook je werk en je gezin nog. Een balans vinden is hierin noodzakelijk. Ik merk dat ik hier momenteel, maar ook afgelopen winter, moeite mee heb en dat zie ik ook weer op mijn hok. Na een succesvol seizoen afgelopen jaar denk ik wat verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Gelukkig zie ik het zelf in, belangrijk is om weer terug te keren naar de basis van waaruit je het succes hebt opgebouwd.

Op eigen hok
Afgelopen weekend zijn de duivinnen bij de doffers weggehaald en staan nu dus op weduwschap. De jongen zijn achtergebleven bij de doffers en die moeten zich er maar mee redden. Er wordt niet weer gekoppeld, dus de komende halfjaar tot begin augustus op weduwschap. De jongen komen mooi op, nog een weekje en dan kunnen ze erbij weg. Momenteel zijn er een 45 geringd, de verwachting is dat er een nog een stuk of 30 bij komen van de 2e ronde kwekers en dan zit mijn hokkie vol…tsjokkievol. Tears zijn eitjes zijn bevrucht dus dat is een hele opluchting, meneer zit er goed bij en heeft weer vlees aan het lijf. Gelukkig heb ik zo zelf ook nog een paar jongen van hem om mee te vliegen dit jaar. Aankomende vrijdag nog 7 weken!
5. feb, 2019
Dag januari hallo februari
De maand januari alweer achter ons gelaten, nu februari nog even en dan kunnen we eindelijk weer denken aan het voorjaar. Duiven los laten, mooier en warmer weer maar vooral vaak een beter gevoel. Het is dan ook weer langer licht, we zijn vaak actiever en meer buiten. Komt bij dat februari gelukkig een korte maand is natuurlijk.

Voorbereidingen
Er gebeurd van alles in duivenland en soms heb ik het gevoel dat ik in een achtbaan zit. Met verschillende dingen wordt er aan je getrokken. Zo zijn we vorige week zondag samen geweest met de sectie dagfond. Ook hier gaat de ontwikkeling door, we hebben een aantal zaken die verder uitgewerkt moeten worden zoals de herindeling sectoren in Nederland. Daarnaast ligt het seizoen voor de deur en is elke afdeling druk bezig om het nationaal vliegprogramma in te vullen met losplaatsen. Voor de dagfondvluchten is het soms lastig om afstemming te zoeken met de andere afdelingen. Ook de beschikbaarheid van losplaatsen is een aandachtpunt. Maar de ervaring leert dat wanneer het seizoen begint deze zaken geregeld zijn.

De start
Het nieuwe bestuur heeft het druk om de trein op de juiste snelheid te brengen. Nog een week of 8 en dan moet het staan als een huis. Iedereen grijpt er dan ook in en de sfeer en energie is geweldig als ik het zo hoor. Sommige mensen menen nog altijd een stok van rancune in de spaken te moeten steken, waar ik mij vanaf vraag wat wil je nu en wat probeer je ermee te bereiken? Gelukkig zijn het individuen die op 1 hand te tellen zijn. Voor de rest alleen maar positieve geluiden gelukkig.

Kampioenschappen
Het nieuwe bestuur is ook commutatief voortvarend gestart, we krijgen veel informatie en dat naar alle leden i.p.v. alleen de secretariaten. Open en transparant, dat is een goede zaak. Afgelopen maandag werden de te winnen kampioenschappen in afdeling 10 gepresenteerd. Mijn eerste reactie was wauw, daar is goed over nagedacht. Ze hadden natuurlijk het nationaal vliegprogramma als basis en dan met zo’n idee te komen, geweldig, petje af! In de disciplines gewoon alle vluchten mee laten tellen met 1 of meerdere aftrekvluchten. Zo tellen voor de dagfond gewoon alle 6 de vluchten mee, wil je Bourges niet spelen, prima wordt dat je aftrekvlucht. Zo doe je niemand tekort, want stel dat Bourges nou net je beste dagfondvlucht is. Ook de onderverdeling van de jonge duiven in vitesse en midfond is een goede zaak. Wil je de jongen na de vitessevluchten jonge duiven niet verder spelen, dan maak je de afslag naar de natour. De jonge duiven liefhebbers kunnen dan verder voor het midfondkampioenschap jonge duiven. Men zit elkaar totaal niet in de weg met dit programma.

Vereniging
Afgelopen week een bestuursvergadering van de vereniging gehad. Ook hier komt de start van het seizoen dichterbij. Er zijn nog wat klusjes te doen in en om het gebouw en alvast een agenda gemaakt voor de voorjaarsvergadering. We hebben gelukkig een stabiele vereniging, rust en wederzijds respect is heel belangrijk. Kan me alweer verheugen op de gezellige tijd die we met elkaar hebben op de vrijdagavonden.

Op eigen hok
De jongen komen mooi op en ik ben er wel tevreden mee. Ik kijk nu voornamelijk naar de jongen die ik heb en niet naar degene die er niet zijn. Tuurlijk is het jammer dat je geen jongen van bepaalde favorieten hebt, maar zo werkt de kweek nu eenmaal. De oudste jongen kunnen eind deze week gespeend worden, het zijn er 2 uit Tears die ik natuurlijk een weekje eerder gekoppeld had. Zijn duivin heeft afgelopen zaterdag voor het eerst weer gelegd na zijn ziekteperiode en nu maar hopen dat ze bevrucht zijn. Aankomende weekend gaan de meeste duivinnen erbij weg en brengen de doffers de jongen verder groot. Gisteren het jonge duivenhok gereed gemaakt en zo gaan we langzaam ons klaarmaken voor seizoen 2019. Aanstaande vrijdag nog 8 weken!
28. jan, 2019
Volle kracht vooruit
De eerste serieuze vorm van winter gehad, brrr koud…bevroren drinkpotten en een gesleep met gieters. Na de vorstperiode nu weer regen..heel veel regen en is het overal kletsnat. Al met al geen fijne omstandigheden voor een duivenmelker die druk aan het kweken is. Die kweek is hier op zijn hoogte punt, afgelopen weekend de laatste koppels samengezet in de nieuwe kweekboxen. Het betreft hier een aantal late jongen die nu aangeven er klaar voor te zijn. Ik hoop hier nog een aantal jongen van te krijgen en daarmee een eerste indruk van hun kweekwaarde.

Kweekboxen
Voor een aantal weken geleden begonnen met het maken van 8 kweekboxen op de zolder waar voorheen het hooi lag. Diana had aangegeven dat het haar niet beviel om het hooi op zolder te hebben. Naast dat het een heel karwei is om ze erop te krijgen blijkt het ook voor haar niet handig te zijn om ze er weer af te krijgen. Gekozen is om naast de stallen een aanbouw te maken waar ze het hooi op kan slaan. Met de ruimte die vrij kwam op zolder wist ik wel raad natuurlijk, ik wilde dan ook maar al te graag meewerken aan de nieuwe aanbouw voor het hooi. Inmiddels zijn we 4 weken verder en zijn de 8 kweekboxen klaar voor gebruik. Sinds afgelopen weekend draaien de eerste koppels proef. Ik hoop dat ze bevallen. Je kunt makkelijk omkoppelen en vechtpartijen zijn uitgesloten. Aangezien ik me toch echt aan 8 kweekkoppels wil houden lijkt me dit ideaal. De toekomst zal het uitwijzen.

Kweek
De jongen komen mooi op en inmiddels zijn er een 30 tal geringd. Er liggen nog ongeveer 10 eieren dus een 40 van de eerste ronde. Al met al een goed resultaat ondanks de nodige tegenslagen. Ook de beide jongen van Tears groeien mooi op. Afgelopen vrijdag heeft de oude baas zijn duivin terug gekregen en was er ontzettend blij mee. Ik hoop binnenkort weer 2 (bevruchte) eitjes te verwelkomen. Van de 2e ronde gaan er wat jongen weg op bonnen en de rest zal nog aan de eigen ploeg worden toegevoegd. Hiermee zullen we op een aantal van ongeveer 60 uitkomen en dat lijkt me meer dan voldoende om het prachtige jonge duiven programma mee af te werken. Het komt erop neer dat ik rond 1 april voor mezelf ben uitgekweekt. Na deze datum zullen er dan ook geen jongen meer worden bijgezet.

Het goede gevoel
Langzaam aan komt het goede gevoel terug, de drang naar het seizoen begint weer te komen. Maar de duivenmoeheid was hardnekkig dit jaar kan ik u vertellen. E.e.a. heeft ook te maken met de ontwikkelingen om me heen. Het werken met mensen die positief en enthousiast in de sport staan doen ervoor zorgen dat je zelf ook weer positief besmet wordt. Het nieuwe vliegprogramma doet je ook een goed gevoel geven, wat hebben we prachtige vluchten op de kalender staan en dat voor een iedereen. Nu hopen dat de omstandigheden ons goed gezind zijn, lekker duivenweer bijvoorbeeld, maar wat nog belangrijker is een goede gezondheid met elkaar.

Contacten
De afgelopen weken ook tijd vrij gemaakt om bestaande contacten te onderhouden maar ook weer nieuwe te maken. Zelf vind ik dit een leuk onderdeel van mijn hobby, het met elkaar praten over duiven…heerlijk. Zo was ik 0.a. in Assen bij kampioen Wessel Regtop. Hele goede duiven in handen gehad maar bovenal was het gezellig en geweldig om de beleving bij deze topper te zien en te horen. Gaan we zeker nog een keer weer doen.

Op eigen hok
Zoals eerder aangegeven komen de jongen mooi op. Je kunt hier en daar al kleuren zien en daar ben je toch benieuwd naar. Op het vlieghok zijn de jongste een dag of 4 en de oudste 9 dagen. Met een ruime 2 weken gaan de duivinnen erbij weg en kunnen de doffers het alleen doen. We naderen dan maart waar ze weer een keer los moeten. Kijk dat zijn van die momenten waar ik enorm tegenop zie ivm de roofvogels. Maar zover zijn we nog niet, eerst genieten van de kweek! Aankomende vrijdag nog 9 weken…
22. jan, 2019
Een tijd van uitersten
Inmiddels alweer 3 weken onderweg in het nieuwe jaar. En wat voor 3 weken… voor mij 3 weken van hoogte en dieptepunten.

Bestuur afdeling
Sinds 11 januari 2019 heeft afdeling 10 een nieuw bestuur. Een bestuur die bestaat uit maar liefst 9 personen. In mijn ogen stuk voor stuk klasse kerels, die niet alleen jong zijn maar ook een positieve kijk op de duivensport hebben. Een duivensport die er voor ons allemaal is. Waar je woont, wat voor spelsoort je vliegt en op welk niveau. Het is een bestuur die volgens hun inleiding gaat werken op de volgende 3 uitgangspunten: Algemeen belang afdeling 10, het steunen van de landelijke NPO ontwikkelingen en specifiek voor onze afdeling gescheiden waar kan en gezamenlijk waar moet. Hiermee wordt een nieuwe en compleet andere weg ingeslagen. Belangrijkste is dat dit bestuur de steun krijgt van alle leden. Is men het niet ergens mee eens, probeer mee te denken naar een oplossing. Wat men beslist niet moet doen is altijd en overal tegenaan te schoppen…dat helpt de duivensport dus totaal niet!

Vliegprogramma
Onze nieuwe afdelingsbestuur heeft het vliegprogramma gepresenteerd op basis van het nationaal vliegprogramma. Een zeer gevarieerd programma met voor een ieder wat wils. Er is gekozen voor een vlieglijn recht onder onze afdeling. Het doet recht aan alle rayons omdat dit ook de vlieglijn is waarop deze rayons zijn ingedeeld. Voor de mogelijke logistieke “probleem” vluchten, de 3 midfondvluchten die op de donderdag moeten worden ingekorfd is er de samenwerking gezocht met Friesland die ruimer in het vervoer zitten dan onze afdeling. Je zoekt hiermee niet alleen een oplossing qua capaciteit maar ook financieel is het aantrekkelijker t.o.v. het inhuren van opleggers van een andere afdeling. Deze opleggers zijn niet alleen duur in de huur maar ze moeten ook bezet worden met chauffeurs en convayeurs. De reacties in onze afdeling over dit vliegprogramma zijn tot nu toe heel positief.

Zorgen
Zorgen heb ik me de afgelopen 2 weken gemaakt om mijn topkweker Tears. Nadat zijn duivin de eerste eitjes had gelegd ging het bergafwaarts met deze klassebak. Hij zat troosteloos in het hok en schonk totaal geen aandacht aan zijn geliefde…wanneer ik ook nog zeer slechte mest constateerde dacht ik foute boel. Toen ik hem in handen pakte schrok ik me dan ook wezenloos. Hij was broodmager en zeer verzwakt. Dezelfde avond zat ik bij een erkende duivenarts en die verrichte allerlei onderzoeken maar wist het ook niet. Na een infuus kreeg ik hem weer mee maar hij zag het somber in. Ik moest hem 2x daags een capsule opsteken en na 2 dagen moet ik verbetering zien. Dit was op dinsdagavond…op vrijdagmorgen geen verbetering, na een telefonisch overleg werd er besloten de medicatie aan te passen. Een sterk antibioticum werd toegediend. Inmiddels at en dronk hij totaal niet, ik voerde hem met een spuitje en zo diende ik ook drinkwater toe…..buikpijn en slapeloze nachten had ik ervan…dat zult u begrijpen…elke morgen durfde ik amper naar het hok omdat ik bang was hem daar dood aan te treffen….zaterdagmorgen opende ik voorzichtig de deur en ja hoor…hij was energieker en levendiger…hij stond zowaar alweer op zijn pootjes….wat een opluchting! Nu zijn we inmiddels ruim een week verder en hij vliegt inmiddels weer door het hok…hij krijgt weer praatjes en het gaat gelukkig de goede kant weer op….pas wanneer hij weer op gewicht is krijgt hij zijn partner weer. De dierenarts gaf, na mestonderzoek, aan dat het waarschijnlijk om een zeer agressieve darminfectie ging…tsjonge wat heb ik hem geknepen…

Op eigen hok
Is de kweek in volle gang…ook hier geen rozengeur en maneschijn…als het eenmaal tegenzit….maar we gaan door. Nog tijd genoeg om een paar fatsoenlijke jongen te kweken. Catootje heeft inmiddels haar 1 ei gelegd…een 2e kwam er niet. Denk ook niet dat het bevrucht is, afijn ook voor haar is er nog tijd. Hier en daar een kapot gevochten nest…maar er zijn ook positieve dingen te melden. Zo zijn de eerste jongen geringd en heeft Lorelei wel 2 bevruchte eitjes. Ook ben ik druk aan het timmeren tussen alle vergaderingen door. Ik maak op zolder 8 kweekboxen. De ruimte kwam beschikbaar en ik hoop hier een goede keus mee te maken. Niet iedereen denkt positief over deze kweekboxen maar ik ervaar het wel positief. Wil me voor de toekomst ook echt houden aan het aantal van 8 kweekparen en 16 vliegkoppels. Voor mij als werkende liefhebber meer als genoeg denk ik. Iedereen heel veel succes met de kweek. Aanstaande vrijdag nog 10 weken tot de eerste vlucht!
31. dec, 2018
Oudejaarsdag
Alweer een jaar voorbij….lijkt of het al sneller gaat, wordt ook vaak gezegd door oudere mensen natuurlijk…oh jee moet nog 40 worden! Zo aan het eind van het jaar kijk ik vaak terug wat er allemaal is gebeurd. Soms zijn dat leuke herinneringen en soms verdrietige. Maar noemen we dat niet het leven?

Verdrietig
Het plotseling overlijden van ons, nog jong lid, Henk Kruize heeft best indruk op mij gemaakt. De kwetsbaarheid die we als mensen hebben is groot of nu je nu jong bent of oud. Het doet je beseffen dat het allemaal heel betrekkelijk is en we ervan moeten genieten. We worden immers niet allemaal 100…. Indrukwekkend was het ook hoe we het als vereniging met elkaar hebben verwerkt. Als voorzitter gaf me dat een enorm trots gevoel. In de 2 jaar dat we nu samen een vereniging zijn is er wat neergezet, vreugde en verdriet delen we met elkaar. Dat maakt het verenigingsleven het allerbelangrijkste! Daar krijgt men bloemen uitgereikt en de handen op elkaar bij een goede prestatie, daar vraagt men hoe het met je gaat als je gezondheid minder is….daar lacht men en daar gaat men een discussie aan om na afloop als vrienden een biertje met elkaar te drinken. Pas ver daarachter aan komen de rayon, afdeling en nationale sportbeleving….

Vreugde
Hoe dicht ligt het bij elkaar? Persoonlijk kende ik geen groter contrast…de periode dat we het verdriet in de vereniging hadden had ik mijn succesvolste periode in de duivensport tot nu toe. Wat afgesloten werd met het dagfondkampioenschap van de gehele afdeling 10 on en aangewezen. De overwinning op Sezanne en dan ook de wijze waarop de duiven aan kwamen zetten deed me veel…voor mij best een emotioneel moment al zullen sommige dit niet begrijpen.

Nog meer vreugde
Het nationaal vliegprogramma….en de ontwikkelingen in de duivensport. We hebben er met z’n allen ontzettend veel tijd in gestopt en uiteindelijk als resultaat een vliegprogramma die voor een iedereen gelijk is. Het geeft ons niet alleen op sportief gebied meer gelijke kansen maar ook qua transport, uitdagingen en beleving gaan we een stap maken. Tuurlijk zijn er (veelal oudere leden) kritisch…prima dat mag….kom en draag verbeteringen aan….denk mee en laat u horen….wat u beslist niet mag doen is afkraken…tegenwerken en een negatieve sfeer creëren…. Daar is niemand bij gebaat ook de criticasters niet en helemaal de duivensport in zijn algemeenheid niet. Geef het een kans…zo hebben we in onze afdeling meerdere projecten een kans gegeven, wat denken van de rayonindeling…later beginnen met de jonge duiven en het volledig gescheiden vliegen….de 1 is geslaagd en de andere moet/moesten misschien geëvalueerd worden…zo werkt het nu eenmaal…maar wat we nooit heb gedaan is ergens tegenaan schoppen en tegenwerken….en dat wil ik de criticaster nu ook vragen….kom op voor het algemeen belang….algemeen belang duivensport Nederland….algemeen belang sector 4…..algemeen belang afdeling 10!

Op eigen hok
Moe…duivenmoe…nog altijd een beetje…inmiddels is de kweek begonnen en liggen de eerste eieren in de schalen. Ook de eerste tegenslagen zijn er al….Catootje wil (vooralsnog) niet leggen en oogt niet fit….zat ook eerder gekoppeld (8 december)… Hmmm als dat het enigste tegenslag van 2019 wordt zet ik gelijk een handtekening! Het is nog vroeg….ze heeft nog tijd zat. Toch besloten om wat topduiven op de kweek te zetten, bijvoorbeeld Lorelei. Ga ik denk ik vernemen op het vlieghok aankomend jaar…ach moeten er maar weer anderen op staan. Afgelopen tijd veel leuke dingen gedaan, bij wereldtoppers op bezoek geweest en hierdoor een indruk gekregen dat er nog zoveel te verbeteren is…in de vereniging een ontzettend leuke kerstbingo gehad…duiven op de foto gezet bij Rene Hidding, die dat natuurlijk geweldig doet, echt mooi geworden...nog naar de kerstmarkt geweest…al die geweldige prijsuitreikingen waarvoor al die vrijwilligers hun uiterste best hebben gedaan…echt prachtig. Voor de komende tijd staan er ook nog leuke dingen in het verschiet, wat te denken van de Noordelijke Kampioenendag waar we met de secties alle vragen beantwoorden die u ons stelt.

Het nieuwe jaar
Ik wens u en al uw dierbaren een gezond en geweldig 2019! Ik wens u heel veel plezier met uw duiven en alles wat het met zich mee brengt. Ik wens het nieuwe bestuur van afdeling 10 heel veel succes, wijsheid en bovenal plezier. Aan alle leden van afdeling 10, gun deze enthousiaste mensen een eerlijke kans, geef ze uw steun want ze zitten er ook voor u. Denk mee, maar bovenal beweeg mee, want tegen de stroom in roeien heeft nog nooit iemand verder gebracht…. Een goede jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar! ………..oh ja aanstaande vrijdag nog 12 weken tot aan de eerste vlucht!!
18. dec, 2018
Update
Ik weet het…het is al een poosje geleden dat ik me heb gemeld met een stuk op deze site….en dan krijg je vragen…is alles oké, waarom horen we niets van je…. Ten eerste, alles is gelukkig goed, nog een paar dagen en dan hebben we 2 weken vrij van het werk. Momenteel maar ook de afgelopen weken toch wel een hectische tijd gehad. Er is natuurlijk veel gebeurd in deze tijd. Het nationaal vliegprogramma en de afstemming daarvan en dan natuurlijk de problematiek in eigen afdeling.

Nationaal vliegprogramma
Eindelijk! Voor mij en ik denk voor heel Nederland een geweldig resultaat. Een unicum in de Nederlandse duivensport, iedere afdeling, ieder lid dezelfde vlucht op dezelfde wedstrijddag. Geen afdeling die 12 midfondvluchten heeft en de andere er maar 7, geen 14 jonge duivenvluchten en de andere maar 6. Allemaal op dezelfde datum beginnen met de jonge duiven. Laten we eerlijk zijn dat is toch het mooist? Ook voor al die nationale kampioenschappen, Pipa ranking, Allerbeste, Wie heeft ze beter en de best of the best is gelijkwaardigheid natuurlijk het eerste vertrekpunt.

Helaas
Afgelopen tijd werd duidelijk dat een deel van het bestuur van afdeling 10 opstapt. Het nationaal vliegprogramma was voor de meeste van deze heren de druppel. Ik vind het ontzettend jammer dat ze hun principiële redenen niet aan de kant kunnen zetten voor het algemeen belang. Het staat deze mensen echt te prijzen dat ze ruimte maken voor mensen die dit wel kunnen. Met Ton verliezen we een zeer ervaren voorzitter, Ton zijn grootste kracht was ook gelijk zijn zwakte denk ik en dat is iedereen het proberen naar het zin te maken, heel sociaal. Echter geen slechte eigenschap natuurlijk! Ik wil hem bedanken voor alles wat hij heeft betekent voor de duivensport in afdeling 10. Meindert was denk ik een op en top secretaris, ik durf wel te zeggen er is geen betere! Hij kon dingen zo perfect verwoorden op papier, had het administratief uitmuntend voor elkaar. Zijn notulen waren zo punctueel juist, super. Als bestuurder miste ik echter flexibiliteit bij hem, Mindert is een echte Noord man. Geen probleem mee maar soms moet je als bestuurder, maar ook als lid, ook in het algemeen belang kunnen denken. Ik wens ze allemaal het beste toe. Komende weken zullen we zien of er mensen bereid zijn om hier in te stappen en de trein in beweging kunnen houden. De brief van Aart Bakker, samen met de resterende bestuursleden, geeft prima weer wat voor kandidaten er gezocht moet worden. We hebben 2 jaar geleden gekozen voor een andere koers met GPS 2021, en natuurlijk moet deze koers af en toe bijgestuurd worden, maar wel bij sturen en niet de boel stil leggen of zelfs in de achteruit.

Komende weken
Genoeg politiek, de komende weken nog leuke dingen op het programma. Aanstaand vrijdag de kerstbingo in de vereniging. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we rekenen op een flinke deelname. We hopen dat het een leuke en gezellig avond gaat worden. Op 5 januari is er nog de NKD wat altijd weer een gezellige happening is. Ook staat de kweek voor de deur, aankomende vrijdag zullen de duiven samen gezet worden. Vanaf dan gaat de duivensport weer veel tijd vergen op eigen hok, of ik er aan toe ben? Tsja zoals ik er nu over nadenk niet en dat heb ik nog nooit gehad…maar het was ook een vermoeiend seizoen en eenmaal zo ver zal de motivatie er wel weer zijn hoop ik. Ik wens iedereen heel veel plezier de komende weken met de feestdagen en de tentoonstellingen!
5. nov, 2018
Het is alweer November
Inmiddels is het uur verzet en zijn we aangekomen in November. De duiven zitten volop in de rui al is het grootste dek er wel uit inmiddels. Jonge duiven die verduisterd waren staan nog op 3 pennen dus die liggen op schema. Als werkende liefhebber is dit geen mooie tijd, je gaat en komt van je werk als het donker is. Het is dan onmogelijk om geen lampen aan te hebben voor de verzorging. Maar die wil je ook weer niet te lang aan hebben om het ruiproces niet te verstoren. Kortom geen fijne tijd om je duiven te verzorgen. We proberen het in het weekend enigszins goed te maken.

Vergadering afdeling 10:

District Noord
Op 26 oktober was de najaarsvergadering van afdeling 10. Met een korte introductie van onze voorzitter Ton de Vries begonnen we aan de agenda. Als gast hadden we de voorzitter van afdeling 11, Simon Kuipers, om een korte presentatie te geven over een eventuele samenwerking/fusie met afdeling 11. Vond het geen sterke presentatie eerlijk gezegd, hij had een dia voorstelling gemaakt die niet deed wat hij graag wilde en zo werd het rommelig. Zijn eigen ikke voorstellen had van mij wel iets bescheidener gemogen het draait immers om de beide afdelingen die tot elkaar moeten komen. Toch weet ik zeker dat hij enthousiast is om dit project te laten slagen. Hoe sta ik erin? Ik riep dit een aantal jaar geleden al, sommige mensen verklaarden me toen voor gek en zeiden zelfs dat we van afdeling10 weer 2 afdelingen moesten maken. Het gebied van 10 en 11 liggen naast elkaar en hierdoor prima geschikt om er 1 van te maken. Het is dan weer toekomstbestendig en we kunnen jaren met elkaar vooruit.

Nationaal vliegprogramma
Een aantal (noordelijke) verenigingen had een voorstel ingediend om het aantal sectorvluchten drastisch te verminderen. Hierover werd een voorstel gehouden. Eigenlijk stemde je voor of tegen het nationaal vliegprogramma, daar kwam het op neer. Het werd een ruime meerderheid, minstens 2/3, die voor het vliegprogramma kozen met o.a. 6 sectorale dagfondvluchten. Als zeer positief punt werd genoemd dat de nationale vlucht uit Bourges wordt gevlogen i.p.v. Chateauroux. Voor mij en de overige sectieleden dagfond een bevestiging dat we een mooi programma hebben samengesteld.

Waanzin
Een voorstel die er lag was een pilot te draaien om de eerste 4 vitessevluchten uit het oosten te vliegen. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van maar op zich niets mis mee om wat nieuws te proberen natuurlijk, ik ben wel voor vernieuwing alleen dan wel met z’n allen. Sinds kort heeft het bestuur een nieuw HHR geïntroduceerd, we gaan gescheiden stemmen, noord voor noord en zuid voor zuid….al vanaf het begin vind ik deze hele gescheiden stemmen belachelijk en na deze vergadering weet iedereen waarom! Hoe kun je binnen je afdeling gescheiden stemmen voor dingen die je als afdeling samen aan gaan? Je wilt een pilot draaien binnen je afdeling, prima, maar niet gescheiden toch? Hoe wil je een vitessekampioen huldigen in je afdeling als je uit 2 richtingen lost? De een kan wel een vlucht van 1100 mpm gehad hebben en de andere bijvoorbeeld 1700 mpm. Het kan in Duitsland wel pijpenstelen regen dat het in Brabant prachtig weer is. Dus noord blijft zitten en zuid gaat los? Gelukkig had de voorzitter gauw in de gaten dat het gescheiden stemmen niet werkt. Nog een voorbeeld, wat vind afdeling 10 van het nationaal vliegprogramma? We gaan hierover stemmen: Noord stemt tegen en zuid stemt voor….we hebben 1 kiesman….welke stem weegt het zwaarst voor de kiesman? Die van noord of van zuid? Juist…belachelijk reglement! Ik hoop dat het reglement gauw van tafel gaat en laten we met z’,n allen maar gewoon doen dan doen we al gek genoeg. Voor 10 a 15 jaar geleden had ik het nog kunnen begrijpen maar voor de toekomst, als we steeds meer een uniform landelijk vliegprogramma krijgen werkt het niet en daar moeten we eerlijk in zijn.

Goede vergadering
We hadden, als ik er zo op terug kijk, een goede vergadering. Er stonden wat heikel puntjes op de agenda maar daar is de voorzitter prima mee om gegaan. Mijn persoonlijke mening is dat het 1 van zijn beste vergaderingen was. Hij was rustig en liet zich niet naar 1 kant leiden, misschien gesterkt door het ophanden zijn van een fusie met Friesland misschien? Ook het bestuur zal inzien dat de duivensport in beweging is en dat we het algemeen belang voorop moet zetten. Als men er positief in gaat zullen er alleen maar winnaars zijn. Een andere jonge melker uit het noorden zei afgelopen week, en dat vond ik een sterke uitspraak, ze roepen hier allemaal dat er iets moet gebeuren maar nu er iets gebeurd stappen een heleboel op de rem hier. En dat herken ik wel!

Fondclub prijsuitreiking
Zaterdag 27 oktober was weer de jaarlijkse prijsuitreiking van de noordelijke fondclub. Andermaal had de organisatie het weer prima voor elkaar, daarvoor een groot compliment! Het was een heel gezellige avond waar we werden gehuldigd voor diverse kampioenschappen. Zo was ik 1e onaangewezen dagfond en 1e onaangewezen generaal dit jaar dat is wel iets waar ik trots op ben uiteraard.

Ledenraad NPO 10 november aanstaande
Voor veel liefhebbers iets waar naar uitgekeken wordt, krijgen we een nationaal vliegprogramma zodat het voor iedereen in heel Nederland gelijk is? Als afdeling 10 een midfond heeft, heeft de rest van Nederland hem ook…gelijk aantal vluchten, en in het zelfde weekend, voor iedereen. We kunnen het allemaal volgen via de livestream. We gaan het beleven!

Op eigen hok
Alles op orde. Duiven ruien en de kwekers en oude vliegduiven zijn er meest al doorheen. We hebben 8 december een tentoonstelling in de club en daar gaan we aan meedoen uiteraard. We hebben de beste keurmeester van het noorden weten te strikken en dan zijn de verwachtingen hoog haha. Voor 20 december staat de koppeling gepland, hier worden kwekers en vliegduiven tegelijk gekoppeld. Misschien geld er voor Tears een andere datum, die word misschien iets eerder gekoppeld om zo een koppeltje jongen extra te krijgen van hem. Maar dat is out of the box denken en is de vraag wil ik het extra werk ervan hebben. Gelukkig hebben we nog een paar rustige weken voor de boeg want eerlijk gezegd ben ik er nog lang niet aan toe!
19. okt, 2018
Terug in de realiteit
Afgelopen vrijdag terug gekomen van een heerlijke vakantie in Schotland. Kan er bladzijden mee vullen maar ik hou het kort…GEWELDIG! Een land welk 2x zo groot is als Nederland en maar 5 miljoen inwoners. Wanneer je dit ervaart denk je weleens…inderdaad Nederland is te vol. Prachtige natuur en geweldige mensen maken dat je deze vakantie niet gauw weer vergeet. In mijn afwezigheid zijn de duiven heel goed verzorgt door Jan Lanting, ik had het zelf niet beter gekund en ben hem hier dan ook heel dankbaar voor. Je kunt denken hoe moeilijk is het, voer en water… daar gaan we. Nou ik sta daar wel iets anders in, misschien speel ik nog korter op de bal dan in het vliegseizoen. Jan weet hoe ik er mee om ga en als hij dit dan voortzet wanneer ik op vakantie ben dan is dat natuurlijk geweldig. Kan het niet van hem verwachten en dat heb ik ook aangegeven maar hij heeft het prima opgepakt.

Rust
Duiven zitten enorm in de rui en dat merk je in het hok, kussenslopen kan ik er mee vullen. Ik kijk er naar uit dat het achter de rug is. De verzorging is teruggebracht tot 1x daags, ze moeten rust hebben. Over pak hem beet 8 weken gaan we alweer koppelen en dan is het in 1 streep weer door naar het vliegseizoen. Ook ik als melker geniet van deze tijd, klusjes rondom het huis worden opgepakt en de druk is er niet. Alle late jongen zijn inmiddels opgehaald, en de selectie is geweest. Ook hier zijn versterkingen gehaald, niet veel maar gericht. Heb natuurlijk mijn Tears lijn die de basis van mijn hok is. Inmiddels heb ik verschillende kinderen van hem op de kweek gezet.

Toekomst
Heb een visie over duivensport, hoe ik mijn hok begeleid en wat mijn doelen zijn. De meeste doelen zijn nog niet bereikt en dat blijft de motivatie denk ik. Daarentegen moet je doelen stellen die haalbaar voor jouw zijn. Ik zie en hoor sommige liefhebbers die denken eersten in de sector te kunnen vliegen maar dat net de wind of de trek even verkeerd zit. Net als FC Emmen zegt we kunnen kampioen van Nederland worden als we maar niet zo vaak op kunstgras moesten spelen. Dat hier heel wat meer bij komt kijken zien ze helaas niet. Ach ik laat ze tegenwoordig maar, eerder ging ik met deze mensen in discussie en dat kostte me bakken met negatieve energie. Net als al die andere discussies die we de afgelopen jaren hebben gevoerd binnen onze afdeling.

Vergaderingen
Ik noemde het net al, discussies binnen onze afdeling. De tijd komt er weer aan dat we onze wapens pakken en ten strijde trekken richting Grolloo. Op vrijdag 26 oktober aanstaande heeft het bestuur andermaal een battle georganiseerd. Zo noem ik de vergaderingen van afdeling 10 tegenwoordig. Duidelijk werd aangegeven door het afdelingsbestuur er mogen geen voorstellen m.b.t. het vliegprogramma worden ingestuurd omdat hier een aparte vergadering over komt. Wat schetst mijn verbazing nadat ik terugkom van vakantie, er zijn diverse voorstellen ingediend die betrekking hebben op het vliegprogramma. En de afdeling heeft ze ook nog behandeld en op de agenda gezet. Tsja….

Sectieraad
Afgelopen zaterdag was de allereerste sectieraad in Papendal. Na net thuis te zijn gekomen van de vakantie was het krap in de tijd voor mij. Maar de opkomst was buiten verwachting en dat liep tijdens alle secties door. Er werd op een eerlijke manier met elkaar gedebatteerd en democratisch besluiten genomen. Het is geven en nemen met elkaar en zo hoort het ook. De grootste aanpassingen in het onlangs gepresenteerde vliegprogramma zijn: Geen sectorale midfondvluchten, geen vitesse naast de midfond bij de oude duiven en geen 4 maar 2 sectorvluchten jonge duiven.
Het betekent dat nationaal Orleans jonge duiven onder voorbehoud terugkeert en dat nationaal Chateauroux wordt vervangen door het kortere Bourges. Dat dit niet zonder slag of stoot ging was duidelijk maar voor Noord Nederland is dit natuurlijk een enorme opsteker. Ik hoop dat de noordelingen dit waarderen want ik weet zeker dat er nog wel wordt geprobeerd vanuit de zuidelijke afdelingen om deze vlucht er alsnog op te krijgen. Het is dan ook van groot belang dat afdeling 10 en 11 voor stemmen op de ALV NPO. Doen ze dit niet, kunnen ze ervan uitgaan dat we Chateauroux gewoon weer op het programma hebben aankomend seizoen. Geniet van uw rust.
20. sep, 2018
Einde seizoen
Het zit er voor mij op en hier gaan de hokken dicht. Duif en melker gaan een wel verdiende rustperiode nemen. We kunnen terugkijken op een zeer succesvol seizoen die afgelopen weekend prachtig werd afgesloten met een prima resultaat op zowel Morlincourt als Weert. Het leverde zelfs een 1e grootmeesterstitel op de natour en een 7e jonge duiven op. De komende 2 weken gaan we rustig nog even genieten op de club maar zonder duiven mee te hebben.

Winnaars
Op Morlincourt pakte ondergetekende de overwinning nipt voor collega melker Lucas Schuurman aan. Persoonlijk had ik het Lucas enorm gegund, hij is bezig met een zeer sterk jonge duivenseizoen. En was niet voor niets 5e beste hok van Morlincourt in de afdeling. Maar zoals gezegd hier de eerste in de club en daar was ik uiteraard heel blij mee. Het was de 3e keer op rij en alle 3 de sectorvluchten ging de 1e prijs naar Valthe. In de B groep was het Kyan die de 1e en de 2e pakte en zodoende stonden vader en zoon weer samen met de bloemen op de foto. De natourvlucht uit Weert was voor de oostkant een geweldige vlucht. Met de westenwind 3 waaiden ze onze kant op. Ik zelf pakte de overwinning in de club nipt voor de gebroeders Bolk, die ook een prima uitslag hadden. Met 10 mee kwamen de eerste 5 binnen 2 minuten en dat nestelde zich ook bij de eerste 10 in rayon 3. In de B groep was het Alfred Super die de overwinning pakte. Hij gaat als keizer generaal van de B groep volgend jaar naar de A groep en dan kan hij volop aan de bak.

Rustig
We gaan het wat rustiger aan doen de komende tijd. Alles even laten bezinken en genieten van andere dingen. Rondom het huis is er ook veel werk blijven liggen en dat wil de vrouw ook graag klaar hebben. Het betekent ook dat er niet wekelijks meer een stukje op de site geschreven wordt. Probeer zoveel mogelijk te schrijven omdat er ook veel ontwikkelingen zijn maar dat zal niet wekelijks zijn. Binnenkort zal ik het vliegprogramma vanuit de secties eens nader toelichten in een column. Het is interessant om te zien hoe en waarom dit programma tot stand is gekomen en wat de veranderingen zijn. Nu wordt er vooral door de afdelingsbesturen negatief op gereageerd maar dat heeft grotendeels te maken met de eigen invloeden die men mist. We hopen dat de liefhebbers individueel er wel serieus naar kijken en proberen te zien wat de bedoelingen zijn en waarom.

Op eigen hok
Seizoen 2018 zit erop en dat geeft rust…ik voel het nog niet maar dat gaat ongetwijfeld komen. De komende 2 weken worden de duiven winterklaar gemaakt. De selectie wordt afgerond en de laatste duiven zullen verdwijnen. De jonge doffers kunnen zich een lege bak zoeken want er is keuze zat. Dat geld ook voor de nieuwe kweekdoffers. Binnenkort komen de laatste 2 versterkingen en dan zijn we klaar voor volgend seizoen. De kweek zal hier in december beginnen en voor je het weet staan we met 1 been in het seizoen 2019. Ik wens iedereen nog heel veel plezier en succes de laatste 2 vluchten en tot een volgende keer!
13. sep, 2018
En zie daar..
Andere wind andere kampioenen! Sectorvlucht nummer 2 geeft weer een heel ander beeld zoals van tevoren voorspeld. Opnieuw een prachtige vlucht, en nee niet om de snelheid maar om het feit dat er nu anderen aan de kop van de uitslag staan. Dit keer was het weer afdeling 10 die een streepje voor had. Maar kijkend naar de eerste honderd zien we in de hele sector vroege duiven, mooi toch?

Winnaars
Vanuit Quiévrain andermaal 1 en 2 spelen in de A groep, dat deed ondergetekende. Nu ook met wind mee zelfs, een fantastisch seizoen. In de B groep was het Stephanie Ottens, vriendinnetje van Kyan, die de overwinning pakte. Leuk om te zien dat de jeugd enthousiast betrokken is in onze vereniging. Geen weekend laten ze schieten en dat al het hele seizoen, toppers. Vanuit Gennep op de natourvlucht was het een verrassing, tenminste voor mij. Ook hier pakte ik in de A groep de eerste plek met een jonge duif die wat probleempjes heeft gehad, het was nu haar 2e vlucht en zie. De echte overwinning ging naar Henk Weitering in de B groep die van de hele vereniging de eerste speelde, prachtig en hartstikke knap Henk!

Semi nationale JD vlucht
We hebben voor aanstaande zaterdag de laatste sectorvlucht op het programma en dat vanuit Morlincourt, de semi nationale. Het betreft hier ruim honderd km meer dus een lekkere midfondvlucht. Met bijna 16000 duiven nog afgelopen weekend zou het mooi zijn als er hiervan nog 10000 meegaan. Maar hij telt in de afdeling verder niet mee, op het bijzondere “sectorkampioenschap” na dan. Bij ons in de vereniging overigens wel, daar hebben we voor een ieder een heel duidelijk kampioenschap: alle vluchten voor elke discipline tellen mee met 1 aftrekvlucht per onderdeel. Dus wie nu na 7 JD vluchten denkt het is genoeg, dan geld voor die liefhebber Morlincourt als aftrekvlucht. Het zal denk ik voor het laatst zijn dat deze semi nationale JD vlucht vanuit Morlincourt op het programma staat, volgend jaar heeft de sectie JD Nationaal Orleans, voor sommige “de vlucht der vluchten” op het programma gezet. Nu zie ik sommige alweer in de kramp schieten maar relax mensen, denk om uw gezondheid, u mag inkorven het is geen verplichting…laat een ieder zelf deze keuze maken…laten we vooral blij zijn dat de liefhebbers keuze hebben. Er zal ongetwijfeld een kortere vlucht naast deze klassieker op het programma staan!

We gaan verder
Deze week weer een bijeenkomst op Papendal, even heen en weer. En zo is er elke week wel wat, klagen? Geen denken aan! Maar sommige mensen moeten even beter nadenken voor ze weer eens gaan zeiken. Hier ondanks een fulltimebaan, jong gezin en fysieke beperktheid van de vrouw uren in de week bezig met vooral duivensport van anderen. Zo is er de afgelopen periode ook tijd gestoken in een aantal fusie’s van verenigingen. Het is de toekomst en vind ik het prachtig om hier een steentje aan bij te dragen. Soms is een onafhankelijk persoon beter om bepaalde leden ervan te overtuigen dat dit echt het beste is voor de toekomst van de duivensport in hun regio. Ook voor de komende weken staan er nog diverse activiteiten op het programma, u zult dit ongetwijfeld voorbij zien komen op deze site.

Laatste week van het seizoen 2019
S’morgens is het haast geen doen meer om ze los te laten, tegen 6.45 uur los en ik mag ze wel een mijnwerkerslampje opzetten. Deze week nog even genieten van een koppel duiven die door het luchtruim schieten. Na het weekend moeten we weer wachten tot volgend jaar. Hier in de winter geen duiven los vanwege de roofvolgels, hou geen duif over. We gaan ze nog even klaarmaken voor Morlincourt, nog even volhouden maar de laatste loodjes he…die zijn het zwaarst. Ik hoop dat ze allemaal thuiskomen zaterdag en dan kunnen we de laatste selectie doorvoeren. Of alle 16 bakken vol zitten voor het volgend seizoen, betwijfel ik…

Op eigen hok
Tsja kan niet beter zullen we maar zeggen. Of wel? Ja tuurlijk kan altijd beter. Maar wel tevreden, afgelopen week via telefoon, app, sms en messenger, met diverse collega melkers in alle leeftijden van 21 tot 70 jaar lekker naar de vlucht toegeleefd en zaterdag kwam alles er uit, prachtige strijd. Opnieuw in rayon 3 harde cijfers, daar is er een lekkere sportieve strijd aan de gang. Eigenlijk al het hele seizoen, geweldig. Nog 1 keer alles uit de kast trekken en dan rust… wel zin in! Alle late jongen zijn geboren en zelfs al de eerste geringd, komen prachtig op in deze tijd van het jaar. De komende weken nog een paar kleine aanpassing aan het hok doen en dan kan de grote rui zijn intrede doen. Ik wens iedereen heel veel succes aankomend weekend op beide vluchten uiteraard!
6. sep, 2018
Veranderingen, modernisering en SAMEN
Heel veel kernwoorden in de opening, maar zo sta ik momenteel wel tegen de duivensport aan te kijken. De secties komen op gang en gaan zich laten gelden. De afgelopen maanden hebben we er samen heel veel tijd ingestoken. Veel geluisterd naar de “algemene” mening van Nederland, en nee niet naar die paar hardschreeuwers die her en der in het land zitten en bang zijn dat ze hun gebiedje met daarin al hun eigenbelang kwijtraken. Voor heel Nederland een uniform programma, met evenveel vluchten in elke discipline. Laten we met z’n allen deze uitdaging aanpakken!

Sectorvluchten
Afgelopen weekend de eerste sectorvlucht jonge duiven. Met 20.000 duiven werd er gelost in Quiévrain wat helemaal westelijk in Belgie ligt, daarbij een oost noordoostenwind op het koppie. Prachtig duivenweer onderweg en in het noorden op de aankomstplaats. Na de vorige 4x met een westenwind een voordeel voor afdeling 10 was het nu afdeling 11 die garen spinde met deze wind. Dat mag toch ook wel een keer? Hier en daar waren alweer een aantal die moord en brand schreeuwden dat ze er niet aan te pas kwamen, jankerds! Kijk eerst eens naar je eigen omgeving. Wat voor invloed heeft deze lossing op je eigen vereniging, rayon of misschien wel de afdeling 10 noord of afdeling 10 zuid. Niets, behalve dat je de massatrek naar een bepaald gebied niet meer hebt, duiven worden helemaal uit elkaar getrokken en moeten op individuele basis hun weg naar huis vliegen. Dat is toch wat we willen? Met een W in de wind ligt de trek over rayon 4 en komt rayon 1 er niet aan te pas, met een O is dat andersom en de andere winden ligt het midden gunstig. Zo beperkt allemaal, nu met heel noord Nederland los is het duif tegen duif. En gelukkig gaan steeds meer mensen dit inzien.

Winnaars
In onze vereniging een unieke prestatie, vader en zoon samen met de bloemen op de foto. Voor mij een geweldig moment, tuurlijk droom je er weleens van maar als het dan daadwerkelijk gebeurd is het prachtig! Vooraf had ik mijn kansen al geteld, de sectorvluchten gaven ons de extra motivatie en dat betaalde zich uit met 1 en 2 in de A groep en de eerste van Kyan in de B groep. De kopwind maakte het natuurlijk ook mogelijk dat de duiven zich onderscheiden konden. Voor de natourvlucht uit Deventer was het Gerrit Kuik in de A groep die de overwinning opeiste, heel knap en was het Alfred Super die de bloemen pakte in de B groep, gefeliciteerd!

Aftellen
Nog 2 sectorvluchten te gaan, jammer, maar we mochten al blij zijn met 3 dus zeer dankbaar richting het NPO en afdeling 10 en 11. Zaterdag een andere wind dus zullen we ook een andere vlucht krijgen. Zeer benieuwd naar de kopduiven in de sector, gelukkig is de prognose bij gesteld naar windkracht 3 want dan gaat het al hard genoeg haha. Volgende week nog Morlincourt en dan gaan hier de hokken dicht voor dit seizoen. Duiven mogen dan gaan ruien, baas en duif kunnen gaan rusten na een prachtig seizoen samen. Qua weer werd er natuurlijk het uiterste gevraagd van de duiven. Week op week moesten ze knokken en werd hun niets cadeau gegeven. Voor de meeste liefhebbers een van de mooiste seizoenen van de afgelopen decennia denk ik.

Op eigen hok
Een tegenvaller, de 2e van vorige week, dochter Tears, kreeg vanmorgen (woensdag) een pik in het oog en dat was zo fel dat het bloed eruit stroomde…na 5 minuten zat het oog potdicht dus zij valt helaas af voor Quiévrain. Maar niet getreurd, er gaan nog 14 mee en daarnaast 7 van Kyan. Afgelopen zaterdag mijn eerst getekende verspeeld en dan gaat de selectie door zullen we maar zeggen. Ga ervan uit dat wat er na Morlincourt nog zit genoeg ervaring heeft voor het volgend seizoen. Afgelopen week zijn er een aantal versterkingen aangeschaft, hiermee hopen we versterking binnengehaald te hebben. Met 2 jaar zal dit blijken en anders zijn ze allang weer weg. De ruimte is nu eenmaal beperkt met 8 kweekkoppels en 16 vliegkoppels. De late jongen uit de vliegers zijn geboren en kunnen nu volop groeien. Afgelopen week nog een afzegging voor 2 jongen, nou afzegging, de liefhebber bleek te zijn overleden en dat op een leeftijd van 39 jaar….binnen 3 weken heeft de sport in mijn omgeving 2 jonge melkers verloren…alstublieft mensen laten we het samen doen, met elkaar, want we zijn nog maar met zo weinig…. Iedereen heel veel succes op de vluchten aankomende zaterdag.
27. aug, 2018
Concentratie
Het seizoen vordert en we moeten proberen de concentratie vast te houden. Dat valt me tegen eerlijk gezegd. Toch krijgen we nog een drietal mooie (sector)vluchten waarop ik graag nog mijn best wil doen. Het seizoen is zwaar geweest en met alle gebeurtenissen de afgelopen weken kijk ik wel uit naar het einde van het duivenseizoen eerlijk gezegd.

Winnaars
Vorige week zaterdag de jonge duivenvlucht uit Weert. In de A groep viel zowaar de snelste duif in Valthe bij ondergetekende, geluk hierbij was dat de duif alleen aan kwam en vrij vlot binnen liep…vanaf nummer 2 was dit niet meer zo en ze bleven maar vliegen. Het was niet de allersnelste want die viel in de B groep bij Stephanie Ottens, ontzettend leuk natuurlijk voor haar! Afgelopen zaterdag vanuit Asse Zellik geen lossing mogelijk, dus het werd zondag, zaterdag misschien een kleine kans maar dat ging niet zonder risico en achteraf gezien is de juiste beslissing genomen. Was ik er blij mee? Nee had liever zaterdag gelost en daar ben je teleurgesteld over maar gelukkig kan ik best terugkomen op zaken als ik het verkeerd gezien heb, dus een juiste beslissing haha. Opnieuw een zuidwestenwind en ze waaiden hier weer met grote snelheid heen. Mijn persoonlijke mening: niks aan deze vluchten. Maar ook hier weer liefhebbers die hier uitstekend mee uit de voeten kunnen en ik heb daar dan ook waardering voor. Winnaar was Rob Noordergraaf die met 4 bij de eerste 5 prima zaken deed, klasse Rob! In de B groep was het Tonnie Middel die de overwinning pakte, proficiat!

Aftellen
Nog 8 vluchten in 5 weken en dan is het einde seizoen. Afgelopen week kwam de melding dat we niet konden lossen in Mettet voor de eerste sectorvlucht. Prima, kan gebeuren. Er werd aangegeven dat we naar Quiévrain moeten omdat er geen andere losplaats voorhanden lag. Nou vind ik dit kort door de bocht. Ik noem dan een Marche, waar je prima kunt lossen. Omdat we naar Quiévrain gaan werd Tongeren vervangen door Asse Zellik. Ook dit weer een zeer westelijk gelegen losplaats. Ik snap dan ook niet waarom de verantwoordelijken steeds onder Zeeland gaan lossen terwijl we als afdeling tegen de Duitse grens zitten. Te bedenken dat de komende weken alle afdelingen met de natour beginnen dus zitten er veel onervaren jongen in lucht. Het gevaar is dan ook dat onze duiven die kruislings over Nederland moeten deze jongen tegenkomen. Ik blijf ervoor pleiten dat we recht onder onze afdeling moeten lossen, als afdelingen moeten we naast elkaar vliegen en niet door elkaar heen.

Sectie dagfond
Afgelopen week is het concept dagfondprogramma gepresenteerd in het spoor der kampioenen. Tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad! Uit het noorden werd het schrappen van Chateauroux goed ontvangen. Ook veel gehoord is de mooie opbouw, de balans tussen de kortste en langste afstanden en de gezochte samenwerking met de afdelingen. Dagfond deelname wordt hard minder, we moeten daarom verder kijken. Je zag al dat afdelingen steeds meer de samenwerking zoeken. We hebben dan gekozen voor sectorvluchten om deze samenwerking te stimuleren. Ik wil een ieder dan ook wijzen op het lezen van de punten onderaan het schema en de planning van de sectie voor komend jaar. Vragen en of opmerkingen zijn welkom.

Op eigen hok
Het gaat me steeds zwaarder af. Afijn nog even volhouden. Proberen het geweldige jaar waardig af te sluiten. Voor mezelf zou ik dan graag de Z van zuid uit de wind willen. Mogelijk op de sectorvluchten, ik hoop het. De jonge duiven zijn er wel klaar voor. Ondanks de snelle vluchten de afgelopen weken kan ik me aardig stand houden en zeker in de vereniging. Dat valt me niet tegen, momenteel 2e onaangewezen op 19 punten afstand dat belooft nog spannend te worden haha. De vliegers en de kwekers zitten inmiddels op eieren. Ben alweer volop met het volgend seizoen bezig, door een beperkte ruimte moeten er weer harde keuzes gemaakt worden. Zo zijn de kwekers weer door geselecteerd en dat geld ook voor de vliegers. In het kweekhok is er ruimte gemaakt voor een aantal nieuwe versterkingen, sommige zijn er al en een paar komen binnenkort. Begin december wordt er alweer gekoppeld dus dan moet je het allemaal weer voor elkaar hebben. Iedereen heel veel succes op de sectorvlucht en de natour aanstaande weekend!
16. aug, 2018
Een week van uitersten!
Wat een enerverende week heb ik achter de rug. De vreugde en blijdschap van het laatste dagfondweekend en anderzijds het verdriet later in de week. Vooral het verdriet van het verliezen van een jong lid kwam hard aan in onze vereniging. Voor de vrijdag en zaterdag hadden we aanpassingen gedaan gezien de omstandigheden. Geen huldiging, bloemen of foto’s van de winnaars. We hielden een minuut stilte en heften daarna allemaal het glas om een toost uit te brengen op het leven van Henk. Dat hierbij emoties los kwamen is natuurlijk te begrijpen en hoeven we ons ook niet voor te schamen denk ik. Het kenmerkt de eenheid van onze vereniging, als voorzitter doet je dit goed. Afgelopen maandag hebben we op een condoleance avond afscheid kunnen nemen van Henk en heel veel leden waren hierbij aanwezig. We zullen hem dan ook nooit vergeten!

Het leven gaat verder
Langzamerhand proberen we de draad weer op te pakken, we hadden immers ook een vlucht afgelopen weekend. Zo werkt het nu eenmaal. We gaan het dan ook weer over duiven hebben in het vervolg van deze column.

Jonge duiven Deventer
Een mooie vroege lossing om 7 uur klonk het startsein in Deventer. Ruim 500 duiven werden in onze vereniging ingekorfd, wat reuze meeviel. Winnaar in de A groep was opnieuw Mister Deventer Gerrit Rorije, dit jaar winnaar van alle 3 de lossingen in Deventer haha. In de B groep ging de overwinning naar Kyan Ensing, inderdaad zoon van. Ook dit jaar heeft hij een aantal jonge duiven, het zijn jongen van zijn duiven van vorig jaar of jongen gekregen en of aangeschaft door hem zelf. Hij is er heel blij mee.

Jonge duiven Gennep
Opnieuw een redelijke vroege lossing van 8.15 uur die het startsein gaf voor een vlucht met dit keer een dikke zuidwestenwind op de staart. Winnaar in onze vereniging van A groep waren Rob en Jeanette Noordergraaf, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het voor de 2e keer op rij Kyan Ensing JL, die zelfs de eerste pakte van heel rayon 3, fantastisch voor hem natuurlijk. Bijzonder was het dat er veel duiven zijn achter gebleven, sommige misten nog 10 of meer en dat is vreemd ook gezien dat ze al 2 vluchten hadden gehad. Ik hoorde zelfs dat er meldingen van duiven uit Denemarken zijn… de dikke zuidwestenwind is hier natuurlijk debet aan.

Sezanne
De laatste dagfondvlucht werd niet Sens maar het 60 km dichterbij gelegen Sezanne vanwege de extreme weersomstandigheden. Omdat we reeds 3 weken geleden de laatste vlucht hadden was het natuurlijk maar afwachten hoe ze het gingen doen. Die laatste vlucht betrof toen Quiévrain, en welke toen mijn eerste was had ik nu ook voorop. Naar mijn gevoel duurde het te lang, we waren immers al onder de 1100 mpm gezakt en ik was er eigenlijk al van overtuigd dat er al duiven in de afdeling gevallen waren. Mijn visite die middag, ook een duivenmelker, zag hem als eerste. Daar komt er 1 aan zei hij…het duurde wel 10 seconden tot ik hem zelf ook zag. Nu denkt u, wordt het dan niet eens tijd om je ogen te laten meten? Nou het heeft in dit geval te maken met het enorme uitzicht voor mijn hokken, al op honderden meters zagen we boven het bos en later de weilanden deze blauwe doffer, het stipje werd al groter en dichterbij huis gingen de vleugels in de V stand en daar kwam hij hoog aan zwieren, nog een kleine bocht en toen gingen de vleugels bij elkaar om als een granaat op de klep aan te sturen….door de hoge snelheid dwarrelde hij van links naar rechts en BAM vol op de klep….wat een show….werkelijk waar, we hadden het kippenvel op de arm staan…wat een aankomst!! Nauwelijks bijgekomen kwam nummer 2 er ook al aan, in 18 minuten stonden er 5 op de klok. Eenmaal gemeld bleek dat het om vroege duiven ging, de adrenaline giert dan door je lichaam. In de vereniging goed voor 1 t/m 5, in het rayon 1,3,4,8 en 10 en in de afdeling 1,3,4, 8 en 12. Prachtig resultaat natuurlijk. In de B groep was het opnieuw Daan Rotman die de overwinning pakte en hierdoor een topseizoen had op de dagfond.

Dagfond kampioen van de afdeling 10
Inmiddels heeft compuclub de eindstanden bekend gemaakt van de dagfond. 1e onaangewezen en 1e aangewezen, dat is een droom die uitkomt. Twee jaar geleden besloten om de dagfond serieuzer aan te pakken en dan binnen 2 jaar op het hoogste podium staan is natuurlijk fantastisch. Dit jaar niet alleen op de 4 dagfondvluchten gespeeld die de afdeling voor het kampioenschap had aangewezen maar ook bijvoorbeeld Bourges en Chateauroux gespeeld en met een goed resultaat. Dus ja ik voel ook wel dagfondspeler dit jaar. En dat met bijna alleen maar jaarlingen in zo’n een moeilijk seizoen doet mij veel respect hebben voor mijn eigen duiven.

Joop Zoetemelk
Joop stond er bekend om vaak op de 2e plek te eindigen. Ook ik heb dit, in een bepaalde spel, een handje van. Namelijk de grootmeesterscompetitie van het spoor der kampioenen. Voor de 3e keer op rij 2e in de stand. Van Quievrain achter een ontketende Wendela Wiersema met 20 van de 20, Op Chateauroux achter de gebroeders Schrik aan en afgelopen weekend opnieuw 2e achter een geweldige Kees Santing aan met 3 duiven in 2 minuten. Ach klagen we? Nee hoor, ook hier ben ik best trots op, geeft aan dat je hok in de breedte ook sterk is.

Sectorvluchten Jonge duiven
De een vind het geweldig en de andere is er niet blij mee. Voor dit jaar stonden er 3 sectorvluchten jonge duiven gepland. Door het uitvallen van een vlucht was de aanloop tekort om de oorspronkelijke datum te halen van 18 augustus. De afdeling had het verzoek dan ook gedaan om 1 sectorvlucht te laten vervallen. Door een perfect voorbeeld van samenwerking tussen het NPO en de afdeling 10 en 11 zijn er alsnog 3 sectorvluchten gepland voor 1, 8 en 15 september. Gelet op de samenwerking in de toekomst tussen afdeling 10 en 11, passen deze 3 vluchten prima. Op een programma van 9 a 10 jonge duivenvluchten vind ik 3 sectorvluchten prima passen en dan vooral voor de ervaring die de jonge duiven op doen tijdens deze concoursen. Ik blijf erbij dat een jonge duif zoveel als mogelijk ervaring moet op doen tijdens zijn 1e jaar. En ik weet ook wel dat er uitzonderingen zijn, 3 natourvluchten en als jaarling een kampioensduif, maar die kun je echt op 1 hand tellen. Stuur je kinderen maar eens zonder basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs toe als 12 jarige.

Op eigen hok
Hier is vorige week vrijdag gekoppeld voor een ronde laatjes. Vliegers en kwekers zijn bij elkaar gezet. De jongen komen steeds beter in hun vel te zitten en dat is te merken aan de trainingen. Zo richting de sectorvluchten doet me dat goed. Ik hoop dat we 3 prachtige vluchten krijgen, het liefst met echt duivenweer. Zo half bewolkt en een mooi kopwindje dat geeft geweldige eerlijke vluchten. Ik wens een iedereen heel veel succes aankomende weekend!
10. aug, 2018
Verdriet
Met diepe verslagenheid hebben we kennisgenomen van het plotseling overlijden van ons lid Henk Kruize. Henk was nog maar 49 jaar oud, in de duivensport nog een jeugdlid zeggen we weleens. Henk was op en top duivenmelker en dat al van jongs af aan. Henk was er altijd, hij miste geen vlucht. Altijd vrolijk en opgewekt, altijd in voor een grapje want hij mocht graag even steukelen. Dan kwam weer die vrolijke grijns op zijn gezicht zoals op de foto hierboven. Henk miste ook geen feestje, tentoonstelling of BBQ want dat vond hij toch wel hoogtepunten in een seizoen. Henk speelde voor het generaal kampioenschap, het hele jaar “erbij zitten” dat deed Henk. Zo is hij al verschillende keren Keizer generaal geworden en daar was Henk trots op. Henk was ook supertrots op zijn “110” die vorige week nog duifkampioen dagfond is geworden in de vereniging. Deze doffer pakte ook de 1e plaats op Chateauroux, ik hoor hem nog jubelen voor de telefoon toen hij de melding deed. Henk was ook de vaste stand in bij de inkorfcommissie en werd er regelmatig een beroep op hem gedaan. De laatste jaren had hij een vaste taxi die hem en zijn duiven ophaalde en weer thuisbracht, dit deed Alfred, en Henk was hier ontzettend dankbaar voor. Vooral als ze weer naar huis gingen na een avond gezelligheid hadden ze de grootste lol samen. Het was altijd een leuk gezicht als Peppie en Kokkie samen achter de grote vooruit van de bus zaten te stralen na een avondje gezelligheid. Het hele jaar door had Henk zijn vaste plek aan de bar getrouw naast Jans, hij was hier bijna niet weg te slaan. Een enkele keer kneep hij er stiekem tussenuit om bij het ploegje aan de lange tafel te gaan zitten. Een boze blik, een rake opmerking van Jans en de gelegenheid er na zat Henk weer trouw naast Jans aan de bar. Jaren hebben we zo van elkaar genoten, samen gelachen en ook serieuze gesprekken gevoerd. We zeiden weleens tegen elkaar, hoe zou het hier eruit zien over 10 of 15 jaar als wij bij de oudjes gaan horen…helaas gaat Henk dat niet meer meemaken…de oudjes zullen aankomend weekend weer in het clubgebouw zitten en de kruk van Henk zal leeg zijn….Henk rust zacht we gaan je ongelooflijk missen….
2. aug, 2018
Een vrij weekend..
Geen wedvluchten in afdeling 10 afgelopen weekend. Dat betekent dat men ander vertier gaat opzoeken. Een aantal liefhebbers hadden het idee om toch nog naar het clubgebouw te komen om daar gezellig even samen te zitten. Dus ging ik ook op de fiets naar 2e mond. We waren er met ongeveer 12 mensen en ik moet zeggen het was reuze gezellig! Een spontaan initiatief die dus heel goed uitpakte. Tegen 22 uur kregen een aantal honger en werd er samen een broodje shoarma bestelt, die bezorgt werd, en heerlijk liet smaken. De gezelligheid ging op de zaterdag verder met de jaarlijkse BBQ van onze vereniging. Een 60 tal mensen hadden zich opgegeven en zo was het weer gezellig druk. De activiteitencommissie had er weer veel werk op gedaan, het was weer prima verzorgt. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde avond met veel gezelligheid. Twee jaar na de fusie kunnen we concluderen dat we er met z’n allen wat moois van hebben gemaakt, als bestuur zijn we hier dan ook heel trots op!

Feiten
Dit seizoen geeft het NPO elke week een advies voor de wedvluchten in het weekend. Het advies is vooral gericht op de weersomstandigheden. Door een ruim aantal deskundigen word er geanalyseerd wat het beste is voor de welzijn van onze duiven onder bepaalde omstandigheden. Zo werd er vorige week geadviseerd 25 jongen in de mand te doen en de bovenste en onderste rijen vrij te laten. Voor Bergerac waren er aanpassingen door het aantal duiven in de manden te minderen. Ook afgelopen weekend was er een advies om i.p.v. vrijdag naar zaterdagavond in te korven en dan op zondag los. Een max aantal van 250 km en 23 duiven in de mand. Dit was in overleg met de afdelingen gebeurd. Na een aantal weken valt het me op dat het met het opvolgen van zo’n advies verschillend wordt omgegaan door de afdelingen. Als ik mijn eigen afdeling pak hebben we alleen op Bergerac dit advies opgevolgd. Ze deden ze dit niet met de jongen. Vorig weekend veel verliezen en juist in de regio’s met overvolle containers. Afgelopen weekend werd aangegeven dat het facilitair niet mogelijk was om op zaterdag in te korven. Ik vind dit een gemiste kans, afgelopen seizoen hebben we ook 1 keer op zaterdag in gekorfd en zeker met de veranderende weersomstandigheden tegenwoordig moeten we flexibeler zijn. Ik vind dat men weer om de tafel moet om betere afspraken te maken met de vervoerders, ik begrijp wel dat ze onder de normale vergoedingen niet op de vrije zaterdagavond op stap gaan. Maar je kunt ze toch een toeslag geven? Bijvoorbeeld 150% als men op zaterdagavond moet rijden i.p.v. vrijdag? Je houd dan een flexibele schil voor de welzijn van onze duiven. Misschien weer iets om over te hebben aankomende winter. Voor het NPO zou ik zeggen, spreek niet langer als een advies maar een verplicht op te volgen maatregel.

Hoe gaan we verder?
Je zou zeggen dat we het programma gaan vervolgen zoals we zijn geëindigd. Er vervalt tenslotte maar 1 weekend. Eerstvolgende vlucht in afdeling 10 zou dan Duiven zijn voor Noord en Gennep voor zuid. Een ander optie zou zijn om maandag of dinsdagavond in te korven voor een africhting uit deze plaatsen. En dat voor volgende week misschien herhalen. (volgens mij doet Friesland dit ook)Het gaat erom de jongen ervaring bij te brengen in de reismanden, leren drinken en in hun oriëntatie naar huis. Op 18 augustus staat er een sectorvlucht gepland met Friesland, ik denk dat dit te vroeg komt. Oplossing zou zijn de 2 sectorvluchten en de semi nationale vlucht in de weekenden van 1, 8 en 15 september te vliegen. Een opbouw voorafgaand zou dan kunnen zijn voor noord: 4 augustus Duiven, 11 augustus Gennep, 18 augustus Weert en 25 augustus Bierges en voor zuid: 4 augustus Gennep, 11 augustus Weert, 18 augustus Tongeren en 25 augustus Isnes/Marche. Je hebt dan voldoende opbouw voor de 3 sectorvluchten. Afijn we gaan kijken wat het bestuur in samenwerking met het NPO uit de hoge hoed tovert.

Hitteprotocol
Je hoort er meerdere liefhebbers over. Hitteprotocol is prima, maar het moet gericht zijn op het moment van inkorven tot aan de lossing, het heeft in mijn ogen indirect niet met een temperatuur te maken. Een duif kan namelijk prima vliegen onder hete omstandigheden, zeker met een vroege lossing. Anders zou men in de warme landen nooit meer een vlucht kunnen hebben. Een duif moet tijdens het transport voldoende mogelijkheden hebben om te drinken, bijvoorbeeld een extra tussenstop om te drinken inpassen. Een duif moet voldoende zuurstof hebben, er zijn hiervoor berekeningen hoeveel dit moet zijn. Je moet kijken naar de hoeveelheid m3 ruimte je hebt in een oplegger en hier het aantal duiven op aanpassen dat geeft je dan ook het aantal duiven per mand. Kortom een leuke opdracht voor aankomende winter.

Op eigen hok
Jonge duiven africhten met een zuidoostenwind 4…iedereen weet dat je dan de problemen op je afroept. Ik stond zondagmorgen op 110 km met de oude duiven voor Sens. De jongen in de kofferbak en de bedoeling was om deze korter bij te lossen op 40 of 50 km i.v.m. die bewuste wind. Als je daar dan zo staat met prachtig weer en op dat moment windkracht 2 dan begint het te kriebelen…zeker als je de oude duiven als een speer ziet vertrekken. Denkend aan dat ze Deventer al in de pocket hebben haal ik de manden uit de auto…niet doen zegt een stemmetje nog maar daar trekt deze jonge liefhebber zich niets van aan…en ja hoor daar gaan ze. Op de terugweg kom ik de een na de andere koppel duiven tegen. Thuisgekomen waren de oude er al. Het wachten is dan op de jongen…om een lang verhaal kort te maken ik kreeg ze 1 voor 1 en miste er sávonds nog 14 van de 38…en op dit moment van schrijven nog 8….ja dat was me de zondag wel…iedereen heel veel succes op de laatste dagfondvlucht en met het oppakken van de jonge duivenvluchten!
27. jul, 2018
Tropenrooster
Wij en onze duiven zuchten onder de aanhoudende hitte die ons al weken in de greep houd. De afgelopen dagen is het nog gekker met temperaturen ruim boven de 30 graden. Een groot nadeel is dat er amper wind staat en dat maakt het veel onaangenamer als dat er een lekker fris briesje waait. Hier hou ik al 2 weken een tropenrooster aan, het betekent s ‘morgens even vliegen en sávonds blijven ze binnen. In mijn ogen heeft vliegen geen zin dan, bij sommige hokken trainen ze dan wel maar hier plaag ik ze er alleen maar mee.

Winnaars
Afgelopen weekend hadden we de eerste jonge duivenvlucht uit Deventer, grote winnaar in de A groep werd Gerrit Rorije, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het de nieuwe combinatie Mensinga-Popken die direct de 1e pakte en op teletekst stonden in het rayon, ontzettend leuk voor deze enthousiaste liefhebbers en een geweldige motivatie om door te zetten. Ook hadden we de nationale dagfondvlucht vanuit Chateauroux. De winst in de A groep ging naar Henk Kruize die zijn 110 op een keurige tijd pakte en dat deze doffer niet aan zijn eerste kunstje bezig is weten we allemaal, gefeliciteerd! In de B groep ging de overwinning andermaal naar Daan Rotman, deze doffer pakte de algehele winst in ons NIC en zat in de afdeling ook prachtig op tijd, gefeliciteerd Daan!

Jonge duiven
Moeizaam, zo kun je de eerste vlucht wel omschrijven. Kijkend naar de afgelopen jaren hebben we dit bijna elk jaar op de eerste vlucht. Ook zijn er verschillende meningen over hoe dit aan te pakken. Ik zag op een site van een collega melker dat die direct weer begon over half augustus beginnen. In mijn ogen niet de oplossing, misschien houd je meer jongen over inderdaad. En kijkend naar vorig jaar is dit ook zo. Maar ik weet zeker dat 90% van die jongen niet de juiste ervaring heeft opgedaan. De beste duiven kunnen hiermee omgaan maar als ik zie dat ik dit jaar 13 van de 28 heb verspeeld dan is de selectie gewoon verlegd van jonge duif naar jaarling. Dezelfde liefhebber gaf ook aan dat het in een andere afdeling veel beter ging…maar hoe dat zou kunnen? Duidelijk toch, die waren niet aan hun eerste vluchtje bezig maar misschien al aan de 3e, 4e of misschien nog wel meer. Ook in afd 5 kwamen de jongen prima af zonder verliezen, ik meen dat ze voor de 6e keer in de mand zaten, dus die zijn al 6 weken bezig en ook hier op de eerste vlucht best verliezen. 1 ding is zeker, als deze jongen straks de midfondafstanden krijgen zijn ze prima opgeleid! Mijn conclusie is, wil je de jongen serieus ervaring bij brengen en spelen op midfondafstanden? Dan moet je eerder beginnen! Maar hoe gaat men beginnen? Ik denk vanaf 1 juni 3x op 100 km, dan 3x op 150 km, 3x op 200 km en dan vanaf de eerste zaterdag in augustus wekelijks een opbouwend programma richting midfondafstanden. De jongen zullen dan een stevige basis hebben en met problemen heb je diverse mogelijkheden om weer in te stappen. En dan ook niet op de woensdag, nee zaterdags. Ja zullen ze dan zeggen daar hebben we geen opleggers voor, die huurt men dan maar van andere afdelingen.

Zuid oosthoek
Afgelopen zaterdag heeft zich hier een ramp voltrokken. Er zijn massa’s duiven weg in deze hoek. Liefhebber die 24 uur na de lossing nog maar 30% in het hok hadden. Ik kreeg een aantal zeer geëmotioneerde liefhebbers aan de telefoon. Liefhebbers die sávonds de hokken leeg hadden, erg triest als je al je ziel en zaligheid in de duiven steekt en dan zo ontredderd bij de hokken staat. Er worden verschillende argumenten aangevoerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik zal deze hier niet op papier schrijven daarvoor weet ik er te weinig van af. Lijkt me duidelijk dat hier een onderzoek naar gedaan wordt. Ik hoop dat de liefhebbers hun duiven nog wat na krijgen. Hier krijgt elke aanvlieger een goede verzorging, zijn ze dan voldoende hersteld worden ze s ’morgens heel vroeg weer vrij gelaten en bijna altijd is het dan 1 streep naar de goede richting.

Nationaal Chateauroux
Bijna 30000 werden er zaterdagmorgen om 7.20 uur losgelaten. Al gauw zag men aan de eerste meldingen dat de snelheid nog vrij hoog lag. Dat men op de verste afstanden aan snelheid moest inleveren was duidelijk. Maar hier hebben we ons eigen regio waar we tegen vliegen. De afstand die Chateauroux heeft vind ik persoonlijk te ver. Nu had men, net als vorig jaar, een snelheid die de duiven ook op de verste afstanden prima deed thuiskomen. Dat men dit totaal niet verwacht had zag men aan de aantallen hier in het noorden. Al met al was het over heel Nederland een prima vlucht.

Rondje afdeling 10
Op Chateauroux de 7e nationaal spelen op 1 van de verste afstanden! Dat deed team Koopman afgelopen zaterdag, een prestatie van formaat natuurlijk. En dat ook nog met zijn eerstgetekende. Geeft aan dat alles moet kloppen om tot goede prestaties te komen. Wat ik ook knap vind is dat Richard en Dylan Hilbrands de eerste in noord spelen en tevens in afdeling 10 hiermee een kopprijs pakken. Ook beide positief ingestelde liefhebbers, klasse heren!

Op eigen hok
Jonge duiven kwamen slecht, maar gelukkig heel goed na. Op dit moment mis ik er nog 1 en dan kun je spreken over een goede 1e JD vlucht. Jammer dat dit niet bij iedereen gelijk was…. Op Chateauroux had ik 3 mee en klokte alle 3 de duivinnen in een kwartier op ruim 700 km. Bijzonder! Niet heel vroeg, ik had het wel verwacht…persoonlijk had ik gehoopt op een 1050 a 1100 mpm vlucht. De 3 kwamen uitzonderlijk fit thuis en dan daarom denk ik dat ze “over” hadden. Uiteraard was ik heel blij dat ze thuis waren natuurlijk! Volgende week hebben we de afsluitende fondvlucht vanuit Sens en lossen we hier weer gescheiden van de andere helft van de afdeling. Ben benieuwd hoeveel deelnemers hier nog op inkorven. Voor aankomende weekend zijn de vluchten afgelast maar wij hebben zaterdag een gezellige BBQ op het programma in de vereniging. Een goed weekend!
20. jul, 2018
Heet heter heetst
Aan de zomer lijkt geen einde te komen, onvoorstelbaar over hoe een lange periode wij al mooi weer hebben. En het lijkt er ook nog eens op dat hier voorlopig geen einde aan komt. Iedereen geniet er met volle teugen van maar dat we best een spat water kunnen gebruiken zien we aan het gras en de gewassen die er gortdroog bij staan. Er zijn zelfs weersvoorspellingen die volgende week 40 tot 42 graden aangeven. En dat in ons noordelijke kikkerlandje…

Winnaars
Afgelopen zaterdag hadden we de laatste midfondvlucht vanuit Quiévrain. Het werd opnieuw een pittige vlucht met een noordoostenwind. Voor de 2e keer op rij werd deze vlucht gewonnen door Harrie Oving en zoon en ook nog met dezelfde duif! Van harte gefeliciteerd, heel knap. In de B groep was het combinatie Beijering-Klok die een knappe vroege duif hadden en dat nadat ze in 1 week 3 van hun beste doffers kwijtraakten. Dit was een mooie opsteker voor hun natuurlijk, gefeliciteerd! We konden ook de balans opmaken na 8 midfondvluchten. Ik werd onaangewezen kampioen en daarmee haalde ik 1 van de doelen die ik mezelf gesteld had, ontzettend blij mee. Aangewezen kampioen werd, heel knap, Gerrit Kuik. De beste midfondduif was de 330 van mij. Deze doffer won vorig jaar ook al een eerste tegen meer dan 15000 duiven en is de nestbroer van Pandora die 4 weken terug de 1e NPO Sens won. In de B groep ging zowel de on als aangewezen kampioenschap naar Jakob en Marga Bolk, met hun handjevol duivinnen natuurlijk een geweldige prestatie! De beste duif hier is van Alfred Super die ook aan een subliem seizoen bezig is.

Chateauroux
Aankomende zaterdag staat hij op de agenda, de vlucht die voor mijn gevoel een stap te ver is. De deelname is dan ook niet groot als ik het zo om mij heen hoor. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het zware seizoen die we tot nu toe hebben. Ook voor zaterdag lijkt de wind in de noordhoek te blijven, betekent dat het opnieuw loodzwaar gaat worden voor onze duiven. We zijn inkorfcentrum en om aan de vereiste deelnemers te komen wordt er van mij verwacht hier wel op in te korven. Als voorzitter pak ik dan mijn verantwoordelijkheid maar het gaat niet van harte omdat deze vlucht gewoon te ver is en zeker voor de jaarlingen die ik helaas heb.

Jonge duiven
Zaterdag is de start van het jonge duivenseizoen. Er staan 9 prachtige vluchten op de agenda waaronder 3 sectorvluchten met afdeling 11. Kijk voor de jongen vind ik de verwachte kopwind van zaterdag niet erg, ik hoop zelfs dat we alle 9 vluchten deze kopwind houden. Het lijkt me een prima selectie voor de jonge garde. Zijn ze er klaar voor? Dat vragen de meeste liefhebbers zich af momenteel. Er zijn al best grote verliezen geleden bij sommige liefhebbers. Hier valt het tot dusver mee maar die klap kan ook komen met de eerste vluchten. Afgelopen vrijdag zijn ze naar Hardenberg geweest en waren redelijk op tijd weer thuis al kwamen de laatste 2 pas de volgende dag. Het vliegen bij huis laat niets over en stopt met 10 minuten. Oorzaak ligt denk ik bij het opspelen van de hormonen. Ze beginnen elkaar wel erg leuk te vinden.

Rondje duivenland
Was het een ontketende Wendela Wiersema die iedereen vliegles gaf. Ze is de absolute en terechte midfond kampioen dit jaar. Vele afdelingen hebben de oude duivenvluchten al achter zich op een enkele dagfond na. Hier zijn ze al druk bezig met de jonge duiven. Zo hebben ook vele afdelingen ervoor gekozen om de eerste vluchten oud en jong te kunnen inkorven. Ik had dit zeker voor de eerste 2 vluchten hier in afdeling 10 ook liever gehad om de duiven voor Sens beter in het ritme te houden.

Nog nooit eerder beleefd
Vanmorgen liet ik de duivinnen los voor de training en al vlot hingen de dames weer boven het hok. Ik had de fietsen even klaar gezet om straks naar het werk te kunnen toen ik in mijn ooghoeken zag dat het koppeltje boven het gerstveld cirkelde om vervolgens gewoon in de gerst te landen!!! Twee duiven trokken op het laatste moment op maar 7 zaten er in. Ik hoorde een hoop kabaal en zag de gerst heen en weer zwiepen. Het was duidelijk dat ze er niet meer uit konden komen. Ik ging een meter of 40 dwars door het gerst heen op het geluid af. Na enige tijd zoeken had ik ze gevonden om ze 1 voor 1 zo uit het gerst pakken en laten vliegen. Ik heb het nog nooit eerder beleefd en dacht nog wel, wat als ik het niet gezien had??? Wat bezielt zulke duiven!

Op eigen hok
Afgelopen weekend kwamen ze weer lekker vlot naar huis. Het resulteerde in een 2e plaats als beste hok van afdeling 10 afgelopen weekend achter een niet te verslaan Wendela Wiersema uiteraard. Wat me opviel was dat ik maar liefst 3 doffers op kop had. Aankomende weekend gaan alle jongen mee naar Deventer. Ze gaan in de week voor inkorven niet meer weg. Ze krijgen rust en kunnen zich voorbereiden op de 1e vlucht. Ik hoor bij veel liefhebbers die ze nog even wegbrengen dat dit niet altijd goed verloopt. Zo jaag je er nog wel stres op voor de eerste vlucht en dat kan niet goed zijn. Ben reuze benieuwd naar waar ze staan, de training is zeer summier en houd met 10 minuten wel op. Ze willen gewoon niet langer. Er gaan er 3 mee naar Chateauroux, waaronder Lorelei die de 3e op Bourges vloog en zelfs afgelopen weekend weer prijs vloog van Quiévrain. Ik wens iedereen heel veel succes aankomende weekend!
12. jul, 2018
Druk duivenweekend
We zitten in het hoogseizoen momenteel, duiven op de dagfond, duiven op de midfond en ook nog de voorbereiding van de jonge duiven. Dat zo, n weekend je dan bakken met tijd en energie kost lijkt me duidelijk, ook je naaste omgeving krijgen dit mee en moeten hier vaak rekening mee houden. Maar als de prestaties goed zijn dan ben je het gauw weer vergeten.

Midfond
Hier was nogal wat verwarring over de losplaats. We hadden op het programma Rethel voor de noord groep en Reims voor de zuid groep. Twee schitterende losplaatsen, mooie afstanden voor de midfond, en beide ook prachtig zuidelijk gelegen recht onder de afdeling. Helaas kon zuid niet lossen in Reims en werd besloten om naar Chalons a Champagne te gaan. Dit nog weer ruim 30 km verder, in deze fase van het seizoen geen gelukkige keuze want op de verste afstanden kwamen ze op bijna 500 km. En na al die pittige kopvluchten de afgelopen weken was het een terecht protest van de liefhebbers op de verste afstanden. Iedereen ging ervan uit dat het Laon ging worden wat iets achter Rethel ligt en waar de Friezen vorige week nog prima losten. Helaas ging men aan deze optie voorbij en kregen we een probleem die er eigenlijk niet had moeten zijn. Zuid moest en ging naar Rethel. Aangezien noord hier ook stond kon je op de klompen aanvoelen dat die wieberen moesten. Dat er voor Noord ook korterbij gezocht werd vond ik nog niet eens zo raar. Maar als je vervolgens leest dat men helemaal weer naar de westkust trekt om te lossen in Quievrain begreep ik en met mij bijna heel noord niet. Quievrain ligt zo enorm westelijk dat de duiven van zuidwest Nederland naar noordoost moeten vliegen en dit is niet de vlieglijn die we binnen afdeling 10 en vanuit de rayonindeling hebben afgesproken. Ook vorige week een uiterst moeilijk concours vanuit dit westelijk station. Maar gelukkig corrigeerde onze LC en het bestuur de losplaats en werd het Chimay, zelfde losplaats maar recht onder de afdeling zoals het hoort. En gezien de vele positieve reacties vanuit het noorden een prima besluit van ons LC/bestuur!

Dagfond
Ook hier vooraf problemen en onduidelijkheid. Dit door het verzoek van Friesland om korterbij te mogen. Persoonlijk had ik hier geen problemen mee gezien het seizoen en de afstand. Maar ik begrijp ook wel dat de mensen op de kortste afstand hier geen fan van waren. Zij waren dan voor de nationale competities gelijk uitgeschakeld omdat ze niet voldoen aan de vereiste afstand. Er werd dan ook niet afgeweken van de losplaats. En eigenlijk vond ik dit prima want bij elk andere beslissing en daarmee veranderingen dupeer je liefhebbers. En zo gingen de duiven van ons donderdag op reis voor hier aan de noordkant een 700km + vlucht. Een afstand waarvan ik zeg dit is max voor ons noordelingen en zeker bij kopwind. En dat zag je zaterdag ook. Rond 18 uur vielen de duiven hier en in het uiterste noorden om 18.30 uur. Gezien de zwaarste omstandigheden kon je dit mooi analyseren. In het noorden hebben ze dan nog 3,5 uur verloop om hun duiven thuis te krijgen. Kijkend naar bijvoorbeeld Chateauroux wat nog weer 60 km en ruim een uur verder vliegen is kun je vaststellen dat dit voor de noordelijke afstand eigenlijk niet te doen is. Hiermee houd men te weinig tijd over om hun duiven fatsoenlijk thuis te krijgen ten opzichte van de zuidelijke helft van de afdeling. Terugkijkend was het een goede vlucht en een prima verloop. Ook het gezamenlijk lossen met sector 3 heeft onze duiven niet in de weg gezeten. Alleen je moet de uitslag wegzetten tegen je eigen vlieggebied anders ben je appels met peren aan het vergelijken.

Winnaars
Op de midfond werd het een mooie vlucht onder prima omstandigheden en was het Harrie Oving en zoon Robert uit Borger die de 1e pakten, van harte gefeliciteerd! In de B groep was het Stephanie Ottens JL die goud pakte op deze vlucht, van harte!
Na Chimay kon het lange wachten beginnen op de kraker uit Bourges, bijna 16000 duiven gingen hier om 6.50 uur de lucht in en vanaf 15 uur begonnen ze te vallen in het zuiden van sector 3. Ook was duidelijk te zien dat de snelheid gestaag afnam verder naar het noorden toe met de Noord 4 wind. Om 17.49 uur viel de winnaar van de A groep in Valthe op een afstand van 715 km en bijna 11 uur vliegen. In de B groep was het Daan Rotman die geweldig uithaalde met 1 en 2 en maar liefst 6 van de 7 in de prijzen. Door omstandigheden heeft Daan besloten dit jaar niet deel te nemen aan de marathonvluchten maar excelleert nu geweldig op de dagfond, gefeliciteerd! Op de marathonvlucht vanuit Dax met een afstand van maar liefst 1176 km presteerde Teun Speelman het om een 17e te spelen in afdeling 10, een hele knappe prestatie, gefeliciteerd Teun!

Rondje duivenland
Fenomenale uitslag Koopman op Bourges in afd 10 zuid, hij laat maar 1 andere liefhebber toe bij de eerste 10, geweldig! Een andere geweldige uitslag presteerde Kees Santing, hij pakte de 2e in afd 10 noord en heeft 4 van de 4 in een halfuur op 720 km. Ook Hilbrands en zn. ontzettend knap met 2 duiven bij de eerste 10 op bijna de verste afstand. Op Chimay pakte Wilfred Sebens het goud en gaf Wendela Wiersema een show weg, fantastisch. Wat verder opviel was dat Friesland in sector verband tekort kwam t.o.v. afdeling 10. Of de extra dag mand hier invloed op heeft gehad weet ik niet.

Nog even dit
Bourges was pittig en zeker onder de huidige omstandigheden. Ik vind wel dat als deze vlucht op het programma staat voor de dagfond hij ook mee moet tellen voor het dagfondkampioenschap, al dan niet als aftrekvlucht, anders doe je de dagfondspelers tekort in hun discipline. Je laat St.Vincent ook niet weg uit het marathonkampioenschap. Bij ons in de vereniging bijvoorbeeld mag je 1 aftrekvlucht hebben op de dagfond, omdat ik Chateauroux, zeker met kopwind, te ver vind wordt dit waarschijnlijk mijn aftrekvlucht. (of het moet een waaivlucht worden met zuidwestenwind zoals vorig jaar) Iemand die hem wel speelt mag hem dan weer gebruiken, prima. Zo maakt iedereen zijn of haar keuzes. Ook was ik positief verrast van de grote aantallen duiven die sommige liefhebbers in Noord inkorfden op Bourges, mooi dat deze liefhebbers ook zo enthousiast deelnemen aan de sectorvluchten.

Op eigen hok
Tevreden. Chimay was straffe kost maar ik pakte goede punten. Binnen 18 minuten 8 van de 10 in de klok en dan moet je tevreden zijn. Hier 2 doffers voorop en dat was de laatste weken niet meer gebeurd. Op Bourges op het laatst besloten om Lorelei hiervoor in te manden. Reden was dat de rover Pandora (1e Sens) pakte en zij hierdoor 4 broekpennen miste. Lorelei speelde al de 11e NPO Sezanne eerder dit jaar en is nog maar een jaarling. Eerlijk gezegd was het een beetje angst en beven…maar ze stelde me niet teleur en speelde een prachtige 3e NPO 10 noord. En vooral de fitheid waarmee ze terugkwam stemde mij tevreden en voor volgend seizoen kan ze een belangrijke rol spelen. Zoals Kees Bosua ook schrijft de topduiven dit seizoen kun je gerust een hok mee opbouwen, gezien de zware omstandigheden die we dit seizoen hebben. Persoonlijk hoop ik dat de wind nog lekker in de noordhoek blijft zitten, dat geeft voor de jongen ook een prima selectie namelijk. Hier gaat het moeizaam met het africhten, een aantal duiven zijn al weggebleven. Heb het gevoel dat ze er even door moeten….maar ja wanneer en hoe gaat dat gebeuren. Iedereen heel veel succes aankomende weekend!
4. jul, 2018
Wat een weertje...
Kan het nog mooier…nee denk het niet…wat worden we verwend met het weer tot nu toe dit jaar. Weinig tot geen klagen, al begint het nu wel erg droog te worden. Persoonlijk vind ik het een prachtig seizoen voor onze duiven. En ja ik weet het, dat denkt niet iedereen, de duiven krijgen het keer op keer niet cadeau dat klopt maar dit geeft momenteel gewoon een juist beeld op je hok denk ik. De tour de France is ook op zijn mooist als er bergopwaarts gefinisht wordt. Als we elke keer een vlakke rit hebben met een massasprint is het ook niet leuk en dat is met onze duiven ook zo denk ik.

Winnaars
Met een oostenwind 4 vanaf het westelijk gelegen Quievrain stond ons bij voorbaat al een zware vlucht te wachten. De ogen waren vooral gericht op de westkant natuurlijk. Bij ons in de vereniging is er langzamerhand weinig spanning meer, want wekelijks vallen hier de kopduiven bij Jakob Bolk. Wat een ongelofelijk seizoen draait deze liefhebber met maar 6 duiven mee. Van zijn buren hoorde ik dat hij hierbij flink wat hulp krijgt van Marga, zijn vrouw, en iedereen weet, waar een vrouw de duiven streelt wordt hard gespeeld! Heel knap Jakob en Marga geniet ervan en doorzetten zo! In de A groep was het de combinatie Bolk-Niks die de overwinning opeisten met een knappe vroege duif. Bij hun zijn de peilers gericht op de dagfond en gezien deze prestatie kunnen we weer vuurwerk verwachten aankomende zaterdag op Bourges!

Hulp bieden
Zaterdagmiddag had ik in Stadskanaal een BBQ bij een collega van mij. De beste man woont aan het water op “Plan Waterland”. Door de late aankomsten van onze duiven was het ongeveer half 4 dat ik er was. Eenmaal aangekomen werd ik al tegemoet gelopen door zijn dochter, er zit sinds een halfuur een duif aan de waterkant en die heeft ongelofelijke dorst…wat moeten we doen. Ik kon de duif zo bij de waterkant pakken en ze werd voorzien van water en wat vogel wintervoer. Ik gelijk het ringnummer invoeren en zo kwam ik bij een liefhebber uit in Winschoten, kon helaas de melker niet bereiken maar zag dat hij bij duivenvriend Marcel Jager in de vereniging zat. Die ingelicht en in overleg werd besloten dat de duif door mij meegenomen werd naar Valthe en zondagmorgen op 8.30 uur gelost zou worden. Al vroeg zondag kreeg ik een app van Marcel dat de duif thuis was. Ik heb mijn collega direct ingelicht en ze vonden het natuurlijk prachtig. Wat niet zo mooi was het telefoontje van Gerrit Rorije zondagmorgen, zijn 720 (momenteel 1 van de beste in de noord) was thuisgekomen met een enorm gat in zijn krop waardoor het voer en water er zo uit liep. Besloten om gelijk in de auto te springen en naar Standskanaal te rijden. Daar aangekomen hebben we samen de krop gehecht en ik moet zeggen dat het heel goed gelukt is. Ik hoop dat de duif snel hersteld.

Bourges
Wat een weekend hebben we voor de boeg, Dagfond Bourges en midfond Rethel, voor de echte liefhebber heerlijk denk ik! Bourges is denk ik voor noord Nederland de max afstand op de dagfond, maar dat is mijn mening. Zaterdag gaan we hem vliegen in sectorverband en dat met sector 3 en 4 samen los. Doordat afdeling 10 hem niet rekent tot de kampioensschappen zijn er misschien liefhebbers die hem aan zich voorbij laten gaan, maar vast niet de echte dagfondspelers. Door de keuze van de afdeling hebben we dit jaar maar 3 echte dagfondvluchten door de uitval van de 2e dagfond, qua afstand had Bourges hier prima bij gekund maar het is niet anders. We hebben het zo met elkaar afgesproken en de gezamenlijke besluitvorming is en blijft belangrijk. Voor volgend jaar zal het er waarschijnlijk anders uit gaan zien, een concept dagfondprogramma ligt klaar en zal binnenkort door sectie dagfond gepresenteerd worden. Persoonlijk vind ik het een prima programma, goed opbouwend en met inachtneming van de kortste als ook de langste afstanden.

Rondje duivenland
Marcel van Zanden mist net de 1e in afdeling 10 Noord, jammer van deze topmelker die ik s’morgens persoonlijk in de app al tot favouriet had gebombadeerd voorafgaand aan de vlucht maar de 2e pakken is nog steeds een geweldige prestatie! Met de oostenwind vielen de snelsten zo als verwacht aan de westkant maar dat is het mooiste in onze sport er is bijna geen weekend gelijk qua weer of wind dit jaar. Gebroeders Leideman doen nog steeds waar ze goed in zijn en dat is de 1e pakken in afdeling 10 zuid er staat gewoon geen maat op deze topmelkers dit jaar. Hok Huijsmans was weer dominant in afde 2 met 5 bij de eerste 10. Het was ook weer Verker show in afd 5 en andermaal Peter Jansen die in afd 9 aan de oostkant de overwinning pakt, dat is klasse natuurlijk!

Op eigen hok
Korte samenvatting: Geen echte vroege maar ze kwamen als de brandweer! In 45 minuten alle 15 thuis konden niet veel zeggen. Ook op de zondag waren er nog vooral vele goede duiven onderweg hoorde ik. Hier besloten om toch op Bourges in te korven. Een stuk of 5 gaan mee donderdag en de rest naar Rethel. En ja wat gaat er naar Bourges, over die keuze kunnen we nog even nadenken. Maar de eerste tegenvaller is er al, had Pandora (329 en 1e op Sens) graag gespeeld gezien de huidige vorm. Helaas kwam zij vanmorgen met een gat in de vleugel thuis van de ochtendtraining, ze mist 4 broekpennen waarschijnlijk door een aanval van een roofvogel vermoed ik. Hierdoor valt ze af voor de Bourges ploeg en dat is voor mij een streep door de rekening aangezien ze mijn topfavouriet was voor een vroege prijs. Er blijvt voor mij een ploegje “prijsvliegers” over en moet ik echt hopen op een uitschieter. Na komend weeken komt het einde van het oude duivenseizoen al weer naderbij en kunnen we ons opmaken voor de jonge duiven. En met deze weersomstandigheden zal dat niet zonder slag of stoot gaan. Vooral de keuze van wel of niet africhten is momenteel moeilijk maar dat zal voor iedereen gelijk zijn. Iederen heel veel succes aankomende weekend op deze 2 prachtige vluchten en laten we ook niet vergeten dat de marathonmannen ook nog Dax (middaglossing) en Barcelona (ZLU ochtendlossing) hebben. Kortom er moet weer gebikkeld worden door onze duiven!
26. jun, 2018
Weekje vakantie…
Even een weekje tijd voor mezelf. Diana was afgelopen week samen met een vriendin naar Portugal. Dat betekent dat ik verantwoordelijk was voor de gehele verzorging van ons dierenpark. Aangezien dit best een klus ging worden had ik ook maar besloten om de hele week vrij te nemen. En ik heb wel net zoveel genoten denk ik als Diana in het zonovergoten Portugal. Best wel lekker even een weekje alleen en doen en laten waar je zin het hebt. Ik moest er alleen voor oppassen om niet de hele dag in het duivenhok te gaan zitten haha. Vandaar ook geen weekstukje vorige week, even helemaal niets. Wat wel heel mooi was dat er veel mensen waren die me vroegen waar de column bleef, dat geeft aan dat het gelezen wordt en dat vind ik geweldig! Ik heb vaker aangegeven dat ik het uitstralen van plezier en het saamhorigheidsgevoel van duivenmelkers onderling heel belangrijk vind. In mijn hobby geen ruimte voor einzelgängers met een denkwijze van ik eerst en dan zij. Willen we zorgen dat de duivensport blijft bestaan dan moeten we meer in de WIJ vorm gaan denken. Wij hebben postduiven en we moeten elkaar wat gunnen.

Winnaars Morlincourt
Ook hier ga ik niet aan voorbij. We hadden vorige week een sectormidfondvlucht vanuit Morlincourt. Afdeling 10 en 11 gezamenlijk los om 8 uur met een stevige zuidwestenwind. Een wind die we het afgelopen seizoen nog niet vaak hebben gehad. Persoonlijk ben ik hier niet blij mee maar er zijn liefhebbers die hier wel snelheidsduiven voor hebben en dat gaf direct ook een andere uitslag. Bij ons in de vereniging ging de overwinning naar de gebr. Bolk en ze hadden daarnaast ook gelijk 3 bij de eerste 10. Ook was hun eerste duif in groot verband goed voor een topnotering, klasse! Het was een familie feestje want in de B groep was het kleine broer Jakob die het hele seizoen al groots in zijn (duiven) daden is. Hij pakte de 1e in de B groep, klasse!

Sens en Tongeren!
Tsja…ik ben er best nog wel een beetje beduusd van eerlijk gezegd…als je op de zaterdag beide vluchten een 1e in de afdeling (noord) speelt dan kun je wel spreken van een unicum. Natuurlijk doe je er veel voor en komen ze de laatste weken ook goed maar dit is wel bijzonder. Beide vluchten gingen om 7 uur los. S ’morgens arriveerden de vitesseduiven na iets meer dan 3 uur vliegen. Met een keiharde noordwestenwind 4 kregen ze het niet cadeau en moest er hard gewerkt worden. Dat het zwaar ging zag men in het verloop. Bij de meesten zaten er gaten in de aankomsten tussen de duiven. Met een duivin op kop gevolgd door een doffer pakte ik de winst. In de B groep was het andermaal Jakob Bolk die de eerste en ook de tweede prijs pakte, echt heeeeel goed!! Dat de verwachtingen voor de middag hooggespannen waren moge duidelijk zijn. Tegen 14.45 uur viel de laatste van de Vitesse op de plank, niet goed voor je hart! Daarna gebeld met Bennie Suk, we zagen de meldingen in de voorhand en zeiden tegen elkaar dat ik om 14.53 uur ongeveer moesten draaien. Vlak hiervoor verbraken we de verbinding en wensten elkaar succes. Nauwelijks de stelling ingenomen of er komen 2 duiven over de bomen aan knallen waarvan later bleek 1 aanvlieger die rakelings over het hok schoot en bij de 3e buren op het platte dak neerstreek….gevolgd door inderdaad mijn duivin! En daar sta je dan aan de grond genageld…ik begon spontaan in de handen te klappen…lekker slim Gerald als de duif bijna 70 meter verderop zit. Toen ik het besef terugkreeg holde ik naar de garage om hier een bal te pakken en dat rende de hoofdstraat op naar de 3e buren, hier over het hek geklauterd om de bal op het dak gooien…gelukkig gooide ik in de goede richting en vloog ze op. Ik weer terug hollen naar het hok, onderweg dacht ik nog er kunnen best een paar kilootjes af Gerald, eenmaal aangekomen bij het hok zat ze gelukkig op de klep en had het verlossende piepje geklonken. Kijkend op de meldlijst zag ik dat ze er nog best bij stond. Het betekende de overwinning in de vereniging, rayon en 1e NPO afdeling 10 noord. In de B groep was het comming man Alfred Super die de eerste pakte, hij zet zichzelf op de kaart de laatste weken. Na een aantal moeizame seizoenen lijkt het erop dat hij de definitief de weg naar boven heeft gevonden, doorzetten Alfred!! Ook hadden we dit weekend alweer de 3e marathonvlucht vanuit Perigeux, van onze vereniging had Teun Speelman er 10 mee waarvan er 5 prijs vlogen te beginnen met een 43e in afdeling 10, een prima prestatie!!

Dankbetuiging
Ik wil iedereen bedanken voor de vele felicitaties en leuke woorden op ieders eigen websites. Ik ben zelf ook iemand die anderen feliciteert met hun prestaties en dan is het leuk deze ook weer te ontvangen. Het is voor de sport namelijk ontzettend belangrijk om elkaar wat te gunnen. Gelukkig is de bereidheid, zeker onder de jonge liefhebbers, hier groot in.

Sectorvluchten
We hebben nu een tweetal sectorvluchten gehad, 1 midfond en 1 dagfondvlucht. 1 ding viel zeker op beide vluchten op: Er vallen overal vroege duiven, en nee dat betekent niet dat ze allemaal in de zelfde mpm vallen maar dat is in geen enkele uitslag zo. Zowel in afdeling 10 als 11 zitten de vroege duiven door het hele vlieggebied heen verspreid. Zeker voor de dagfond is dit de toekomst, gezien het aantal duiven wat men hier nog op inkorft. Op zulke afstanden kunnen we en moeten we denk ik ook gezamenlijk concoursen in de toekomst. Het heeft mijn steun in ieder geval. Een voor mij aansprekend persoon uit het noorden wist me te vertellen dat er dan geen deelname uit het noorden te verwachten was. Ik weet zeker dat de liefhebbers die graag dagfond spelen en hier hun discipline van hebben gemaakt zeker blijven inkorven. Ook was het aantal duiven in noord niet minder als de voorgaande 2 dagfondvluchten dit jaar. En je hoort het gewoon van iedereen (dagfondspelers), ook in Noord, dit kan niet langer. Aan sectie dagfond een mooie taak om te zorgen dat men de handen ineen slaat voor het dagfondseizoen 2019. Deze vlucht heeft in ieder geval uitgewezen dat men prima samen kan lossen vanuit dezelfde losplaats als men elk zijn eigen uitslag blijft behouden in het eigen vlieggebied.

Rondje duivenland
Proficiat Alex Uiterwijk!!! Als ik het 1 iemand had gegund afgelopen weken dan was het deze sympathiek liefhebber uit Schoonoord. Ik denk voor hem een geweldig eerbetoon aan zijn pas overleden vader. In deze voor hem en zijn familie moeilijke tijd zo een 1e te pakken dat moet hem goed doen. In noord waren het verder vader en zoon Hilbrands die op 1 van de verste afstanden prima meekomen en dat geld ook voor de combinatie Westerhuis uit Borgsweer, klasse! Op de marathonvlucht vanuit Perigeux was het andermaal Team Koopman die hun suprematie toonden op deze vluchten. Als je dan ook nog kortste afstanden in sector 3 klopt met kopwind, ja dan ben je echt de beste. Wat verder opviel is de superduif van Elzinga in afdeling 11, vorige week 2e in de sector met een zuidwestenwind en nu 1e in de sector met noordwestenwind, echt super!!

Op eigen hok
Ja wat moet je zeggen na deze 2 overwinningen, het zit wel goed in ieder geval denk ik. Ik hoop dat de ouden de vorm nog een poosje vasthouden. We hebben nog 3 midfondvluchten te gaan en na de mindere vlucht van vorige week met de hoge snelheden kan ik me nog weinig slippertjes veroorloven. Opnieuw zal alles de korf ingaan vrijdag, ja ook weer de dagfondduiven. Het lijkt erop dat ik geen, of beperkt, Bourges en zeker geen Chateauroux ga spelen met mijn ploegje jaarlingen. Zeker de beste duiven momenteel niet, die hebben genoeg laten zien en een (duif)kampioenschap boeit me niet zoveel om deze goede jaarlingen in de weegschaal te zetten. Als er wat meegaat zijn dat een paar duivinnen onder het mom proberen een eendagsvlieg te pakken voor wat puntjes. Op 4 augustus hebben we de laatste dagfondvlucht staan, kijken of ze er dan nog zin in hebben. We zitten dan namelijk al midden in het jonge duivenspel en voor de werkende liefhebber wordt het dan wel erg druk als je hier ook nog de nodige ambitie in hebt. Afijn we zullen zien, 1 doel is gerealiseerd en nu de focus weer op aankomend weekend. Iedereen heel veel succes!
12. jun, 2018
Een lang duivenweekend…
Reeds op donderdagavond de gang naar het clubgebouw gemaakt en dat elke avond tot en met de zondag. Nu is dat geen straf want het is bij onze een gezellige boel op de club. Maar het geeft wel een druk weekend zo. Tel daarbij de moeizame weersomstandigheden op en dan was het weer veel wachten. Bij de vitesse vanuit Gennep hoefde dit niet zolang. In Nederland prima omstandigheden maar bij de Frans Belgische grens was dit anders, Sourdun werd Rethel en ook nog uitgesteld…uiteindelijk zondag pas om 11.15 uur los. En dat werd een hele pittige en onregelmatige vlucht. Het betekent dat de weersomstandigheden onderweg nog niet optimaal waren. Een harde noot was er te kraken voor de lossingscommissie maar ondanks de teleurstelling voor velen om de vlucht in te korten, en dat het hierdoor geen fondclub vlucht was, is het een terechte beslissing geweest en heeft de LC prima gehandeld.

Winnaars
De grote winnaar en tevens een hele verrassende was toch kameraad Bennie Suk, hij presteerde het zelfs om de gehele afdeling achter zich te laten op Rethel. Een opsteker van jewelste voor deze fanatieke melker waarvoor het dit seizoen niet echt mee zat. In de B groep was het marathonspeler Daan Rotman die 1 en 2 pakte en zelfs 5 bij de eerste 10 had, ontzettend knap. Het geeft ook een beetje aan wat voor vlucht dit was, ook in Assen en omstreken werden er veel marathonduiven gepakt bij de eersten. Gennep op zaterdag verliep een stuk beter, hier vlot lopende concoursen. In de A groep was het Rob Noordergraaf die hier de 1e pakte, na een moeizaam begin van het seizoen pakt ook hij de draad op. In de B groep was het de Combinatie Beijering-Klok die de 1e plek opeiste, ook zij hebben een moeilijk begin van het seizoen gekend.

Rondje duivenland
Als eerste wil ik graag mijn waardering uitspreken voor de gebroeders Schrik uit Ter Apel naar aanleiding van de uitslag op Chalons a Champagne. Als je op de verste afstand, met kopwind, je zo op de uitslag tussen de groten kunt zetten, dan neem ik mijn petje daar voor af! Trouwens er waren meer van hun vereniging die zich in de kop vlogen. Een aantal afdelingen durfden het aan om zaterdag toch de dagfond te lossen en dat ging niet overal even voorspoedig. Afd 1 t/m 4 die gezamenlijk in Argenton stonden hadden het beste verloop. Afd 7,8 en 9 uit Gien die om half 11 losten hadden het beduidend moeizamer. De geweldige samenwerking tussen al die afdelingen is zeker een compliment waard! Voor de zondag reden alle andere afdelingen korter bij. Afd 5 en 6 gingen naar Laon, afd 10 zuid en 11 naar Chalons a Champagne en onze Remie’s van Afd 10 noord stonden in Rethel. Alle zondagvluchten kenden een heel moeizaam verloop waar er sávonds nog veel duiven weg waren.

Sectorvluchten
Aankomend weekend staat de eerste van een reeks van 7 sectorvluchten op het programma. Met Morlincourt, een midfondvlucht, trappen wij af. Reeds op donderdag inkorven en wel bij een NIC, dat is een verplichting. Ik hoor van velen dat er naar uitgekeken wordt, een mooi groot concours met veel duiven. En dat ook nog van een afstand die voor alle liefhebbers te doen is, of je nou snelheidsspeler bent of dagfondspeler. Ik hoop dat de weersomstandigheden beter zijn als afgelopen weekenden, het lijkt een zuidwestenwind te worden. Het kan maar zo dat deze vluchten de toekomst zijn voor de midfond. We gaan het meemaken aankomende weekend!

Een mooi weekje voor de boeg
Deze week nog werken en dan een hele week vrij! Diana gaat samen met haar vriendin naar Portugal en ik heb besloten om die week ook vrij te nemen. Ten eerste moet de hele dierenpark verzorgd worden in mijn eentje maar ik ga ook zeker even van de rust genieten. En ja Diana weet dit ook hoor haha. Tevens zal ik proberen om de jonge duiven aan de praat te krijgen een mooi karweitje voor deze week.

Eigen hok
Met de vitesse 4 bij de eerste 10 en met de fond 2 bij de eerste 10 in de A groep van de vereniging ging het prima maar toch een tikkeltje teleurstellend. Vooral het uitstellen van de dagfond en het niet hebben van een dagfondvlucht werd ik niet blij van. Een terechte beslissing daar is geen twijfel over mogelijk, heb nu alle duiven weer thuis in het hok. Maar als je er naar uit hebt gekeken en dit je prioriteit heeft dan is het zuur. Desondanks met deze omstandigheden tevreden! Nu zorgen dat we ze weer in het gareel krijgen voor donderdag, voor de Gennep duiven zal dit geen probleem worden maar de Rethel duiven hebben wel een tikkie gehad hoor. Ik wens iedereen een fantastische sectorvlucht toe aankomend weekend en dat de kopduiven over de gehele sector mogen zitten! Tot volgende week.
5. jun, 2018
Risico’s
Winnaars
De winnaar in de A groep van onze vereniging was Jan Kooistra uit Stadskanaal, van harte proficiat Jan! In de B groep ging de overwinning naar Geert Oosting uit Valthermond, zijn 400 was niet aan zijn eerste proefstukje bezig. Met 5 bij de eerste 10 in de A groep ging het in Valthe ook prima! De tussenstanden na 4 midfondvluchten is spannend, in de A groep was Gerrit Rorije ongenaakbaar de eerste vluchten maar inmiddels heb ik hem tot op 3 punten kunnen naderen. Dat wordt nog een mooie strijd de resterende midfondvluchten. Aangewezen is Harm Hulshof de man, als je elke week kunt bouwen op een constante doffer dan geeft dat een heerlijk gevoel, zijn 003 staat ook 1e duifkampioen. In A groep staat nog steeds Jakob Bolk bovenaan en de gebroeders van der Veen 1e aangewezen.

Resterend programma
We hebben nog 4 midfondvluchten op het programma, Morlincourt (sector 4), Quievrain, Rethel en Quievrain. Nog 2 vitessevluchten, Gennep, vermoedelijk Weert en 5 dagfondvluchten, Meaux, Troyes, Bourges, Chateauroux en Sens. Er kan dus nog van alles gebeuren, zeker omdat Morlincourt tussen 2 dagfondvluchten in zit en dan moet er weer een keuze gemaakt worden om ze door te spelen of niet. Voor de liefhebbers die hier wel voor kiezen maken hun duiven veel kilometers de komende weken! Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de 2 sectorvluchten Morlincourt en Troyes van volgende week. Wat betekent een grote lossing voor de algemene spreiding bijvoorbeeld. Hier in Noord hoor je van de “critici” dat gaan we lang niet redden tegen de zuidoosthoek…persoonlijk, als ze sneller zijn heb ik hier geen problemen mee…we hebben hier eigenlijk ook niets mee te maken, ik kijk nu ook niet naar de snelheden van zuid t.o.v. noord. Noord moet naar zichzelf kijken, als doel spelen bij de 1e 10 in noord op teletekst…ook van zuid staan er maar 10 op teletekst hoor. Gewoon mooie grote concoursen met een grote spreiding en vliegen in en tegen je eigen gebied.

Op naar de 2e dagfond
Aanstaande donderdag inkorven voor Meaux en qua afstand blijven we gelijk. Ten opzichte van Sezanne staan we wel weer westelijk, maar nu waarschijnlijk geen oostenwind. Al lijkt het wel weer een kopwind te worden, dus onze duiven blijven het zwaar houden. Nu rijst de vraag wat gaat er mee? Na afgelopen weekend dus alle duiven te hebben gespeeld met 2 nachten mand is de voorbereiding uiterst kort naar de donderdag. Ik kies waarschijnlijk voor de duivinnen, een tiental zit er waarschijnlijk niet in deze keer. Dan kijkend naar de afdeling, vorige dagfond 1814 duiven. Al een belabberd aantal natuurlijk! In de vereniging al meerdere gehoord die nu niet meer inkorven op deze mooie discipline. Als we 1500 duiven halen mogen we blij zijn denk ik. Eigenlijk kan dit niet en moeten we dit ook niet willen. Ik hoop dat ons afdelingsbestuur dit langzamerhand ook inziet en reeds aankomende donderdag ervoor kiest om gezamenlijk naar bijvoorbeeld Troyes te gaan. Met 2 weken zal dit in sectorverband namelijk ook gebeuren dus wat is nu de meerwaarde om met 2 bijna lege vrachtauto’s naar Frankrijk te blijven rijden?

Rondje duivenland
Ook de marathon is van start gegaan afgelopen weekend. Suprematie van team Koopman op Limoges! 1 en 2 in sector 4, geweldig! Verder losten 7 afdelingen op zaterdag en 4 op de zondag. De lossingen op zaterdag verliepen beduidend moeizamer dan op zondag. In afdeling 5 werd er donderdag al ingekorfd voor de dagfond dat betekent dat deze duiven 3 nachten mand hebben gehad! Ook hier zal een groot gedeelte donderdag weer in de mand zitten.

Op eigen hok
Tevreden, binnen 40 minuten had ik alles thuis. In de vereniging 11 van de 18 in de prijzen met 5 bij de eerste 10. Dat betekent dat het met de vorm en conditie wel goed zit. Nu wachten dat het gehele plaatje een keer klopt voor een goed resultaat in groter verband. De duiven trainden afgelopen week belabberd. De duivinnen streken me afgelopen week tot 2x toe op een groot plat dak bij de buren verderop, dit had ik nog nooit beleefd. Toch had het geen invloed op de prestaties, de basisconditie is er en dan vind ik training niet zo belangrijk meer. Nu is het zaak om de vorm vast te houden en de duiven weer goed te krijgen voor de dagfond donderdag. De keuze is gemaakt om alleen maar duivinnen in te korven, waarschijnlijk 8 stuks zo als de wind nu blijft. Word het weer oost dan vallen hier sowieso nog 3 van af. De jongen zitten nog in een soort van pubertijd, het verstand is er nog niet. Soms willen ze wel volwassen zijn maar dat houden ze nog niet zolang vol. Binnenkort zullen ze echt aan de bak moeten, zie er nu al tegenop. Ik wens iedereen hele mooie vluchten aankomende weekend en heel veel succes!
29. mei, 2018
Harde vluchten
Wat een seizoen tot nu toe, bijna elke week een oostenwind en daar boven op warme tot hete temperaturen. Sommige klagen over een zwaar programma, beste mensen het is niet het programma wat het zwaar maakt maar de omstandigheden. Hadden we tot nu toe elke week zuidwestenwind gehad dan had je er niemand over gehoord al hadden we elke week 400 km+ vluchten gehad. Nu zag je afgelopen week dat het al zwaar ging op 200 km. Het is een seizoen met een heuse afvalrace, je ziet wekelijks duiven afhaken. Ik vergelijk het met de Tour de France, 3 weken hard koersen met uiteindelijk de sterksten die over de streep komen. We zijn nu 8 weken onderweg en het peloton is bijna gehalveerd, en we moeten nog ruim 8 weken met hierbij 5 dagfondvluchten…als we zulks omstandigheden blijven houden kun je straks zeggen dat de mand inderdaad heeft geselecteerd en dat vind ik prima!

Winnaars
In de vereniging een laag aantal duiven op de dagfond, de meesten hadden echter wel hun beste duiven mee. En dat had je ook echt nodig, met snelheden rond de 1100 mpm spreek je over een hele zware vlucht. De overwinning in de A groep ging naar ondergetekende met een jaarling duivinnetje, onder toeziend ogen van onder andere Gerrit Rorije, kwam hij uit de oosthoek zo over het dak vallen. 1075 mpm was genoeg voor de 1e plaats in de vereniging, 4e in het rayon en 11e in de gehele afdeling ondanks de oostenwind. In de B groep was het de gebroeders Van der Veen die de overwinning pakten, ze zijn aan een heel goed seizoen bezig en je ziet het plezier op de gezichten van deze sympathieke liefhebbers! Op de korte vlucht vanuit Weert was het ook al werken geblazen voor de duiven. Ook hier ging de overwinning in de A groep naar ondergetekende, evenals plek 2, beide duiven kwamen reeds uit het noordoosten en na de melding van Edwin Schuiling (1295 mpm) had ik er niet zo’n vertrouwen meer in. Maar al snel werd duidelijk dat deze 2 duiven best op tijd zaten. In de B groep was het andermaal Jakob Bolk die met zijn handjevol duivinnen iedereen op achterstand zette. Dat Jakob het(samenspel) besturen niet mist zie je nu wekelijks aan zijn prestaties. Mooi op de duifjes blijven concentreren aan de Anne de Vriesstraat in plaats van duivenpolitiek geneuzel Jakob!

Rondje duivenland
Wat zo opviel: natuurlijk de 1e in de afdeling van Edwin Schuiling op Weert, ontzettend knap! Verder de uitstekende prestaties van Frans Weggers en Marcel van Zanden op beide vluchten. In Zuid waren het de gebroeders Leideman met opnieuw een afdelingsoverwinning. Wat een ontzettend geweldig hok met duiven. Kijkend over de grenzen viel op dat de grote namen in afdeling 5 “normale” aantallen duiven inkorfden op de dagfond, en geweldig speelden, maar dat we toch een gevarieerder uitslag zagen. In Noord Holland een 2e NPO van de gehele afdeling voor Peter Crans op de verste afstand, fantastisch natuurlijk.

In goed overleg goede beslissingen nemen
De beslissing van de lossingscommissie om uit te wijken naar het oostelijker gelegen Sezanne verdient natuurlijk een dikke pluim. Iedereen herinnerd zich nog de dramatische Nanteuil van vorig jaar, massa’s goede duiven bleven achter. Ook nu was het de bedoeling om weer naar deze losplaats te gaan. Nanteuil ligt westelijk gelegen bij Parijs en dat met een oostenwind is geen goede combinatie gebleken. Sowieso ben ik een tegenstander van lossen in het westen. Ik vind dat je ten allen tijde een losplaats moet hebben recht onder je afdeling, zo vermijd je kruislossingen en wordt het concours het minst beïnvloed door omstandigheden. Het was een prima beslissing en dat hoorde je van vele liefhebbers. Tuurlijk de vlucht was zwaar maar er zijn weinig duiven achtergebleven, dat had met een Nanteuil wel eens anders kunnen zijn.

Publiciteit
Ik en met mij andere vrienden krijgen nog weleens een mail van een boos iemand uit het noorden. De reden hiervoor is vaak dat we weer iets teveel hebben gewezen op het “samen” in de noordelijke duivensport afdeling 10. Sommige oude liefhebbers hebben een andere kijk op het “samen” dan wij jongere liefhebbers. Ze denken nog prima jaren te kunnen concoursen (midfond/dagfond) met de huidige populatie duivenmelkers in Noord Nederland. Wij jongere melkers denken daar anders over, vooral met name de dagfond. Ik neem als voorbeeld dat er 1814 duiven van noord in Sezanne stonden en 36 km verderop een ruime 2000 in Troyes van zuid. Twee vrachtauto’s die samen nog niet eens vol waren. Wat heeft dit gekost? 2 chauffeurs, 2 convoyeurs en 2 vrachtauto’s. We hadden toch gewoon samen in Troyes moeten staan? 1 lossing 2 uitslagen voor noord en zuid apart, elk hun eigen waardering zoals het in alle andere afdelingen ook gebeurd. De hardschreeuwers korfden geen of weinig duiven in afgelopen zaterdag op de dagfond. Bijna alle liefhebbers die wel het “met elkaar” uitdragen stonden wel op de uitslag, bijzonder dat deze groep in de greep wordt gehouden door deze schreeuwers. Nu is er een mail wel of niet per ongeluk doorgestuurd naar alle secretariaten in de afdeling en in deze mail werden namen genoemd, ook mijn naam. De andere 2 zijn ook jonge enthousiaste liefhebbers die hun nek uitsteken voor de toekomst van de duivensport. Wij krijgen van deze oude vastgeroeste groep mensen vaker van deze “vriendelijke mails” op zich geen probleem en we gaan hier goed mee om. Nu kan iedereen in de mail lezen met wat voor mensen wij te maken hebben. Ik kreeg uit de hele afdeling veel vragen naar de voorgeschiedenis, een kleine inhoud heb ik staan in mijn weekstukjes van de vorige weken onder het kopje CCOG. Dan wordt u veel duidelijk denk ik.

Op eigen hok
No guts No glory dacht ik afgelopen week. In mijn vliegploeg nog 2 oude duiven waarvan er maar 1 geschikt is voor de dagfond. Dat betekent dat er jaarlingen naar de fond moesten, een gok en geen gemakkelijke keuze dat zeg ik eerlijk. Maar als ze gezond zijn en de kwaliteit hebben dan ben ik er van overtuigd dat ze het aan kunnen. En dat bleek gelukkig wel. Super tevreden over beide vluchten en aan de oostkant van de afdeling met deze wind. Nu een zaak om ze erbij te houden, de omstandigheden zijn momenteel week op week heel zwaar. Voor aanstaande zaterdag lossen we vanuit het westelijke Quievrain, en lijkt het opnieuw zwaar te worden. Kijken of we ze weer klaar kunnen maken voor deze beproeving. De jongen gaan heel langzaam beginnen te vliegen en dat allemaal in een koppel. Kijken of dit uit kunnen bouwen, hoor links en rechts nog steeds dat er liefhebbers zijn die problemen hebben met de gezondheid van hun jongen. Zou het ook te maken hebben met het extreme warme weer? Aanstaande zaterdag midfond nummer 4, iedereen veel succes!
22. mei, 2018
Gelijke omstandigheden
Afgelopen zaterdag was dit beslist niet het geval. Maar wanneer hebben wij dit wel in de duivensport? De invloeden van het weer bepalen elke week de vlucht, is het niet de wind dan wel zoals zaterdag de voorspelde opklaringen die voor een groot gedeelte van de liefhebbers te laat kwam. Achteraf is het makkelijk praten, een uurtje later lossen misschien? Of toch naar zondag uitstellen. De berekeningen op de zaterdagmorgen waren dusdanig dat de opklaringen ruimschoots over ons vlieggebied lagen op het moment dat de duiven thuis kwamen. Maar het is niet iets wat wij kunnen sturen of de aandrijving harder of zachter kunnen zetten. Kijkend naar afdeling 9, een afdeling die niet zo breed is als de onze, kenden een prima vlucht. Dat Friesland uitstelde was s’morgens al duidelijk, hier bereikten de opklaringen de westkant aan het Ijsselmeer al in de eerste berekeningen veel te laat.

Grote verschillen
Dat de verschillen groot waren bleek uit de berichten die ik zo aan het eind van de middag kreeg van liefhebbers aan de westkant. Toen wij de klokken al leeg hadden was er bij hun nog minimaal 80% weg. O.a. de afdelingswinnaar van vorige week, Marcel van Zanden, appte mij om 18.30 uur dat hij 4 van de 43 thuis had…hier schrok ik wel van. Bij iedereen waren er grote gaten in de aankomst, een kwartier tot bij sommige wel een uur. Ik zelf pakte er 3 in 5 minuten achteraf een uitzondering. Gelukkig kwamen bij veel liefhebbers de duiven sávonds en de dag erna goed terug. Er waren sommige bij die de zaterdagnacht geen oog dicht hebben gedaan omdat hun beste duif nog weg was. 1 van deze liefhebbers waren de top combinatie Hilbrands en zoon die hun 870 laat op de zondagmiddag weer kregen gelukkig. Ook op de maandagmorgen kwamen er nog veel duiven weer, maar voor sommige was deze thuiskomst van korte duur… zo ook bij Rene Dalmolen. Hij kreeg een duif zo vermoeid weer dat het na pas een uur thuis te zijn dood in het hok lag… dat is ontzettend sneu natuurlijk…zo’n karakter tonen en dan alsnog op moeten geven.

Winnaars
In de vereniging pakte Tonnie Middel de overwinning in de B groep maar ook in de algehele uitslag. Heel knap, maar moest maar liefst een uur wachten op nummer 2 dat zegt genoeg over de vlucht. In de A groep was het combinatie Bolk-Niks die de overwinning opeiste, er wordt door hun de laatste weken weer hard op de deur geklopt zo richting de dagfond. Dat belooft nog wat de komende vluchten! Het was een concours die lang open stond maar desondanks in onze regio een goed verloop kende.

Rondje duivenland
Ook het zuidelijke gedeelte, die losten in Reims, hadden een moeizame vlucht. Toen ik zaterdagmiddag de meldlijst raadpleegde zag ik de 1e melding in Coevorden…en dat riep vraagtekens op. Zeker toen de 2e melding in Erica was. Waar was de voorhand gebleven? Duidelijk was toen al dat de duiven door Duitsland om de zware bewolking heen gevlogen waren. Ook hier in het vlieggebied waar de opklaringen nog niet geariveerd was, waren veel duiven onderweg. O.a. Klaas Talen uit Meppel, appte om 17.40 uur, dat hij er nog maar 2 van de 40 thuis had. De uitgestelde lossingen van zondag waren pittig maar wel voor iedereen. Door de matige oostenwind was het werken geblazen. Een knappe overwinning in afdeling 5 voor Willem de Bruijn, dat moet een knappe duif zijn om voor de westkust aan te draaien.

Vooruitzichten
Aankomende weekend de eerste dagfondvlucht uit La Ferte sous Jouarres, voor mij iets van 510 km. De weersvoorspellingen lijken pittig, een oostenwind kracht 3 a 4 en heel warm. De eenzijdige wind uit het oosten vind ik jammer. Graag zou ik willen zien dat hij uit het Noordoosten kwam om voor iedereen gelijke kansen te creëren. Bij een oostenwind of westenwind zet je 1 kant van het vlieggebied in een nadeel of voordeel. Anderzijds zijn dit wel afstanden waar de windrichting minder invloed heeft dan op die korte vitessevluchten. Maar het is nog maar dinsdag dus wie weet! Ik heb er reuze zin in, net zoals afgelopen zaterdag, zijn dit de vluchten waar men op je beste duiven mag rekenen.

Op eigen hok
Een goede generale voor de dagfond. Met 3 op teletekst dik tevreden. Catootje was mijn eerste en trekt hiermee de goede lijn van de afgelopen weken door. Ze kan weer een leuke prestatie aan haar palmares toevoegen, namelijk een 11e tegen 8121 duiven. Maar ze werd op de hielen gezeten door 2 hokgenoten en ook nog jaarlingen dat deed me deugd. Je kan maar beter niet te afhankelijk zijn van die ene goede duif. Binnen een uur klokte ik 14 van de 17 en nummer 15, Nova, kwam zondagmorgen reeds vroeg. De overige 2, een doffer en een duivin, zijn nog altijd weg. Beide waren tot nu toe niet al te succesvol maar wel weer 2 partners die alleen zitten. Afijn die moeten elkaar maar opzoeken nu. De zeer jonge ploeg met maar 2 overjarige duiven begint nu een klein beetje op stoom te komen. Nu kijken of we dit kunnen volhouden of misschien er nog een klein schepje er bovenop te doen. Iedereen heel veel succes aankomend weekend!
15. mei, 2018
Prima vlucht
Dat kun je stellen na afloop van de 2e midfondvlucht. Vooraf waren we toch wat zenuwachtig met ons allen. Een voorspelde zuidoostenwind in combinatie met een uiterst westelijk gelegen losplaats Quievrain gaf de meesten van ons de kriebels. We hebben allemaal nog de 1e fondvlucht van vorig jaar in gedachten en ook bij andere zuidoostenwinden ging het vaak mis. De lossingscommissie was echter standvastig en besloot om gewoon op de losplaats te blijven staan. Achteraf een juiste keuze, dit mag en moet ook gezegd worden. Ook onze Friese buren stonden in Quiévrain en hadden een prima vlucht.

Winnaars
In de vereniging bijna 800 duiven in concours en ruim 40 vliegende hokken verdeeld in 2 groepen. In de A groep was het Combinatie Mensinga TVM die de overwinning pakte. Deze heren kennen tot nu toe een prima en stabiel seizoen. Elke week zitten ze er wel bij en daarom komt deze overwinning ook niet als een verrassing voor mij, gefeliciteerd! In de B groep was het 1 en 2 voor Jakob Bolk! Een puike prestatie voor deze man met de kleine korf, want er werden maar 7 duivinnetjes meegegeven. Van harte gefeliciteerd!

Rondje duivenland
Een ongelofelijke kopduif van Marcel van Zanden in Appelscha die de 1e pakte in afdeling 10 Noord. Dat het niet bij deze ene duif bleef zagen we in de verdere uitslag met in totaal 3 duiven bij de eerste 10. Een geweldige prestatie van deze werkende topliefhebber met ook nog een jong gezin, ontzettend knap dus. Voor de rest bepaalde de zuidoostenwind de vluchten in diverse afdelingen. Afdeling 6 ging bijvoorbeeld naar het oostelijk gelegen Laon en kregen hierdoor de wind op de staart, ruim 1600 mpm als gevolg. In de andere afdelingen werd deze snelheid lang niet gehaald.

Dagfond
De dagfond komt eraan, maar eerst aanstaande weekend de 3e midfondvlucht vanuit Rethel. Voor mij ongeveer 410 km en een losplaats recht onder onze afdeling, voor iedereen gelijk denk ik dan. Dit jaar 3 geweldige midfondvluchten voor de 1e dagfond aan, een mooie opbouw en zeker voor de jaarlingen die hiermee extra ervaring op doen. Het (hoog) seizoen gaat nu echt beginnen, er komt meer afstand en ook de jonge duiven gaan meer aandacht vragen. Ik hoop dat we een mooi aantal duiven krijgen op de dagfond dit jaar en dat de vluchten een goed verloop kennen. Waar ik ook met belangstelling naar uitkijk zijn de sectorvluchten. Deze gezamenlijke lossingen met tienduizenden duiven tegelijk gaan natuurlijk andere uitslagen en beleving geven, ik verwacht vooral een grotere spreiding van de kopduiven. Al zal de wind altijd zijn invloed hebben op een vlucht.

Op eigen hok
Hier deden we voor de kopprijzen niet mee en zeker niet in groter verband. Bijna alle duiven kwamen uit het noordwesten wat ook wel logisch was met de zuidoostenwind. Wat mij wel tevreden stemde was het verloop. In ruim 40 minuten had ik 17 van de 19 thuis en de andere 2 waren herintreders die sávonds ook gewoon thuis waren. En toch mis ik nog de echte vorm, de trainingen zijn nog niet optimaal, kortom ze zijn er nog niet. Geduld hebben? Ja ik denk het wel, ben geen man (meer) die allerlei dingen gaat uitproberen om ze wel goed te krijgen. Ervaringen heeft me geleerd dat het van die kortstondige oplevingen zijn die op lange termijn meer afbreuk doen. Op zondagmorgen zat er nog een achterblijver van de 2e vlucht op de klep, mooi rond en had het idee dat ze misschien nog wel weer ingepast kon worden. Maandagmorgen zag ik dat de mest niet van deze duif niet optimaal was waardoor ik haar alsnog uit de vliegploeg heb gehaald. Ook de duiven die er niet helemaal meer bovenop zijn gekomen van de eerste vluchten zijn van het hok verwijderd. Daardoor zitten er nu nog 9 doffers en 11 duivinnen om mee te vliegen, 2 daarvan maken een herstart op de eerstvolgende vitessevlucht. Ook de roofvogel is hier nog actief, zo kwam een beste doffer niet terug van de training maandagavond. Heel bijzonder dat ze een duif die in volle wedstrijdconditie is nog pakken. Vorige week zijn de 2 hokken jonge duiven bij elkaar gelaten, in de loop van de week zag ik de eerste gezondheidsperikelen al ontstaan. Maandagmorgen waren een drietal jonge duiven duidelijk niet lekker. Besloten om ze gelijk te verwijderen in plaats van naar de medicijnenpot te grijpen. Keek niet naar ringnummers en zag later pas dat er ook een jong tussen zat van een veelbelovende koppeling…jammer dan! Maar goed dat ik van tevoren niet heb gekeken! Tot volgende week!
8. mei, 2018
Niet cadeau..
Een prima begin van een mooie duivendag was het uitgebreide twitterbericht van de lossingscommisie zaterdagmorgen vroeg. Met prachtige weersomstandigheden en een redelijke vroege lossing om 9 uur waren de ingrediënten volop aanwezig om er een top vlucht van te maken. Dat de wind uiteindelijk meer in het oosten zat en daardoor dus ook meer een zijwind als kopwind werd was jammer. Desondanks mochten en konden we geen excuses hebben denk ik! Maar met de lage snelheden en het lange concoursduur konden we de vlucht omschrijven als pittig en kregen ze het niet cadeau.

Winnaars
Met ruim 800 duiven in concours en dik 40 vliegende hokken gingen we richting Isnes voor de eerste midfondvlucht. Grote winnaar in de A groep werd Gerrit Rorije en dat niet voor de eerste keer dit seizoen. Na 5 vluchten kunnen we wel stellen dat de oude baas nog lang niet op zijn retour is, want het gaat geweldig in Stadskanaal op dit moment. Ongelofelijk veel respect voor deze topper! In de B groep eiste Harm Jan Koster de eerste 2 plekken op, die daarmee ook aangaf ambities te hebben om zo snel mogelijk weer te willen promoveren. Klasse gedaan Harm Jan als je ook nog bedenkt dat deze buschauffeur zeer onregelmatige tijden werkt, een jong gezin heeft en daarnaast zijn duifjes moet verzorgen.

Doorzetten
Het leven is tekort om te blijven hangen in teleurstellingen. Ook is het ergeren aan mensen die negatief in het leven en duivensport staan verloren tijd. De CCOG vergadering van woensdag en het behaalde resultaat is voor mij alweer geschiedenis. Voor de mensen die het op de man hebben gespeeld en hier blijkbaar veel voldoening uitgehaald hebben, geniet ervan. Ook zien sommige het als een overwinning, prima, bedenk dat u ook met lege handen staat na alle tijd en energie die erin is gestoken. Wat wel winst is, dat ik aan de hele affaire wel een aantal leuke duivenvrienden en andere positieve contacten over heb gehouden. Doordat deze groep steeds groter wordt hoor je de negatieve opmerkingen of andere berichten gelukkig niet zo gauw meer. En laten we eerlijk zijn, het is een hobby mensen, dat moet mooi, gezellig en vooral met elkaar zijn.

Rondje door duivenland
Wat zoal opviel: De galavoorstelling van de gebroeders Leideman in het zuidelijke gedeelte van afdeling 10, je kunt er wat van vinden maar ik heb hier veel bewondering voor. Tuurlijk ze hebben ruim 100 duiven mee maar wat zegt dat aantal op de 10500 die er in totaal gelost zijn in Quiévrain? Dat is nog geen 1% van het totaal aantal duiven. In afdeling 9 viel me op dat de Duitse liefhebbers er ondanks de oostenwind domineerden, bijzonder. Friesland had 1 grote lossing in Sittard, mooi was dat er op alle afstanden vroege duiven gepakt werden, zowel in de voorhand als in de achterhand duiven bij de eerste 100. Dit was ook het geval in een andere diepe afdeling namelijk afdeling 6, vroege duiven van Aalsmeer tot in Den Helder. De gebroeders Dekker waren top in Zeeland, Frederik en broertje hebben ze weer goed. Al met al heeft denk ik iedereen wel genoten afgelopen zaterdag.

Op eigen hok
Waar vooraf volledig gerekend werd op de duivinnen was het andermaal 4 doffers die de aankomstlijst aanvoerden. Wel bijzonder was dat er vervolgens 4 duivinnen in een minuut werden geklokt. Afgelopen week had ik ook al 5 doffers bij de eerste 6, dus de plannen om alleen met duivinnen te gaan spelen moet misschien herzien worden haha. Een redelijke duif op tijd en een vlot verloop stemden mij tevreden. In 40 minuten had ik 17 van de 20 thuis en dat topfit. Later in de middag kwam de 18e nog en toen bleef het stil. Ik miste zelfs mijn eerst getekende nog. De volgende morgen kwam de 19e en waar ik helemaal niet meer op gerekend had was dat de laatste sávonds om 18 uur op de klep zat. Zo fit als een hoentje en kogeltje rond, waarschijnlijk een logeeradresje gehad. Conclusie: er wordt 60% prijs gevlogen en alles is thuis. Maar ze zijn er nog niet, dat zie ik aan alles. Zowel de training, het eten als de mest is nog niet 100%. De deur is inmiddels bij de jongen open waardoor alle 3 rondes bij elkaar zitten. Ze zijn er alle 50 nog en zeker 40 staan me wel aan. We beginnen langzamerhand ze te laten trainen dat zal nog een hele opgave worden. Op naar de 2e midfondvlucht vanuit Quiévrain zaterdag!
3. mei, 2018
(te) snel...
In ieder geval voor mijn duiven haha. Wat een snelheden werden er door de duiven gehaald vanuit Tongeren. Meer dan 1800 mpm haalden de eersten. En ik weet dat je hierin ook een specialist moet zijn, dat bewijzen sommige liefhebbers keer op keer. Duiven moeten natuurlijk ook een geweldig oriëntatie vermogen hebben dat kan bijna niet anders. Ik heb er wel bewondering voor maar heb ze zelf niet en mijn systeem is hier ook niet op gebaseerd. Maar alle lof voor de mannen die ze wel pakken!

Winnaars
De grote winnaar in onze vereniging A groep, het rayon en zelfs aan de hele Noordkant was Klaas Kuiper uit Exloo. Als je het over specialisten hebt dan is Klaas er altijd bij op de vluchten met hoge snelheden. Proficiat Klaas! In de B groep was het alweer voor de 2e keer dit jaar jeugdlid Roy Ottens uit Valthermond, een geweldige prestatie! Sinds ze vorig jaar zijn overgekomen naar onze vereniging gaat het crescendo met de prestaties en natuurlijk ook die van zus Stephanie niet te vergeten. Maar liefst 7 liefhebbers van onze vereniging bij de eerste 10 van afdeling 10 Noord, niet echt een mooie spreiding maar we zijn er wel trots op natuurlijk.

Afspraken
Deze worden gemaakt om nagekomen te worden denk ik zo… wij hebben als afdeling de afspraak gemaakt om indien we gezamenlijk op 1 lossingsstation staan we 1 lossing hebben. Afgelopen zaterdag stonden we op 1 losplaats maar werd er door lossingscommisie/bestuur besloten om wel gescheiden te lossen. Voor veel liefhebbers in Noord en Zuid een teleurstelling. Zo op deze verdere afstanden is het wel leuk om eens samen in 1 concours te vliegen als afdeling. Je ziet dan vaak dat de spreiding veel groter is. Friesland loste wel samen in Weert en dat van Urk tot en met Ameland. Ook hier een gelijkwaardige diepte aan afdeling 10. Maar niet iedereen deelt deze mening en dat respecteer ik ook wel weer.

Communicatie
Dat is in mijn ogen een verbeteringspunt in onze afdeling en ook voor de lossingscommisie. Ik heb het voorgaande jaren al eerder aangegeven. Neem het Tweetbericht van de LC op vrijdag: Morgen frontale zone rond 8 uur voor de westkust….euh ja? wat heeft met onze vlucht te maken in oost Nederland? Misschien beter een zin als: Om 8 uur ligt er een frontale zone voor de westkust waar wij vermoedelijk in de loop van de dag ook mee te maken krijgen. In verband hiermee proberen we de duiven vroeg te lossen zodat ze ruim voor dit front thuis zijn…… Ik denk dat de gemiddelde liefhebber hier wat meer mee kan. Ook omtrent de beslissing om gescheiden te lossen had informatie/verklaring vooraf veel duidelijkheid en begrip gebracht denk ik. Want ik neem aan dat ze hier een reden voor hebben gehad.
Jaja mensen…. Ik weet het de beste stuurlui staan aan wal….maar men moet altijd open staan voor verbeteringen toch?

CCOG
Nieuwe ontwikkelingen. Ik zal hier later op terugkomen.

Op eigen hok
Voor het eerst kon na ongeveer een dik uur het klepje dicht en dat voor het eerst dit jaar, ook lekker! De duiven kwamen prima en vlot achter elkaar aan en wel 5 doffers bij de eerste 6…. Dat ze allemaal uit het noorden kwamen maakt me niet zoveel uit, belangrijkste is dat ze er allemaal weer zijn en fit. Aankomende week de eerste midfondvlucht, voor mij begint het nu pas. Hier kijk ik het hele jaar naar uit, vluchten van 300 km tot 750 km. Nu 3 midfondvluchten op een rij en dan de eerste dagfond, een superprogramma! Het weer lijkt ook beter te worden en heel misschien kans op een kopwindje zaterdag… Langzamerhand moet de vorm zich ook melden maar dat hebben we niet in de hand…gewoon goed je best blijven doen dan heb je de grootste kans dat het komt… tot volgende week!
24. apr, 2018
Ze kregen het niet cadeau…
Afgelopen zaterdag een oost noordoostenwind 3 op het koppie en dan krijgen ze het inderdaad niet cadeau. Maar wel een faire wind en vooral de omstandigheden want het was daarnaast ook een schitterende heldere dag. Je ziet dan ook gelijk een hele andere uitslag als de weken ervoor. De duiven kwamen veel vlotter naar huis en de concoursen stonden veel korter open. Ook waren de verliezen minder al was dat bij iedereen niet zo. De duiven die het vorige weken zwaar hadden ontbraken zaterdagavond ook nog vaak op het appel.

De vlucht en hun winnaars
Gennep ongeveer 150 km en 858 duiven in concours in onze vereniging. Een mooi aantal en een mooie vlucht. In de A groep mocht ik de bloemen in ontvangst nemen, daarover later meer. In de B groep was het Tonnie Middel die de 1e plaats opeiste. Tonnie is vorig jaar vanuit de A groep naar de B groep gegaan maar lijkt dit bij 1 jaar te willen houden. Hij is voortvarend van start gegaan. Al met al een goed verloop in de vereniging en daar waren de meesten heel blij mee.

Vroege duif
Vooraf zeker niet op gerekend maar ze waren er wel. 3e duif in afdeling 10 tegen 11239 duiven en 1e rayon 3 en dat met een O in de wind. Ik vind het een knappe prestatie van de duivin. In de aanloop naar zaterdag werd er slecht getraind. Het baarde me zorgen, halverwege de week had ik nog contact met Willem de Bruijn en kreeg ik het advies om niets te forceren en ze de rust geven waar ze om vroegen. Zo gezegd zo gedaan want wie ben ik om Willem hierin te negeren. Maar hij had het bij het juiste eind, ze lieten zaterdag zien dat de rust hun goed heeft gedaan.

Duivin met een verhaal
Om 12.19.31 uur melde zich als een meteoriet uit de hemel mijn kras duivinnetje genaamd NOVA. Ze was helemaal alleen en gezien de andere vroege duiven in de afdeling ook de enigste aan deze kant. Ze is een zomerjong van Tears maal Four Motion de oude duivin van 2007. Een probeersel zeg maar. Als piepertje toch gespeeld en van de laatste jonge duivenvlucht kwam ze 4 dagen later weer en broodmager. En toch zag ik er wel wat in, zeker omdat het een dochter van Tears is. Het vertrouwen heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Een nadeel is dat haar partner nog niet thuis is….totaal weduwschap?.... ik ben nog niet overtuigd….denk er steeds meer over na om hier op terug te komen….zeker als werkende liefhebber.

Catootje
Waar zusje Nova schitterde zaterdag zag ik ook een ander lichtpuntje. Catootje meld zich steeds vroeger. Waar ze de eerste vlucht nog de volgende dag thuiskwam en vorige week ook pas eind van de middag zat ze zaterdag net achter de prijzen aan. Je ziet haar opbloeien…ze wordt alerter…ronder en gladder. Ik hoop dat ze deze stijgende lijn doortrekt want de mooie vluchten komen eraan natuurlijk. Maar ik blijf voorzichtig, je kan haar natuurlijk zo een keer verspelen en ook dat is duivensport. Heel veel mensen adviseerden mij om haar op de kweek te zetten. Ik heb die adviezen naast me neergelegd, misschien eigenwijs maar dit zijn duiven waar je zaterdags voor bij je hok staat te wachten….

Melden
Na de eerste duif ga je even kijken wat de concurrentie doet…al snel zag ik Edwin Schuiling staan, in de lijn der verwachting voor mij. Gezien ik een hogere snelheid had gemaakt heb ik hem er ook snel opgezet. Al heel vlot, en dat vond ik prachtig maar vooral sportief, kreeg ik een duimpje van Edwin op de app…klasse kerel…maar ook van onder andere Marcel van Zanden, die aangaf dat we 1 en 2 stonden samen….prachtige duivensportbeleving met ons allen! Lang heel lang stond ik bovenaan in de meldingslijst, en dat was natuurlijk prachtig. Dat ik s’avonds zag geklopt te zijn door onder andere een groot kampioen uit Assen vind ik prima, heb veel respect voor deze fantastische liefhebber. Een klein beetje jammer is dat hij niet meld….kan me namelijk niet voorstellen dat hij zelf niet kijkt op de meldsite. Maar het is eenmaal niet verplicht…een ieder is daar vrij in!

Op eigen hok
Moeizaam waren de trainingen afgelopen week. Kijken of ze het aankomende week weer oppakken. Dat training niet zo belangrijk is hebben we aan de uitslag kunnen zien. Ik hechtte hier sowieso al niet veel waarde aan. Het verlies van 3 duiven baart me zorgen, heb ik ze misschien niet moeten spelen? Ze gingen natuurlijk diep de eerste 2 vluchten. Afijn ik hoop dat ze een Bed en Breakfest hebben gevonden en zich misschien verderop in de week alsnog melden. De jongen staan bijna allemaal in de lucht ook de jongste. Aan het eind van de week gaat de tussendeur open en komen alle 3 de rondes bij elkaar. Lekker makkelijk met loslaten. Tot volgende week!
17. apr, 2018
Opnieuw een pittige vlucht!
Wat ging het weer uiterst moeizaam afgelopen zaterdag. Om 13 uur werden ze gelost in Duiven, voor mij 114 km. Je zou denken een dik uurtje....verloop 15 minuten en op naar volgende week. Niets is minder waar…wat een draak van een vlucht, bij ingang van de duisternis nog 9 duiven onderweg! Vooral de jaarlingen hebben het uiterst moeilijk bij de start van het seizoen. Nu dinsdag nog steeds 3 duiven onderweg en niet de minste. De duiven zijn heel diep gegaan, vooral die zondag en gisteren thuis zijn gekomen moeten alle zeilen bijzetten. Waarschijnlijk blijven er aankomende weekend veel thuis om even een momentje van rust te geven.

De winnaars
Hier was onze jeugdlid Roy Ottens de grote winnaar met zelfs een 2e plek in de gehele afdeling! Klasse hoor!! In de A groep was het Ep Dam die de snelste duif had, gefeliciteerd Ep! Zoals genoemd was het Roy Ottens die de overwinningen in B pakte en tevens de snelste van de gehele vereniging. Ruim 900 duiven werden er ingekorfd, een fantastisch aantal natuurlijk. Maar ik denk niet dat we dit aantal aankomende vrijdag halen gezien de vele verliezen die geleden zijn.

Feestvreugde
Afgelopen weekend een zeer leuk weekend gehad. Op vrijdagavond was het supergezellig in de club, een groot aantal liefhebbers bleven zitten en dat geeft veel sfeer. Dat is ontzettend belangrijk, zoveel mogelijk plezier in eigen club….en dat kunnen ze bij ons wel! Ondanks het debacle van de vlucht afgelopen zaterdag was er op zondag toch wat te vieren: mijn voetbalcluppie PSV is LANDSKAMPIOEN 2018! Uitgerekend tegen de grootste rivaal 020 uit Amsterdam…fantastisch…gezien de afgelopen 20 jaar is Eindhoven toch de voetbalstad van Nederland geworden haha.

Sectie dagfond
Aankomende zondag hebben we een sectie dagfond overleg van het NPO, ja u leest het goed, zondag…men moet er wat voor over hebben. We hebben een uitgebreide agenda en er zullen taken verdeeld worden, ook NPO voorzitter Maurice van de Kruk zal aanschuiven. Dagfond heeft toch, vooral onder jongere liefhebbers, een uitstraling in de duivensport. Voor ons belangrijk om deze groep in stand te houden en uit te breiden. Binnenkort ga ik u meer vertellen over de ontwikkelingen.

Op eigen hok
We gaan ons meer concentreren en werken naar de mooie vluchten. Ze hebben het de afgelopen 2 vluchten niet cadeau gekregen en dat heeft mijn voorbereiding in de war geschopt. Ik zal van strategie veranderen moeten en de boel weer op orde brengen. Ik verwacht dat het nog wel weer goed komt. Mijn vluchten komen nog wel…tenminste dat hoop ik haha. De jaarlingen krijgen nu pas met omstandigheden te maken die ze als jong helemaal niet gehad hebben, misschien op de laatste (Quievrain) na hebben we vluchtjes gehad waar ze fluitend naar huis kwamen. Hoe nu anders, maar de beste komen straks wel. Op naar Gennep met hopelijk betere omstandigheden. Vanaf Gennep zullen de afstanden opgevoerd worden en komt de eerste midfond ook al om de hoek kijken….een heerlijk vooruitzicht!
12. apr, 2018
De kop is er af...
Vrijdagavond een voorzichtig begin in de club met 834 duiven ingekorfd. Een aantal melkers waren nog niet zover en sloegen deze vlucht over. Vermoedelijk gaan we aankomend weekend richting de 1000 duiven. Mijn complimenten voor het inkorf en computerteam, ze hadden het perfect voorbereid en het liep dan ook van een leien dakje. Al waren er nog een aantal liefhebbers die zelf de boel niet voor elkaar hadden door een duif in te willen manden die niet in de klok stond of nog een chipring om moest hebben.

Knap!
Grote winnaar in onze vereniging was de keizer generaal van vorige jaar, Gerrit Rorije. Hij was in de A groep 1 tm 11…..ongekende dominantie. Ook buurman J.Kooistra pakte ze als rijpe appeltjes, Stadskanaal was zaterdag de place to be leek het met 18 duiven bij de eerste 23. In de B groep was het Jakob Bolk die de koppositie pakte met 1 van zijn 9 duivinnen, een knappe prestatie. Maar oh oh wat ging het moeilijk, sávonds nog grote verliezen en dat van zo’n afstand. Sommige waren nog 30% van hun duiven kwijt sávonds. Ook in het zuidelijke gedeelte ging het moeizaam. Boven in de kop van Groningen was men spekkoper en daar werden de hoogste snelheden en de beste series neergezet, maar zoals altijd je moet het wel even doen.

De omstandigheden maken de vlucht
Dat is mijn mening. Mijn Catootje vloog vorig jaar op de dagfond een 1e, 6e en een 9e NPO. Nu kwam ze van Deventer, voor mij 81 km, de volgende dag pas thuis en ze zag er enorm afgevlogen uit vergeleken bij de (verre) dagfondvluchten van vorig jaar.

Middagje melken in het hoge Noorden
Hier was ik onder andere bij tophok Richard Hilbrands en zoon Dylan. Geweldige kerels en heel gewoon ondanks de klasse prestaties die ze jaarlijks neerzetten. Vader en zoon een jonge combinatie die positief in de duivensport staan. Ook zij denken net als nu de meeste liefhebbers doen in het noorden, we moeten het samen doen. Deze mannen spelen elke week op bijna de verste afstand in Noord Nederland, maar klagen? Geen denken aan! En hoe vaak moeten we het in onze regio wel niet afleggen tegen deze mannen op de dagfond? Voor mij een voorbeeld hoe we met elkaar in de duivensport staan.

Laat een ieder zijn spel spelen
De laatste jaren waren een aantal mensen in het noordelijk gedeelte bezig om van het speldiscipline de dagfond ook een verkapt midfond te maken. Hiermee zet je liefhebbers die helemaal voor deze discipline spelen buiten spel. En vergroot je snelheidspelers hun aantal vluchten. Eigenlijk komt hetzelfde erop neer dat je bij de marathon 6x Ruffec op het programma zet. Maak je daar ook nog 4 of 5x een ochtendlossing van dan weet ik zeker dat de huidige marathonspeler niet meer mee komt met zijn duiven. Je zet deze liefhebber compleet buiten spel in zijn eigen discipline. In mijn ogen moet men dat niet willen. De echte dagfond en marathonspeler onderscheiden zich door er op alle vluchten bij te zitten en niet alleen de korte vluchtjes.

Vooruit nog een klein stukje in de soap CCOG voor de liefhebbers…
Sinds afgelopen week is het bestuur opgestapt en zijn ze demissionair zoals dit met een mooi woord heet. 6 van de 7 aangesloten verenigingen hadden gereageerd op de 2 voorstellen die afgesproken waren op de vergadering. 3 verenigingen zijn voor voorstel 1, 1 vereniging voor voorstel 2, 1 vereniging blanco, 1 vereniging wilde beide voorstellen niet en 1 vereniging had nog niet gereageerd. Het bestuur kon de uitslag toch gewoon accepteren? Nu lag het probleem ineens bij Bourges…. hadden de verenigingen voorstel 2 gekozen hadden we 5 dagfondvluchten gehad en had de liefhebber de mogelijkheid en keuze om Bourges als aftrekvlucht te kunnen gebruiken. Ze hadden beter een mail kunnen sturen met een advies/aanbeveling vanuit het bestuur om voorstel 2 te kiezen of nog beter de verenigingen bij elkaar roepen voor een overleg om de plooien glad te strijken. Het ging ons hoofzakelijk om het extra (sector) kampioenschap waar bijna niemand voor in aanmerking komt. Maar niets van dit alles, alleen een regen van mails van de voorzitter met daarin op personen gerichte aanvallen. Voor mij een voorzitter onwaardig gedrag. Ik heb dan ook geen moeite genomen om hierop te reageren. Nu de heren hun zin niet krijgen willen ze een nieuwe samenspel opstarten met verenigingen uit een ander rayon achter de ruggen om van de overige verenigingen, gewoon te triest voor woorden dit. Komt tevens bij dat alle principiële punten van deze mensen in 1 keer overboord gegooid worden, nu ze steun nodig hebben kan opeens alles. In onze correspondentie zijn we correct en netjes gebleven en altijd bij ons standpunt gebleven. Het standpunt is: afspraken wat we met elkaar gemaakt hebben op de vergadering respecteren.

Op eigen hok
Ik heb nu, donderdag, nog 1 duif onderweg. Maar o zo blij dat Catootje zich zondagmorgen melde! We gaan deze vlucht gauw vergeten en hopen dat de duiven volledig herstellen. Catootje blijft in ieder geval een weekje thuis, trouwens alle duiven die zondag weer zijn gekomen. De jongen van de 3e ronde komen nu buiten en maken voorzichtig een rondje. Afgelopen vrijdag nog een aantal bij Gerrit Rorije opgehaald, dit doe ik eigenlijk jaarlijks en ik ben er heel blij mee. Nu zitten er een dikke 40 jongen en dat is prima zo. Aanstaande vrijdag gaan we naar Duiven, voor mij 113 km…..klinkt niet ver…maar met een zuid(oosten)wind…
4. apr, 2018
Jets geht los!
Vrijdag gaat het beginnen, we gaan van start! En de weersvooruitzichten zijn fantastisch, een zonnige dag met wel 20 graden staat op het menu. Dat dit gepaard gaat met een zuidoostenwind nemen we voor lief. Kortom een leuk vluchtje om het seizoen mee te beginnen. Vooral vrijdag weer gezellig samenkomen in het clubgebouw kijken we enorm naar uit.

Te voorbarig geweest
Vorige week maakte ik melding van een positieve vergadering van ons samenspel de CCOG. Helaas….vorige week werd duidelijk dat het bestuur van de CCOG de gemaakte afspraken op de vergadering naast zich neer wil leggen ten faveure van de eigen bestuursvoorstellen. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak voor de democratie van het samenspel. Het woord zegt het al: samenspel. Nou lijkt dit niet voor dit bestuur te gelden. Het is al langer bekend dat deze bestuurders anders in de duivensport staan als de meeste van ons. Voor mij geen probleem, een ieder mag zijn mening hebben maar dat geld omgekeerd ook. Wanneer er voorstellen van verenigingen aangenomen worden op de vergadering dient het bestuur deze te respecteren. De houding van deze bestuurders heeft inmiddels geresulteerd dat de secretaris en een bestuurslid zijn opgestapt. Zij kunnen zich niet conformeren met de houding van dit bestuur. Het is zelfs zo dat het bestuurslid ook nog eens nergens in is betrokken. Dat het bestuur volledig op eigen houtje opereert werd nog maar weer eens duidelijk toen we een mededeling kregen dat er al een nieuw bestuurslid plaats had genomen in het bestuur. Ik betreur de gang van zaken enorm, dit is in mijn ogen volstrekt onnodig geweest. Het samenspel leek na een moeizame start eindelijk een beetje zijn draai te hebben gevonden en nu dit. Als vereniging hebben we het verzoek gedaan de beslissingen genomen op de vergadering te respecteren, dit is voor ons de enige mogelijkheid om het gezicht van het bestuur te redden en vooral het samenspel in het algemeen.

Wat weet je omgeving van jouw hobby?
Wat weten je collega’s, familie en of vrienden van onze mooie hobby? Die vraag werd er gesteld op een NPO bijeenkomst. Kijkend naar mezelf weet ik zeker dat mijn directe collega’s alles weten over mijn hobby. Ik denk zelfs tot aan namen en ringnummers van duiven toe. Ik kan namelijk ontzettend enthousiast vertellen over de duivensport, want waar het hartje vol van zit stroomt de mond over. Hetzelfde geld voor mijn familie en vrienden. Niet iedereen loopt te koop met onze hobby. Bij mijn vorige werkgever werkte ook een duivenmelker. Al gauw kwam ik erachter dat niemand van zijn collega’s wisten dat hij duiven had. En dat terwijl ze al vele jaren samenwerkten. Om de duivensport landelijk weer onder de aandacht te brengen en dan niet alleen met problemen zoals de roofvogel, een rampvlucht en of een hele dure duif is het denk ik belangrijk dat we onze omgeving laten weten dat we een geweldige hobby hebben.

Kweker/speler competitie
Afgelopen zaterdag hadden we weer onze jaarlijkse kweker en speler verkoop. Een 33 duiven wisselden van eigenaar en de opbrengst was weer een groot succes. De gehele prijzenpot wordt ook weer uitgekeerd naar de liefhebbers. De hele formule is al een aantal jaren een succes. De middag was weer gezellig en is tevens een leuke start van het seizoen. Zelf heb ik geen duiven gekocht maar Kyan kocht een duif van combinatie Spek-Schmaal die beschikken over prima duiven voor de lange afstanden. Een zeer knappe duif waarin ik wel vertrouwen had, toen ik dit zei was Kyan er als de kippen bij om hem te kopen. We houden u op de hoogte.

Africhtingen
Afgelopen weekend had ik gereserveerd om de duiven flink veel af te richten. Dit is gedeeltelijk gelukt. Vrijdag, zaterdag en dinsdag was het goed weer om de duiven weg te brengen. Ze kwamen goed af en dan vooral de doffers. De duivinnen deden er iets langer over maar die zijn nog niet in het ritme, dat komt later wel. Al met al zijn ze 4x in de mand geweest en in mijn ogen klaar voor aanstaande zaterdag. De vitessevluchten moeten de duiven in het ritme brengen en dan probeer ik vanaf de midfond de vruchten te plukken. Leuke gedachte maar we weten allemaal dat het niet zo makkelijk is.

Op eigen hok
De kweek is ten einde en de kwekers zitten alweer gescheiden. Behalve 2 koppels in de kweekboxen, zij mogen nog wat jongen grootbrengen die aankomende winter voor de kweek gebruikt zullen worden. Zondag werd er nog weer een jonge duif gepakt door de roofvogel en notabene voor het hok opgepeuzeld. Ik hoop dat het gauw mooi lenteweer wordt want door de komst van verschillende andere vogeltjes lijken de aanvallen af te nemen omdat ze zich ook meer richten op andere prooien. De jonge duiven van de 1e 2 ronden vliegen al redelijk en de 3e ronde zit nu op de plank om de omgeving te verkennen. Over 2 weken gaat de tussendeur open en heb ik weer 1 hok jonge duiven. We gaan ons het weer wat makkelijker maken om tijd voor de oude duiven vrij te maken. Ik wens iedereen een geweldig seizoen toe en heel veel succes aankomend weekend!!
27. mrt, 2018
Nog lang niet klaar voor..
Nu de ijskou eindelijk het land uit is betekent het nog niet dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Door slechte weersomstandigheden kunnen we onze duiven nog niet goed voorbereiden op de eerste vlucht die er aan zit te komen. Veelal donker dagen en slechte zichten maken een africhting onmogelijk. Graag zou ik de duiven toch een keer of 4 a 5 weg willen hebben en zeker gezien de vele jaarlingen. Ook voor deze week lijkt het ronduit herfst te gaan worden. Mijn hoop is dan ook gevestigd op het paasweekend wat voor de deur staat, ik ga ervan uit dat we dan een aantal dagen hebben om ze een eindje weg te brengen.

Samenspel CCOG
Sinds vorig jaar spelen wij in een nieuwe samenspel. Zoals elk begin of iets nieuws gaat dit met vallen en opstaan. Het is nog even aftasten en zoiets moet groeien. Het bestuur werkt er hard aan om er lijn en structuur in te krijgen. Afgelopen donderdag hadden we de voorjaarsvergadering in Oude Pekela en de opkomst viel niet tegen. De voorzitter leidde de vergadering positief en democratisch tevens gaf hij iedereen de ruimte om met een eigen mening, suggesties danwel verbeterpunten te komen kortom een compliment waard. Het bestuur had een voorstel kampioenschappen gedaan en had hierin een aparte kampioenschap sector/nationale vluchten opgenomen. Een kampioenschap die totaal geen extra spelplezier toevoegt. Deze kampioenschap bevat vluchten met afstanden die van 280 km oplopen tot 800 km en ook nog oude duiven met jonge duivenvluchten door elkaar. Welke groep liefhebbers spelen en kunnen in 1 seizoen uitblinken op al deze vluchten? Die groep is veel te klein. Aangezien zeker de 5 sectorvluchten normale afstanden hebben in hun eigen discipline kun je ze daar ook beter bij indelen. Je hebt daar dan een ruim aantal vluchten waar je de kampioenschappen uithaalt. Komt bij dat een gezamenlijke lossing als sector het spel in het samenspel helemaal niet beïnvloed. Je blijft dezelfde groep liefhebbers en hun duiven houden. Gelukkig deelden de andere verenigingen ook deze mening. De secretaris heeft dit voorstel dan ook keurig uitgewerkt in een keuze uit: 1 zonder de nationale vluchten en 2 met de nationale vluchten.

Nationaal inkorven
Het lijkt erop dat we dit jaar in eigen vereniging kunnen inkorven op de sector en nationale vluchten. Als vereniging hebben we hier inmiddels een aanvraag voor ingediend. De NPO heeft duidelijke regelgeving omtrent inkorven op deze vluchten opgesteld en daarmee is er veel duidelijkheid gekomen. Ik ben er haast van overtuigd dat de deelname op bijvoorbeeld nationaal Chateauroux en Morincourt veel meer wordt.

Kweker en speler competitie
Aanstaande zaterdag hebben we weer een verkoop jonge duiven van deze leuke competitie. Elk jaar is de deelname groot en word er een behoorlijk bedrag op tafel gelegd die 100% uitgekeerd wordt naar de prijswinnaars. Het is voor onze vereniging “de aftrap” van het seizoen. Voor mezelf had ik een jonge duif gereserveerd maar een opmerking van de organisatie was dat het ook leuk zou zijn om alle jeugdleden te vragen zodat zij ook mee doen om een paar zakcentjes te verdienen. Dus wilde Kyan natuurlijk ook meedoen en dat paste me eigenlijk niet qua aantal jonge duiven die er nu nog liggen. Maar we willen niet moeilijk doen en gaat er een geweldige jonge duif zaterdag voor Kyan naar deze leuke competitie.

Op eigen hok
Gaat het trainen prima op zich. Maar er zijn van die dagen dat de havik er continue in schiet om maar 1 te pakken te krijgen. Vooralsnog is hem dit afgelopen week niet gelukt, je kunt merken dat de duiven meer conditie krijgen en daarmee de havik te snel af zijn. De jongen vliegen ook al mooi in een koppel en ook hier de laatste weken geen slachtoffers meer. Bij de kwekers liggen de laatste jongen op de grond en aankomend weekend gaan ze er bij weg. De kwekers zitten meest alweer gescheiden. Nu nog wat beter weer en dan is het plaatje rond voor de eerste vlucht. Aankomende vrijdag nog 1 week!
21. mrt, 2018
Opgehokt
Mijn duiven zijn afgelopen weekend opgehokt geweest en dan niet ivm met de vogelgriep maar vanwege de kortstondige maar zeer heftige kou die zich voor deed. Vorst met een zeer straffe oostenwind maakten het voor mens en dier zeer onaangenaam om buiten activiteiten te doen. Mijn duiven hebben die dagen dan ook lekker warm in het hok gezeten. Gelukkig was het met de ergste kou maandag gebeurd en hebben we de training weer opgepakt. Hoe anders is het als je in de omgeving van Olderkerk woont, hier geld nog steeds een ophokplicht. Voor de liefhebbers in deze regio zeer vervelend natuurlijk.

Tegemoetkoming
Het bestuur van afdeling 10 heeft in mijn ogen passende maatregelen genomen omtrent de ophokplicht voor sommige liefhebbers. De eerste vitesse vlucht zal niet meetellen voor de afdelingskampioenschappen. Het geeft deze liefhebbers iets meer ruimte om de duiven voor te bereiden er van uitgaand dat de ophokplicht ingetrokken word. Het geeft de overige liefhebbers de mogelijkheid om deze vlucht wel te vliegen. Ik weet dat er liefhebbers zijn die zeggen dat de vlucht helemaal maar geannuleerd had moeten worden maar ik denk hier anders over. Je hebt een vliegprogramma en daar stem je alles op af, zo heb je maar 4 vitessevluchten voor de 1e midfond, skip je de eerste dan houd je maar 3 over. Ik vind het daarom goed dat de afdeling de keuze bij de liefhebbers zelf laat. Wel is het voor de werkende liefhebber passen en meten en vooral ook risico’s nemen met loslaten zo tegen de avond.

Een uurtje erbij
Vanaf aanstaande zaterdag gaat de zomertijd weer in, om terug te komen op de werkende liefhebber, een zegen denk ik. Vanaf dan nog 2 weken tot de eerste vlucht, kort dag om ze ook nog even een paar keer weg te brengen en dan moet het weer ook nog mee zitten. Een voordeel is het paasweekend vooraf aan de eerste inkorving. Hier heb je mogelijkheden voor 1 of 2 trainingsvluchtjes, ik zal dan ook proberen om dit weekend optimaal te benutten. Als je bijna alleen maar jaarlingen hebt is een gedegen voorbereiding met een aantal africhtingen wenselijk denk ik. Daarom ben ik blij dat de 1e vlucht wel doorgang vind.

Kriebelen
Het begint toch weer te kriebelen moet ik eerlijk zeggen. De duiven beginnen beter te trainen, het weer wordt beter. Al met al voel je dat het seizoen eraan zit te komen. Je merkt het ook in bestuursland, men is weer met duiven bezig ipv duivenpolitiek haha. Neemt niet weg dat we hier ook aandacht aan blijven besteden, er is namelijk nog genoeg te doen!

Jeugddag
Afgelopen zaterdag was de jeugddag van afdeling 10 in Drouwen bij Robin Hood. Ook Kyan had een uitnodiging en is hier samen heen geweest met Stephanie en Roy Ottens, ook jeugdleden van onze vereniging. Het was ontzettend goed georganiseerd en ze hebben heel veel plezier gehad. Daarom een dikke compliment voor de organisatie! Ik kan me de jeugdagen nog goed herinneren in de tijd dat ik zelf jeugdlid was. Als ik het goed heb was het Bertus Mensinga die veelal de organisatie op zich nam. We praten dan over begin jaren 90 het lijkt een eeuwigheid geleden….maar leuk om aan terug te denken zeker als je zoon nu ook lid is.

Op eigen hok
Nog veel te doen tot aan de eerste vlucht. De ouden proberen in vliegconditie te krijgen en op 1 na gaat het dagelijks beter. Die ene is een jaarling doffer, de 364, pakte vorig jaar op de laatste vlucht vanuit Quievrain nog een eerste. Nu gaat hij tijdens de training 3 huizen verder op het dak zitten om na de training weer vrolijk naar binnen te gaan. Dit gaat nu al 3 dagen zo, denk niet dat hij een blijvertje is. De jongen beginnen ook te vliegen en gaan er dagelijks uit. De laatste jongen in het kweekhok komen ook mooi op. Hier gaan het grootste deel aankomend weekend op bonnen weg en zijn er nog 2 voor de kweker/speler competitie volgende week zaterdag. Door alle bonverplichtingen heb ik zelf weinig van deze ronde en zal het aantal jongen dit jaar ruim onder de 50 blijven. We moeten het er maar mee doen. Aankomende vrijdag nog 2 weken!
13. mrt, 2018
Het is gelijk bingo...
Met 1 van de eerste keren los gelijk een beste duivin gegrepen, Nikita was het slachtoffer, vorig seizoen nog 10 prijzen en ook reeds een 1e in de afdeling. Gezien de vele jaarlingen had ik besloten om haar nog 1 seizoen te spelen, het mag helaas niet zo zijn. Bij de duivinnen zit nog 1 oude, wat is oud, van 2016… Catootje. De rest zijn jaarlingen… Het plezier is er dan wel even af, ik baal als een stekker, maar wat moet je? Ze moeten toch los en conditie op doen. Als u dacht dat het bij deze oude duivin is gebleven…niet dus…afgelopen week zijn er ook 4 jongen gepakt. Landelijk wonen…mooi man..

Weekje vergaderen
Zoals u vorige week kon lezen had ik 3 vergaderingen staan, de 1e in Papendal had ik u al over verteld. Wat rest is de vereniging en afdelingsvergadering. In de vereniging verliep het zoals altijd goed en respectvol. Kleine wijzigingen met betrekking tot het vorig seizoen zijn o.a. de afslagtijd die naar 18 uur gaat en de kampioenschappen met 1 aftrekvlucht per onderdeel. Ook zullen de inkorfregels aangescherpt worden. Met de sectorvluchten in het verschiet willen we nog meer de accent leggen op zorgvuldigheid. De afdelingsvergadering was kort maar krachtig, met een zeer positieve voorzitter die de vergadering vlot door de agenda punten leidde. Mooi was het opnieuw beschikbaar stellen van Aart Bakker zodat het bestuur voltallig blijft. Kortom ik, en met mij velen, ging met een positief gevoel naar huis.

Livestream
Zaterdag nog een groot deel van de NPO ledenraad gevolgd via de livestream. Voor het eerst met de secties en platforms aan boord. Er was 1 ding wat opviel ten opzichte van de vorige ledenraden die ik gezien heb. De gemoedelijke, democratische en positieve sfeer in de zaal. Voor de secties en platforms ligt er veel werk in het verschiet, veel punten zijn doorgeschoven naar een sectie omdat aangedragen veranderingen ook specifiek gericht waren op deze discipline bijvoorbeeld. Een voorbeeld was de nationale jonge duivenvlucht, dit is voor aankomend jaar nog vastgesteld om vervlogen te worden in sectoren. De sectie jonge duiven kan hierdoor voor volgend jaar met een nieuw voorstel komen. Een compliment voor de NPO voorzitter Maurice van de Kruk, hij heeft de afgelopen 2 jaar toch wel een andere wind laten waaien in ons duivenlandje. De manier waarop komt soms misschien hard binnen maar hadden wij vastgeroeste duivenmelkers dat ook niet nodig?

Samenwerking
Op de NPO ledenraad maar ook op de afdelingsvergadering kon je horen dat de afdelingen met elkaar in gesprek zijn om meer te gaan samenwerken. Onze voorzitter nam zelfs in de mond dat een fusie met afdeling 11 in de toekomst voor handen ligt. Ook ik denk dat dit niet te voorkomen is en dat we dit ook niet moeten willen tegenhouden. Samen vervoeren en lossen is prima. Wat wel belangrijk is dat we een goede indeling van bijvoorbeeld onze rayons/vlieggebieden houden. Je moet blijven vliegen tegen je streekgenoten en daar ook je punten uithalen. Het kan niet zo zijn dat bijvoorbeeld Roodeschool op de dagfond zijn punten haalt uit hetzelfde gebied als Staphorst. Iedereen moet in aanmerking kunnen komen voor de kampioenschappen.

Op eigen hok
Zoals eerder vermeld…verliezen door de roofvogel. Maar we moeten verder, kijken naar wat je nog hebt en niet naar wat er weg is…. makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Hier gaan we proberen de training op te voeren. Niet dat ze een uur in de lucht moeten staan maar wel even arbeid leveren. De jongen ontwikkelen zich prima. Zoals het nu lijkt houd het op rond een 40 stuks, eventuele aankopen tijdens de kweker/speler competities kan het nog verhogen. Bij de kwekers zijn de laatste geringd en dan worden ze gescheiden. Voor mezelf ligt er ook nog wat te doen…namelijk motivatie verzamelen. Op dit moment leeft het nog niet, zal ongetwijfeld te maken hebben met het weer en de omstandigheden waarin je de duiven weer los moet hebben. Ach het is elk jaar nog gekomen dus we maken ons nog niet ongerust. Aankomende vrijdag nog 3 weken…
6. mrt, 2018
Drukke week!!!
3 vergaderingen in 1 week en ook op 3 verschillende locaties. Het begon gisteravond op Papendal in Arnhem. Samen met Jan Westen al op tijd richting Papendal gegaan, Jan is (sinds gisteravond) voorzitter van sectie Dagfond en dan is samen reizen vanuit het noorden wel zo praktisch. Ook ik maak deel uit van deze sectie het is leuk om samen op te trekken en je bijdrage te kunnen leveren aan deze geweldige discipline. Gisteravond zijn alle besturen geïnstalleerd van de sectie en platforms. De algehele opkomst van leden van de secties viel enigszins tegen maar misschien had dit te maken dat het ook via de livestream te volgen was. Onze voorzitter van afdeling 10, Ton de Vries, was wel aanwezig. Natuurlijk harstikke leuk dat hij ook de moeite nam om naar Papendal te komen. We hebben uiteraard nog even met elkaar gesproken. Van afdeling 10 zijn naast eerder genoemden ook Wilfried Sebens (jonge duiven) en Henri Hoeks (platform transport) vertegenwoordigt. De komende tijd zal ik daar waar ik kan jullie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Sectie vitesse midfond
Het heeft de grootste aantal liefhebbers maar hier was weinig animo voor om zich bestuurlijk in te zetten. Het heeft mijn inziens te maken met het grote aantal ouderen die dit spelsoort spelen. Als ik alleen al naar onze eigen vereniging kijk moet ik concluderen dat de hoofdmoot van de 65+ groep dit spelsoort speelt. Je ziet dat de jongeren zich meer richten op de dagfond en de verdere midfondvluchten. Het is net of ze meer uitdaging zoeken en ook beleving. Dagfond is groter (zelfs sector/nationaal), meer afstand, minder windgevoelig en de spanning is groter op de wedstrijddag zelf. Concoursen staan vaak langer open en zijn vaak zwaarder. De ouderen willen meestal het lange wachten niet en men moet ook nog out of the box denken met betrekking tot het wedstrijdklaar maken van deze duiven. De vitesse is en blijft regionaal spel denk ik, het heeft een sneller verloop en de verzorging is wat meer van hetzelfde. Deze groep liefhebbers zijn ook niet zo van de veranderingen. Maar we moeten ieder zijn of haar spel waarderen denk ik.

Voorjaarsbeurs
Afgelopen zaterdag al vroeg richting Houten gegaan met Bennie Suk, Harm Hulshof en Gerrit Rorije. Toen we aankwamen was het al ontzettend druk, met lange wachtrijen voor de kassa’s. Al met al duurde het niet zolang voor we binnen waren. Je gaat er heen voor de gezelligheid en om mensen te ontmoeten. Persoonlijk kom ik niet om iets nieuws te ontdekken of om daar steekkarren vol producten weg te slepen. Het is gewoon een leuke start van het nieuwe seizoen. Rond 13 uur hadden we het wel bekeken en keerden we weer richting huis.

Ze moeten weer los
Ook ik kom er niet onderuit, ze moet weer los. Vanmiddag (dinsdag) is het de bedoeling om de oude weer los te laten. Dit zal met angst en beven gebeuren aangezien het stikt van de roofvogels bij ons aan de bosrand. Afgelopen week nog een petitie ondertekend om de wildgroei van roofvogels een halt toe te roepen, ik hoop dat de politiek er iets mee doet. Prima als de roofvogel op een kolonie van 30 de zwakste eruit pakt, maar hier houd het niet op. 3 jaar geleden was ik na 1 week de jongen los te hebben gehad 10 van de 40 kwijt aan deze rovers. Nee we kunnen gerust stellen dat er een overschot is van deze beesten.

Positief, daar houden we van:
Ik wil graag nog even een jonge, enthousiaste maar vooral positief ingestelde liefhebber uit het noorden onder de aandacht brengen, die sinds kort een eigen site heeft. Marcel Jager, tevens ook keurmeester, vliegt samen met zijn dochter. Op zijn site kunt u zijn beleving van duivensport volgen: www.mjagerendochter.nl

Op eigen hok
Zoals ik al noemde…ze moeten er weer uit. Volgende week zal ik u vertellen hoe dit is verlopen. Momenteel zitten er 38 jongen gespeend en klaar om buiten de komen, ook dit zal deze week gebeuren. De vliegers zitten al bijna een maand op weduwschap en maken zich klaar voor het nieuwe seizoen. Binnenkort nog even een check up bij de dierenarts. Bij de kwekers liggen de jongen van de 3e ronde die ze nog groot gaan brengen en dan wordt het hele zaakje gescheiden. Ik verheug me er nu al op. Tears zal naar een kweekbox verhuizen om nog wat mee te experimenteren tegen andere duivinnen. De jongen hieruit zullen voor de kweek worden gebruikt. In de ander kweekbox zit sinds kort een rode doffer van Willem de Bruijn, deze is te leen en hier zullen ook wat jongen uit gehaald worden voor de kweek. Voor de rest is het gebeurd, na 1 april worden er geen jongen meer bijgezet in het jonge duivenhok. Aanstaande vrijdag nog 4 weken!
27. feb, 2018
Kkkkkoud he!
Zo! wat valt de winter er eind februari nog even in, temperaturen die in de nacht tot wel -10 reiken deze week. Net nu wij ons weer op het seizoen willen richten en de duiven weer naar buiten willen doen hebben we te maken met dik winter. Voordeel is dat het stralend weer is overdag met een heerlijk zonnetje. Duiven hebben blijkbaar toch minder last van deze kou aangezien ze ook met dit weer gewoon in de ren zitten en zelfs een bad nemen. Vanaf aankomend weekend zullen de temperaturen weer oplopen en gaan we neem ik aan richting voorjaarsomstandigheden.

Inenten
Afgelopen donderdag met de duiven naar Jelle Jellema geweest om ze te laten enten. Tevens nog even kijken of ze wat mankeerden maar dat viel gelukkig mee. Hier en daar wat lichte geel maar daar doen we voorlopig niets aan. We gaan eerst eens kijken hoe ze de training aanvangen en hoe het de eerstvolgende controle is. Er rest immers nog enige tijd tot de eerste vlucht. Ook nog even gesproken met Jelle over de huidige ontwikkelingen in en om het NPO en we waren het er over eens dat er stappen zijn gemaakt maar dat er ook nog veel te doen is. Het is de bedoeling dat we beide hier ons steentje aan gaan bijdragen.

Open dag team Koopman
Afgelopen vrijdag naar Ermerveen gereisd wat voor mij wel 15 minuten rijden is haha. Deze keer had ik clubgenoten, Jan Lanting en Lucas Schuurman, uitgenodigd om mee te gaan. Ze waren er nog nooit geweest. Elk jaar is het weer een supergezellige middag wat uitermate goed verzorgd is door team Koopman. Voor bijna iedereen is er wel persoonlijke aandacht door 1 van de leden van het team. De openheid van zaken en de transparantie die zij geven vind ik benoemenswaardig, je kunt bijna overal even kijken en het lijkt inderdaad dat ze geen geheimen voor de collega melkers hebben. Je komt op zo’n dag ook bekenden tegen maar je leert ook nieuwe mensen kennen. Zo sprak ik nog met Michel Beekman uit Aalsmeer die tegenwoordig in het warme oosten woont. Hij was voor een korte vakantie in Nederland en had zodoende een dagje uit gepland naar het hoge noorden. Natuurlijk is Michel een bekende duivenmelker en columnist. Leuk om kennis met hem te maken.

Dagje duivenmelken in het land
Reeds vroeg in de ochtend reisde ik naar Gouda om daar Ton van den Hoogen op te pikken en door te rijden naar Bergschenhoek. Hier woont namelijk Antoon van den Burg, een topliefhebber waar ik afgelopen kweek een duif van te leen had. Volgens afspraak bracht ik de duif terug en nam gelijk wat jonge duiven mee omdat we afgesproken hadden wat te ruilen. Het werd opnieuw een leuke en gezellige dag. Op de terugweg nog even bij Ton in de hokken kijken en ook hier werd wat achtergelaten en meegenomen. Zo vloog de dag voorbij en moest ik nog ruim 2 uur rijden naar huis. Hopen dat het voor allemaal goed uitpakt en dat zo’n leuke en gezellige dag herinnert wordt met leuke uitslagen van de geruilde duiven.

(Jong)NPO
Langzamerhand wordt er meer duidelijk betreffende de platformen en secties. De bedoeling is om ze vanaf 5 maart operationeel te laten zijn. Ik zelf ben ook betrokken bij platform Jong NPO. Een enthousiaste groep jonge liefhebbers die met elkaar de duivensport voor de toekomst wil oppakken in samenwerking met de andere secties. Ook de andere secties en platforms zijn voortvarend gestart en nu al komen er hele leuke ideeën op tafel voor de toekomst. De eerste bijeenkomst was een succes en het geeft een boost om zoveel positief gestemde duivenmelkers bij elkaar te zien. Vanuit het hele land hebben mensen zich aangemeld, ik zelf zal als aandachtgebied uiteraard het noorden hebben. Ik vind dat we ons hier in het noorden niet moeten afsluiten van de rest van Nederland. Belangrijk is dat duivensport in het hele land evenveel aandacht krijgt. Er moet rekening gehouden worden met elkaar. We moeten de handen ineen slaan. Door met elkaar te praten en vooral naar elkaar te luisteren hopen we veel te bereiken. We gaan het beleven!

Op eigen hok
Rust. Zo zou je het kunnen omschrijven. Jongen zitten overdag mooi in de ren de omgeving te verkennen en soms zit de kromsnavel op een paal ertegen over en ze steken nog net niet hun tong uit zo van je kan me lekker toch niet pakken. De vliegduiven vertoeven ook veel buiten maar ook nog niet in de lucht. De kwekers zitten op kale jongen van de laatste ronde. Aankomende zaterdag gaan we naar de beurs…gezellig!!! Aankomende vrijdag nog 5 weken!
21. feb, 2018
Opluchting
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de uitslag was goed! De spanning was afgelopen week groot maar de opluchting des te groter toen we hoorden dat het stabiel is gebleven. Er zijn geen nieuwe plekken gevonden en de oncoloog is heel tevreden. Ook namens Diana iedereen hartelijk dank voor het meeleven! Dat geeft het goede gevoel in mijn duivensportbeleving. We kunnen ons voorlopig richten op de toekomst en weer plannen maken. We zijn zeer dankbaar, dat het anders kan zijn hebben we de afgelopen dagen gehoord. We wensen deze zeer sympathieke liefhebbers heel veel sterkte in de moeilijke periode die ze nu ingaan.

Weer
Heeft u ook zo genoten van het fraaie zonnige weer van de afgelopen dagen? Heerlijk was het om buiten in het zonnetje bezig te zijn. Je kreeg gewoon een voorjaarsgevoel. De verleiding was dan ook groot om de kleppen even open te zetten en de duiven hun eerste rondjes te laten draaien. Zeker als je ze net als ik al een aantal weken gescheiden hebt zitten. Maar de kleppen bleven dicht, ik kan de verleiding weerstaan. De roofvogels zijn volop aanwezig dus waarom risico’s nemen? De jonge aanwas blijft ook lekker binnen en kunnen volop de omgeving verkennen vanuit de ren. Begin maart zien we wel weer.

Vliegprogramma
De komende dagen wordt het vliegprogramma definitief vastgesteld. Er staat nog een overleg met de Friezen gepland en daarna moet alles afgestemd zijn. Met 7 gezamenlijke programmavluchten lijkt me dit een belangrijk iets. Ten opzichte van de Friezen mogen we concluderen dat wij als afdeling 10 een mooier en completer vliegprogramma hebben. Ben benieuwd naar de 2 sectorvluchten jonge duiven. Hoe gaan deze eruit zien qua afstand. Lijkt me vrij logisch dat je met een grote lossing ook afstand moet hebben en dat dit niet op 150 km moet gebeuren maar meer richting de 300 km op de kortste afstanden. Dat er een nationale jonge duivenvlucht gaat komen lijkt me zeer waarschijnlijk. Landelijk gezien is de wens groot om oude tijden weer te laten herleven. Geluiden van een nationaal Orleans wakkeren steeds meer aan. Voor de zuidelijke afdelingen een prima afstand, maar voor ons noordelingen een brug te ver denk ik. Je praat over een afstand van 700 km in het uiterste noorden, denk dat dit 150 km te ver is. We zullen bijvoorbeeld moeten denken aan een ondergrens van 300km voor zuid Nederland als we bovenin nog op een acceptabele afstand willen vliegen. Maar door er samen over te praten zal hier vast een passende oplossing voor komen.

Virtueel vergaderen
Vorige week een primeur gehad. Heb mijn eerste virtuele vergadering via skype gehad met collega duivenmelkers uit het hele land. Een mooi stukje techniek die overigens wel even wennen is. Binnenkort zal ik hier verder over vertellen, over het wat en waarom deze vergadering heeft plaatsgevonden.

Op eigen hok
Hier is de kweek zijn laatste fase ingegaan. De kwekers zitten op de 3e ronde eieren of hebben inmiddels jongen. Hiervan zullen nog enkele bonkopers van bediend worden en 1 april gaan ze alweer uit elkaar voor de rest van het jaar. Tevens staat er aankomend weekend een reisje gepland naar het westen van het land om hier enkele jongen te ruilen met een zeer bekende liefhebber. Hopen dat het voor beide een versterking wordt. Donderdag aanstaande worden de vliegduiven geënt en zo komt het seizoen steeds dichterbij. Aankomende vrijdag nog 6 weken!
13. feb, 2018
Spanning...
Wij duivenmelkers hebben een hobby waar spanning een grote rol in speelt. Je praat dan over gezonde spanning, bijvoorbeeld wedstrijdspanning of spanning als je 2 goede duiven samen zet voor de kweek. Wij zitten sinds vrijdag in een andere spanning, Diana heeft vrijdag namelijk een PET scan gehad in het UMCG. Dat is een scan waar ze vooraf een chemische vloeistof in je aders spuiten zodat eventuele tumoren oplichten tijdens de scan. Ook werd er nog een CT scan van het bovenlichaam gemaakt. Aankomende vrijdag krijgen we de uitslag en tot dan is er dus veel spanning, en geen gezonde spanning! Als je te maken krijgt met zulke spanningen dan ga je dingen toch anders beleven en benaderen. Misschien dat ik daarom zo positief blijf staan in onze mooie hobby.

Financieel verslag
Afgelopen weekend kregen we het financieel verslag van onze afdeling. Alleereerst een grote pluim richting onze penningmeester, Teun Speelman, die ook dit jaar goed op onze centjes heeft gepast en dit prima in een overzicht heeft neergezet. We kunnen er helaas niet om heen dat het verval in de duivensport ook in de financiële cijfers te zien zijn. We ontkomen er dan ook niet aan dat de vrachtprijzen ingaande het seizoen 2019 verhoogd gaan worden. Efficiënter vervoer en meer samenwerking met buurafdelingen zal in de toekomst belangrijk worden, ook op andere kosten kan er dan bezuinigd worden. Dit idee zal dan ook op de agenda staan van Platform Transport denk ik.

NPO ledenraad
Ook hiervan zijn de stukken binnen. Heel positief was het verkiesbaar stellen van Harrie Meinders. Hij gaf in eerste instantie aan zich niet weer beschikbaar te willen stellen maar ziet gelukkig ook dat de NPO en hun leden gebaat zijn bij stabiliteit. Harrie is van het begin af aan betrokken bij de hervorming van de duivensport en heeft hierin een zeer belangrijke rol. Bijzonder jammer vind ik dan ook het vertrek van Evert Diepenveen. Hij heeft aangegeven zich niet langer te kunnen vinden in de hervormingen. Ontzettend spijtig maar duiven minnend Nederland moet verder, daarom heel blij dat de opkomst voor secties en platforms goed zijn bezocht.

Hokbezoeken
Afgelopen weekend op bezoek geweest bij Gurbe van der Schaaf in Emmen. Deze bescheiden melker maar groot in zijn prestaties speelt de marathonvluchten. Het was ontzettend gezellig en was ik onder de indruk van zijn duiven. Sinds 2 jaar heeft hij duiven bijgehaald en daarmee heeft hij in mijn ogen een grote stap voorwaarts gemaakt. Ook zijn duivin die na 3 vluchten op 1 stond was een geweldige vogel, zo zacht en gespierd. Zo zie je dat ook de goede marathonduiven een geweldige bouw hebben. Zaterdagmorgen kwam vriend en leermeester G. Rorije op bezoek, nog even snel een gebakje gehaald bij de lokale bakker want daar is hij gek op. Hij keurde de duiven op het hok en kwam gelukkig tot de conclusie dat het goed was. Ook de nieuwe aanwas die al apart zaten konden op een compliment rekenen. Bij het zien van Tears en zeker zijn duivin kwam de mededeling dat hij hiervoor een korfje meegenomen had…jaja Gerrit, jij hebt zelf genoeg topduiven. Er werd me nog wel gezegd dat er dit jaar geen duiven uit Stadskanaal de reis naar Valthe gingen maken….jammer maar duidelijk Gerrit hahaha

Bonnen
Ook zijn de eerste bonnen verzilverd. Harm Hulshof uit Exloo had 2 bonnen gekocht. Nadat hij er vorig jaar al 2 heeft gehaald en 1 ervan meteen zijn beste jonge duif werd hij nu dus opnieuw aanklopte. Hij heeft beide jongen uit Jeroentje meegekregen, Jeroentje is een zoon van Tears en halfbroer Catootje, hij won o.a. een 1e tegen 15.453 duiven. Jeroentje staat gekoppeld tegen een dochter van de Schaerleackensdoffer. Waarschijnlijk ook nog 2 doffers en aangezien Harm alleen doffers speelt mooi meegenomen.

Op eigen hok
Duivinnen nu een week op weduwschap. Meeste jonger zitten nu in het duivenhok en overdag al lekker in de ren. Hier en daar 1 die het wat moeilijker heeft maar ze moeten zich maar redden. De kwekers zitten nu voor de laatste keer op eieren en zo liggen we op schema dat 1 april alles aan kant is. Het winterweer van de afgelopen week heeft de duiven goed gedaan. Veel zon en lekker droog. Nog een ruime 2 weken en dan gaan ze weer de lucht in, hoop dat de temperaturen dan wat aangenamer zijn voor de melker. Aanstaande vrijdag nog 7 weken!
8. feb, 2018
Koud he!!
Maar lekker zonnig winterweer. Heel wat beter als het natte en druilige weer van de afgelopen maanden. Het koste ons duivenmelkers veel moeite om het vocht buiten de hokken te houden. Laten we hopen dat het droge en zonnige winterweer nog even aan houd en we begin maart zo overgaan in heerlijk voorjaarsweer. Ook is het alweer licht tot een uur of 6, dat geeft de werkende melker al wat meer tijd in de verzorging. Kortom alles gaat de goede kant op!

Media
Aankomende week hebben we als bestuur van PV De Kanaalstreek een interview met de regionale krant, De Kanaalstreek en de Ter Apelercourant. Dit naar aanleiding van onze fusie afgelopen jaar. Vanuit beide kranten is men bereid om hier aandacht aan te geven en wij vinden dit uiteraard hartstikke leuk om ons aan de bewoners voor te stellen. Beide kranten komen uit op de woensdag en we zullen dit ook op onze website plaatsen, www.pvdekanaalstreek.nl.

Vergaderingen
Afgelopen weekend kwamen de stukken voor de afdelingsvergadering. Zoals ik had verwacht was het vrij summier. Het lijkt een Abc-tje te worden. Een korte agenda met weinig hoogtepunten en ook de verenigingsvoorstellen waren op 1 hand te tellen. En bij terugkerende gewoonte voorzien van een preadvies tegen. Al is dit prima te begrijpen vind ik. Alle voorstellen hadden namelijk betrekking op het vliegprogramma die reeds was vastgesteld op de najaarsvergadering. Daarom van mijn kant logisch dat het bestuur aangeeft dit te willen laten zo als het is aangenomen. En we weten allemaal dat dit bijna unaniem was. Ik denk dan ook dat dit vliegprogramma de basis is voor de rustige en respectvolle sfeer binnen afdeling 10 momenteel, ik zeg houden zo!

Platforms en secties
Het NPO is druk bezig om de platforms en secties te bemannen. Afgelopen woensdag was er een bijeenkomst op Papendal in Arnhem. Een kleine 50 man waren aanwezig om zich in de toekomst in te zetten voor de duivensport in Nederland. Ik ben benieuwd hoe zich dat zal vormen in de nieuwe organisatiestructuur. Afgelopen jaar heeft het NPO best al wel stappen gemaakt naar een nieuwe en toekomstbestendige duivensportbond. Ik en waarschijnlijk met mij vele andere leden hopen dat ze zullen slagen in hun missie. Zodat we over 20 jaar nog steeds onze mooie hobby kunnen beoefenen. Al wordt het een proces met vallen en opstaan.

Op eigen hok
Zijn de eerste jongen gespeend en de duivinnen erbij weg. De rest van de jongen worden door de doffers groot gebracht. Feitelijk zitten ze op weduwschap en dit tot ongeveer half augustus. Met de vrieskou gaat er nogal wat voer in, zoals A.S. ook schreef wordt hier beslist niet op een paar gram gekeken. Binnenkort worden de vliegduiven geënt en dan maar langzaam aan een keer loslaten. Altijd weer spannend! Aankomende vrijdag nog 8 weken!
30. jan, 2018
Eerste maand alweer bijna om..
Januari 2018 is bijna alweer geschiedenis. We zullen januari (zucht….en de maanden ervoor) herinneren als erg nat en donker. Het gaat nu hard richting het vliegseizoen, nog een paar weken en dan knallen ze weer door het luchtruim. De kalender kan voor ons duivenmelkers niet gauw genoeg maart aantikken, lekker bij je hok met je hobby bezig zijn. Voor ons ligt een prachtig duivenseizoen te wachten, een nieuw en enerverend vliegprogramma die alle facetten in zich heeft om iedereen een fantastisch seizoen te laten beleven.

Familie
Hoorde een hele bekende duivenmelker afgelopen week zeggen dat hij collega duivenmelkers als familie zag. Hij had er zoveel kennissen en vrienden mee gekregen en dat ook nog eens in verschillende landen. Ik zelf ervaar dat ook, mag ook graag nieuwe melkers bezoeken en met hun over onze geweldige hobby praten. Zo ook deze periode, vaak ga ik dan wekelijks wel bij collega melkers op bezoek of zij bij mij. Sommige zijn vrienden en soms ook (nog) onbekenden die ik dan bijvoorbeeld op een NKD ben tegengekomen of via mailcontact. We zijn nog maar met zo weinigen, geniet ervan mensen.

Record
Naar aanleiding (denk ik) van het stukje van afgelopen week werd mijn site druk bezocht afgelopen week, een verdubbeling van de normale aantal bezoekers. Ook heel veel leuke reacties gekregen, ze kunnen het optimisme wel waarderen. Onder het motto Kop op duivenmelkers we hebben samen postduiven kunnen we gewoon veel bereiken. Dat heb ik zelf ondervonden in onze eigen vereniging, ook hier hebben we de duivensport geëvalueerd en zijn we samen verder gegaan na een fusie met 5 verenigingen. Het stukje werd door een enkeling gelezen als een sneer richting het afdelingsbestuur danwel de voorzitter, echter niets is minder waar. Soms ben ik het met ze eens en soms niet en dat zal omgekeerd ook zo zijn. Ik ervaar mijn contact met onze afdelingsbestuur (ders) dan ook als zeer prettig. Ook ik begrijp als bestuurder dat je weleens ergens klaar mee bent en dat sommige zaken niet zo verlopen als je graag wilt. Maar het betekent dat je er nog meer energie in moet steken om tot het gewenste resultaat te komen. Wat je niet moet doen is je eigen onvrede uitstralen richting de leden want die nemen het 1 op 1 over. En voor je het weet zitten we allemaal met de vinger naar elkaar te wijzen.

Afdelingsvergadering
Op 9 maart aanstaande hebben we de afdelingsvergadering. Hoe anders is het als een jaar geleden? Voor nu verwacht ik een rustige en vlotte vergadering. Het vastgestelde vliegprogramma brengt veel rust, en kampioenschapen zijn vastgesteld. Laat het seizoen maar komen! Vanuit onze vereniging hebben we nog wel een voorstelletje ingediend. We zien graag het westelijk gelegen Quievrain worden vervangen door het zuidelijk gelegen Chimay. De losplaats Chimay ligt veel meer in de vlieglijn die is afgesproken binnen onze afdeling. Ook ligt het meer in de vlieglijn waarop onze rayonindeling is gemaakt namelijk zuid zuidwest. Chimay werd dan ook als voorbeeld losplaats genoemd inzake de nieuwe rayonindeling.

NPO
De ringen zijn nu in vele verenigingen geleverd gelukkig. Voor de gewone ringen geen vleugeltjes meer. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt. De fondclub Noord Nederland ringen hebben ze nog wel. Op 10 maart aanstaande is de NPO ledenraad, afdeling 10 zal zo als ik hoorde nog maar 1 kiesman mogen afvaardigen omdat we afgelopen winter ruim onder de 1500 leden zijn gezakt. De NPO zal 10 maart ongetwijfeld een update geven over de progressie van GPS2021. Ik weet dat er momenteel weinig informatie komt vanuit het NPO maar ik kan u verzekeren dat ze niet stil zitten.

Op eigen hok
Geweldige jongen! Ze komen mooi op en er zijn ruim 30 geringd. Aankomende week kunnen de eerste er bij weg. Afgelopen weekend het jonge duivenhok klaargemaakt. Dus ze kunnen “op zichzelf”. Wat mij opvalt is het aantal witpennen en bonte jongen die er dit jaar in de schalen liggen. Ook bij koppels die zelf geen enkele witte pen hebben liggen ze. Nou vind ik het wel mooi maar het word wel een echt bont gezelschap zo. Ach als ze maar hard vliegen dan mogen het ook gele of paarse zijn. Nu de kweek zo op zijn einde loopt krijg ik zelf ook weer wat rust. Vanaf 10 december is het van s ’morgens vroeg tot sávonds laat druk geweest in de verzorging. Het komt nu eenmaal niet vanzelf he… aankomende vrijdag nog 9 weken!
24. jan, 2018
Positief omgaan met negativiteit…
Als jezelf van nature positief ingesteld bent, zeg maar het glas zit halfvol in plaats van half leeg, dan is het moeilijk om met mensen te praten of ze aan te horen die negatief ingesteld zijn. Zo ook in de duivenmelkerswereld waarin sommige mensen zich niet bewust zijn dat we een hobby hebben samen met nog ruim 16000 mensen en dat het vooral plezier en positiviteit moet brengen. Gisteravond hadden we het jaarlijkse rayonoverleg, samen met de penningmeester van de vereniging, Harm Hulshof, en de penningmeester van de afdeling, Teun Speelman, reisde ik af naar Oude Pekela. Onze voorzitter hield een kleine toespraak met enigszins een negatieve inhoud:

Rayonoverleg (Friesland)
Zo moesten de Friezen het weer eens ontgelden. Maar wat heb je er zelf aan gedaan of kunnen doen? Kijk ook eens in de spiegel. Denk in oplossingen en blijf vooral positief ook al is dat soms moeilijk. Afgelopen zaterdag organiseerde Friesland een minisymposium met afd 10 en 11 om de duivensport in Noord Nederland te verbeteren. Een goed initiatief lijkt me. De gehele presentatie en samenvatting stond zondag al op de site van Friesland en zichtbaar voor al hun leden. Geef de leden van onze afdeling ook deze informatie en terugkoppeling.

Rayonoverleg (NPO)
Ook het NPO moest het ontgelden. De voorzitter gaf meerdere keren aan we zijn hier op tegen en we zijn daar op tegen… Zeker, het NPO doet ook niet alles goed dat zien we allemaal. Maar ze proberen de duivensport toch anders op de kaart te zetten met een positieve uitstraling. Misschien moeten wij als afdeling 10 ons ook misschien iets anders opstellen? We nemen nu een houding aan dat we geen vooruitgang, geen toekomst en geen veranderingen willen kortom negatief. Niet voor niets werd het vliegprogramma inclusief de 7 gezamenlijke sectorvluchten bijna unaniem aangenomen door de leden van afdeling 10. Terwijl voorgaande jaren het vliegprogramma altijd een heikel punt was op de vergaderingen. Jammer dat het bestuur dit niet ziet. Laten we beginnen met meedenken in plaats van afzeiken.

Rayonoverleg (Oostlijn vliegen)
Een leuk en doordacht plan van de heren Van Doornmaal en Berghuis. Kijk dat is een voorbeeld van positief meedenken. Geen gezeik over (slechte) liggingen, vlieglijnen en of losplaatsen. Maar nee, zelf komen met oplossingen. Thats the spirit! Ik vind het persoonlijk een goed idee en leuk initiatief. Vluchten tot 300 km vanuit het Oosten organiseren lost het probleem van diepte op de kortste vitesseafstanden in afdeling 10 ook direct op, kunnen we als 1 afdeling lossen en misschien zelfs met afdeling 11 erbij. Om vervolgens vanaf 300 km ook als sector de midfondvluchten te lossen uit het zuiden. En zie daar: afdeling Noord (knipoog)…..hahaha….Oh Gerald wat zeg je nu toch allemaal weer….

Op eigen hok
Gaat het prima! Mooie gezonde en blinkende jongen liggen in de schalen. Nog ruim een week en dan gaan de duivinnen er bij weg en staan ze op weduwschap. En nee ze komen niet weer bij elkaar om op eieren te komen of iets dergelijks. Het gaat hard nu! Aankomende vrijdag nog 10 weken!
16. jan, 2018
Na zonneschijn komt regen…
We hebben maar een kort aantal dagen kunnen genieten van droog weer. Net genoeg om de dikste plassen en modderbaden op te laten lossen. Echter vanaf zondag is het weer onstuimig en krijgen we aanstaande donderdag opnieuw een zuidwesterstorm. Bah! Nu half januari willen wel een keer een lekkere vorstperiode met veel zon zodat onze hokken weer op kunnen drogen. Voorlopig lijkt het er nog niet van te komen helaas.

Kortwieken
Afgelopen zaterdag hebben we de laatste boom op onze grond moeten snoeien tot stamhoogte. Er kwam amper blad aan en de bomendokter adviseerde hem neer te halen voordat hij met een storm schade ging aanrichten. Met een hoogwerker en 2 ingehuurde waaghalzen was het in 3 uur gepiept. Diana wilde graag dat de stam bleef staan in de hoop dat het nog weer uit ging lopen… ijdele hoop als je mij vraagt maar hier had ze ook alweer een plan voor, er wordt dan een uil ingezaagd…ze bedenken wat tegenwoordig die vrouwen. Voorlopig levert het mij veel meer uitzicht op en kunnen de duiven eventueel gevaar van roofvogels sneller aan zien komen. En als toetje ruim 2 kuub haardhout.

Ringen
Moeizaam gaat het proces levering ringen bij het NPO. De producent heeft zijn zaakjes verre van voor elkaar en de NPO moet helaas lijdzaam toekijken. Van alle kanten probeert men het probleem op te lossen. Een gedeelte is wel al binnen en wordt nu verzonden. Voor wat nog niet binnen is worden er alsnog noodringen verstrekt. Voor de meesten komen de ringen wel op tijd, zij hebben ze nog maar net gekoppeld.

Vergaderingen
Nu alle feestdagen achter de rug zijn en we richting het vliegseizoen gaan moeten we eerst nog langs een aantal voorjaarsvergaderingen zoals dat mooi heet. In de vereniging, samenspel en afdeling komen ze komende periode voorbij. Als bestuurder heb je daarnaast ook te maken met bestuursvergaderingen. Voor onze vereniging staat hij voor aankomende donderdag gepland. Een 15 tal zaken staan op de agenda, mede door het nieuwe vliegprogramma moeten er wijzigingen komen in de kampioenschappen. We hebben bijvoorbeeld de natour terug op het programma. Wanneer bestuurlijk alles is besproken is he tijd om dit aan de leden voor te leggen. Dit zal eind februari plaatsvinden zodat we tijd hebben om punten mee te nemen naar de afdelingsvergadering die voor 9 maart staat gepland. Tijdens de bestuursvergadering komen ook eventuele voorstellen aan bod die richting de afdeling gaan. Omdat de afdeling een inzendperiode hanteert van maar 14 dagen is het haast onmogelijk om hiervoor bij elkaar te komen. Maar verwacht dat de voorstellen nihil zijn deze keer, men kijkt uit naar het seizoen met dit fantastische vliegprogramma.

Op eigen hok
Vordert de kweek gestaag. Hier en daar een ei wat wel bevrucht was maar niet is uitgekomen. Zulke dingen heb je toch elk jaar. Sowieso komt er wel een mooi ploegje jonge duiven dit jaar daar ben ik niet bang voor. Nog een paar weken en dan gaan ze weer los. Heb reuze zin in het nieuwe seizoen, kortom elke weekend weer gezellig naar de club en je hobby beleven. Aankomende vrijdag nog 11 weken!
9. jan, 2018
Volop in beweging!
Het nieuwe jaar
Ik wens iedereen een fantastisch en gezond 2018! Tevens hoop ik dat elke liefhebber een sportief en gezellig vliegseizoen heeft dit jaar. Maar daar bent u ook mede zelf verantwoordelijk voor. Wees aardig voor elkaar en bedenk dat we met z’n allen dezelfde hobby hebben: Postduiven. Laten we hier samen van genieten zowel bij uw eigen hok als in uw vereniging.

NKD
Afgelopen zaterdag naar de Noordelijke kampioendag geweest in de Bonte Wever in Assen. Mijn complimenten voor de organisatie, het was in de nieuwe zaal lekker gezellig. Heb ontzettend veel mensen gesproken, mensen die ik al kende maar ook nieuwe contacten gelegd. Zo kreeg ik een gezicht bij een naam te zien van iemand die ook erg hard vliegt in onze afdeling namelijk Edwin Schuiling uit Ekehaar. Na een leuk gesprek met hem waren we het over een ding wel eens…we zijn positief en fanatiek! Persoonlijk werd ik nog gehuldigd voor mijn 2 NPO overwinningen vanuit Tilburg en Sens en heb hiervoor een heel mooi aandenken gekregen. Ook hier wil ik de organisatie voor bedanken. Al met al een fantastische middag met collega duivenmelkers.

NPO
Aankomende vrijdag 12 januari krijgen we als het goed is onze ringen. Ik weet dat het NPO er alles aan doet om dit probleem op te lossen. Ik begreep dat de noodringen prima verdeeld zijn. Het is iets waar ook het NPO machteloos in is. Hoe vervelend het ook is, aan de oplossing wordt met man en macht gewerkt. Uiteindelijk komt het allemaal goed en natuurlijk moeten we hier lering uit trekken zodat dit in de toekomst niet weer gaat gebeuren. In maart hebben we de volgende ledenraad om dan vervolgens het nieuwe seizoen in te gaan. Ben zelf benieuwd of bijvoorbeeld de Nationale jonge duivenvlucht ook gepland gaat worden. Hier zullen dan grenzen verlegd moeten worden om heel Nederland op een voor ieder te accepteren afstand te krijgen. Persoonlijk ben ik voor een Nationale jonge duivenvlucht, het is namelijk geen verplichting om hier aan mee te doen. Dit is een keuze voor de liefhebber zelf. Maar wat een attractie en affiche zou dat zijn in Nederland. Dat was het namelijk ook voor de afschaffing.

Doelen
Las het al bij diverse collega melkers, wat zijn de doelen voor het nieuwe vliegseizoen. Hier het afgelopen seizoen prima resultaten gekend. Dat overtreffen wordt zeer moeilijk met een vliegploeg bestaande uit 95% jaarlingen. Maar ook jaarlingen kunnen uithalen op mooie vluchten. Denk dat hier opnieuw de focus komt te liggen, individueel presteren op mooie vluchten bijvoorbeeld de sectorvluchten. Catootje zit ook voor 2018 in de vliegploeg samen met Nikita de enige meerderjarige duivinnen. Hoop dat ik haar kan behouden en dat ze de goede resultaten voortzet in het nieuwe seizoen.

Op eigen hok
Hier gaat het niet zo soepeltjes als vorig seizoen. Duiven kwamen minder vlot op eieren maar inmiddels liggen de eerste jongen in de schalen. Ach als alles uitkomt zitten er best een mooi aantal jonge duiven. De komende weken is het voor de ouders een kwestie van goed voeren. Het is behoorlijk druk op de hokken en voor de liefhebber veel werk. Ach we hopen dat het zich straks laat uitbetalen. Aanstaande vrijdag nog 12 weken!
31. dec, 2017
Het zit er weer op…
Vandaag alweer de laatste dag van het jaar voor een ieder zal 2017 verschillend zijn maar persoonlijk kan ik terugkijken op een goed jaar. Op plaats 1 de gezondheid van Diana die gelukkig stabiel is gebleven, dit maakt het leven zoveel gelukkiger wat ook zijn weerslag heeft op bijvoorbeeld de duiven. Ik hoop dat het ook aankomend jaar zo mag blijven. Met de duiven natuurlijk een fantastisch seizoen gehad, zoals eerder gezegd valt en staat het met je privéleven. Zit de melker goed in zijn vel dan sluiten de duiven zich hier vaak bij aan. Een echt hoogtepunt heb ik niet, de 1e NPO van Sens met Catootje van bijna 600 km was qua afstand geweldig maar de 1e en 6e NPO Tilburg 2 weken ervoor was ook bijzonder. Maar om toch echt iets hoogstaands eruit te pakken is dat wel 1,2 en 3 spelen tegen 15.453 duiven. Ik zie ze nog aankomen met z’n drieën, helemaal los van de grote koppel en niks kladvliegers. Zoals iedereen weet hou ik van grote concoursen met veel duiven en het liefst in sectorverband. Aankomend seizoen hebben we een 7 tal van deze vluchten georganiseerd door het NPO, wat een beleving zal dit zijn! Op de sector midfondvlucht vanuit Morlincourt misschien wel 30.000 duiven en met de jonge duiven misschien wel 50.000 duiven die allemaal naar Noord Nederland moeten met spreiding over een oppervlakte van meer als 10000 km2. De massa wordt dan zo uit elkaar getrokken dat de beste duiven super geconcentreerd moeten zijn om de goede richting aan te houden. Daarom maken alleen de allerbeste zich los en kiezen hun eigen koers. En dat willen we met z’n allen, geen kladvliegers of een stayerende koppeltje duiven, nee die ene klasbak die vooruit vliegt die willen we hebben! We gaan het allemaal meemaken in 2018. Het jaar 2017 was ook het eerste jaar als nieuwe grote vereniging PV De Kanaalstreek, ik denk dat we kunnen terugkijken op een heel mooi jaar samen. Natuurlijk was het even wennen aan elkaar maar dat hebben we prima met mekander opgelost. Je hebt leden die het er moeilijk mee hebben maar die hebben het niet moeilijk met de nieuwe vereniging maar dat hun oude is opgeheven. Weemoed zit deze enkelingen dwars en tijd zal het moeten slijten. Denk dat er een mooie fundering ligt om verder op te bouwen in het nieuwe jaar. Afgelopen jaar weer mooie nieuwe contacten gelegd in de duivensport. Maar ook bestaande contacten onderhouden, voor mij een belangrijk punt in de duivensport. Ik mag ontzettend graag met collega melkers over onze hobby praten. Of ze dan programma of marathon spelen, in noord of zuid of zelfs aan de andere kant van het land wonen maakt me geen moer uit. Duiven is wat elkaar verbind en dat moet grenzen doen vervagen! Aankomend jaar zal ik hier nog meer tijd aan besteden, want ik weet zeker dat ik er als melker ook baat bij heb. Wat we ook allemaal hebben kunnen zien is dat het NPO hard aan de weg timmert. Ze willen duiven minnend Nederland uniformeren tot 1 grote bestuurlijke organisatie. Nu zijn het nog 11 eilandjes met zo een ieder zijn eigen regeltjes en ideeën, nee met het huidige terugloop van leden zijn we gelukkig op weg om er 1 organisatie van te maken. Zal ook wel niet lang meer duren voordat de afdelingen op de schop gaan. Peter Theunis (Embregts-Theunis) gaf het afgelopen week ook al aan, een 6 tal gebieden voor de huidige populatie duivenmelkers is meer dan zat. Je kan dan spreken van regiobesturen die uitvoerende werkzaamheden doen voor de secties en platforms van het NPO. Ach ik laat het rustig op me afkomen. Binnenkort zijn hier de rayonoverleggen, al een aantal jaren een wassen neus als je het mij vraagt. Het huidige afdelingsbestuur plant ze getrouwen wijs elk jaar weer in maar voor wat? Nu willen ze het huidige bestuur uitbreiden van 7 naar 9 leden…. We hebben elkaar jaar 4% minder leden maar er moeten er wel meer in het bestuur. Ook hier ontgaat me de logica. Inwerken om het stokje over te nemen? Nee dat is juist niet wat je moet doen, een nieuw bestuur moet ook vernieuwend zijn en niet voortborduren op het werk van een ander lijkt me. Maar ook hier lekker laten gaan, concentreren op iets waar je wel invloed op hebt namelijk je eigen hok met duiven. Hier zit alles op eieren, ik moet zeggen dat het een stuk moeizamer ging dan vorig jaar met al die jaarlingduivinnetjes. Maar we zijn weer onderweg en nu hopen dat de ringen de 12e wel bezorgd worden anders heb ik hier ook een probleem. Ik wens een ieder een fantastisch 2018 en dat men ook in het nieuwe jaar veel plezier mag gaan beleven aan onze mooie hobby! Aanstaande vrijdag nog 13 weken!
19. dec, 2017
We gaan bijna de goede kant weer op….
Over 2 dagen is het de 21e december en hebben we de kortste dag, vanaf dan gaan we de goede kant weer op. Zijn we een week of 4 verder dan begin je het al echt te merken dat de dagen langer worden. Momenteel ga ik in het donker naar mijn werk en ik kom in het donker weer, hetgeen betekent dat ik de lampen in het hok aan moet hebben om ze te voeren. Hier liggen de eerste eieren al in de schalen, de eersten al na 5 dagen. Ik hoop dat ze bevrucht zijn, het was van een koppel in het kweekhok. Op dit moment zitten ze 9 dagen bij elkaar en hebben ze de nesten klaar. Ik verwacht dat voor het weekend de meesten wel op eieren zitten. De eieren van de kwekers zullen naar de vliegers worden overgelegd zodat die aan een 2e broed kunnen beginnen. Aangezien ik maar 5 kweekkoppels heb zullen de meeste vliegduiven hun eigen jongen grootbrengen. Maar ik heb het volste vertrouwen in deze duiven dus waarom er geen jongen van kweken? Volgende week is het kerst, een aantal dagen met familie doorbrengen en vooral veel lekkere dingen eten. Persoonlijk kijk ik uit naar 2 januari, dan is alles achter de rug en kunnen we weer toeleven naar het voorjaar. Momenteel wordt het internet overspoeld met bonnen en duivenverkopen, als je het mij vraagt veel te veel! Ik volg het wel maar meng mij niet in al het bied geweld al staan er best leuke bonnen tussen. In het kader van de duivensport op het erfgoedlijst heeft het dagblad van het noorden een fantastisch artikel geschreven over onze Keizer Generaal Gerrit Rorije. Het stond in de krant van maandag maar is online nog steeds te lezen. Deze grote kampioen heeft de duivensport positief naar buiten gebracht. Het artikel geeft precies weer hoe Gerrit in de duivensport staat. Voor Gerrit geen gezeur over randzaken en dergelijke, nee je best doen en proberen te winnen. Wanneer dat niet lukt probeerd hij er de volgende keer een schepje bovenop te doen zonder naar andere oorzaken te zoeken. Gerrit geniet nog met volle teugen van de duivensport, op de vrijdagavond gezellig met zijn duivenkameraden een biertje drinken en iedereen lekker in zijn eigen waarde laten. Ik denk dat iedere duivenmelker hier een voorbeeld aan kan nemen. Met Gerrit had het dagblad van het noorden geen betere kunnen vinden. Vanuit het bestuur zijn we er enorm trots op dat de kampioen van onze vereniging in deze grote krant staat! Ik wens een ieder hele fijne kerstdagen en tot de volgende keer. Aankomende vrijdag nog 15 weken!
13. dec, 2017
Van alles en nog wat...
Afgelopen zaterdag hadden we onze jaarlijkse tentoonstelling, ondanks een mindere inzet van 23 viertallen was het een geweldige duivendag. In de middag zat het gebouw tjokkievol met allemaal enthousiaste liefhebbers en was het een gezellige boel. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde tentoonstelling waarbij de overwinning dik verdiend naar Harrie Oving en zoon ging. Afgelopen week zat ik op de site van de afdeling Friesland te kijken en zag dat ze hun prijsuitreiking hebben gehad. Ze noemden het dit jaar het FUID festival, de betekenis is me even ontgaan maar het was weer eens iets nieuws. Op de video en de fotoreportage zag het er geweldig uit, en dat hoorde ik ook van diverse Friese liefhebbers. Weer een mooi initiatief van de Friezen om zo mee te gaan in de tijd. Ik kijk dan ook altijd met veel bewondering naar onze buren, het is een no nonsens afdeling wat veel tijd steekt in ontwikkeling. De Friezen zijn trots op hun hobby en dat is weer te zien in al hun doen en laten. Zoals u kunt zien heb ik mijn website weer up to date gemaakt. Wat nieuwe foto’s geplaatst die ik onlangs heb laten maken bij Rene Hidding en dat ziet er hartstikke mooi uit. In een jaar kan er veel veranderen en dat betreft ook het soort duiven wat je op de hokken hebt. Zo ook hier weer wat tekst aangepast en de liefhebbers genoemd waar ik mijn duiven van heb. Want ik vind altijd maar zo ere wie ere toekomt. Afgelopen zondag is er gekoppeld in Valthe, zowel de kwekers als de vliegers. Gezien de weersomstandigheden geen pretje maar ik laat me er niet door van de wijs brengen. Reeds de 2e dag vloog alles alweer los door de hokken, op een enkele felle jaarlingdoffer na gaat het goed al heb ik het idee dat het vorig jaar nog beter ging. Ben benieuwd hoelang het duurt voordat de eerste eieren in de schaal liggen. Gisteravond was ik aanwezig bij de samenspelvergadering van de CCOG in Oude Pekela. Een korte vergadering alleen bedoeld om de nieuwe statuten vast te stellen. Van mij hadden ze wel wat agendapunten mogen toevoegen om alvast richting het nieuwe seizoen te kijken. Bij de rondvraag werden er dan ook nog diverse puntjes van positieve kritiek geuit waardoor er voor het bestuur nog een schone taak ligt om e.e.a. te evalueren voor de toekomst. Ook in eigen vereniging kregen wij als bestuur diverse opmerkingen over onze nieuwe CC en dan vooral van de liefhebbers die niet over digitale middelen beschikken. Maar zoals met vele dingen, al doende leert men en ik hoop dat ze het gaan oppakken. Ik heb besloten geen duiven in te zenden voor de erestand van de Noordelijke kampioenendag. Uiteraard was ik zeer vereerd met deze uitnodiging maar het past gewoon niet in mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Uiteraard zal ik de noordelijke kampioenendag op 6 januari 2018 wel bezoeken. Volgende week misschien nieuws dat de eerste eieren gelegd zijn, tot volgende week! Aanstaande vrijdag nog 16 weken!
5. dec, 2017
Reeds 4 jaar een eigen website…
En nog steeds ontzettend leuk, ik weet dat je het ook veel voor een ander doet maar het bijhouden van de site geeft mij voldoening. Omdat je (bijna) wekelijks een stukje schrijft over diverse onderwerpen krijg je ook vaak respons van menig liefhebber en ja ook weleens negatief. Maar een (duiven) wereld waarin iedereen het met elkaar eens is, is hetzelfde als Pasen en Pinksteren op 1 dag. Ik ben een liefhebber die dagelijks veel informatie over onze mooie hobby opzoekt, dit is tegenwoordig veel via internet. Zo ben je betrokken bij alles wat er in duivenland gebeurt. Zoals de meeste wel weten ben ik een voorstander van de nieuwe NPO ontwikkelingen die momenteel gaande zijn. Heb veel bewondering voor de voorzitter, Maurice van der Kruk, die als jonge gast toch maar even het vastgeroeste duivenwereldje op zijn kop zet. Door er heel veel inzet en energie in te gooien heeft hij al veel mensen positief laten denken, eerst waren het de jonge liefhebbers maar je hoort ook steeds meer dat de 65 plussers enthousiaster worden. Laten we met elkaar positief blijven over onze hobby welke discipline je beoefent of in welk vlieggebied je ook woont, we hebben samen postduiven! Dat het landelijke enthousiasme is aangewakkerd is natuurlijk ook te wijten aan het nieuwe vliegprogramma. Gezamenlijk optrekken naar lossingsplaatsen geeft zoveel meer beleving en spelvreugde. Probleem is dat sommige mensen denken dat iedereen kans maakt om kampioen te worden. In theorie zou dat ook best kunnen. Net als in het voetbal, zo zou Groningen kampioen van Nederland kunnen worden. Ook zij spelen 34 wedstrijden net als PSV maar waarom worden zij het dan niet? Dat heeft natuurlijk te maken met kwaliteit van de spelers, indirect de financiële mogelijkheden maar ook natuurlijk de faciliteiten. Wat te denken van begeleiding, trainingsmogelijkheden en natuurlijk de aantal uren die je er aan kunt besteden. Zo zie ik het ook terug in de duivensport, niet iedereen kan kampioen worden dat heeft hier ook te maken met de omstandigheden zoals eerder genoemd. Tuurlijk spelen de afstanden een rol hierin, op 100 km met een sterke westen wind zal je aan de oostkant weinig winnaars zien, omgekeerd met een O in de wind hetzelfde. Op de dagfond met een NO 4 op 100 km overvlucht een 1e spelen wordt ook moeilijk maar dat geld dan ook weer voor de voorhand met een ZW 4. Wat te denken van de werkende liefhebber met een jong gezin die het moet opnemen tegen een fitte pensionado die 24/7 duiven op 1 heeft staan? Is dat dan eerlijk? Nee duivensportbeleving moet je naar eigen mogelijkheden zoeken. Wil je de absolute top bereiken maar moet je er aan het eind van het seizoen teveel collega’s voor laten gaan? Dan moet je het niet gaan zoeken in andere dingen zoals concurrentie en ligging of zo…nee dan moet je in de spiegel kijken en je bewust worden van eigen gecreëerde omstandigheden. Maar dat is iets wat in de duivensport heel moeilijk is, gauw wordt er naar andere liefhebbers en omstandigheden gewezen. Kijk eerst naar je vereniging, 90% van je hobby beleef je in dit spelverband, hier krijg je zaterdags de felicitaties en het bloemetje voor de vrouw. Heb je verdere ambities? Kijk dan verder maar ook wat vaker in de spiegel. Want in bijvoorbeeld Sector 4 moet je heel wat in je mars hebben om hier op het podium te staan met de sectorvluchten. Dat gaat namelijk verder als een gunstige wind of ligging. Voor aanstaande zaterdag 9 december hebben wij de tentoonstelling gepland. Ieder jaar weer een gezellig gebeuren in het stille seizoen. Een dag erna, zondag 10 december, wordt er op de eigen hokken gekoppeld en begint het voor mij weer. Ik heb er zin in! Aanstaande vrijdag nog 17 weken….
28. nov, 2017
Voorkoppelen…verjaardag…tentoonstelling…
Je kunt als duivenmelker best met veel dingen bezig zijn, ook eind November. Afgelopen weekend de duiven een dagje bij elkaar gelaten voor een eerste verkenning, even voorzichtig aftasten of er liefde op het eerste gezicht is. Gelukkig was dat het geval, hier en daar een felle jaarling doffer maar tot nu toe zeer tevreden. Voor aankomende weekend staat de 2e date op het programma, ik denk dat e.e.a. de definitieve koppeling 10 december wat makkelijker maakt. Ook wordt ik aankomende weekend een jaartje ouder, nog steeds jong maar toch gaat het best hard. De voorbereidingen voor de tentoonstelling, die voor 9 december staat gepland, zijn ook weer in volle gang, het is toch elk jaar weer een leuke happening. Sinds dat we een grote vereniging zijn hebben we een activiteitencommissie die zulke dagen inricht. Als bestuur zijnde heb je het dan wat makkelijker en krijg je zelf ook wat meer mee van de festiviteiten. We organiseren ook weer een kleine bonnenverkoop van de kampioenen van onze vereniging, bijna iedereen was zo sympathiek om de eigen vereniging een bon te schenken we moeten het tenslotte toch met elkaar doen. Zo staan er weer een heleboel leuke dingen te gebeuren en dat haalt je als duivenmelker weer een beetje uit de winterslaap. Afgelopen maandag heb ik mijn duiven laten onderzoeken door de dierenarts. Gelukkig mankeerde er niets aan en waren ze volgens hem klaar voor de kweek. Eigenlijk twijfelde ik er ook niet aan maar we kunnen er zelf niet in kijken vandaar het zekere voor het onzekere. Hij was onder de indruk van de duiven, nou had ik ook niet de minste meegenomen: o.a. Jolien, Catootje en zusje Catootje die hij minstens zo goed vond als grote zus zelf. Ach uit de uitslagen volgend seizoen zal blijken hoe mooi ze zijn want goede prestaties dat maakt de duif. Binnenkort ga ik iets afspreken met Marcel van Zanden, afgelopen seizoen een aantal keer gemaild over en weer en daarbij een goede en positieve indruk gekregen van hem als melker maar ook van zijn toekomstvisie over de duivensport. Ik ben sowieso wel nieuwsgierig hoe de jonge liefhebbers kijken naar de duivensport over pak hem beet 10 a 20 jaar, het valt me namelijk op dat jonge liefhebbers veel relaxter staan in bijvoorbeeld vastgeroeste complexe duivenzaken. Ook dit jaar, wel enigszins beperkt, een aantal bonnen geschonken. O.a de vereniging in Oude Pekela maar ook Delfzijl heeft een bon gekregen dit mede vanwege de aanwezigheid van Machiel van der Velde. Ik hoop dat de verenigingen goed geholpen worden met de opbrengsten. Tot de volgende keer! Op verzoek: Aanstaande vrijdag nog 18 weken tot de eerste vlucht….
21. nov, 2017
Donkere dagen voor kerst…
Buiten is het grauw en vooral heel nat! Bah wat een weer zou het graag anders zien, maar wij als duivenmelkers weten maar al tegoed dat we het weer niet kunnen sturen. Aankomend weekend zullen veel melkers de duiven weer koppelen voor de winterkweek, qua temperatuur lijkt me het geen probleem. Op eigen hok wordt er nog een poosje gewacht tot 10 december. Nu vragen mij sommige wat is het voordeel van zo vroeg kweken? Om een paar van mijn beweegredenen op te noemen: meer jongen uit je favorieten kweken, (geslacht)rijper als jong maar ook als oude duif, oude duiven kunnen rustig uitgewend worden in het voorjaar en zo heb ik nog wel een paar argumenten. Maar degene die in januari of zelfs in februari gaan kweken hebben nog tijd zat hoor. Komt ook bij dat ik wel flauw van de rustige periode ben, het begint weer te jeuken. Dat zal ook wel leeftijd zijn, in duivenjargon ben ik nog jeugd haha. Eerlijk gezegd heeft het nieuwe vliegprogramma mij wel voorzien van een extra dosis energie, er ligt wel een uitdaging. Nu bestaat mijn huidige vliegkolonie uit 16 koppels, waarvan 2 koppels 2 jarige en maar liefst 14 koppels jaarlingen! Ook nog te bedenken dat er maar 4 kweekkoppels zijn… Het is voor mijn gevoel net of ik opnieuw begonnen ben en ik ben me bewust dat deze jaarlingen met enige voorzichtigheid ingespeeld moet worden zeker met het bescheiden programma wat ze als jonge duif hebben gehad. Maar ik ben er van overtuigd dat ik na de vitessevluchten er wel wat van mag verwachten. Het doel zal dan ook op de midfond en de dagfond liggen. Afgelopen weken veel goede liefhebbers bezocht in heel Nederland, geweldig om in andere keukens te kijken. Dat je hiervoor dagen op pad bent en vele uren in de files doorbrengt moet je ervoor over hebben. Tuurlijk besef ik me dat je dat op deze leeftijd makkelijker kunt opbrengen… ik praat namelijk graag met andere liefhebbers over onze hobby en dan maakt het me niet van welke vereniging, gebied of afdeling ze zijn… we hebben allen 1 ding gemeen: DUIVEN. Zaterdag 2 december staat er een bezoek gepland aan de duivenfotograaf Rene Hidding, de laatste jaren zet ik mij favo’s graag op de foto om zo ook de site een beetje up tot date te houden. Voor dit jaar gaan er o.a. mee: mijn Jolien (nu kweekhok), Catootje 1e NPO Sens, Jeroentje 1e tegen 15.453 duiven en Lozano met als jong al 3x 1:100 met 2 kopprijzen in de afdeling. Tot de volgende keer maar weer!
14. nov, 2017
Rust in duivenland
Vorige week zaterdag de livestream van de NPO ledenraad gevolgd. Wat een mooi stukje techniek die het mogelijk maakt om als belangstellende dit gebeuren te volgen. Een pluim richting de NPO voorzitter Maurice van de Kruk, hij was bijzonder scherp en in staat om uiteenlopende meningen te verenigen tot 1 breed gedragen besluit. Het enthousiastme straalt van deze jonge gast af, mooi om te zien. Hoogtepunt van deze vergadering was natuurlijk het nationaal vliegprogramma. Iets wat ook binnen afdeling 10 enorm leeft na deze NPO ledenraad. Maar er lijkt dan toch eindelijk rust te komen in afdeling 10. Aanleiding hiervoor was het vernieuwd concept vliegprogramma van het bestuur op de valreep afgelopen woensdag. Een vliegprogramma die ik gerust het beste van de afgelopen 10 jaar durf te noemen. Mijn complimenten voor de inzet en transparantie van de bestuursleden die dit hebben aangedurfd. Met de NPO ledenraad de zaterdag ervoor waar het nationaal vliegprogramma met een grote meerderheid werd aangenomen gaf onze afdeling als enige een tegenstem af. Iedereen zat dan ook met veel spanning af te wachten wat ons bestuur ging doen. Uiteindelijk hebben ze de NPO sectorvluchten gelukkig wel opgenomen in het vliegprogramma met daarbij rekening te houden dat niet iedereen hierop in hoeft te korven. Zo is er een programma gecreerd die voor een ieder wat wils heeft. Zo kunnen we met z’n allen uitkijken naar het volgend seizoen. Hiermee lijkt het NPO vliegprogramma de noord en zuid kant weer met elkaar te verbinden tot 1 afdeling 10. Persoonlijk vind ik de veranderingen die binnen het NPO plaatsvinden op dit moment een echte meerwaarde, duivenliefhebbend Nederland met elkaar verbinden tot 1 organisatie dat is voor iedereen beter. Ik ben dan ook reuze benieuwd wat voor ontwikkelingen er nog meer komen als straks de sectie’s en platforms ingericht zijn. Momenteel vorderen we gestaag met de kampioenschappen en vergaderingen en gaat het mooi richting de tentoonstelling. Twee weken geleden de prijsuitreiking gehad van onze vereniging, een drukte van belang maar wel een fantastische avond. Een geweldige sfeer en veel respect voor elkaar. Als bestuur hadden we 3 rondes ingepland om het geheel niet te langdradig te laten worden. Voor iedereen een mooie ingelijste diploma met de behaalde resultaten. Voor de top 10 keizer had ik alle teletekstplaatsen en top 10 afd, zeg maar gerust heel veel werk maar het werd enorm gewaardeerd door onze leden. De komende weken nog een Afdeling en Samenspel prijsuitreiking, nog even een drukke periode dus. Dan nu waar het gewoon voor ons allemaal om draait noord, zuid, vitesse of marathon: Duiven. Hier zijn de meeste dekveren en slagpennen er wel uit, de meesten worden alweer mooi. Aankomend weekend de grote schoonmaak en dan hebben ze nog een 3 weken om topfit te worden want 10 december wordt er gekoppeld. Een datum die mij vorig jaar heel goed is bevallen. Tot de volgende keer!
11. okt, 2017
Is specialisatie de redding van de duivensport???
Afgelopen week het nationale vluchtprogramma even bestudeert. Het gaat precies de kant op die ik aan het begin van GPS2021 heb voorspeld. Specialisatie gaat de leidraad worden in de toekomst van de duivensport. De vitessespeler gaat niet meer op een afdelingsvergadering beslissen over het programma van de dagfondspeler en omgekeerd. Als afdeling zijnde een vliegprogramma organiseren bestaande uit 34 vluchten van 100 tot ongeveer 500 km lijkt verleden tijd. In onze afdeling kon je met 1 soort duif het hele programma vliegen. Je moet nu keuzes maken want en..en.. wordt hem haast niet meer of je moet een groot hok met veel duiven hebben met een grote portemonnee en tevens heel veel vrije tijd. Nee je moet/mag kiezen en welke keuze die je ook maakt het heeft denk ik ook een positieve invloed op je privé leven. Kies je voor de vitesse en de midfond zal je seizoenspiek liggen van maart tot en met juni. Kies je voor de dagfond zal het liggen van mei tot en met juli. En de marathon ligt in de maanden juni, juli en augustus. Was het eerder met het generaal spel zo dat je van 1 maart tot 1 oktober je privéleven aan de wilgen hing om maar dat felbegeert (keizer) generaal bekertje binnen te halen door er elk week te moeten staan. Nu kun en mag je kiezen voor welke individuele beker je gaat. Het NPO bestuur lijkt regionaal te doen wat kan en sectoraal wat moet. Op de vitesse en midfond volle containers vanuit de afdeling en voor de dagfond volle containers vanuit de sector. Een punt van kritiek op dit programma is om de eerste dagfondvlucht meteen sectoraal te organiseren. Het betekent voor Noord Nederland dat de eerste dagfondvlucht meteen 700+ km wordt. Dat kan nooit de bedoeling zijn, mijn inziens de eerste 2 dagfondweekend en door de afdeling te laten organiseren en de laatste 3 sectoraal inclusief de nationale vlucht. Een andere opmerking, die momenteel ook landelijk hot is, is de inkorfbeperking. Wanneer je de specialisatie aanmoedigt moet je de kansen zo gelijk mogelijk voor iedereen maken. Een gelijkwaardige bankrekening zal je niet lukken maar een gelijk aantal duiven in concours zetten is een vereiste stap denk ik. Oude duiven maximaal 30 stuks en jonge duiven maximaal 50 stuks is een idee wat je veelal hoort in duivenland, o.a. Kees Bosua maakt zich hard voor deze inkorfbeperking. Dat we andere duivensport krijgen in Nederland lijkt me duidelijk, of het DE oplossing is weten we over 10 jaar. Persoonlijk juich ik een dergelijk nationaal vliegprogramma toe, die sectorvluchten brengen uitdaging en beleving. Ik word er namelijk niet blij van om 8 jonge duivenvluchtjes te hebben waarvan 7 met vitesseafstanden. Ook de dagfond wordt echt weer dagfond, hier kies je voor. Doe je dat niet ligt er een prachtig spel op de vitesse en midfond te wachten. Een ieder zijn of haar spel…. specialisatie! Ook in Noord Groningen kun je kiezen, vind je dat je geen eerlijke kans op de dagfond hebt vanwege de afstanden? Kies je toch voor de vitesse en midfondvluchten? Afgelopen jaar zag ik in onze vereniging al liefhebbers een keuze maken en zich te specialiseren. Combinatie Bolk-Niks koos voor specialisatie op de dagfond en liet het korte werk aan anderen over. Zij willen geen 5 dagfondvluchtjes van 500 km met een Tilburg tussendoor en ook nog wind mee. Gerrit Rorije kiest daarentegen voor de vitesse en midfond en laat de dagfond aan de specialisten over. Hij zou wel inkorven op 5 dagfondvluchten vanuit Tilburg haha. Ik ben benieuwd of een ieder zijn of haar mening kan respecteren en op een waardige en nette manier de discussie kan voeren. Tot de volgende keer!
2. okt, 2017
Het zit erop....
Het seizoen 2017 is ten einde en we kunnen de balans opmaken. Terug kijkend op het seizoen kan ik stellen dat het een goed seizoen was. Hoogtepunten waren: 1e NPO Sens met Catootje, 1e NPO Tilburg en 6e NPO Tilburg (Catootje) 1,2 en 3 in de afdeling met jonge duiven tegen 15.453 duiven, 1e duifkampioen jong en 1e rayon 3 met Jolien, 1e onaangewezen jonge duivenkampioenschap en 2e Keizergeneraal. En zo waren er nog wel wat meer hoogtepunten. Het grootse hoogtepunt van afgelopen seizoen was voor mij de nieuwe verenging, wat hebben we het leuk gehad met elkaar. Een voorbeeld voor duiven houdend Nederland, sla de handen in elkaar en zoek elkaar op. Meer beleving, leukere competities, goedkoper en ook vervoer technisch veel beter te rijden. Hier wordt er direct na het seizoen geselecteerd. Gekeken wordt er als eerste natuurlijk naar de prestaties, maar ook naar bouw en afstamming. Ik heb 16 vliegkoppels en 4 kweekkoppels overgehouden, tevens zitten er een klein aantal late jongen die onlangs aangeschaft zijn. Deze late jongen kunnen lekker uitgroeien en worden aankomende winter voorzichtig bij elkaar gezet om te kijken of ze willen aankoppelen. Bij de 16 vliegkoppels zitten 2 oude doffers en 3 oude duivinnen de rest zijn jaarlingen…. Je kunt spreken van een kleine liefhebber met nog geen 50 duiven de winter over. De lat wordt nog hoger gelegd, heb bepaalde doelstellingen die ik wil halen. De focus zal nog meer komen te liggen bij de midfond en de dagfond, de jonge duiven ook maar er zal dan wel een aantrekkelijk programma moeten zijn want voor 7 vitessevluchten met de jongen wil ik mijn hele zomer niet opofferen. Afgelopen week de bestuursvergadering gehad, de najaarsvergadering moet gepland worden alsmede ook de prijsuitreiking en tentoonstelling. De afdelingsstukken waren binnen en ook hier werd over gesproken, wat moet er voorgelegd worden aan onze leden om mee te nemen naar de afdelingsvergadering 27 oktober aanstaand. De afdeling heeft een drietal punten geagendeerd: 1. Vliegprogramma, 2. Kampioenschappen en 3. Rayonindeling. Wat opvalt is dat er behoudens kleine wijzigingen in de kampioenschappen het bestuur alles bij het oude wil laten. Verenigingsvoorstellen die ingediend zijn worden bijna allemaal met een negatief pre advies voorzien. Dit bestuur vaart een koers en er zit duidelijk een stuurslot op. Op de vergadering zal blijken of de verengingen dit accepteren, kan me voorstellen dat sommigen zich afvragen of een voorstel indienden of een vergadering bezoeken nog wel zin heeft. De discussie die momenteel gevoerd wordt is natuurlijk het jonge duivenprogramma en vooral de begindatum. Afgelopen jaar de pilot in afdeling 10 dat we pas begin augustus begonnen. En dat in het kader van proberen minder jonge duiven te verliezen. Persoonlijk ben ik eerlijk van mening dat deze doelstelling behaald is, we hebben meer jonge duiven overgehouden dan voorgaande jaren. Je kunt dus concluderen dat de pilot geslaagd is. Het bestuur stelt dan ook voor om volgend seizoen opnieuw dit vliegprogramma aan te nemen. Maar je hebt nog met 2 ontevreden groepen liefhebbers te maken: 1. er zijn een behoorlijk aantal die de natour missen en 2. De jonge duivenspecialisten missen een uitdaging in dit programma. Ze zien graag meer opbouw in de afstanden. Het lijkt me dan ook niet zo moeilijk om alle partijen hierin tegemoet te komen? Je kunt het jonge duivenspel 2 weken naar voren halen en dan de laatste 2 jonge duivenvluchten op donderdag inkorven en de natour op de vrijdag. Als voorbeeld 8 jonge duivenvluchten die voor de kortste afstand begint met 90 (Zutphen), 113 (Duiven), 170 (Deurne), 195 (Weert) 245 (Tongeren), 355 (Chimay), 390 (Vervins) en 415 (Rethel). Naast de eerste 1e jonge duivenvlucht (21 juli 2018) heb je dan de laatste dagfondvlucht op de donderdag inkorven. Een zeer opbouwend maar ook uitdagend jonge duivenprogramma. De andere 2 punten op de agenda zijn de kampioenschappen de rayonindeling, vooral de eerste lijkt me een hamerstuk. De rayonindeling is zeker gezien vanuit onze vereniging geen discussiepunt, maar dat er verenigingen zijn die hier graag een aanpassing in willen is duidelijk. Maar ik denk dat de meerderheid in de afdeling nog steeds achter deze indeling staat. Een opmerking inzake de rayonindeling van Hollandscheveld vond ik persoonlijk heel sterk. Ze geven aan dat de rayonindeling gemaakt is op een vlieglijn, ze merken terecht op dat er dan ook vanuit deze vlieglijn gevlogen moet worden zodat iedereen ook daadwerkelijk in zijn rayon vliegt. Ik vind het een prima opmerking, we wijken nu veel teveel naar de westkant uit. De lijn is zuidzuidwest en daar moeten we ook gaan lossen, zo zijn de rayons ook ingedeeld. Al met al genoeg te bespreken met elkaar, hopen dat dit op een correcte manier gaat en met iedereen zijn mening in acht nemende. Nu eerst tijd voor andere dingen, een weekendje weg naar Duitsland en nog tal van andere leuke dingen. Tot de volgende keer!
20. sep, 2017
Zaterdag de finale…
Aanstaande zaterdag de laatste vlucht van het jaar alweer… we vliegen deze dag Quievrain gemiddeld 360 km, midfond dus. Ook zullen we zaterdag met een andere wind te maken krijgen, het lijkt een ONO wind te worden dus werk aan de winkel. Kijkend naar de tussenstanden wordt het voor mij een finale met Gerrit Rorije om het kampioenschap jonge duiven in de A groep. Altijd leuk natuurlijk om zo de voorbereiding in te gaan naar de laatste vlucht. Afgelopen zaterdag een gewaagde lossing, onverantwoord? Nee, in mijn ogen niet. Natuurlijk waren de voorspellingen voor zondag opnieuw niet juist, er werd aangegeven door Zimoa dat we te maken kregen met lage bewolking en slechte zichten. We konden allemaal zien dat het zondag geweldig duivenweer was, achteraf veel betere omstandigheden dan de zaterdag. Maar nogmaals ik vond de beslissing om zaterdag te lossen goed, ook afdeling 9 en 11 kozen ervoor om te gaan lossen. De buien onderweg brachten sommige duiven even op een dwaalspoor maar na afloop waren de verliezen gelukkig gering. Ik denk dat het goed is om de pilot van het late starten van de jonge duiven en mede geen natour hebben eens goed te evalueren. Geen natour betekent dat je de jongen van alle leeftijden en speldiciplines in 1 concours hebt. De een wil zijn jongen alleen maar inspelen en is al blij dat ze gewoon thuiskomen. De ander wil competitie spelen met gladde winterjongen op de deur. De een wil korte afstanden de andere lange afstanden. Zo ook afgelopen zaterdag, de jonge duivenspecialisten met gladde jongen vonden de lossing gemiddeld goed en hoopten op een leerzame en harde vlucht terwijl de liefhebber met kale jongen het een onverantwoorde lossing vond. Persoonlijk denk ik dat je deze 2 groepen niet in september in 1 concours moet laten spelen. De jonge duivenvluchten 2 weken eerder laten beginnen en de laatste 2 vluchten op donderdag in laten korven met 2 nachten mand. Je kunt dat op vrijdag de natour inkorven voor de late jongen, jongen van de marathonspelers, oude duiven en herintreders. Je hebt dan 8 jonge duivenvluchten verdeeld over een opbouw van 100 km tot 450 km en 2 vluchten met 2 nachten mand voor de jonge duivenspelers en 4 a 5 natourvluchten voor de spelers met andere belangen. Zeker gespreksstof voor de komende winter! Afgelopen zaterdag 2 winnaars, Harrie en Robert Oving pakten de kopprijs in de A groep en Jan Lubben Jr heel knap eerste in de B groep. Gefeliciteerd heren! We gaan het seizoen met PV De Kanaalstreek afsluiten met een hapje en een drankje aanstaande zaterdag, de activiteitencommissie gaat er ongetwijfeld iets leuks van maken! Iedereen heel veel succes op voor de laatste vlucht van 2017!
12. sep, 2017
Leermoment…
Afgelopen weekend hadden de jongen zowaar een echt leermoment, 2 nachten mand na een uitgestelde lossing vanuit Tongeren. Gezegd moet worden dat de lossingscommissie een zeer goed alternatief heeft gevonden voor de oorspronkelijke losplaats Heusden Zolder. Een mooi zuidelijke losplaats en ook een gelijkwaardige afstand, goed gedaan! Zaterdag vond men de omstandigheden niet goed genoeg om te lossen waar onze buurafdelingen 8,9 en 11 dit wel deden s’middags. Alle 3 de concoursen hadden overigens prima verlopen dus het bewijst nog maar eens dat je met een ZW wind gerust kunt lossen met een bui onderweg. Maar de beslissing om te blijven overstaan tot de zondag was uiteraard gerechtvaardigd. De weersomstandigheden waren op de zondag uitstekend, een kleine nadeel was de zuidwestenwind die de duiven door het luchtruim liet schieten als straaljagers. Op sommige sites van collegamelkers zie ik uitdrukkingen van een prachtige vlucht met perfecte omstandigheden en een superverloop van 15 minuten. Ieder zijn deugd maar geef mij maar kopwinden en een concours die wat langer openstaat omdat niet alle duiven tegelijk boven de afdeling hangen. Afgelopen zondag was het weer zo’n snelheidsfestijn, snelheden van 1800 mpm werden gehaald door duiven die gelijk op de klep vielen. Duiven die een rondje of meer nodig hadden daalden al aanzienlijk in snelheid. Vooral in de voorhand moet je hopen dat ze uit de grote koppel schieten en gelijk vallen, want je kunt er vanuit gaan dat ze alleen maar harder richting de verste afstanden. Buiten kijf staat dat je ze ook met deze winden super moet hebben, degene die dat de laatste weken heeft is de comb. Mensinga TVM zij pakten de eerste, gefeliciteerd! In de B groep pakte Harm Hulshof de 1e klasse! Wat opviel aan deze vlucht zijn de achterblijvers hier en daar, bij sommige liefhebbers wel een stuk of 3. Op eigen hok de schade beperkt gehouden met 2 bij de eerste 10 in de A groep. Vooraf werd er op een afstraffing gerekend door de verste afstanden maar ook daar wilden ze gelukkig niet zo vlot hokken. Met nog 2 vluchten te gaan is er een leuke strijd gaande met collega Rorije om de kampioenschappen. Aanstaande zaterdag gaat de reis naar Asse Zellik en een kopwindje zou welkom zijn!
7. sep, 2017
Nog 3 te gaan…. maar waar vandaan?
Inderdaad nog 3 vluchten te gaan in het seizoen 2017, wat gaat het hard. Kijk alleen maar naar het aantal uren daglicht, om 20.30 uur is het donker. Afgelopen zaterdag vanuit Tilburg gevlogen, opnieuw zagen onze lossing coördinatoren weersomstandigheden die een ander niet zag. Volgens hun moest er vanwege een front, trog of andere benoeming uitgeweken worden naar de westkant en dit gold ook voor het zuid gedeelte die in Heusden stonden. Op de zaterdag zagen we voor de 2e keer in rij dat de weersomstandigheden prima waren in Weert en Heusden. Ik blijf me verbazen over deze individuele acties die heel afdeling 10 onrustig maakt. Een 2e teleurstelling was het feit dat de fondclub de vlucht afgelastte ivm te korte afstanden. Navraag bij de fondclub werd er aangegeven dat er tussen bestuur/lossingverantwoordelijke en fondclub een gebrek aan communicatie wordt verweten. Ze worden nergens bij betrokken en dat heeft ook al geleid dat er geen fondclubvlucht vanaf Tilburg was eerder in het seizoen met de dagfond. Heel jammer als je bedenkt dat de fondclub al moeilijke tijden beleefd qua deelnemers. Opnieuw geen verliezen na de 5e jonge duivenvlucht! Hiermee krijgen we de handjes op elkaar lijkt het, hebben we het probleem verliezen met de jonge duivenvluchten opgelost?!? Was het maar waar denk ik dan, wat zou de stand zijn geweest als de 5e jonge duivenvlucht 370 km geweest was met 2 nachten mand? Zoals andere afdelingen hun jonge duivenvluchten hebben ingericht. Ik hoop niet dat het waarheid wordt maar ik ben bang dat de selectie volgend jaar plaatsvind als jaarling. En dan maar hopen dat we niet de verkeerde hebben geruimd aankomende maanden…. Hoeveel afvallers zal de Tour de France hebben na 21 dagen koersen met een afstand van 100 km en geen bergen??? Is Chris Froome dan nog steeds de beste? Juist! Tilburg had afgelopen weekend 2 goede winnaars, in de A groep was het 1 en 2 voor de combinatie Mensinga TVM! Klasse heren! In de B groep was het Evert Beijering, gefeliciteerd! Evert heeft het zelf niet kunnen zien en ligt helaas in het ziekenhuis, we hopen dat hij gauw weer thuis is. Afgelopen week een mail van de afdeling, de najaarsvergadering komt er aan. En dan denk je…het is inderdaad zo gebeurd, de tijd van emoties, discussies en dergelijke komt er weer aan…. was het maar weer april haha. Vanuit PV De Kanaalstreek hebben we een bestuursvergadering deze week, we willen een aantal voorstellen indienen. Deze voorstellen hebben betrekking op een aantal zaken die leeft onder de leden afgelopen vliegseizoen. Agendapunten volgens de afdeling zijn: Vliegprogramma, Kampioenschappen en Rayonindeling. PV De Valk Meppel heeft een reactie gestuurd en de opmerking gesteld of het vliegprogramma en kampioenschappen niet beter in het voorjaar kunnen worden behandeld. Ik denk dat ze hier een goed punt hebben, persoonlijk zie ik dit ook zo namelijk. En dan de rayonindeling, ik denk dat dit gemiddeld genomen wel staat en de meeste verenigingen wel tevreden zijn. Wat ik wel goed vind van het afdelingsbestuur dat ze dit punt agenderen volgens afspraak 3 jaar geleden. Wat ik ook met belangstelling volg is het traject van het NPO, wat gaan zij de komende winter doen? Het nationaal vliegprogramma, de secties en platforms die ingevoerd gaan worden en of de vlieggebieden ter discussie komen te staan…. Het is denk ik goed om met de toekomst bezig te zijn en elke verandering zal geen verbetering zijn maar stil staan is achteruit gaan…. dit jaar in vergelijking met 2 jaar geleden zijn er op de vlucht met de meeste deelnemers, er 61 liefhebbers minder ingekorfd hebben dat is ruim 6% minder! En dan beweren sommige dat we kleiner moeten…. wees eens 5 jaar verder…. welkom in 2017!
28. aug, 2017
Ik zie, ik zie wat jullie niet zien en dat is….
…..Een front met omstandigheden in Gennep die ervoor zorgt dat we de gehele zaterdag niet kunnen lossen aldaar…. Dit is een beetje sarcastisch natuurlijk maar wel wat onze lossingscommisie aangaf afgelopen vrijdagmorgen. En wat doe je dan? Over staan naar de zondag, het weer eerst afwachten op de lossingsdag zelf? Op zaterdagavond inkorven? Nee dan ga je helemaal westelijk een lossingsplaats opzoeken, namelijk De Meern! Met daarbij een wind uit oostelijke richtingen ga je op voorhand liefhebbers in een voor of nadeel plaatsen. Dat 99% van de liefhebbers hier absoluut niet mee eens waren moge duidelijk zijn en laten we eerlijk zijn, niets maar dan ook niets wees erop dat er niet gelost kon worden in Gennep. Buienradar, weeronline en al die weersites lieten goede omstandigheden zien en dat was het ook zaterdag. In een lossingscommisie zitten valt niet mee dat geloof ik graag en dat je het nooit voor iedereen goed kan doen is ook zeker. Maar sommige beslissingen dit seizoen zijn gewoon moeilijk te begrijpen… en dan is er ook nog, zoals ik al vaak aangaf, de beperkte communicatie tussen leden en lossingscommisie. Kijk wanneer er sprake is van zeer slechte omstandigheden op de zaterdag en op zondag met als enige mogelijkheid een lossing eind van de middag vanuit het westen, prima! Maar zulke acties als afgelopen vrijdag zit ik persoonlijk niet op te wachten. Nu iets positiefs, opnieuw had ik alle duiven thuis afgelopen zaterdag. 4 vluchten gehad en geen duif achtergebleven, ja ik had de eerste vlucht 42 duiven mee en nu nog 39 dat klopt. Maar die 3 zijn uitgeselecteerd na een coliuitbraak de week na Zutphen, ze kwamen er niet genoeg bovenop. Het later beginnen lijkt in ieder bij mij goed uit te pakken. Ook op een vlucht zoals afgelopen zaterdag zijn er winnaars, Harrie en Robert Oving hadden 2 hele vroege duiven die de overwinning opeisten in de A groep van PV De Kanaalstreek, gefeliciteerd heren, klasse! In de B groep was het Jan Lanting uut “De Blokken” die de hoofdvogel pakte, gefeliciteerd! Het concours verliep redelijk vlot, gemiddeld een halfuurtje en dat is onder deze omstandigheden prima. Aankomende zaterdag hebben we Weert op het programma staan, een leuke afstand van 200 km en in 1 rechte lijn onder de afdeling. Het lijkt een voorbode van 4 leuke vluchten op een achter elkaar als je het programma bekijkt. Laten we hopen dat we geen woorden zoals: Front, Trog en meer van dat soort ongein naar ons hoofd geslingerd krijgen. We hebben tevens van het samenspel CCOG een attractieconcours, laten we met z’n allen meedoen. Iedereen heel veel succes aankomende zaterdag!
22. aug, 2017
Andere wind andere duiven
Snelheden van bijna 1800 mpm op een afstand van gemiddeld 100 km dat geeft een heel ander beeld dan de voorgaande 2 vluchten met kopwind. De liefhebbers op de verste afstanden stonden afgelopen zaterdag met een grote glimlach te wachten op duiven, van zo’n afstandje weet je dat je kansloos bent in de voorhand. En of je ze nu goed hebt of iets minder ze komen allemaal boven de afdeling terecht en dan is het aan hun zelf om het hok te vinden. Je kunt het vergelijken met een etappe in de Tour de France, bergopwaarts haakt de ene na de andere af en in de afdaling rijdt er geen 1 bij de groep vandaan. Maar de duif zelf moet natuurlijk wel een goed orientatievermogen hebben om snel het hok te vinden, ik wil beslist niet zeggen dat iedere duif zo’n vlucht kan winnen. Ook in het zuidelijk gedeelte van de afdeling zag je de voorhand (Staphorst e.o.) niet bij de eerste 350 staan en dat ligt niet aan de kwaliteit daar. Maar elke vlucht heeft zijn (terechte) winnaars en bij ons in de vereniging waren dit Jan Kooistra in de A groep en Michel Minnes in de B groep, gefeliciteerd heren! Klasse! Persoonlijk was het ook voor mij een mindere vlucht en ja ik zit in de voorhand en nee ik wil geen excuus zoeken haha. Slecht hokken en te ver vliegen zorgde er voor dat de uitslag niet fantastisch was. Maar alles vlot thuis en dat is ook belangrijk voor jonge duiven. We zijn alweer 3 vluchten onderweg met de jonge duiven, persoonlijk nog geen duif achtergebleven op deze 3 vluchten. Het expiriment van afdeling 10 om later te beginnen pakt voor mij goed uit, als ik in de vereniging kijk delen velen met mij deze mening. Liefhebbers die ze niet gezond hebben daargelaten natuurlijk. Persoonlijk zou ik graag nog 2 vluchten willen toevoegen aan het jonge duivenprogramma, nog 1 vlucht 300 km+ (Chimay) en 1 vlucht 400 km+ (Vervins en 2 dagen mand). Dan heb je 10 jonge duivenvluchten en kun je er vanuit gaan dat ze genoeg ervaring hebben opgedaan om het als jaarling wat makkelijker te krijgen. Misschien iets om bespreekbaar te maken op de najaarsvergadering, zoals met alles moet een meerderheid dit ook willen. Een ander positief iets van de afdeling was de beslissing om vorige week in te korven op de zaterdag ipv de vrijdag, dit pakte heel goed uit en beslist voor herhaling vatbaar. Goede afspraken/contracten met de vervoerders zal hierin3 belangrijk zijn om dit vaker te kunnen doen. Aanstaande vrijdag hebben we Gennep op het programma, een kleine 150 km en dan zitten we alweer op de helft. Nog 4 weken en dan is het einde seizoen, waar blijft die tijd??
Iedereen heel veel succes aankomend weekend!
12. aug, 2017
Bam! 1, 2, 3, 7 en 9 tegen 15.453 duiven!!
Iedereen hartelijk dank voor de felicitaties! Duivensport een fijne hobby, ja dat kon ik zeggen afgelopen weekend. Maar dat dit niet altijd opgaat weet iedereen natuurlijk. Ik heb wel genoten van dit resultaat dat mag duidelijk zijn, 5 bij de eerste 10 in de afdeling tegen meer als 15000 duiven gebeurd niet zo vaak. Mijn duiven kunnen excelleren bij snelheden tot maximum 1500 mpm of het dan 100 of 600 km maakt ze niet zoveel uit. 3 van mijn eerste 5 duiven kwamen uit mijn superkweekdoffer, TEARS, waar ook Catootje uit komt de 1e NPO Sens dit jaar. Deze doffer geeft met verschillende duivinnen topduiven, daar wordt de duivensport een stukje makkelijker van. Genoeg “eigen roem” verkondigt want teveel gaat stinken en ik ben er ook te bescheiden voor, maar wel trots als een pauw dit jaar. Veel vragen waarom er geen column geplaatst werd, nou ik heb vakantie beste mensen! Heerlijk genieten, hmmm genieten? heb in de 2 weken nog geen dag stil gezeten. Diana wilde graag een nieuw en groter kippenhok dus daar druk mee gehad. Het resultaat kunt u zien op de foto hierboven. Verder af en toe een dagje uit o.a. naar het Zuiderzee museum wat erg mooi is. Voor aankomend weekend is de vlucht verplaatst naar de zondag en op zaterdagavond inkorven. Een hele goede beslissing in mijn ogen, het werd tijd dat ze dit een keer gingen proberen nadat het zo werd afgesproken op de ledenvergadering. Dat het moeilijke tijden zijn voor de lossingscommisie mag duidelijk zijn, iets meer openheid en communicatie richting de leden mag van mij wel. Ze doen goed werk de beide heren, maar zoals ik vaker heb aangegeven mag er van mij wel een 3e persoon bij voor de communicatie richting de leden. Wat meer beleving in deze tijden van social media en dat levert vaak ook meer begrip op voor bepaalde beslissingen. Je moet de jonge(re) liefhebbers blijven stimuleren vind ik. We zijn beland in augustus, we gaan de eindfase in van het seizoen. Wat gaat het hard ongelofelijk. De periode oktober t/m december, de stille maanden, zijn voor mij het zwaarst. Voor mijn vrouw de mooiste maanden, vakantie en veel erop uit. Iedereen veel succes zondag!
17. jul, 2017
Duivensport…. Hoge pieken….diepe dalen…
Zo weer met de beide beentjes op de grond gezet afgelopen weekend! Dat is duivensport in zijn puurste vorm en dat kan ik ook wel waarderen. Vorige week een 1e NPO en nu er onderdoor op een supersnelle midfondvlucht vanuit Chimay, tenminste in de A groep van de vereniging. De schade in het rayon en de afdeling viel mee, het kenmerkt ook de sterkte van onze vereniging momenteel. Ik had gekozen voor een kleine ploeg duivinnen van 4 stuks, de doffers heb ik thuisgehouden voor een eventuele inkorving op Chateauroux. Bij zulke aantallen ben je kwetsbaar maar geen excuus hoor, ze waren er gewoon niet. Wie ze wel hadden waren in de A groep Gerrit Rorije, hij pakt de eerste plek voor Harrie Oving en zoon aan die plek 2 en 3 opeisten. In de B groep was het Harm Hulshof die de overwinning pakt voor de comb. Lubben en L. Tamminga en zoon aan. Het concours verliep ontzettend snel en alle duiven waren vlug weer terug…behalve mijn Jolientje! Zij arriveerde pas om 19.45 uur sávonds…. gewond en helemaal leeg gevlogen. Wat heb ik in de rats gezeten kan ik vertellen maar o zo blij dat ze terug is, maar voor haar is het seizoen afgelopen. Afgelopen zaterdag een geweldige BBQ gehad in de vereniging, jong en oud en man en vrouw hebben genoten van een gezellig avondje. Bijna 60 mensen waren aanwezig en dat brengt leven in de brouwerij. De nieuwe activiteitencommisie had de zaakjes goed voor elkaar, onze complimenten! Voor aankomende zaterdag staat Nationaal Chateauroux op het programma, er staat een zuidwestenwindje op de kaart en dat bied noord Nederland perspectief. Zit er stiekem toch over na te denken om een paar doffers heen te sturen. Niet met verwachtingen maar hopen op die ene uitschieter…. eerlijk is eerlijk. Vanuit de afdeling wordt er een oefenvlucht jonge duiven georganiseerd vanuit Ommen, hier word veel deelname op verwacht. Over 2 weken staat de eerste officiële vlucht op het programma. Ik heb er zelf nog 47 zitten die verschillende keren weg zijn geweest. Ik merk aan de duiven dat ze beter worden al kan dat met jongen van vandaag op morgen anders zijn. Ik wens iedereen heel veel succes aankomend weekend!
11. jul, 2017
Sportieve revanche…
Werd er 2 weken geleden nog ietwat lacherig gedaan over mijn eerste NPO Tilburg op 200 km…. Was het lachen zaterdag snel vergaan…. Opnieuw een eerste NPO maar dan van SENS op bijna 600 km met een kopwindje en heerlijk duivenweer. Ook de 8e plaats in de afdeling van Jolientje s’morgens was een prima prestatie. Kortom er wordt hard gevlogen in Valthe momenteel en dat met nog geen 10 oude duiven. De winnende duivin is Catootje, dit jaarlingduivinnetje heeft al vele kopprijzen gevlogen dit jaar. Ze komt uit mijn Tears doffer die voornamelijk het Willem de Bruijn bloed heeft. Hij is al vader van meerdere toppers. Van moederskant is het Rorije x Wiering, een prima stamboom dus. Het vele werk wat ik er de afgelopen weken in heb gestopt betaald zich nu dubbel en dwars uit gelukkig. Maar wat vergt het wat van mezelf maar ook van Diana die mij hierin alle steun geeft. Het oude duivenseizoen is bijna ten einde, we hebben nog 2 midfondvluchten en 1 dagfondvlucht. De dagfondvlucht is Chateauroux en ik weet nog niet of ik hier aan mee doe. Eerlijk gezegd vind ik dat je daar andere duiven voor moet hebben en omdat het maar 1 vlucht in het jaar is heb ik ze er hier niet voor zitten. Misschien bij een windje mee dat ik een paar heen stuur maar zeker geen Katootje. En ja ik sta bij de eersten in de kampioenschappen…. Jammer dan, maar een bekertje zegt me niet zoveel als de duif en haar prestatie’s zelf. Katootje en Jolien gaan nog 2 midfondvluchten mee en dan is het einde seizoen, lekker uitrusten en misschien nog een paar jongen grootbrengen. Nu langzaam de balans opgemaakt gaat worden blijven er 4 oude duiven over, 1 doffer en 3 duivinnen. De rest wordt uitgeselecteerd, gewogen en te licht bevonden. Gestart met 28 oude duiven en er wordt geëindigd met 4 oude duiven, de ploeg wordt weer aangevuld met jonge duiven. Je ruimt kampioenen op zeggen er veel, ongetwijfeld! Maar op die eendaagsvliegen die met een bijzondere vlucht of weersomstandigheden komen zit ik niet te wachten. Vandaar dat ik ook weleens mis en dat vooral met een zuidwestenwindje. De jonge duiven worden momenteel ook op een spartaanse manier op de jonge duivenvluchten voorbereid, en er zijn al diverse afvallers. We zullen zien wat en hoe groot de ploeg is die 5 augustus aan de start verschijnt. Genoeg over mijn eigen hok. Afgelopen zaterdag werd er reeds om 8.30 uur het startsein gegeven voor Weert, iedereen die buienradar had bekeken schrokken toch wel een beetje. Een regenfront bewoog zich langzaam over ons vlieggebied en zou pas na de middag via Duitsland zijn weggetrokken. De duiven kwamen dan ook in de regen weer, maar toch was het verloop best redelijk en weinig tot geen verliezen. Al met al een discutabele keuze maar met een goed einde. Grote winnaar in de A groep was Harrie Oving en zoon uit Borger, hij won tevens het afdelingconcours, klasse! In de A groep was het reeds voor de 2e keer jeugdlid Stephanie Ottens die de overwinning pakte voor alle veteranen aan, geweldig! Zoals gezegd pakte onze vereniging ook de afdelingsoverwinning op de eendaagse fondvlucht SENS en tevens winnaar van de A groep. In de B groep was het de familie Tamminga die opnieuw een overwinning pakten, ze zijn dit seizoen uitstekend bezig en solliciteren nadrukkelijk voor een promotie naar de A groep! Aankomende zaterdag midfond, Chimay. Een mooi station en hopelijk mooie weersomstandigheden. Iedereen veel succes!
3. jul, 2017
Het maken van de juiste beslissingen…
Alweer een weekend waarin het weer niet echt mee zat. Waar ik, maar ook bijna alle andere liefhebbers, kritisch waren op de beslissing die genomen is ten aanzien van de dagfond vorige week werd er nu wel een goede beslissing genomen! Ja je moet kritiek kunnen leveren maar ook complimenten. Wat wel opvalt is dat ik bij een overwinning in afdelingsverband kritiek heb en wanneer ik een mindere vlucht heb positief ben. Er kan me dan ook niet verweten worden dat ik naar mijn eigen persoonlijke belangen kijk. Op de donderdagavond werd de beslissing genomen om dichterbij te gaan naar Tilburg, een station die me tegenwoordig als muziek in de oren klinkt. De andere keuzes waren: het concours schrappen of inkorven op zaterdag en dan lossen op zondag. De keuze is gemaakt voor vrijdagavond inkorven en dichterbij, een goede keuze. Op de zaterdag werd er nog extra lossingszekerheid ingebouwd door naar De Meern te rijden. Helemaal aan de westkant en een afstand van ongeveer 160 km. Kortom we hadden een concours en die ook nog eens goed verlopen is. Wat opviel was dat er vele verassingen waren in de kop van de uitslag, de gevestigde orde zaten op enkele na een beetje later. Dat maakt duivensport mooi, we hebben altijd te maken met verschillende omstandigheden. Als je dan ook nog een in een mooie grote club speelt heb je sowieso veel verschillende winnaars. In de A groep zegevierde Jo Suk en dat ook nog eens in de gehele afdeling 10 Noord. Een duif die maar liefst 30 mpm los vloog ten opzichte van nummer 2, fantastisch! Nummer 2 was Rob Noordergraaf die gelukkig ook weer de weg omhoog heeft gevonden. In de B groep was het Lucas Tamminga en zoon die het goud pakten, ook deze duif was nog goed voor een kopplaats in de gehele afdeling. Nummer 2 was hier Alfred Super, iedereen van harte gefeliciteerd. Voor het aankomend weekend lijken de weersvoorspellingen een stuk beter al is het nog maar maandag. Een warme zaterdag met een NNW windkracht 4 beloofd een hele pittige Sens te worden. De jonge duivenvluchten komen ook in aantocht en er zijn al veel liefhebbers aan het aftrainen. Dit gaat gepaard met de nodige moeilijkheden, eigenlijk zoals elk jaar. Ook voor mij ging het gisteren mis, had een ploeg van 55 jongen naar Erm gebracht, voor mij een afstand van 12 km. Op een koppeltje van 14 stuks na kwamen ze 1 voor 1 thuis met sávonds 39 stuks thuis en nog 16 onderweg. De eerste melding kwam om 22.15 uur en die zat in Tynaarlo. S'morgens zaten er om 7 uur al 3 in het hok, ze komen dus nog na. Maar we zien het elk jaar, het gaat 10x goed en de 11e keer overkomt je het. Moeten we hier wat mee? Nee! Kijken naar wat je over houd daar moet je het mee doen. Het jaar dat ik 50 jongen kweek en dat het er 50 toppers zijn moet nog komen, sterker nog, dat zal nooit gebeuren. Kijk eens wat er nog zit van bijvoorbeeld 2014, 2015 of 2016? We kweken met z’n allen zoveel duiven maar echte topduiven zo verrekte weinig! Iedereen heel veel succes aankomende weekend!
26. jun, 2017
Dagfond in afdeling 10…..
Schreef ik de vorige keer al over het weleer van de dagfond in afdeling 10 gaf het afgelopen weekend daarvoor opnieuw aanleiding om hier iets over te zeggen. Afgelopen donderdag werden er 2100 duiven ingekorfd in het noordelijk deel van afdeling 10. Een paar honderd meer werden er in het zuidelijk deel ingekorfd. De reis voor Noord ging naar Sens en Zuid naar Lorris, beide auto’s voor 1 derde gevuld. Toen de beslissing een aantal jaar geleden werd genomen om gescheiden te vliegen op de dagfond werd er verwacht dat de deelname in Noord ging stijgen. Nu we de balans opmaken heeft het gescheiden vliegen eerder voor minder deelnemers gezorgd als voor meer. De weinige maar wel aanwezige dagfondspecialisten in Noord zien de mooie vluchten van weleer veranderen in veredelde midfondvluchten. Ze worden geklopt door snelheidsspelers die hun “mindere goden” een laatste kans geven. En als er dan nog een vlucht tussen zit die hun een voordeel geeft door de weersomstandigheden zijn er amper aantallen om indruk te maken of je hierin te onderscheiden ten opzichte van de rest van alle afdelingen. Sommige mensen in Noord houden enorm vast aan het volledig gescheiden vliegprogramma en verdedigen dit met hand en tand. Wat mij opvalt is dat dit liefhebbers zijn die zelf amper duiven spelen op de dagfond en sommige zelfs helemaal niet. Kijkend naar de vitesse, midfond en jonge duiven hebben ze een punt, genoeg duiven om (voorlopig) een gescheiden concours te organiseren. Maar ten opzichte van de dagfond moet je realistisch zijn en zeggen dat dit niet langer te verantwoorden is. Het is gewoon tijd om voor deze vluchten de koppen weer bij elkaar te steken. Een aantal deskundigen uit Noord en Zuid moeten bij elkaar zitten en voor beide een acceptabel en mooi dagfondprogramma maken. Hierin kun je eventueel ook de Noordelijke Unie betrekken. Als je de punten uit het rayon blijft houden en de gescheiden uitslag blijft hanteren op compuclub veranderd er op papier niets. Misschien een keer kijken in de afdeling of er belangstelling is om de generalen en keizergeneralen te schrappen. Je huldigt dan gewoon de kampioen per onderdeel, vitesse en midfondspelers zijn dan ook niet verplicht om op een dagfond in te korven. Je laat iedereen dan vrij in hun keuze zonder een verplichting te voelen van het inkorven voor een generaal of keizergeneraalkampioenschap. Bij onze samenspel de CCOG is dit reeds geïntroduceerd dit jaar, vind het een klasse actie van de organisatie/bestuur. Al met al moeten we ons het aankomend najaar toch maar even verdiepen hierin. Dit alles wel met respect en niet zoals het afgelopen jaar het geval was, daar komen alleen maar verliezers van. Nu naar de vlucht zelf! Donderdag, Dagfond, NPO, Vrijdag, Sens, zaterdag, uitgesteld….regen….rijden, zondag…Tilburg….al met